Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy złożeniu zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy złożeniu zestawu

Witam,
    Mam problem ponieważ wpadłem na genialny pomysł zrobienia sobie zabudowy do bagażnika. Mam głośnik SONY XPLOD XS-L101P5 Frequency response: 18 Hz - 2500 Hz. głośnik 4 omowy i wzmacniacz też SONY XPLOD 4x 75W RMS i taki zestaw chciałem sobie zainstalować w swym bolidzie :) ale na przeszkodzie mi stanęła niewiedza, po prostu nie wiem jak obliczyć objętość skrzynki do której chcę założyć p/w głośnik. Proszę o pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam Paweł

PS może mi doradzicie jakie założyć głośniki obok SUB. W tą moją skrzynię no i jakie radyjko do tego zestawu. Na głośniki to max 150-200zł

Dziękuje za Pomoc !!!

Podaję link do forum, na którym pisano o tym głośniku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1019335.html

Skomentuj

hmm dzięuje ale i tak mi to nie pomaga ponieważ ja buduje od zera czyli muszę obliczyć objętość i tą dziurkę tzn chciałem dwie dziurki :) obok głośnika

Skomentuj

Na tym forum koledzy pisali, że ten głośnik lepiej się sprawuje w obudowie zamkniętej (jest po za tym mniejsza), więc dziurki są niepotrzebne a kształt obudowy taki jak Ci pasuje. Co do wytłumienia, to trzeba poeksperymentować i wybrać ilość, przy której najlepiej brzmi.

Skomentuj

Już troszke opsiedziałem zarwałem nocke :) i już chyba prawie wiem jak zrobić moją zabudowe tylko mam pytanie z kąd wziąś te nieszczęsne parametry mojego głośnika ( wiem że google.pl moim przyjacielem ale nie moge znaleść) nawet w akcie desperacji napisałem do Sony Poland, znając życie to odpiszą po miesiącu. Dlatego proszę o pomoc a tymi parametrami do obliczenia obudowy.

dziękuje

Skomentuj

Podaję parametry znalezione na necie:
            impedancja (ohm)4
            d (mm) 217.0
            Rdc (Ohm)3.3
            Fs (Hz) 30.3
            Qts 0.52
            Qes 0.56
            Qms 7.29
            Vas (l) 34.8
            Mms (g) 156.8
            Lvc (mH) 1.3
            Xmax (mm) 9.3
            BL (TM) 13.3
            oraz link do strony z gotową obudową: http://www.sonicelectronix.com/item_...Box.html#specs
            obudowa po przeliczeniu na litry ma 20l netto.
            Nie musisz nic obliczać po parametrach widać wyraźnie, że głośnik dedykowany jest do obudowy zamkniętej o pojemności od 20 do 25 litrów.
            Kształt i proporcje dowolne, o wytłumieniu już pisałem.
            Warto dać grubą płytę wiórową 22mm lub jeszcze lepiej, jak masz kasę - mdf 22 - 25mm.

Skomentuj

Niestety te parametry nie są od mojego głośnika to są od głośnika z czarną membraną i o 100W mocniejszy;/ już znalazłem parametry mojego głośnika i się troszkę różnią :(

Tylko nie wiem jak dodać plik, ponieważ mam te parametry zapisane w PDF.

Hmm mam dylemat ponieważ podoba mi się obudowa z "dziurką" ale podobno lepsza będzie zamknięta:( doradźcie mi jaka będzie najlepsza najefektywniejsza i wizualnie ładna :) ??????

Skomentuj

Jeżeli chcesz koniecznie obudowę z otworem to możesz ją zrobić, tylko musisz się liczyć z dużo mniejszą wytrzymałością mocową głośnika. Poza tym obudowa z otworem jest z reguły o ok. 30% większa od obudowy zamkniętej. Jeżeli nie będziesz zadowolony z brzmienia, zawsze możesz wypełnić czymś obudowę, zmniejszając jej litraż, zatkać otwór i sprawdzić czy podoba Ci się bardziej brzmienie skrzynki zamnkniętej.
                Musisz pamiętać, że dla większości głośników, optymalny jest litraż obudowy bas refleks, w zakresie tylko ok. 10-15% jak również strojenie otworu. W obudowie zamkniętej zakres dopuszczalnych objętości jest dużo większy i można to w pewnym stopniu rekompensować ilością wytłumienia.
                Już pisałem, że proporcje obudowy są właściwie limitowane gabarytami głośniaka i tylko Twoją wyobraźnią. Jeżeli zależy Ci na schowaniu obudowy tak, żeby nie zajmowała miejsca w bagażniku i wyglądała "zajebiście", możesz pokusić sie o zrobienie zabudowy, ale to już dużo trudniejsza sprawa i radził bym skonsultować to z ludźmi z jakiegoś Car Audio.
                Jeżeli chcesz sam dobrać wielkość i strojenie obudowy w jakimś programie, a nie ma tam twojego głośnika, musisz sam wpisać wszystkie parametry.
                Poza tym interpretacja wyników symulacji wymaga pewnej praktyki i wiedzy w tej dziedzinie i często symulacje nijak się mają do rzeczywistości i preferencji brzmieniowych, każdego z nas.
                Pamiętaj jeszcze, że przy obudowie z otworem koniec tunelu musi być odsunięty od ścianki o minimum wielkość jego średnicy.
                Lepiej zastosować sprawdzone przez innych rozwiązania, lub uzbroić się w cierpliwość przy próbach odsłuchowch z różnymi wariantami obudów.
                Życzę udanych eksperymentów.

Skomentuj

Już mam taką małą koncepcje co do wyglądu :) ale mam pytanie czy jak zrobie z płyt OSB ? o gr. 12mm plus wygłuszenie z gąbki gr. 5cm to będzie mi to ładnie grało ?
                  Jeśli chodzi i objętość bagażnika to u mnie jest duża i ją poświęcam na rzecz ładnego grania i wyglądu

no i mam jeszcze może mi ktoś doradzi jakie głośniki (najlepiej jajka) obok tego Xploda ??

a tak przy okasji jak dodać zdjęcie?

Skomentuj

Płyta OSB o takiej grubości bez odpowiedniej ilości wzmocnień będzie wydawać z siebie dźwęki, które wyraźnie wpłyną na brzmienie suba. Lepiej już dać je sklejone i skręcone, podwójnie jak nie masz nic innego.
                    Nie mogę odpowiedzieć Ci, czy to będzie ładnie grało - to kwestia indywidualna. Po raz kolejny piszę, że ilość wytłumienia dobiera się metodą prób.
                    Co do dodawania zdjęć musisz sprawdzić pod przyciskiem "odpowiedz" czy możesz załączać pliki na tym forum. Reszta jest opisana na górze strony w zakładce FAQ

Skomentuj

No oczywiście wzmocnienia będą, ale mam jeszczed jedno pytanie czy jak w tą skrzynke włoże dwa głośniki tzn mam taką dużą skrzynie ale podzieliłem ją na 3 w środku sub. a po bokach myśle dwa jajka (jeszcze nie wiem jakie) i czy to nie będzie sie "gryzło" ze sobą ?

[img]C:\Documents and Settings\Paweł\Pulpit\skrzynia\Zdjęcie000.jpg[/img]

Skomentuj

Dla kierowcy i pasażera z przodu, głośniki tylne tylko przeszkadzają w prawidłowym odbiorze muzyki. Większość osób, którym zależy na dobrze grającym car audio, nie montuje głośników z tyłu, tym bardziej "jaj", które nie cieszą się dobrą opinią. Jeżeli zależy Ci głównie na głośności, możesz zamontować te głośniki, nie będą "gryzły" się z subem, pod warunkiem prawidłowo usztywnionej obudowy.

Skomentuj

To jakie byś mi polecił do tyłu ???

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                            Poza tym obudowa z otworem jest z reguły o ok. 30% większa od obudowy zamkniętej.
                            Troche nieprecyzyjne stwierdzenie.. tym bardziej ze jak sam napisales skrzynie closed mozna robic w duzym przedziale litrazu.

Zamieszczone przez Pawel_Rzeszow
                            ale mam pytanie czy jak zrobie z płyt OSB ? o gr. 12mm
                            Sama plyta OSB do samochodu nie bedzie zlym wyborem jednak grubosc 12mm jak pisal kolega do za malo do takiego glosnika. 18mm z wzmaocnieniami i mniej bym nie dawal.

a tak przy okasji jak dodać zdjęcie?
                            Aby dodac fotki wejdz na fotosik.pl lub podobny serwis i tam masz juz wytlumaczone jak wklejac na fora.

Skomentuj

hmm chyba najlepiej będzie jednak ta zamknięta no i jakoś zrobić grubszą obudowe.

No ale jeszcze te głośniki jakie włożyć i żeby mi wzmacniacz uciągnoł mi. :| ale też aby mi ich nie "rozdarło"

Ale tak przy okazji to te płyty nie należą do tanich 43zł gr. 12mm (1250x ~ 2300), 63zł- 15mm (cena praktiker) a na moją zabudowe potrzebowałem 2szt.

Skomentuj

Mam głośnik SONY XPLOD XS-L101P5 Frequency response: 18 Hz - 2500 Hz. głośnik 4 omowy i wzmacniacz też SONY XPLOD 4x 75W RMS
                                Czy ten wzamcniacz przeznaczony jest tylko na tył, czy też zamierzasz zasilać z niego głośniki przednie? Czy może przednie z samego radia, a może masz odrębny wzmacniacz?
                                Jeżeli nie masz drugiego wzmacniacza i nie zamierzasz wkrótce go kupić, to przed wszystkim należy zasilać ze wzmacniacza głośniki przednie - to one decydują o jakości całego systemu.
                                Dlatego należy im zapewnić jak najlepsze warunki pracy. Natomiast tylne głośniki możesz ostatecznie podpiąć pod samo radio, a wtedy należy wybrać głośniki o jak największej średnicy i sprawności, najlepiej powyżej 90db, moc ok 50 W RMS.
                                Napisz coś więcej o głośnikach przednich, jakiej słuchasz muzyki i z jaką głośnością.
                                Jeśli chodzi o płyty na zabudowę, rozejrzyj się za jakąś starą szafą lub czymś podobnym z płyt meblowych, nadadzą się doskonale do zrobienia obudowy.

Skomentuj

Obuwowe już mam, troszke grubszą niż te 12mm. tzn narazie chce złożyć tył puźniej będe się zabierał za przód(obecnie z przodu mam 4 głośniki w drzwiach znanej firmy "777" :| ale myśle coś leprzego założyć) oczywiście że tył myśle podpiąć pod wzmacniacz mam 4 kanałowy i chciałem go w pełni wykożystać tzn 2(głośniki)+1(sub).

A przód myśle podłączyć bezpośrednio pod radio.

hmm jakiej muzyki słucham poweim tak że wszelakiej :)

[ Dodano: 2009-01-04, 00:11 ]
                                  A co Koledzy sądzicie o Pioneerach ?link allegro.pl

[ Dodano: 2009-01-04, 00:13 ]
                                  Lub jeszcze takie link allegro.pl ?????

Skomentuj

Czaruję...
                                  X