Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały sub i do tego tani

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały sub i do tego tani

Witam

Po przejrzeniu kilkunastu publikowanych projektow i po kilku symulacjach dalej mam wiele wątpliwości .

Mam 2 obudowy
    1. poemnośc okolo 12,5 l netto
    2. okolo 19 litrow netto.

Poszukuje glosnikow do nich , najbardziej bym chcial cos z ofery STX ze wzgledu na cene i dostepnosc oraz przyzwoita jakosc.
    Suby maja grac nisko i glosno i maja grac w aucie.
    Na poczatku myslalem o jakims z serii 22 ,ale w symulacjach nie wypada to za fajnie.
    Myslalem tez o glosnikach tesli np arn 150-03 ale on jest bardzo delikatny

Z gory dzieki

Zamieszczone przez WIT
    Myslalem tez o glosnikach tesli np arn 150-03 ale on jest bardzo delikatny
    wstaw takie dwa do tej 19litrowej budy i git

Skomentuj

albo jednego GDN 22 pod warunkiem ze to zamknieta obudowa

a nie lepiej zrobic nowa obudowe?

Skomentuj

Wit Wita

Obudowy muszą pozostac takie jakie są i nie wchodzi w rachube zmiany na inne.
        Prosilbym o troche bardziej precyzyjne porady. model strojenie itd.
        Jeśli chodzi o firme STX to który z modeli byście polecali.
        Zaznaczam że typ Isobaric jest strasznie trudno wykonalny w tych obudowach

Pozdrawiam
        WIT

Skomentuj

z STXa tylko SCX reprezentuje soba jakis poziom kulturalnej gry
          a co do ARNow to 2szt w 19 litrow i strojenie na 45-50Hz
          czy SCX zagra w tak malej obudowie b-r to nie wiem

Skomentuj

Witanm

Dziekuje za porade ale seria scx to rezystancja 8 Ohm , ja bym chcial wersje 4 Ohm
            I jaka srednice 22 czy 17 cm
            Co z obudowa ta 12 Litrow Netto

Dziekuje i pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
              I jaka srednice 22 czy 17 cm
              tylko 22 jeśli o subie mowa, ale:
              -w closed się nie sprawdzi, a na br za mały litraż
              -8r :/

Zamieszczone przez WIT
              Co z obudowa ta 12 Litrow Netto
              dla małego psa na budę np ;]

Zamieszczone przez WIT
              Poszukuje glosnikow do nich , najbardziej bym chcial cos z ofery STX ze wzgledu na cene i dostepnosc oraz przyzwoita jakosc.
              Suby maja grac nisko i glosno i maja grac w aucie.
              A ile konkretnie masz na tego suba ?
              Jaki wzmacniacz ?

Skomentuj

Witam

Ja bardzo duzo pracy wlozylem w ta obudowe i tylko takie o takich parametrach wchodza w gre. Jaak skoncze to pokaze je w dziale diy
                Glownie chodzi mi o obudowe 12 Litrow
                Szukam czegos taniego dlatego zasugerowalem stx ale jak cos by bylo innego sensownego tak do 200zl.
                Jesli chodzi o wzmacniacze to mam ich kilka .
                Ale bedzie go napedzal wzmacniacz axton c 602 lub samorobka o mocy ciaglej 200 wat przy 4 ohm na kanal wiec moc potezna , a dokladnie 194 wat.

dziekuje i pozdrawiam
                wit

Skomentuj

Jeżeli tak się upierasz by zrobić w 12 litrach subwoofer, to znalezienie odpowiedniego głośnika w cenie do 200 zł., będzie bardzo trudne. A marzenie o niskim i mocnym basie to już zupełnie nie realne. Jedyny w miarę odpowiedni głośnik jaki znalazłem to http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_es200.pdf z tym, że w obudowie zamkniętej 12,8 l i w cenie ok. 250 nowy.

Skomentuj

12l closed to nieco mało, nawet na MDSa 08, ale można spróbować.
                    KAPRINT, es200 bym sobie darował...

Skomentuj

marcy$ wiele razy pisal ze sa glosniki samochodowe co nawet w 8 litrach graja. niech moze cos poleci
                      tylko zapewne budzet nie ten :roll:

Skomentuj

Audio System HX08, który kolega z forum kupił niedawno na allegro za 200zł:) A subik długo leżał i sam myślałem czy go nie wziąć.

Parę głośników by się jeszcze znalazło, ale fakt. Cena wyższa.
                        Trzeba polować na używki.
                        http://www.allegro.pl/item540897923_...0s_kielce.html

Skomentuj

Witam

Czy odpowiedzi mogly by byc bardziej uzasadnione odradzam , ale dlaczego co jest przyczyna.
                          Wiekszosc postow w forach jest tak pisana w ten sposob powstaja ich setki , a nie ma w nich nic ciekawego.
                          Tekero jestes tutaj moderatorem wiec chyba powinienes podejsc do sprawy bardziej ambitnie , a nie pisac ,ze mam dac obudowe na bude dla Psa ja nad tą obudowa pracowalem 3 tygodnie kosztowała mnie mase pracy o pieniadzach juz nie wspomne .

Uważam ,że moderator przynajmniej powinien trzymać jakis poziom.

Do kolegi Marcys Prosze podaj producentow i modele ,oraz opisz ich wady i zalety .

NA KONCU ZAZNACZAM ,ZE NIE CHCE KOGOS OBRAZIC , ALE PRAGNE ZEBY TO FORUM DO KTOREGO WROCILEM PO DLUZSZEJ NIEOBECNOSCI TRZYMALO JAKIS POZIOM I BYLO POMOCNE , GDZIE PODZIELIMY SIE SWOIMI SPOSTRZEZENIAMI.

Pozdrawiam
                          WIT

Skomentuj

Nie na temat...
                            Marcy$, ile razy o tobie nie wspomne to zaraz sie pojawiasz - masz jakas wyszukiwarke czy co? :lol:

Zamieszczone przez WIT
                            Tekero jestes tutaj moderatorem wiec chyba powinienes podejsc do sprawy bardziej ambitnie , a nie pisac ,ze mam dac obudowe na bude dla Psa ja nad tą obudowa pracowalem 3 tygodnie kosztowała mnie mase pracy o pieniadzach juz nie wspomne .
                            chcesz uzyskac pomoc a popelniles podstawowy blad robiac najpierw obudowe a pozniej szukajac do niej glosnika...

WIT, przeciez nawet nie wiemy jakich wymiarow sa te obudowy i jakie glosniki tam wejda. czy szukac 8" czy moze jedynie 5"

Skomentuj

Witam

do obudowy 12l wejdzie max glosnik 20 cm.
                              Wstepnie zamontowalem GDNN 20-120 Explosif firmy Tonsil.

A co do obudowy to staralem sie zrobic jak najwieksza bo wstepnie trudno bylo oszacowac o jakiej pojemnosci bedzie jest to sub do auta wykonany z kompozytu szklanego dosc orginalny i ambitny.

Ale nie mam więcej takich glosnikow
                              Pozdrawiam
                              WIT

Skomentuj

Nie ma co tutaj przedstawiać. Za 200zł to widziałem tylko tego HX08 raz i tyle.

Skomentuj

Wit - Doceniamy to, że się napracowałeś, ale zacząłeś całą sprawę z wyborem suba od końca.
                                  Najpierw po oszacowaniu gabarytów suba szuka się głośników, które by się nadawały do niego i odtwarzały ten rodzaj muzyki, na którym nam zależy. Nie wiem, czy wiesz (można o tym przeczytać w różnych artykułach na necie), że każdy głośnik ma kilka parametrów, które decydują w w jakiej obudowie będzie najlepiej pracował i zostaną wykorzystane jego możliwości.
                                  Jeżeli nie masz miejsca w samochodzie na większą obudowę to musisz się liczyć z tym, że bas reprodukowany z 12 litrowej obudowy nie będzie schodził nisko.
                                  Gdybyś przed wykonaniem obudowy poradził się chłopaków, na forum, nie miał byś tak ograniczonego wyboru głośnika.
                                  Oczekujesz teraz, że wszyscy staną na głowie żeby ratować Twoją, nie przemyślaną do końca konstrukcję.
                                  Chętnie pomagamy, ale czasami jest już za późno na znalezienie recepty na tak postawione oczekiwania.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez WIT
                                    WIT, za to ty podchodzisz ambitnie, przerecasz xywki forumowiczow i robisz najglupsza rzecz prawie jaka sie robi w DIY audio czyli robisz na poczatek skrzynki a dopiero potem myslisz co z nimi zrobic. Normalnie mozna by zaaplikwoac pare glosniczkow roznych ale cuz zwaliles sprawe i teraz poniesiesz tego konsekwencje. Masz skrzynie taka jak chciales a na dzwieku stracisz. Nastepnym razem jak chcesz zeby forum trzymalo poziom to sam zacznij go trzymac w swoich postach i DIY

Skomentuj

Witam

Panowie ja nie chce nikogo urazic .
                                      Auto jest bardzo specyficzne jest 2 osobowe sportowe także nie ma w nim miejsca na większą obudowe.
                                      Sub bedzie w kabinie pasazerskiej i nikomu nie bedzie zawadzal.
                                      jest pare konstrukcji na tym forum i innym ktore sa dopracowane i ambitnie ukazane.
                                      A np kolega Marcys napisal HX 08.
                                      i to wszystko bardziej nie zprecyzowal swojej wypowiedzi dlaczego on a nie inny przetwornik nie napisal o jego wadach i zaletach.

Czy moze ktos z was mial do czynienia z tym przetwornikiem
                                      http://www.kuzniadzwieku.pl/product-...L-GTO-804.html

Pozdrawiam
                                      WIT

Skomentuj

Jakim wzacniaczem chcesz zasilać suba? Do jakiej muzyki?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X