Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomocy w wyborze konfiguracji!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomocy w wyborze konfiguracji!

jako ze to moj 1 post witam wszystkich
    prosze o pomoc w doborze odpowiedniego rozwiazania

nie myslalem ze choroba tak szybko bedzie postepowac:P
    na poczatku zakupilem radio kenwood niestety z 1rca i odseparowany zestaw PB s6c na przod.wszystko to do lanosa w sedanie.
    poczułem ze to jeszcze nie to, mało bassu itp. itd.
    wiec niedawno sprawiłem sobie uzywke alpine v12 mrv 400.
    bylem ostatnio w sklepie car audio by sprawdzili sprzet i cos doradzili...
    no wiec tak mi doradzili ze zaproponowali puscic suba na tym samym wzmaku a glosniki na samym radiu....co o tym myslicie?nie po to kupywałem zachwalanego alpine zeby napedzac nim suba:/
    czy naprawde puszczajac wszystko(pb i suba) przez wzmaka jakos dzwieku bedzie lipna?

...jeszcze pytanko do samego podlaczenia...
    jak to wyglada od strony technicznej....czy wystarczy zestaw zasilajacy 20mm2?jesli tak to jaki?
    z gory dziekuje za porade!

Zamieszczone przez finchers
    czy naprawde puszczajac wszystko(pb i suba) przez wzmaka jakos dzwieku bedzie lipna?
    Mam dla ciebie dobrą radę. Odpuść sobie ten sklep niby CA.

Najlepsza opcja to podłączenie PB na przednie kanały tej alpine, a z pozostałych dwóch w mostku zasilić jakiś niewymagający sub.
    W twoim przypadku pomyślałbym nad RE Audio RE-8S4 zabudowany w tylnej półce(a pod nią zrobić skrzynkę). Wzmacniacz z głośnikiem sobie poradzi(na pewno nie wyciągnie z niego wszystkiego co się da, ale basik się pojawi).

jak to wyglada od strony technicznej....czy wystarczy zestaw zasilajacy 20mm2?jesli tak to jaki?
    Daruj sobie te wszystkie zestawy niby car-audio.
    Jako zasilające kup kable spawalnicze 16mm^2, a sygnałówki poskładaj sobie sam.
    Użyj do tego kabla mikrofonowego (ja używam sheller'a z allegro), do tego wtyki nakamichi.
    Kabel ma 2 żyły + ekran. Używasz obu żył jako sygnał(jedna jako "gorąca" druga jako masa), a ekran podłączasz do masy, ale tylko od strony wzmacniacza.
    Nigdy nie miałem problemu z takimi kablami.

W twoim przypadku będziesz jeszcze potrzebował kabla typu Y(z jednego gniazda rca robi 2 wtyki rca). Żeby podłączyć sygnał na 3 i 4 kanał.

Połączenie MRV-F400 i S-6C nie będzie na pewno dobrym rozwiązaniem z racji tweeterów w tym zestawie. Same tweetery są już dosyć ostre. W połączeniu z tą alpine, może być już za ostro(warto pokombinować z tłumikiem do nich)

Skomentuj

co to za tłumik?i czy poprostu nie mozna wysokich tonów z radia wyregulowac?
      dzięki za poradę w sprawie tego zestawu zasilajacego, pomyslę nad tym(na początku myslałem nad zestawem dietz 20mm2 wiadomo ze byloby to prostrze wyjscie ale nie wiem zupełnie jak z jakościa tych sygnałówek w komplecie...spotkał sie ktoś z tymi kabelkami?--podobno ekranowane ofc ...

Skomentuj

co to za tłumik?i
        Rezystor kilka W przed zwrotnicą dla wysokotonowego(a to nie będzie trudne, bo ta zwrotnica jest wyjątkwo uboga). Z tego co pamiętam to tor dla tweetera składa się tylko z kondensatora. Kwestia podłączyć w tym przypadku rezystor kilka ohm kilka W szeregowo przed tym kondenstarem(wylutowujesz jedną nóżkę kondensatora i do niej podłączasz rezystor, drugą nóżkę rezystora podłączasz do miejsca skąd wylutowałeś wcześniej kondensator)

i czy poprostu nie mozna wysokich tonów z radia wyregulowac?
        Problem w tym, że nie bardzo. W radiu masz z góry ustaloną pewną częśtotliwość, którą regulujesz i nie zawsze ona pokrywa się z częstotliwością która "kłuje" w uszy.

Skomentuj

bede musiał sie tym zajac jak juz wszystko podłącze(narazie to co piszesz to dla mnie czarna magia;/)w sumie przy niektórych utworach zaczyna mi doskwierac...czyli po podłaczeniu tej alpine jeszcze bedzie gorzej? :neutral: ehhh płace frycowe chyba...

2 sprawa
          wzmaka zakupilem juz w licytacji i chciałbym go sprawdzic czy na wszystkich kanałach dobrze gra i nie trzeszczy...jak to najprosciej zrobic(z gory pisze ze nie mam znajomych ktorzy maja jakies car audio)mam za to prostownik do ładowania akumulatora , jakies sygnałowki z dvd

3 pytanie
          zwrotnice mam zaraz koło radia a spotkałem sie z teorią ze mają byc jak najblizej wooferów!czy to prawda?czy na tyle zmieni sie dzwiek zeby wszystko zmieniac(jest na kablu eagle 2.5mm2)

Skomentuj

czyli po podłaczeniu tej alpine jeszcze bedzie gorzej?
            Bardzo prawdopodobne

2 sprawa
            wzmaka zakupilem juz w licytacji i chciałbym go sprawdzic czy na wszystkich kanałach dobrze gra i nie trzeszczy...jak to najprosciej zrobic(z gory pisze ze nie mam znajomych ktorzy maja jakies car audio)mam za to prostownik do ładowania akumulatora , jakies sygnałowki z dvd
            Zamiast prostownika lepiej wykorzystać zasilacz z komputera. Prostowniki często mają wyższe napięcie niż akumulator.

3 pytanie
            zwrotnice mam zaraz koło radia a spotkałem sie z teorią ze mają byc jak najblizej wooferów!czy to prawda?czy na tyle zmieni sie dzwiek zeby wszystko zmieniac(jest na kablu eagle 2.5mm2)
            Nie ma znaczenia gdzie umiejscowisz zwrotnice(grunt, żeby były stosunkowo daleko od kabli zasilających, bo może się w cewkach napięcie indukować).

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Zamiast prostownika lepiej wykorzystać zasilacz z komputera. Prostowniki często mają wyższe napięcie niż akumulator.
              Nie o to chodzi. Chodzi o to ze prostownik nie daje napiecia stalego.

Skomentuj

albo zasilacz komputerowy albo prostownik + aku.
                aku bedzie dzialalo jako filtry i stabilizator

Skomentuj

z tym zasilaczem to mysl, ale troche podłaczania by bylo...a ja zbytnio nie wiem jak to tam wszystko podłączyc...a pożniej jak dalej sprawdzic?czy puszczajac sygnal z stacjonarnego dvd sprawdzę wszystko?

polecicie mi dobre i w miare tanie sygnałówki?bo sam raczej nie bede sie z nimi uzerał jak kolega wczesniej pisze...bo mam rozumiec ze zestaw dietz 20mm2 odpada?czy przy takim sprzecie nie bedzie zauwazalnej roznicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Faktycznie problem dwa kable podlaczyc
                    3 :P

czarny z zasilacza do GND
                    zolte z zasilacza do +12V i REMote
                    polecicie mi dobre i w miare tanie sygnałówki?bo sam raczej nie bede sie z nimi uzerał jak kolega wczesniej pisze...bo mam rozumiec ze zestaw dietz 20mm2 odpada?
                    no wlsnie dietz to najtansze co oplaca sie kupic. ten zestaw kabli moze byc - ale troche przeplacisz za niego
                    a pożniej jak dalej sprawdzic?czy puszczajac sygnal z stacjonarnego dvd sprawdzę wszystko?
                    tak, lub nawet z kompa

Skomentuj

pegelmesser co kolega z elektrody moze?pomóc nie potrafi tylko widzę 2 posty nie wnoszące do rozmowy niczego...jesli masz tak pomagac to lepiej nieodzywaj sie wogóle...DZIĘKUJĘ reszcie:)
                      Zamieszczone przez Pawel S.
                      no wlsnie dietz to najtansze co oplaca sie kupic. ten zestaw kabli moze byc - ale troche przeplacisz za niego
                      hmm bo nie chce zeby zestaw kabli podłączeniowych był drozszy od samego wzmaka;/no ale jesli bedzie spora roznica to moge doinwestowac do tych kabli...no tylko jakich?;/zeby znow lipy nie bylo

Skomentuj

hmm bo nie chce zeby zestaw kabli podłączeniowych był drozszy od samego wzmaka;/no ale jesli bedzie spora roznica to moge doinwestowac do tych kabli...no tylko jakich?;/zeby znow lipy nie bylo
                        Jak ma być tanio. To kupuj 16mm^2 zasilające firmy lexton(ale i plus, i minus z aku, bo w tych zestawach minus jest krótszy). Do tego parę sygnałówek firmy Dietz(chyba, ze trafisz na allegro w dobrej kasie np. oehlbach) albo phonocar(na to samo wyjdzie):
                        http://www.allegro.pl/item561159408_...m_ze_ster.html
                        Będziesz jeszcze potrzebować 2szt. kabla typu Y:
                        http://www.allegro.pl/item554191248_...i_2xmeski.html

http://www.allegro.pl/item559858526_...ca_do_wzm.html

Skomentuj

wlasnie...czy lepiej jest podpiąc - kablem bezposrednio do akumulatora...czy do karoserii nie robi roznicy?czy spotkał sie ktoś ze świstami związanymi z takim podpięciem...czy tylko zalezy to od sygnałówek?
                          p.s. jaki bezpiecznik zalozyc w moim przypadku...60A wystarczy?

[ Dodano: 2009-02-25, 12:11 ]

a co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2009-02-25, 12:16 ]
                          http://www.allegro.pl/item556435913_...sc_kielce.html

wywaliło mnie ..i nie moglem edytowac...

nasłuchałem się o poprawnym położeniu kabli tyle ze aż sie boje...ze nawet przy bardzo dobrych chinchach swisty sie pojawiały, zainwestuje w dobre sygnałówki a swisty będa jak w tych tanszych...

p.s. czy jak radio bierze mase z akumulatora to tym samym wzmak tez ja ma brac bezposrednio z niego?czy nie robi roznicy ...jak pociagne z karoserii?

Skomentuj

wlasnie...czy lepiej jest podpiąc - kablem bezposrednio do akumulatora...czy do karoserii nie robi roznicy?czy spotkał sie ktoś ze świstami związanymi z takim podpięciem...czy tylko zalezy to od sygnałówek?
                            przy mniejszych mocach to roznicy wiekszej nie zrobi... ale ja zdecydowanie zgodze sie z przedmowca i tez ciagne 2 kable. buda jest ze stali a przewod z miedzi. jakby nie patrzec inny wspolczynnik przewodnictwa

co do swistow to zazwyczaj byla to wina petli masy w sygnale
                            moze byc ale proponuje poszukac z katowymi wtyczkami. czesto jest tak ze masz malo miejsca za radiem i takie katowe duzo pomagaja

Skomentuj

juz jestem po testowaniu...
                              na poczatku wytargalem aku z samochodu...i podlaczylem an roboczo :razz:
                              ale pod dvd nie chcial sie załaczyc(nie wiem czy dobrze mysle ale mogl nie dostawac sygnalu na remonte?bo dioda sie nie zapalala)
                              ale na szczescie udalo mi sie dorwac znajomego z instalacja...bo tak to dalej zylbym w niewiedzy czy aby czegos trefnego nie kupilem :cry:

wracajac do dosc ostrych tweeterow

Rezystor kilka W przed zwrotnicą dla wysokotonowego(a to nie będzie trudne, bo ta zwrotnica jest wyjątkwo uboga). Z tego co pamiętam to tor dla tweetera składa się tylko z kondensatora. Kwestia podłączyć w tym przypadku rezystor kilka ohm kilka W szeregowo przed tym kondenstarem(wylutowujesz jedną nóżkę kondensatora i do niej podłączasz rezystor, drugą nóżkę rezystora podłączasz do miejsca skąd wylutowałeś wcześniej kondensator)
                              zwrotki rozbieralem, nie jest zbyt skomplikowana,,,ale na elektryce sie nie znam wiec jakos prosciej sie nie da? :wink:

Skomentuj

ale na elektryce sie nie znam wiec jakos prosciej sie nie da?
                                Zrób dokładkną fotkę zwrotnicy wewnątrz to Ci wyjaśnie co masz wylutować i jak to polutować.

Skomentuj

jak bede mial mozliwosc to podesle te fotki...bo narazie nie mam kiedy

Skomentuj

ale pod dvd nie chcial sie załaczyc(nie wiem czy dobrze mysle ale mogl nie dostawac sygnalu na remonte?bo dioda sie nie zapalala)
                                    pod remote w domu podpinasz rowniez +12V :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X