Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie glosniki do tego sprzetu oraz czy kable moga byc ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie glosniki do tego sprzetu oraz czy kable moga byc ?

Witam serdecznie niebawem zakupuje autko vw lupo, sprzęt jaki posiadam to wzmaki jbl gto 1004e - jest 4 kanałowy po mostkach ma 2 kanały po 275wrms - tym chciał bym zasilić 2 suby (i tu pytanie jakie żeby fess łupało słucham techno głównie i chce fess mocny bas)- czy może jeden zaśilic i jakoś tą moc połączyć np w 2 cewkowym subie ?(i tu pytanie jaki bylby by odpowiedni?? warunki takie jak powyżej.) Jak to jest ?? Nie mam ębo sie na tym nie znam dlatego pytam,
    Zaś drogi wzmacniacz to HELIX HXA 400
    i on jest tez 4 kanałowy jednak nim bym chciał głośniki zasilić ma się rozumieć, jego parametry to :
    4 x 4 Ohm 4 x 70 Watt

dodam ze na tych omach również się nie znam;/
    jakie głośniki były by najlepsze do niego ?? Myślałem o 2 głośnikach 13 cm w drzwi przednie , 2 głośniki wysoko tonowe na przód, oraz 2 głośniki w tylne boczki. Zakres cenowy subow do 1000 zl najlepiej juś w skrzyni odpowiedniej dla niego. Cenowo głośniki do 500zl. przynajmniej za ten zestaw na przód.

I teraz kwestia kabli,
    Na radiu mam wyjście na sw czyli +i- rca
    oraz na F +i-

zaś wejścia wzmacniaczu są po 4 czyli daje nam to 8 rca.

i tu pytanie, które lepiej będzie zastosować, czy zakupić po prostu
    4 komplety czegoś takiego : http://www.allegro.pl/item525839464_...rowire_fv.html

albo lepiej 2 komplety : http://www.allegro.pl/item532264498_...nowy_fvat.html

i 4 rozdzielacze?

jeśli ta droga opcja to które są lepsze??: http://www.allegro.pl/item526023820_...metr_nowy.html

teraz kwestia kabli do głośników, czym byście polecili te suby zasilić prosto ze wzmacniacza?? cena do 40 zl za metr.

a może po prostu coś takiego by wystarczyło ??: http://www.allegro.pl/item511427302_..._na_metry.html

i jakie kabli do pozostałych głośników użyć??
    czy lepszy będzie taki kabel od standardowej miedzi beztlenowej?

i ostatnie pytanie o przekroje kabli do suba, myślę ze 35mm2 wystarczy?
    oczywiście zaraz za akumulatorem bezpiecznik, tylko jaki ?? następnie do kondensatora Dietz 1F (posiadam taki) i z niego Po bezpiecznikach,(tu poprosił bym o wartości) do poszczególnych wzmacniaczy jakimi przekrojami przewodów?

To by było na tyle, proszę o odpowiedz osób które naprawdę na tym się znają zależy mi na bezpieczeństwie i mocnym lubudaniu Smile Samochód nie będzie jeździł na żadne konkursy, po prostu uwielbiam mocny bas i czysty dźwięk. To tyle czekam na konkretne propozycje i rzetelną pomoc.

Zamieszczone przez maxiu9
    czy może jeden zaśilic i jakoś tą moc połączyć np w 2 cewkowym subie ?(
    tak, ale trzeba spelnic kilka warunkow

chciał bym zasilić 2 suby
    Myślałem o 2 głośnikach 13 cm w drzwi przednie , 2 głośniki wysoko tonowe na przód, oraz 2 głośniki w tylne boczki
    autko vw lupo
    wybacz ze mnie ponosi, ale czy przypadkiem tobie nie odbilo :?: :!: :shock:

czy slyszales dobrze naglosniony samochod?
    przeciez do takiego lupo w zupelnosci starczy 16cm odseparowany zestaw na przod + 10" subwoofer w bagazniku i odechce ci sie sluchania tego na maxa po 2-3 miesiacach :!: :???:

masz spory budzet i masz dziwne plany. zanim to zaczniesz realizoawac przejedz sie na jakies zawody lub umow sie z ludzmi z jakiegos salonu CA i posluchaj dobrze naglosniony samochod bo gwarantuje ze to co chcesz zrobic to czysta strata pieniedzy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      tak, ale trzeba spelnic kilka warunkow
      moglbys mi chociaz w pewnym stopniu to wyjasnic??

nie slyszalem dobrze naglosnionego samochodu jeszcze nigdy,

przeciez do takiego lupo w zupelnosci starczy 16cm odseparowany zestaw na przod
      moglbys konkretnym linkiem zarzucic, ewentualnie modelem zestawu ?

odnosnie subwofera jednak wolal bym te 2 glosniki ewentualnie jeden aby w pelni wykorzystac ten wzmacniacz, nie musze przeciez sluchac na fuul? lubie miec zapas :)

masz spory budzet i masz dziwne plany.
      dlatego tutaj przybylem aby cos mi doradziliscie???

zanim to zaczniesz realizoawac przejedz sie na jakies zawody lub umow sie z ludzmi z jakiegos salonu CA i posluchaj dobrze naglosniony samochod bo gwarantuje ze to co chcesz zrobic to czysta strata pieniedzy...
      zbytnio czasu nie mam na pokazy czy inne bajery, co do profesjonalnych servisow to raczej w moich okolicach niema.

strata pieniedzy? Moze nie - nie mam zamiaru juz tego zestawu zmieniac, ewentualnie samochod i wtedy sprzet przeniose.

prosze o pomoc w doborze glosnikow i tych kabelkow :))

nie chce aby te wzmacniacze sie zakurzyly, czy ten helix bedzie dobry do napedzenia tego zestawu odseparowanego?

Dziekuje za zainteresowanie tematem.

ps, obecnie jezdzilem fiat cc, tuba 250 rms zestaw glosnikow boszmana 2 na przod(10cm) 2 twetery + 2 (16cm) w drzwi , samochod wygluszalem karimatą, obecnie mam zamiar dynamatami. Aha jednostka sterujaca to pionner dech 30 mp, Go nie bede zmienial.

Skomentuj

Skąd dokładnie jesteś? Jakbyś był z okolic raciborza, to mógłbym pogadać z kumplem. Odsłuchałbyś sobie zestawu u kumpla w omedze.

Skomentuj

http://www.audiocar.pl/forum/viewtop...?p=42967#42967

Organizowany jest spot śląski. Zagadaj, zgadaj się i posłuchaj co ludzie mają w autach:)

Skomentuj

no jak juz wspomnialem czasu nie ma, taka praca tak wiec ktos cos mi moze podrzuci jakies pomysly ?:)

Skomentuj

Moje propozycje:
              1. Zestaw na przód:
              Helix E-136:
              http://www.allegro.pl/item530533841_...najtaniej.html
              lub
              Rainbow SAX 265.20:
              http://www.allegro.pl/item532331360_...owcom_gwp.html
              lub
              AIV SLX 165 Deluxe:
              http://www.allegro.pl/item532267686_...nowy_fvat.html

2. SUB:
              Cerwin Vega Vega124 x2:
              http://www.allegro.pl/item531403711_...de_in_usa.html
              Dla jednej sztuki producent zaleca 2 rodzaje obudów:
              -45l br, z tunelem strojonym na 35hz
              -56l br, z tunelem strojonym na 35hz
              W przypadku dwóch sztuk, wykorzystałbym pierwszą propozycję, ale zrobił obudowę 2 razy większą z racji 2 głośników.

A co z radiem? Chyba nie chcesz tego podłączyć pod seryjne radio? Wydając taką kasę na sprzęt warto zastanowić się nad radiem pokroju Alpine 9812 i wykorzystać możliwości jakie posiadasz, a mianowicie biampling(każdy głośnik z zestawu zasilany przez osobny kanał wzmacniacza, ale przez zwrotnicę pasywną) lub/i podział aktywny(radio umożliwia stworzenie zwrotnicy na poziomie radia, wiec orginalne może okazać się zbędna).
              W tym momencie dobrą opcją jest też zastanowienie się nad wooferami DLS R6A:
              http://www.allegro.pl/item532349684_...az_gratis.html
              + jakieś konkretne tweetery, np. Helix P1:
              http://www.allegro.pl/item525451401_..._sklep_fv.html
              lub hertz ht25:
              http://www.allegro.pl/item531035523_..._wa_od_ss.html

Wykorzystanie helixa do zasilenia przodu + skorzystanie z radia z wbudowaną zwrotnicą aktywną i korekcją czasową jak 9812 daje duże możliwości poprawy jakości dźwięku.

Co do zasilania to kup kable spawalnicze 35mm^2 o odpowiedniej długości(z aku do bagaja), pamiętając o tym, żeby minus też puścić z aku.
              W miejscu gdzie będziesz wchodził przewodem z pod maski do wnętrza, zrób odejście przewodem 6mm^2 do radia(+ i -).
              Przewodem 35 wejdź na kondensator, a następnie na rozdzielacz, z którego przewodem 10-16mm^2 połączysz wzmacniacze.
              Nie będziesz miał w tym momencie bałaganu z kablami.
              Co do głośnikowych to w więcej jak procab'a bym się nie pchał. Do głośników 2,5mm^2(w przypadku rozwiązania z mojej propozycji, do tweeterów wystarczy 1,5mm^2).
              Do subwooferów 4mm^2.
              Co do sygnałówek się nie wypowiadam, bo to zawsze robię sam.

Co z wygłuszeniem drzwi? Na to masz jakieś środki przeznaczone?

P.S. W tak mały aucie jak lupo nie przejmowałbym się brakiem głośników z tyłu.

Skomentuj

Jeśli nie masz większego pojęcia, to nie komplikuj sobie sprawy.
                Budżety nie mały. Coś pomyślmy.
                Sony XM4045, albo 5540F + Helix p236 + udimension JR1004. I wsio. Na takie małe autko dużo nie trzeba. Przedni system mało mocy potrzebuje, wybacza błędy montażu. Gra też dobrze w większych drzwiach. Niby Lupo małe auto, ale drzwi nie takie krótkie chyba.
                Radio np Clarion 9175

Propozycja jest. Jak się nie spodoba to coś innego znajdziemy

Skomentuj

maxiu9, prawda jest taka ze ile osob tyle propozycji bo kazdy ci poda to co by sam chcial miec u siebie (juz tak wiele razy bylo)

moze jedynie co do kabli to wszyscy sie razem dogadamy.

najlepiej bedzie jak znajdziesz kogos ze swojej okolicy, kogos doswiadczonego, osluchanego i kogos kto poprowadzi ciebie od poczatku do konca tak zebys zbudowal system z ktorego bedziesz zadowolony i przy tym kasy nie stracisz....

cursor, ty jestes z tamtych okolic (nie wiem skad dokladnie jest autor) wiec moze zgadacie sie na PW i spotkacie sie. takie cos da lepszy efekt niz pisanie na forum...
                  wtedy byscie pomogli koledze cos dobrac, dali wskazowki itp a w zamian np zwrot za paliwo + przyslowiowe 0,7

Skomentuj

cursor, ty jestes z tamtych okolic (nie wiem skad dokladnie jest autor) wiec moze zgadacie sie na PW i spotkacie sie. takie cos da lepszy efekt niz pisanie na forum...
                    wtedy byscie pomogli koledze cos dobrac, dali wskazowki itp a w zamian np zwrot za paliwo + przyslowiowe 0,7
                    Już mu coś takiego zaproponowałem we wcześniejszym poście:
                    Zamieszczone przez cursor
                    Skąd dokładnie jesteś? Jakbyś był z okolic raciborza, to mógłbym pogadać z kumplem. Odsłuchałbyś sobie zestawu u kumpla w omedze.
                    Na to dostałem odpowiedź:
                    no jak juz wspomnialem czasu nie ma, taka praca tak wiec ktos cos mi moze podrzuci jakies pomysly ?:)
                    Więc na to nic nie poradzę, a kumpel ma takowy sprzęt w aucie:
                    Jednostka- Kenwood kdc 7090
                    Przód- Phase Evolution CFS 165.25 + Xetec 4g600
                    tył PB s6c (LPF)+ X. 4g600
                    Sub- 2x Re re10-s4 + RF Power 500bdCE @2ohm
                    Aktualnie jednostka to mój clarion DRX 9375 + procesor DPH9300.

Tak więc jest czego posłuchać, no ale maxiu9 chyba myśli, że nakupi markowego sprzętu, wrzuci do auta i to od razu musi zagrać.
                    Wg mnie najlepsza opcja jak autorowi zależy na basie to z przodu woofery R6a + jakiś konkretny tweeter. Podział zrobić aktywny w radiu(9812 umożliwia takie coś + korekcja czasowa dla 4 kanałów), z wykorzystaniem tego helixa.
                    Na subwoofer zaproponowałem vege bo wiem jak brzmi ten głośnik. W prawdzie mam go w skrzyni 45l closed, ale mnie się jego brzmienie podoba, podejrzewam, że jakbym dorobił br, to zyskałbym sporo na zejściu(qts=0,33, fs=26hz, vas=80l).
                    Głośnik jest uznawany za sprzęt do grania, ale 2 sztuki w takim małym autku jak lupo narobią sporego zamieszania. Problemem może się okazać wzmak jbl'a, który nie jest zbyt rewelacyjny.

Skomentuj

pytanie co na to wszystko alternator powie :)

Skomentuj

maxiu9, prawda jest taka ze ile osob tyle propozycji bo kazdy ci poda to co by sam chcial miec u siebie (juz tak wiele razy bylo)
                        Już jakiś czas temu była o tym mowa

Wg mnie najlepsza opcja jak autorowi zależy na basie to z przodu woofery R6a + jakiś konkretny tweeter. Podział zrobić aktywny w radiu(9812 umożliwia takie coś + korekcja czasowa dla 4 kanałów), z wykorzystaniem tego helixa.
                        A kto to mu ustawi? sam się będzie bawić? a czy będzie wiedzieć jak to się "je"?:)

Obojętnie jakie propozycje tu padną, ważne co się z tym zrobi. Na początku im mniej miejsc do "spieprzenia" tym lepiej:)

Ma dwa wzmacniacze 4 kanałowe - troszkę nie potrzebnie. O ile Helixa na przód rozumiem, to po co 4ch do 2 subów. Wolałbym jedno mono+ konkretny głośnik. Efekt powinien być ciekawszy.

Do aktywki i korekcji to trzeba by radio zmienić. Choć sam podałem 9175, to autor nie zamierza zmieniać swojego radia. Więc tutaj ciężko będzie o zmianę.

Można by Helix zrobić na przód + sub. Ale wtedy takiej nawalanki nie będzie.

Jak by się zaczynało od zera, to byłoby ciekawiej. A tak to już na starcie (z tym radiem i JBLem) jest kicha.

Skomentuj

Prawda jest taka, że nie ma sensu cokolwiek polecać, bo co z tego, że polecimy dobry sprzęt, jak i radio i jeden ze wzmaków to badziew. Poza tym, trzeba to też dobrze zamontować, a skoro autor tematu nie ma czasu podjechać na spot CA, to nie chce mi się wierzyć, że będziesz mieć czas, żeby poprawnie zamontować głośniki z przodu.

Poza tym, jaki jest sens polecać coś konkretnego na przód jak autorowi tematu chodzi tylko o jedno:
                          i tu pytanie jakie żeby fess łupało słucham techno głównie i chce fess mocny bas

Skomentuj

Poza tym, jaki jest sens polecać coś konkretnego na przód jak autorowi tematu chodzi tylko o jedno:
                            maxiu9 napisał/a
                            i tu pytanie jakie żeby fess łupało słucham techno głównie i chce fess mocny bas
                            wiadomo ze jak z kobieta, czy rodzicami pojade to tego rodzaju muzyki nie bede sluchal :))

Ciesze sie ze postanowiliscie mi pomodz, tak wiec mysle ze jednostka sterujaca w dalekiej przyslosci to na pewno bedzie zmieniona,Dlatego uwarzam ze ma sens kupic odpowiedni sprzet ktorego juz nie bede musial zmieniac.

No nie stety mam i posiadam juz te 2 wzmacniacze a ze nie mam zamiaru na jakiekolwiek jezdzic zawody to , przeciez ma sens wykorzystac?

teraz tutaj nasuwa sie pytanie, bo calkowicie jestem ciemny ( czy mogl bym zastosowac rownolegle do obecnego akumulatora, drogi taki sam ?? czy alternator to przezyje?)

Tak więc jest czego posłuchać, no ale maxiu9 chyba myśli, że nakupi markowego sprzętu, wrzuci do auta i to od razu musi zagrać.
                            To nie tak do konca, wtakim przypadku bym sie tutaj nie pojawil :)i prosil o porady.

Zamieszczone przez Marcy$
                            http://www.audiocar.pl/fo...p?p=42967#42967

Organizowany jest spot śląski. Zagadaj, zgadaj się i posłuchaj co ludzie mają w autach:)
                            jezeli to trafi w ta sobote co tam pisza i odbedzie sie w czeladzi to na pewno wpadne posluchac:)) bo naprawde chce miec male przytulne i dobrze grajace, autko z wykorzystaniem tego co mam .

To chyba dobrze? jest w czym wybierac a nastepnie mozna to krytykowac albo pochawac.

. Zestaw na przód:
                            Helix E-136:
                            http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html
                            czy ten zestaw bylby w stanie dobrze zagrac na tym helixie? co posiadam.
                            Zamieszczone przez Marcy$
                            Jeśli nie masz większego pojęcia, to nie komplikuj sobie sprawy.
                            Budżety nie mały. Coś pomyślmy.
                            Sony XM4045, albo 5540F + Helix p236 + udimension JR1004. I wsio. Na takie małe autko dużo nie trzeba. Przedni system mało mocy potrzebuje, wybacza błędy montażu. Gra też dobrze w większych drzwiach. Niby Lupo małe auto, ale drzwi nie takie krótkie chyba.
                            Radio np Clarion 9175

Propozycja jest. Jak się nie spodoba to coś innego znajdziemy
                            az tak wybredny to nie bede poprostu wolal bym juz jakis gotowy zestaw na przod zebym odzielnie nie musial zakupowac glosnikow, do do skrzyni to i tak sam jej nie zuduje, tak wiec najlepiej jak by juz te glosniki byly w niej.

P.S. W tak mały aucie jak lupo nie przejmowałbym się brakiem głośników z tyłu.
                            czyli poprostu skupic sie na przednich drzwiach i slupkach jako tweter?

Co z wygłuszeniem drzwi? Na to masz jakieś środki przeznaczone?
                            i tu pytanie okolo ile to wyjdzie? dynamatami myslalem to wygluszyc? dam rade sam tego dokonac? troszke czytalem ze w wewnatrz drzwi sie obkleja itd, i na zewnatrz.

Do subwooferów 4mm^2.
                            Co do sygnałówek się nie wypowiadam, bo to zawsze robię sam.
                            co do tego subwoofera moze byc posrebrzany ten 4 mmkwadrat? czy lepszy z wyklej miedzi beztlenowej, I odrazu pytanie czy dlugosc kabla tego ma znaczenie?

zas z sygnalowkami to chyba bedzie lepsza 3 ekranowana jak sadzicie?

Co do zasilania to kup kable spawalnicze 35mm^2 o odpowiedniej długości(z aku do bagaja), pamiętając o tym, żeby minus też puścić z aku.
                            W miejscu gdzie będziesz wchodził przewodem z pod maski do wnętrza, zrób odejście przewodem 6mm^2 do radia(+ i -).
                            Przewodem 35 wejdź na kondensator, a następnie na rozdzielacz, z którego przewodem 10-16mm^2 połączysz wzmacniacze.
                            Nie będziesz miał w tym momencie bałaganu z kablami.
                            Co do głośnikowych to w więcej jak procab'a bym się nie pchał. Do głośników 2,5mm^2(w przypadku rozwiązania z mojej propozycji, do tweeterów wystarczy 1,5mm^2).
                            Podobnie myslalem na ten temat, wiec tak tego dokonam chyba ze ktos jeszcze ma jakies propozycje??

SUB:
                            Cerwin Vega Vega124 x2:
                            http://www.allegro.pl/ite...ade_in_usa.html
                            Dla jednej sztuki producent zaleca 2 rodzaje obudów:
                            -45l br, z tunelem strojonym na 35hz
                            -56l br, z tunelem strojonym na 35hz
                            W przypadku dwóch sztuk, wykorzystałbym pierwszą propozycję, ale zrobił obudowę 2 razy większą z racji 2 głośników.

Czy ten jblek ja zasili ?? i kto mi zrobi zabudowe taka, i przyblizony koszt jaki bylby jej ? Zrobic z mdfu to nie problem gorzej z wymiarami i tunelami

to chyba na tyle, jak narazie Pytan pozdrawiam :)

Skomentuj

No nie stety mam i posiadam juz te 2 wzmacniacze a ze nie mam zamiaru na jakiekolwiek jezdzic zawody to , przeciez ma sens wykorzystac?
                              Czyli ponieważ nie jedziesz na zawody to ma źle grać?
                              Albo ci co mają dobre audio to muszą być na zawodach?

Skomentuj

poprostu nie chce szpanowac, a jak wiadomo to ma grac tylko dla mnie i mojej rodzinki.
                                czyli te wzmacniacze to az taki badziew ze nie da sie podpiac nic pod nie ??

Skomentuj

poprostu nie chce szpanowac, a jak wiadomo to ma grac tylko dla mnie i mojej rodzinki.
                                  Więc się pytam... to znaczy, że ma grać źle? Jakie masz wyobrażenie o Car Audio? Każdy dobry sprzęt oznacza, że szpanujesz? Czyli uważasz, że to ma tylko nawalać? A co z wysokimi, średnimi tonami?
                                  czyli te wzmacniacze to az taki badziew ze nie da sie podpiac nic pod nie ??
                                  Podpiąć da się wszystko, ale przydałoby się poszukać sensu.
                                  Helix - dobry piecyk. JBL już nie:)

Skomentuj

uwielbiam nawalanie, ale dlatego chce w przod zainwestowac aby bylo i ladne brzmienie, oj jakis czas temu tyle pieniazkow ten jbl kosztowal a jest do bani umm ale chyba da sie to wykorzystac no.

Skomentuj

uwielbiam nawalanie, ale dlatego chce w przod zainwestowac aby bylo i ladne brzmienie, oj jakis czas temu tyle pieniazkow ten jbl kosztowal a jest do bani umm ale chyba da sie to wykorzystac no.
                                      Ja odpadam. Powodzenia.

Skomentuj

Człowieku mi w arosie jeden mds08 robi masakrę :)

Po obklejeniu matami jest trochę zabawy żeby potem boczki założyć.
                                        Mi w sumie nie wiele to dało pozatym że drzwi są cięższe :)
                                        Seryjne tweetery blaupunta w desce są całkiem znośne.
                                        A tesle w drzwiach można wymienić na coś mocniejszego ze wzmakiem, tylko potrzebne są dystanse, bo szyby nie odsuniesz.
                                        U mnie są helixy dark blue. Narazie nie mam do nich wzmaka.
                                        A subik tu raz pokazywałem:
                                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12644&highlight=mds

Skomentuj

Czaruję...
                                        X