Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wygrzewanie głośnika a parametry TS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wygrzewanie głośnika a parametry TS

Pry okazji zakupu prostego głośnika „noname” (oczywiście bez parametrów) pomierzyłem parametry TS. Głośnik po kilkunastu godzinach grania w aucie został wyciągnięty . Ponownie sprawdziłem parametry. Następnie głośnik został podłączony do generatora 50 Hz 20W, tak pracował przez godzinę(kurcze jakie buczenie).
    Jego parametry zmieniły się dość znacznie. Pomiary za każdym razem były powtarzane kilka razy, więc nie mam mowy o pomyłce.
    Czy to normalne???

fajnie, tylko nieco dziwne że mms się zmieniło

Skomentuj

jak mierzyles parametry (jakim systemem?) jaka metoda mierzyles Vas?
      generalnie glosnik powinien byc wygrzewany przez 24 godziny, po czym powinno sie mierzyc go gdy jest jeszcze cieply

Skomentuj

Pomiary robione były hobbybox-em. Vas z dodaną masą. MMS lata jak głupi, sam nie wiem dlaczego. Dziwi mnie tylko rs - najpierw było 1,8 a teraz 1,5. Nie jest to wina miernika. Dzisiaj zrobiłem wygrzewanie przez 3 godziny ale nie zmieniło to już parametrów, więc uważam, że 1 godzina jest wystarczająca. Ciekawostką jest też zmiana obudowy z zamkniętej na br. Szkoda, że nie mam jakiejś nowej markówki, zobaczyłbym jak zmieniają się parametry. Może to być ciekawe.
        A może ktoś już robił takie doświadczenia? - Niezły temat na pracę dyplomową.

A jeszcze jedno - przy pomiarze zimny - ciepły komputer z programem nie był wyłanczany.

Skomentuj

Baaardzo dziwne jest że spada jednocześnie Vas i Fs :roll:
          Typ obudowy sie zmienił bo spadł Qts i Qes.

Skomentuj

Czy ktoś robił podobne pomiary??
            :?:

Skomentuj

coś jest w tych pomiarach zwalone

praktycznie nie możliwe żeby ci Fs wzrosło

Re to rezystancja cewki dla prądu stałego i też nie miała prawa tak zmaleć (no chyba że różnica temperatur podczas obydwu pomiarów wynosiła jakieś 100 stopni )

Tak samo zmiana BL daje sporo do myślenia o metodzie pomiaru

Skomentuj

Przecież pomiary HobbyBoxem to katorga, za każdym razem co innego wychodzi, mimo iż mierzysz to samo. Weź złóż jiga i wtedy porównaj pomiary parametrów - ten ma mniejsze rozrzuty i jest dużo bardziej wiarygodny.

Skomentuj

Czaruję...
                X