Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car audio tanim kosztem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car audio tanim kosztem

Witam,

Chcialbym lekko podniesc jakosc swojego zestawu audio, dysponuje niewielkim nakładem finansowym, wiec zastanawialem sie czego moge oczekiwac. Poki co moj fabryczny zestaw glosnikow, nie nadaje sie raczej do niczego.

Moja stacja bazowa to radyjko Kenwood 4x35W.

Co sadzicie o tanich glosnikach z Allegro, na co zwracac uwage? Warto sie nimi interesowac?

Wiadomo wieksza membrana - lepszy dzwiek. Czy lepiej wiec zalozyc 2 lepsze glosniki 10-13 z przodu, czy 4 powiedzmy 10-13 (przód+tył). Jak wyglada sprawa bassu, czy przy niskim budżecie (powiedzmy ze chcialbym sie zmiescic z całością w 50-100 zł) jest sens kupowania jakiegos glosnika basowego i chalupniczego budowania tuby (czy w ogole bez wzmaniacza to cos da). I wreszcie tweetery - niby niewielki koszt, ale czy przydatne przy takim 'zestawie'.

Gdzie zamontowac 2 tylne glosniki, jesli nie na polce (mam hatchbacka), wolalbym w mojej okolicy miec audio schowane w bagazniku, samochod trzymam pod blokiem i mi szyby miłe.

Jakie potrzebuje dodatkowe rzeczy (bezpieczniki, filtry, przelotki itp.).

Muzyka ktorej slucham to glownie techno, disco, rap.

Mam w odwodzie glosniki starsze od kompa, chcialbym wykorzystac z nich subwoofer 10 cm, uwazam, ze bas spelnia oczekiwania.
    Czy go zabudowywac jakos konkretnie czy pozostawic lepiej tak jak jest (niewytlumiony normalny plastikowy glosnik).

Wolalbym umiescic glosniki w miejscu fabrycznym, czy jest w ogole sens, czy moze lepiej jak robic to na calego.

1. jakie auto
    2. jaki budżet

Skomentuj

Jest Auto w opisie tematu - Toyota Corolla '91 Hatchback
      Budzet - jakies 50-100 zl

Skomentuj

Zamieszczone przez frooger
        Budzet - jakies 50-100 zl
        :shock: :lol:
        nawet doswiadczona osoba bedzie miala problemy z tym :lol:

2 szerokopasmowki na przod + ten "subik" do bagaznika.
        na wiecej kasy nie starczy. nawet na tweeterki najtansze ktore graja pojdzie prawie polowa budzetu :P

Skomentuj

Nie oczekuje sali koncertowej w samochodzie chociaz fakt, moze za profesjonalnie trafilem, z takim budzetem to by mi pan miecio na gieldzie audio doradzil . A te tweeterki za 3 zl z allegro to nie bedzie lepszy wybor niz zadne?

Skomentuj

Zamieszczone przez frooger
            A te tweeterki za 3 zl z allegro to nie bedzie lepszy wybor niz zadne?
            nie. one tylko rania uczy a nie graja - kompletna porazka. juz wole szerokopasmowke bez takiego scierwa

frooger, z takim budzetem to ledwo kupisz 2 szerokopasmowki nie wspominajac o subie :???:

daj zdjecie jak tam drzwi wygladaja. 16cm stosowane w VW wejda? jak tak to moze uda sie wcisnac tesle

Skomentuj

a roznica miedzy montażem w drzwiach, a w standardowym miejscu bedzie duża? pytam, bo do standardu wejda 13, a rozbieranie drzwi to niezle przedsiewziecie, mysle jednak ze weszlyby do nich 16.

Skomentuj

a gdzie masz fabryczne miejsce?
                13 juz taka ciekawa nie jest :???:

Skomentuj

fabryke mam pod deską rozdzielcza, praktycznie przy podlodze. schowane za plastikowa oslonka. Takze jest to troche nieprofesjonalne. chociaz nie mam 2 lewych rąk boje sie troche brać za drzwi.
                  Osadzilem ze lepiej bedzie zakupic 2 glosniki na przód lepsze niz 4 byle jakie przod+tyl, nie zalezy mi az tak na glosnosci jak na basie i czystości, czy jest sens wykorzystywania tych fabrycznych np. do tylu. Czy jest sens samodzielnej budowy jakiejs skrzyni basowej i instalowania jej w takim przypadku (brak subwoofera, niskiej jakosci glosnik basowy), co wowczas potrzebuje (filtry itp).

[ Dodano: 2008-12-21, 18:46 ]
                  Czy jest sens samodzielnej budowy jakiejs skrzyni basowej i instalowania jej w takim przypadku (brak wzmacniacza*, niskiej jakosci glosnik basowy), co wowczas potrzebuje (filtry itp).

edit- sorry za blad.

Skomentuj

frooger, poszukaj na allegro lub w komisie suba od tonsilowskiego zestawu SUB-SAT 1.1
                    pod samym radiem daje rade i potrafi starczyc na dlugi czas

Skomentuj

Ja mam ten sub z tego zestawiku, ogolnie jest chyba nie do zdobycia, cieżko trafic na cos takiego nawet na allegro, moge Ci powiedziec ze mogłbys taki wykonac smemu tez, zwrotnice mozesz zastosować z STXa bo SUB-SAT cienty jest wysoko...Kup 2xARN150 4Ohm włóż w skrzyneczki i bedzie to grać:) symulacja itp itd:)

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
                        symulacja itp itd:)
                        mam gdzies zapisany chemat tej obudowy :P

a tego suba ma kolega. ze sie wyprowadza to moze go odsprzeda - musze zapytac jak bedzie na swieta

Skomentuj

No ja moge udzielić kompletnych wymiarów jakby coś, srednice długosci otworów itd...

Sub do głośnych nie nalezy raczej ale GRA a nie pierdzi jak zabawki z allegro MADE IN CHINA... Swoja drogą ja mam w nim 2xARN150 4R ponieważ tonsile odmówiły posluszeństwa :wink: naciągneły im sie pianki :mrgreen: ARNy grają w tej budzie podobnym zejsciem, może za mały troche wylot jest dla nich ale cóż nie chce paprać suba :wink: Planuje robic coś na STX 22-300-8-SW X2 i napędzic SX-8800...(zamiast suba z zestawu 1.1)

Skomentuj

A co sadzicie o umieszczeniu z przodu jakichs owali? Czy to generalnie godzi sie tego typu glosniki dawac do przodu?

Skomentuj

nie o to chodzi czy sie godzi ale o to ze tego typu glosniki jakos dziwnie nie chca dobrze grac ;]
                              a tak pozatym to po co kombinowac - przeciez musialbys przerabiac wszystko...

Skomentuj

tzn no i tak musze przerabiac, bo standardowo wejda 10, jednak wydalo mi sie ze te glosniki (czy to 6x9 czy 4x6) sa relatywnie tanie w stosunku do rozmiaru i mocy. w drzwi, jako ze mam hatchbacka, wejda na luzie nawet 6'x9' (wiec rowniez 16), jednak myslalem raczej o montażu w standardowym miejscu, chociaz miejsca po prawej stronie jest mało i musiałby sie znajdowac glosnik tak jakby 'pod schowkiem', gdyz jest tam 'od chuja' nawiewów. czy jest sens brać sie za to i wytlumic tak 'na oko' za głośnikiem, czy lepiej poczekać do wiosny i rozbierac drzwi lub ewentualnie budowac jakies panele.

dodam, że brat zakupił ostatnio 13 blaupunkta do swego tico i dzisiaj mialem okazje podlaczyc go na sucho do swojego radia i przyznam, ze przy glosniejszym graniu nie bylem zadowolony z efektu, moc RMS jednego takiego glosnika to 40W, model BGx 542 HP.

Skomentuj

mimo ze widzialem "jaja" nawet nakamichi to nadal nie wiem czy to dobrze brzmialo - jakos nie przekonuja mnie te glosniki.
                                  czekaj do wiosny i zrob to raz a pozadnie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X