Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki filtr (na ile Hz odcięcie) do suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki filtr (na ile Hz odcięcie) do suba?

Zamontowałem w swoim A4 z przodu głośniki Powerbass S-5c. Nie schodzą za nisko..

Wiec pewnie będzie sub. Zamierzam go zrobić samemu. No i pytanie - jaką polecacie częstotliwość odcięcia? 150Hz? 250? Jak to zrobić żeby było dobrze i nie zabić pasażerów na tylnym siedzeniu :) ?

Zamieszczone przez buda102
    No i pytanie - jaką polecacie częstotliwość odcięcia? 150Hz? 250?
    eee - ze co? a po co ci to wiedziec? czyzybs chcial zastosowac pasywny filtr? odrazu pisze ze to pomylka :lol:
    czestotliwosc podzialu miedzy subem a przodem w samochodzie to najczesciej 80-120Hz :!:
    zrob suba, kup najtanszy wzmacniacz 4 kanalowy z filtrami i na przod odetniesz bas a na subie odetniesz gore.
    nie obchodzi cie tak naprawde na ilu bedzie ten podzial - wazne ze ma sie dobrze zgrywac

Skomentuj

Myślałem, że może spróbuję na razie bez wzmaka. Jakies 2 głośniki 20cm (o w miare małej mocy - może Tonsil GDN 20/40) chciałem wsadzić do skrzyni zamkniętej i podpiąć je osobno do każdego z kanałów REAR z radia przez filtry..

Chodzi o to, że z mojego radia nie ma wyjścia preout - mam tylko wyjścia po końcówce mocy i jednocześnie szwagier może mi takie zwrotnice polutować bo jest elektronikiem. Nie zależy mi na strasznie niskim zejściu. Nie słucham techno ani HH. Rock i HC głównie.

Skomentuj

Myślałem, że może spróbuję na razie bez wzmaka. Jakies 2 głośniki 20cm (o w miare małej mocy - może Tonsil GDN 20/40) chciałem wsadzić do skrzyni zamkniętej i podpiąć je osobno do każdego z kanałów REAR z radia przez filtry..
        pomylony pomysl -testowalem ale na czyms co ma bas w przeciwienstwie do tego tonsila :P

w takim przypadku poszukaj na allegro tonsilowskiego suba od zestawu SUB-SAT 1.1
        kupisz go ponizej 100zl a pod radiem gra wystarczajaco dobrze

Skomentuj

No i przyjechał szwagier i wyprostował mnie:) I moje pomysły:)

Będzie sub na tda 7924 zasilanym z aku a załączanym z radiem, z filtrem aktywnym z regulacją odcięcia, wejściem na przewody z wyjścia głośnikowego radia, w obudowie 30 l bass reflex na gdn 20/80..

Juz po pierwszych testach i zapowiada się naprawde nieźle :) Wrażenia odsłuchowe że ho ho :)

Skomentuj

gdn 20/80
            To sobie odpusc... ten glosniczek nie jest wart tyle ile za niego teraz zycza... za polowe tej ceny masz stx22/140 ktory wg odsluchujacych go doswiadczonych forumowiczow niczym nie ustepnuje Tonsilowi. A panow z tonsila chyba poj.. z ta cena ; ) 159zł czy iles ; )

---teraz doczytalem ze juz go chyba masz... no to szkoda ale pakowac sie w niego za bardzo nie warto :roll:

Skomentuj

gdn 20/80..
              ale ktory dokladnie? GDN 20/80 czy GDN 20/80/2 czy GDN 20/80/X (co tam kolwiek jeszcze jest)
              Będzie sub na tda 7924 zasilanym z aku a załączanym z radiem, z filtrem aktywnym z regulacją odcięcia
              a czy brat i ty zastanawialiscie sie czy to sie oplaca?
              musicie do tego zrobic przetwornice, filtry, obudowe itp itd a za 50-100zl kupisz fabryczny wzmacnaicz do samochodu ktory gwarantuje ze poradzi sobie lepiej z subem...
              za 150zl masz nawet w idealnym stanie wzmacniacze 4 kanalowe :P

Skomentuj

a za 50-100zl kupisz fabryczny wzmacnaicz do samochodu ktory gwarantuje ze poradzi sobie lepiej z subem...
                Ja mam teraz na sprzedaż Philipsa Dap300. Jest to praktycznie połowa wersji 600, a ten to kopia alpine 3554. Dap650 radzi sobie lepiej z subem niż blaupunkt gta4100(sprawdzone praktycznie), a jest to słabszy wzmak niż dap600. Za wzmak chcę 120zł. Dzisiaj będę robić fotki

To jest taki wzmak:
                http://www.2dehands.be/auto-versterk...?qq=ruststroom

Skomentuj

My mistake! W tym wszystkim nie napisałem, że koszt będzie prawie żaden bo szwagier ma takiego nieużywanego suba tylko pod 220V i w gównianej obudowie :) Wywali transformator ten co tam jest i zrobi taką przetwornicę z 12V.

P.S. Głośnik to GDN 20/80/2.

Skomentuj

akurat końcówka to najtańsza i najmniej problemowa część wzmaka , problem to przetworka i obudowa, a przy okazji to dwie najdroższe części zestawu.
                    Zresztą strach coś takiego w samochodzie wozić, szczególnie że widziałem jak te tadki się w samochodzie palą...

Skomentuj

zrobi taką przetwornicę z 12V.
                      A swistak siedzi i zawija.... predzej mi kaktus wyrosnie niz zrobi. Ale czekam rok. Zobaczymy jak mu pojdzie.

Skomentuj

Ech... Nie ma to jak rzeczowe wypowiedzi o kaktusach i innych roślinach. Nie chodzi o przetworzenie 12V na 230 tylko 12V na +/-40. Może to się nie nazywa przetwornica.

I ciekawe ile takich palących się Tedeków widział kolega z postu powyżej... Dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc..

Skomentuj

I ciekawe ile takich palących się Tedeków widziałeś...
                          dwa, wystarczyło, dobrze że wzmak leżał testowo na przednim fotelu, inaczej pewnie z samochodu wiele by nie zostało.
                          Ale jak tam chcesz, pewnie myślisz że szwagier rozłoży jakiegoś starego zodiaka, przewinie trafo na rdzeniu z sam nie wiem czego na impulsowe, złoży przetworkę na pająku i będzie to grało...
                          Jeśli tak myślisz, a wszystko wskazuje że tak, to niestety, ale daleko nie zajedziesz.
                          Warto pamiętać że samochód to nie dom ,wibracje, uderzenia wręcz, zmiennośc warunków wewnątrz, temperatury, wilgotności, wszystkiego dosłownie sprawia że wcale nie tak łatwo zbudować bezpieczny wzmacniacz samochodowy.

Nawet problem typu obudowa do wzmaka jest niemały i zwykle kończy się na kupnie czegoś spalonego...

Skomentuj

Dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc..
                            Pomagamy ci poprostu odciagajac cie od pojscia w slepe zaulki. Mozna rzucac sie z motyka na ksiezyc, ale efekt koncowy bedzie zaden. Pewnie taki ze 500zl wydasz a po pol roku kombinacji nad ukladme powiesz ze to jednak tak nie za bardzo i kupisz fabryczne rozwiazanie jakies.

Skomentuj

Nie było mnie przez chwilę na forum :) Zajrzałem z sentymentu i przeleciałem swoje posty.. Chciałem tylko napisać, że sub w aucie na tym co pisałem powyżej jeździ w aucie do dziś bez żadnych (ODPUKAĆ!!!) awarii... Czyli wbrew zapowiedziom, że zaraz się spali albo co tam.. To juz ponad 3 lata.

Może miałem szczęście, a może nie docenialiście mojego szwagra :):) Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X