Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw wzmacniacz + subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw wzmacniacz + subwoofer

Witam serdecznie

Chciałbym zapytać szanownych użytkowników o następujący zestaw, nadmieniam, iż jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie obeznany z działaniem forum, proszę o wyrozumiałość :grin:

Mianowicie, planuję taki wzmacniacz:

http://www.audiosklep.pl/?zobacz=569

I taki subwoofer:

http://www.audiosklep.pl/?zobacz=1151

Skrzynię planuję zrobić sam, najprawdopodniej MDF 22mm o pojemności ok. 30L, konstrukcja zamknięta. Chcę małą konstrukcję, ponieważ auto nie jest duże, bagażnik też ma spełniać swoją funkcję.

Ponadto zamierzam wydać kwotę ok. 500PLN, ale nie o tym. Mam pytanie, czy ten wzmak wystarczająco napędzi wybrany przeze mnie głośnik???

Zamierzam zasilić nim tylko skrzynkę, więc konstrukcja jednokanałowa byłaby najodpowiedzniejsza.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie :grin:

Zamieszczone przez adk
    Mianowicie, planuję taki wzmacniacz:

http://www.audiosklep.pl/?zobacz=569
    Ten boschmann to tragedia. Za tę cenę lepiej kupić coś używanego, a jak ma być nowe to dołożyć do carpowera hpb-602 lub blaupunkta GT2

Co do głośnika, to wolałbym w tym przypadku używkę Hertza ES200. Zagra to lepiej, a przy okazji nie potrzebuje dużej obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
      nadmieniam, iż jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie obeznany z działaniem forum, proszę o wyrozumiałość :grin:
      W takim razie powinienes sie zapoznac z regulaminem. Zmienic nazwe tematu albo jakis mod go dorwie i wyladuje w koszu.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
        Ten boschmann to tragedia. Za tę cenę lepiej kupić coś używanego, a jak ma być nowe to dołożyć do carpowera hpb-602 lub blaupunkta GT2

Co do głośnika, to wolałbym w tym przypadku używkę Hertza ES200. Zagra to lepiej, a przy okazji nie potrzebuje dużej obudowy.
        Dzięki za sugestie, usunę z listy życzeń :grin: ten wzmacniacz i poszukam czegoś konkretniejszego. Może taki:

http://carhifi24.pl/katalog/0_search...t_gta_260.html

Ale głośnik jednak zostawie, nie chcę żadnych używek, tylko nowe komponenty.

Pozdrawiam.

:thx:

Skomentuj

adk, zobacz ile kosztuje wersja 4 kanalowa tego wzmacniacza. jest niewiele drozszy. 2 kanaly mostkujesz i zasilasz nim suba a pozostale 2 kanaly podpinasz w przyszlosci pod zestaw przedni - niewiele drozej a jakie przyszlosciowe

Skomentuj

na bank wysteruje lanzaraz max 12 tymi 160w.... A w obudowie closed to na dodatek cicho bedzie :P

Skomentuj

Więc jak :?: Lepsza będzie obudowa BR :?:

Pawel S. ale taki blaupunkt to będzie już lepsze rozwiązanie :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                na bank wysteruje lanzaraz max 12 tymi 160w....
                ale on chce 8"

tak, blaupunkty to najtansze wzmacniacze jakie oplaca sie kupowac.

adk, proponowalbym rozejzec sie za czyms co bedzie wymagalo mniej mocy do rozbujania. np intertechnik MDS08 lub mivoc XAW210. znajdzie sie tez pelno uzywek na allegro za takie pieniadze duzo lepszych niz ten lanzar

Skomentuj

Poczytałem trochę forum i opinii na temat MDS08 i chyba na to się zdecyduję. Właściwie odpowiada on moim wymaganiom. 20 litrów w obudowie BS, tylko muszę jeszcze dopasować obudowę do bagaznika, jakoś ją ciekawie zaprojektować żeby bagarek nie stracił funkcjonalności.

I tu jeszcze jedno pytanie, czy kształt, tzn stosunek wymiarów skrzynki ma duże znaczenie, czy trzeba zbudować coś regularnego. Rura BS, z tego co doczytałem, najbardziej optymalna dla tego głośnika i pojemności powinna mieć wymiar 7cm/30cm. Więc siłą rzeczy musi się zmieścić w tą obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                    Poczytałem trochę forum i opinii na temat MDS08 i chyba na to się zdecyduję.
                    No jak czytałeś tylko to forum, to trudno żebyś wybrał inny, bardziej hi-endowy sub

Skomentuj

Marcy$, no nie przeginaj :P
                      hi-endem to on nie jest i to juz pisalismy :P
                      to poprostu bardzo dobry glosnik za rozsadne (jeszcze w wakacje tak bylo :roll: ) pieniadze

Skomentuj

Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          Marcy$, no nie przeginaj :P
                          hi-endem to on nie jest i to juz pisalismy :P
                          to poprostu bardzo dobry glosnik za rozsadne (jeszcze w wakacje tak bylo :roll: ) pieniadze
                          Ale niestety na forum tak jest postrzegany :P

Skomentuj

Zamieszczone przez aroo
                            Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt :).
                            cała heca polega natym, że chcę go wpasować w boczną ścianę bagażnika żeby zajmował jak najmniej miejsca. Tłumacząc to prościej, skrzynka będzie miała większą szerokość i wyskość niż głębokość ażeby jak najbardziej efektywnie wykorzystać powierzchnie :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                              ażeby jak najbardziej efektywnie wykorzystać powierzchnie :mrgreen:
                              co w samochodzie jest ważniejsze niż stosunki wymiarów które nijak w subie nie mają znaczenia - choćby ze względu długości fal weń występujących.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                                Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt .
                                do suba napewno to ma znaczenie...szczegolnie tak malego :roll:

Skomentuj

Podłącze się z pytaniem bo zamierzam nabyć tego suba , czy mógłby ktoś zamieścić wymiary optymalnej skrzynki dla mds08 np BR i zamkniętej, i jaka grubość mdf'u 18mm wystarczy?

Skomentuj

Jakby ktos chcial mialbym do odsprzedania za 50zl skrzyneczke zamknieta pod mdsa:

Skomentuj

szymon332, jezeli nie masz dostepu do plyt za free to proponuje odkupic gotowa skrzynke - taniej zrobisz tylko przy hurtowej ilosci

a jak jednak chcesz wymiary skrzynki do samodzielnego montazu to przypomnij sie we wtorek - wstawie rysunki

Skomentuj

Zapytam i po otrzymaniu odp zastanowię się , nie pali mi się z tą decyzją. Thks.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X