Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy xplod

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy xplod

witam wszystkich zakupiłem głośnik sony xplode xs-1237 i nie mam zielonego pojecia skad wziać parametry do obliczenia dla niego tyby br. posze o pomoc z góry dziekuje. :roll:

Albo google albo składaj JIGa.Jest jeszcze jedno rozwiązanie,sprzedaj go i kup normalny głośnik :)

Skomentuj

wjeś i sprzedaj a czy ten głośnik jest nie normalny? a na google nie moge znaleść jego parametrów

Skomentuj

Zamieszczone przez Ari
        czy ten głośnik jest nie normalny?
        moze Ci xplodować

Skomentuj

Ale smjeszne ja tylko chce sie dowjedziec jak obliczyć tube nie mając parametrów albo skad je wziac bo szukałem i niema moze ktoś mjał taki głośnik to poprosze o jakiekolwjek wskazówki. Dzieki i pozdrawjam

Skomentuj

Ja niestety nie znalazłem, ale szukałem minutkę :), jak nie znajdziesz to będziesz musiał się bawić sam na oko :), albo sprzedać i kupić inny.

Skomentuj

http://www.crutchfield.com/p_158XSL1...ures_and_specs

Skomentuj

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslu...a/SONY/XSL1237 i tutaj troszke mniej istotne dane.

Skomentuj

Mając te parametry możesz bez problemu poprawnie obliczyć skrzynie.

Vas (liters) 133.5
                  Fs (Hz) 20.5
                  Qts 0.34
                  Xmax (millimeters) 7.1

Reszta parametrów nie konieczne.

Skomentuj

a teraz tak mam obliczone all pojemność 75,9l , 24,42 Hz i pokazało mi wymjary z płyty o grubości 18mm: w:46,52 cm , h:72,27 cm , d:29,35cm,, i nie podoba mi sie jedno te d jakas ta obudowa bedzie wąska? za długa czyli h da sie coś z tym zrobic? qurde ciezko było by podac wymjary kwadratu? moze ktos mi podac rysunek tej ze obudowy 75,9l taki ala kwadrat?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ari
                      a teraz tak mam obliczone all pojemność 75,9l , 24,42 Hz i pokazało mi wymjary z płyty
                      :lol:
                      kolejny ktory slepo wiezy w programy...
                      spokojnie skopiuj ta skrzynke i bedzie OK http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176
                      jedynie kat oparcia moze byc inny bo albo jest 75 stopni albo 65

Skomentuj

no tak ładna skrzyna ale ja mam głośnik 30cm moc 300w i potrzebyje koło 75,9 litra a ciekawe czy w tej by grał dobrze, juz sam niewjem

[ Dodano: 2009-01-18, 09:52 ]
                        jeszcze jedno maja byc zachowane litry i srednica i dł br a czy ma jakies znaczenie pochylenie ścianki tylnej? czy mozna ja wygłuszyc wata szklana? a i na której sciance najlepjej mocowac br?

[ Dodano: 2009-01-18, 09:54 ]
                        to moze ktos pokazał by ala projekt dla mego głośnika bo gubje sie z tymi kształtami itp. sony xplod sx-1237

Skomentuj

Ari, jestes w tym zielony i nie mam juz sily tlumaczyc jaki bys popelnil blad wsadzajac ten glosnik w prawie 80 litrow...

poprostu skopiuj ta skrzynke co ci pokazalem

Zamieszczone przez Ari
                          maja byc zachowane litry i srednica i dł br a czy ma jakies znaczenie pochylenie ścianki tylnej?
                          tak i nie. pochylenie dopasowujesz do swojego samochodu. najczesciej jest to 75 stopni ale zdaza sie i 65 jak widac

Zamieszczone przez Ari
                          czy mozna ja wygłuszyc wata szklana?
                          nieee!! no chyba ze chcesz dostac pylicy lub raka pluc :P
                          uzyj watoliny (plastikowa wata) lub przynajmniej gabki

Zamieszczone przez Ari
                          a i na której sciance najlepjej mocowac br?
                          praktycznie dowolna byle spelniala podstawowe zasady... (poczytaj na stronie glownej)

Zamieszczone przez Ari
                          to moze ktos pokazał by ala projekt dla mego głośnika
                          ROB TA SKRZYNKE CO POKAZALEM ;]

Skomentuj

Eeee 76L zadowoli większość 15", zrób skrzynię według projektu Pawła, litraż ok 50L i powinno "dmuchać" :smile:

Skomentuj

ok zrobje taka jak ty mi pokazałeś jak all dopracuje wystawje link jak gra na wrzute pozdrawjam

Skomentuj

Zamieszczone przez Ari
                                wystawje link jak gra na wrzute
                                :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ari
                                  zrobje taka jak ty mi pokazałeś jak all dopracuje wystawje link jak gra na wrzute pozdrawjam
                                  A my popatrzymy jak gra tak? :razz: Byli już tacy co lubią patrzeć jak głosnik gra :sad:

Skomentuj

A nagrywając kamerką z telefonu lub taniego aparatu zacznie pływać :mrgreen:

Skomentuj

juz posklejałem narazie wygłusze i odpale mam wzmaka lipnego ale mam nadzieje ze bedzie pukac .

Skomentuj

Czaruję...
                                      X