Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy budowie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy budowie subwoofera

Witam!
    Na początek, chciałbym przeprosić ze ewentualne głupie pytania i nie profesjonalizm ale jestem totalnie zielony i to pierwsza taka "budowla" traktowana bardziej jako nowe doświadczenie...

Do sedna, chciałbym zbudować własnoręcznie subwoofer do autka, głównie chodzi tutaj o jak najmniejsze jego wymiary gdyż ma iść do bagażnika Golfa II a zależy mi na miejscu w nim bo zawsze mam mnóstwo bagaży(wiem, wiem lepiej zmienić samochód na kombi :P ) subwoofer w sumie ma być uniwersalny do muzyki szerokiego pokroju rock - disco.

Jako głośnik chciałbym zastosować głośnik SONY który dostałem, w sumie jest na nim tylko numer 1-825-146-12 o jedynych parametrach jakie znalazłem:

Średnica zewnętrzna 206mm
    Rozstaw otworów mocujących 195mm
    Średnica otworu montażowego 184mm
    Głębokość montażowa 92mm
    Moc znamionowa 100W
    Moc maksymalna 200W
    Pasmo 30-4500Hz
    Skuteczność 92dB/W/m
    Impedancja 4om
    Xmax 20mm
    Fs 29Hz
    Qts 0,33
    Vas 38l

I teraz mam kilka pytań...

1. Obudowa jakiego typu najbardziej się tu sprawdzi, wydaje mi się, że bass-reflex będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem pojemność-częstotliwość.

2. Na jaką częstotliwość najlepiej wystroić obudowę bo w sumie kompletnie nie mam o tym pojęcia jaka częstotliwość będzie satysfakcjonująca...

3. Jaka pojemność skrzyni, boxcalc obliczył mi z tych parametrów obudowę na ok 24l i nie wiem czy tej pojemności się trzymać...

4. Czy do obudowy mogę zastosować płytę wiórową fornirowaną ze starych mebli(ok 1,6 cm)? Czy nawet najgorsza zwykłą wiórówka z castoramy będzie lepsza?

5. Przewertowałem tematy o wygłuszeniu i porady na stronie i nadal nie wiem czy ewentualną watolinę, gąbkę czy co innego mam przykleić do ścianek czy po pr0stu wrzucić do obudowy tak aby nie dotykały głośnika i wylotu bess-reflexa? Może okleić ściankę wzmacniająca?

Wiem, mnóstwo pytań liczę na waszą cierpliwość

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-02-08, 01:17 ]
    skoro sub ma byc do samochodu to trzeba bylo zalozyc temat w dziale car audio - przenioslem

Po kolei, proponuję:
    ad. 1. Jeżeli masz płyty ze starych mebli, zrób najpierw na szybko, obudowę zamkniętą 12-15 l. pisałeś, że
    Zamieszczone przez druidionin
    głównie chodzi tutaj o jak najmniejsze jego wymiary gdyż ma iść do bagażnika Golfa II a zależy mi na miejscu w nim bo zawsze mam mnóstwo bagaży
    Jak Ci nie będzie odpowiadało bo np. bas nie schodzi w najniższe rejestry, to wykonaj obudowę bas reflex.
    ad. 2. Strojenie ok. 40-45 hz., średnica 5 cm.
    ad. 3. patrząc na średnicę głośnika i parametry,18-20l powinno do samochodu, w zupełności wystarczyć.
    ad. 4. Tak, tylko wstaw parę wzmocnień. Szkoda wydawać na wiórówkę.
    ad. 5. Ilość wytłumienia dobiera się doświadczalnie. Do obudowy zamkniętej luźno zwiniętą jakąś włókninę umieszczamy w centralnej części obudowy. W br. na ściankach, nie należy przesadzać z ilością (2-4cm) oraz przy otworze w oddaleniu min. tyle ile jego średnica.

Skomentuj

Skuteczność 92dB/W/m
      Xmax 20mm
      :lol: te parametry to odrazu wiadomo ze wziete z kosmosu :lol:
      ale cala reszta wydaje sie wiarygodna
      1. Obudowa jakiego typu najbardziej się tu sprawdzi, wydaje mi się, że bass-reflex będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem pojemność-częstotliwość.
      biorac pod uwage wartosc QTS to tak, masz racje - B-R
      2. Na jaką częstotliwość najlepiej wystroić obudowę bo w sumie kompletnie nie mam o tym pojęcia jaka częstotliwość będzie satysfakcjonująca...
      biorac pod uwage ze to jest 8" i do samochodu to okolice 40Hz beda dobrym kompromisem
      3. Jaka pojemność skrzyni, boxcalc obliczył mi z tych parametrów obudowę na ok 24l i nie wiem czy tej pojemności się trzymać...
      rozsadna pojemnosc. jak masz czas, material/kase to pobaw sie w przedziale 20-30 litrow i zostaw to co ci najlepiej pasuje.
      ale skrzynka 25 litrow jest bardzo uniwersalna
      4. Czy do obudowy mogę zastosować płytę wiórową fornirowaną ze starych mebli(ok 1,6 cm)? Czy nawet najgorsza zwykłą wiórówka z castoramy będzie lepsza?
      oczywiscie ze mozesz. te stare plyty sa nawet solidniejsze niz to co kupisz w castoramie
      tylko spedzisz wiecej czasu na docinaniu tego i szlifowaniu, wypelnianiu ubytkow :???:
      5. Przewertowałem tematy o wygłuszeniu i porady na stronie i nadal nie wiem czy ewentualną watolinę, gąbkę czy co innego mam przykleić do ścianek czy po pr0stu wrzucić do obudowy tak aby nie dotykały głośnika i wylotu bess-reflexa? Może okleić ściankę wzmacniająca?
      ja zawsze tylko wkladam tak zeby zapieralo sie o sasiednie scianki i nic nie mocuje

jakbys mial jeszcze pytania co do oklejania "kocykiem" itp to zapraszam tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        tylko spedzisz wiecej czasu na docinaniu tego i szlifowaniu, wypelnianiu ubytkow :???:
        Co przez to rozumiesz? Docięcie to nie problem, jedynie co to wycięcie dziury na głośnik, można przykręcić go na wierzch, czy trzeba wyżłobić na niego rant? Przednia ścianka powinna być pojedyncza czy lepiej ją z dwóch płyt skleić?

Patrząc na te strojenie w boxcalc pojemność zmienia się względem wielkości basreflexu, czy wielkość w sęsie średnica ma jakieś znaczenie, gdyż jak wyliczę dla 5 cm to długość jest ok 15 cm jak zrobię większy to liczy mi długość w dziesiątkach cm :(

20l wystrojone na 40Hz lub 45Hz da rade, nie przeciąży głośnika i nie będzie kiczowate?

[ Dodano: 2009-02-08, 02:12 ]
        Przepraszam za powielenie wiadomości ale mineło 15 min i już mi nie dało zmienić poprzedniej...
        40Hz to dolna częstotliwość graniczna czy częstotliwość strojenia bass-reflexu?

Skomentuj

Paweł S. miał pewnie na myśli, że przy cięciu starych płyt fornirowanych, mogą na krawędziach odszczypać się jego fragmenty, które potem trzeb szpachlować i szlifować.
          Zawsze lepiej jak jest podwójna, szczególnie przy większych średnicach głośnika i dużych mocach. Dla każdej średnicy głośnika jest zalecana minimalna średnica tunelu, ze względu na prędkość wylatującego powietrza, które może powodować świszczące efekty. Z kolei zbyt duża wymaga, jak to zauważyłeś b. długiego tunelu i powoduje uwypuklenie efektów rezonansowych, co z kolei objawia się podbarwieniami dźwięku.
          Akurat przy br. głośnik w zakresie strojenia obudowy jest najmniej obciążony. Powinieneś trochę poczytać artykuły dostępne na tym forum w dziale akustyka na stronie głównej lub gdzieś necie, opisujące działanie różnych typów obudów głośnikowych.
          Nie rozumiem co miałeś na myśli
          nie będzie kiczowate?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
            Akurat przy br. głośnik w zakresie strojenia obudowy jest najmniej obciążony. Powinieneś trochę poczytać artykuły dostępne na tym forum w dziale akustyka na stronie głównej lub gdzieś necie, opisujące działanie różnych typów obudów głośnikowych.
            Czytałem, chodziło mi o wielkość skrzyni czy te 20L nie będzie dla niego za mało...

Nie rozumiem co miałeś na myśli
            Chodziło o fakt, że to w ogóle nie będzie grało, byle badziewny sub dibeisi za 50 zł będzie bił na głowę :(

Zawsze lepiej jak jest podwójna, szczególnie przy większych średnicach głośnika i dużych mocach.
            Czy przy tej wielkości i mocy jest wskazana podwójna ścianka? Jak je połączyć? Na klej i gdzieniegdzie wkrętami(nie licząc oczywiście tych na rantach łączących z innymi ściankami)

Dla każdej średnicy głośnika jest zalecana minimalna średnica tunelu, ze względu na prędkość wylatującego powietrza, które może powodować świszczące efekty
            No właśnie te dane co podałem to wszystko, nic więcej nie znalazłem chyba że pokuszę się o mejl do producenta ale znając takie przypadki nikt mi nie odpowie :(

Reasumując, można określić "na oko" czy z "doświadczenia" jaki najmniejszy litraż(chodzi o miejsce w bagażniku wiem, że to się mija z celem ale nic się nie poradzi na to jakimi warunkami się dysponuje :() i jakie powinny być częstotliwości strojenia tunelu i skrzyni oraz wielkość tunelu aby nie "popsuć" i jakoś to brzmiało

Skomentuj

Czytałem, chodziło mi o wielkość skrzyni czy te 20L nie będzie dla niego za mało...
              Często na forum pojawiają się pytania o to, że symulator obudowy wyliczył np. dla głośnika 15" obudowę 150-200 litrów. Nie należy się tym przejmować, bo program liczy jak najbardziej liniową ch-kę. W CA liczy bardziej się wielkość obudowy i wytrzymałość mocowa. Dlatego zmniejszając obudowę liczymy się z podbiciem średniego basu, co akurat w CA nie jest wadą, bo i tak większość znanych mi osób stosuję loudnes, lub podbija zakres 50-80hz. W mniejszej obudowie głośnik jest mniej narażony na przeciążenia. Do tego dochodzi jeszcze lepsza odpowiedź impulsowa, które z reguły nie jest w tych głośnikach za dobra.
              Chodziło o fakt, że to w ogóle nie będzie grało, byle badziewny sub dibeisi za 50 zł będzie bił na głowę
              Prawdopodobnie ten soniak będzie leszy do słuchania muzyki a dbeisi do wytwarzania łomotu. Jeżeli zastosujesz obudowę 22l i nie będziesz zadowolony z soniaka, to będzie idealna dla MDS 08, którego możesz w przyszłości zamontować. A wiem z własnego doświadczenia, że do słuchania muzyki to jeden z najlepszych głośników w rozsądnej (przed paroma miesiącami) cenie.
              Czy przy tej wielkości i mocy jest wskazana podwójna ścianka?
              Jak masz materiał, to sklej dwie płyty i skręć wkrętami. Na pewno będzie lepiej.
              No właśnie te dane co podałem to wszystko, nic więcej nie znalazłem chyba że pokuszę się o mejl do producenta ale znając takie przypadki nikt mi nie odpowie
              Nie ma potrzeby wiadomo z doświadczenia wielu osób piszących na tym forum, że dla głośnika o 8" otwór nie powinien być mniejszy niż 5-6 cm. Daj 7 cm. strojony na 40hz będzie dobry dla ewentualnego przyszłego MDS-a, który ma podobną częstotliwość rezonansową 25 hz i Qts-0,32.
              Co do ostatniego
              Reasumując, można określić "na oko" czy z "doświadczenia" jaki najmniejszy litraż
              To już pisałem wcześniej - zrób najpierw na szybko obudowę zamkniętą, która będzie najmnieszą z możliwych, przy tym głośniku. Co prawda te parametry sugerują obudowę typu br., ale MDS08 też jest stosowany w closed i gra super w muzyce gdzie nie jest potrzebny ekstremalnie niski bas.

Skomentuj

Zrobiłem kilka kalkulacji w boxcalc bo tylko tam starczało parametrów

Teraz tak... 6 różnych symulacji jedne z policzonymi przez program wartościami tylko zmienione strojenie b-r na 40Hz i długości 5-7cm drugie przy strojeniu kolumny na 40Hz(mam nadzieję, że to F-3db to właśnie częstotliwość strojenia obudowy? Jak nie to poprawcie mnie i przepraszam :) )No i ostatnie wystrojona skrzynia na 45 i b-r na 40. Dobrze rozgryzłem ten program czy nie za bardzo? To jaki zastosować teraz tunel? Do tych pojemności dodaje się jeszcze pojemność zajmowaną przez głośnik?(w tym przypadku 1,2l) czyli 20l byłoby tutaj chyba dobrym kompromisem :)

Skomentuj

Paweł S. miał pewnie na myśli, że przy cięciu starych płyt fornirowanych, mogą na krawędziach odszczypać się jego fragmenty, które potem trzeb szpachlować i szlifować.
                  niekoniecznie. chodzilo mi o to ze jezeli nie masz profesjonalnej lub przynajmniej pozadnej pily w domu (warsztacie, garazu itp) to pociecie takich plyt trwa pol dnia i jest klopotliwe. do tego dochodza jeszcze czesto problemy z ostroscia tarczy i juz dlugie szlifowanie/szpachlowanie gwarantowane. ale jak masz czas to mozesz robic

Patrząc na te strojenie w boxcalc pojemność zmienia się względem wielkości basreflexu, czy wielkość w sęsie średnica ma jakieś znaczenie, gdyż jak wyliczę dla 5 cm to długość jest ok 15 cm jak zrobię większy to liczy mi długość w dziesiątkach cm

20l wystrojone na 40Hz lub 45Hz da rade, nie przeciąży głośnika i nie będzie kiczowate?
                  nie kazdy glosnik potrzebuje duzej obudowy zeby zagrac basem.
                  w zaleznosci od przeznaczenia i konstrukcji glosnik 8" moze grac w 100 litrach (np usher w V3 z akkusa) lub nawet w 10 litrach (wiele drozszych samochodowek do obudowy zamknietej)
                  te 20-25 litrow to dosc uniwersalna pojemnosc dla troche lepszych glosnikow.
                  mialem malo doswiadczenia z sony/pionkami itp ale z tego co sie domyslam (brak zdjec) to taka obudowa bedzie w zupelnosci wystarczajaca.

minimalna srednica tunelu do glosnika 8" przy ktorej nie slychac denerwujacych swistow powietrza to 7cm. jednak wtedy tunel bedzie dlugosci 20-30cm wiec konieczne jest zastosowanie np PCVki jako przedluzki (trzeba tez to uwzglednic w litrazu skrzynki bo tunel cos jednak zajmuje)
                  ale zastosowanie tunelu 50-60mm jest mozliwe pod warunkiem ze przynajmniej bagaznik masz odgrodzony "polka". wtedy te swisty nie beda slyszalne w srodku i mozesz zastosowac krotsza rurke

40Hz to dolna częstotliwość graniczna czy częstotliwość strojenia bass-reflexu?
                  to jest czestotliwosc strojenia portu i nie znaczy wcale ze glosnik nizej przestanie grac...

Teraz tak... 6 różnych symulacji jedne z policzonymi przez program wartościami tylko zmienione strojenie b-r na 40Hz i długości 5-7cm drugie przy strojeniu kolumny na 40Hz
                  a gdzie wykresy?

Skomentuj

jest zastosowanie np PCVki jako przedluzki (trzeba tez to uwzglednic w litrazu skrzynki bo tunel cos jednak zajmuje)
                    Czyli trzeba przedłużyć go przyklejając dłuższą rurę z PCV?
                    Uwzględnić czyli pojemność samej rury czy razem z jej pojemnością?

[ Dodano: 2009-02-08, 19:18 ]
                    minimalna srednica tunelu do glosnika 8" przy ktorej nie slychac denerwujacych swistow powietrza to 7cm. jednak wtedy tunel bedzie dlugosci 20-30cm wiec konieczne jest zastosowanie np PCVki jako przedluzki (trzeba tez to uwzglednic w litrazu skrzynki bo tunel cos jednak zajmuje)
                    ale zastosowanie tunelu 50-60mm jest mozliwe pod warunkiem ze przynajmniej bagaznik masz odgrodzony "polka". wtedy te swisty nie beda slyszalne w srodku i mozesz zastosowac krotsza rurke
                    Jak wiadomo w golfie jak to w hatchbacku bagażnik jest otwarty i odgrodzony jedynie siedzeniem i półką nad bagażnikiem...

Skomentuj

Czyli trzeba przedłużyć go przyklejając dłuższą rurę z PCV?
                      nie trzeba przyklejac. jak kupisz 7cm to idealnie pasue w kolniez i wystarczy na wcisk
                      Uwzględnić czyli pojemność samej rury czy razem z jej pojemnością?
                      pojemnosc skrzynki trzeba zwiekszyc o to co zabierze tunel
                      Jak wiadomo w golfie jak to w hatchbacku bagażnik jest otwarty i odgrodzony jedynie siedzeniem i półką nad bagażnikiem...
                      no ale niektorzy tej polki nie maja lub maja ja podziurawiona...
                      jak chcesz to mam obecnie na stanie taka skrzynke to podesle wymiary itp

Skomentuj

pojemnosc skrzynki trzeba zwiekszyc o to co zabierze tunel
                        Tunel i jego objętość czy tylko sam materiał w sęsie obwód x długość wiem głupie pytanie....

no ale niektorzy tej polki nie maja lub maja ja podziurawiona...
                        U mnie jest cała, głośniki w półce to porażka... według mnie tylko szpecą...

jak chcesz to mam obecnie na stanie taka skrzynke to podesle wymiary itp
                        To ślij

Skomentuj

Tunel i jego objętość czy tylko sam materiał w sęsie obwód x długość wiem głupie pytanie....
                          caly walec. przestrzen w tunelu dziala juz inaczej
                          U mnie jest cała, głośniki w półce to porażka... według mnie tylko szpecą...
                          w takim razie mozesz zaryzykowac mniejsza rurke.
                          jest taka alpharda 57mm srednicy i 185mm dlugosci - powinno starczyc.
                          lub z polinka najdluzsze "fi 68" ktore tez ma ok 57mm

Skomentuj

w takim razie mozesz zaryzykowac mniejsza rurke.
                            jest taka alpharda 57mm srednicy i 185mm dlugosci - powinno starczyc.
                            lub z polinka najdluzsze "fi 68" ktore tez ma ok 57mm
                            A może zrobić dwa bass-reflexy? Czy na jakiej zasadzie jest ilości b-r w obudowie?

Skomentuj

to nic nie zmieni. jak dasz 2szt to tym samym zwieksza sie powierzchnia i musisz je wydluzyc

Skomentuj

druidionin, pobaw się symulatorem - to powinno Ci wiele wyjaśnić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  druidionin, pobaw się symulatorem - to powinno Ci wiele wyjaśnić
                                  Pobawiłbym się, gdyby było dostępne więcej parametrów...
                                  A te które podałem są jedynymi jakie istnieją w sieci...

Skomentuj

Fs 29Hz
                                    Qts 0,33
                                    Vas 38l
                                    te 3 sa niezbedne i je masz wiec nie wiem w czym problem

Skomentuj

Próbowałem zasymulować w WINIS... Tylko nie wiem jak mam odczytać daną charakterystykę(chodzi mi o jaki kształt i wartości są poszukiwane) przez co nie mam jak dobrać pojemność, strojenie oraz wielkość b-r aby uzyskać poszukiwany efekt

Skomentuj

druidionin, kup sobie jakis maly, tani glosnik ktory gra basem. ja zaczynalem od ARN 150 i to dobry przyklad
                                        zainwestuj w obudowe ok 20 litrow
                                        zmieniaj litraz tej obudowy i strojenie w przedziale 4-20 litrow i porownaj to z symulacja. wtedy bedziesz sam wiedzial co jakie efekty daje

a jak nie chcesz inwestowac to przeciez dostales juz gotowe odpowiedzi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X