Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 30/120/1 jako subek w aucie :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 30/120/1 jako subek w aucie :)

Mam zamiar zrobić subwoofer na GDN 30/120/1 do auta. Słucham głównie rocka, czasem jakiejś muzyki klubowej etc. Autko to Ford Puma, z obliczeniami poszedłem na łatwiznę, czyli winISD. Paczka wyszła 70 litrów, strojenie 35Hz. Będzie on zasilany przez 100W wzmacniacz firmy Peyning (czy jakoś tak się ona nazywa) a źródło sygnału to JVC KD-SH1000. Co sądzicie o takiej paczce :?: Zagra to ładnie :?: Będzie schodziło nisko z basem :?: Chodzi mi głównie o dzwięk basu w kawałkach z płyty "Dżem w operze" czy "KSU Akustycznie" żeby był odgrywany z w miarę wiernością. Obecnie mam jakiegoś subka którego dostałem, to praktycznie takiej muzyki nie da sie słuchać - dźwięk rozmyty i w ogóle masakra... Nadaje sie conajwyżej do umcyków i innych utworów "klubowych" :sad:

w samochodzie nie musisz miec tak duzej skrzyni jak w domu. roznicy i tak juz nie uslyszysz bo w samochodzie niski bas jest inaczej produkowany...
    ok 50 litrow starczy

no ale problem tutaj jest w innej kwesti - wzmacniacz
    jako ze glosnik jest 8Ω to nawet jezeli ten wzmacniacz ma naprawde 100W to przy tym glosniku poda mu jedynie 50W
    tak wiec musialbys poszukac czegos duzo mocniejszego

Skomentuj

Heh to ja w domu mam 50, no 55litrow.
      Ogolnie glosnik do auta nie nadaje sie zupelnie...

Skomentuj

w samochodzie niski bas jest inaczej produkowany...
        A mógłbyś wyjaśnić jak sie odbywa ta "produkcja" basu :?: Nie ukrywam że temat mnie ciekawi od strony technicznej :wink:

Ogolnie glosnik do auta nie nadaje sie zupelnie...
        Dlaczego :?:

Jeśli chodzi o impedancje głośnika - byłem u naszego dystrybutora Tonsila i nie ma problemu z wersją 4Ohm. Pozatym, 50W w aucie raczej w zupełności wystarczy :razz:

Skomentuj

Wg mnie wozenie pralki w bagazniku mija sie z celem,ale jak kto woli.
          Nie wiedzialem ze 4om maja.
          W samochodzie ze wzgledu na male wymiary przestrzeni odsluchowej reprodukcja niskich czestotliwosci przebiega inaczej - dlaczego- niech bardziej oblatani wyjasnia.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            Wg mnie wozenie pralki w bagazniku mija sie z celem
            Fajne określenie :mrgreen: Ale nie będzie tak źle - obmierzyłem sprawe i nawet kawałek bagażnika mi zostanie przy 70 litrach :razz: Ale skoro mówicie że przy 50ciu nie zauważe różnicy - zastosuje sie. Chciałbym jeszcze o wyjaśnienie tego procesu produkcji basu w aucie :wink: Wychodzi na to że 4Ohm mają - i nie ma z tym żadnych problemów. Tylko jest troszke droższy (200zł a 8Ohm 185zł).

Skomentuj

ja bym nawet zaryzykowal 40-45 litrów

Skomentuj

A możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego ten głośnik nie nadaje sie do auta :?:

Skomentuj

1) wymaja wzglednie duzej budy
                  2) 8om
                  3) papierowa membrana
                  4) i to by bylo na tyle

Skomentuj

Ad. 1 - 50 litrów to nie problem
                    Ad. 2 - Jak wyżej, wyhaczylem 4Ohm
                    Ad. 3 - To jakiś problem :?: Czy chodzi Ci jedynie o wilgoć :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomcio
                      A mógłbyś wyjaśnić jak sie odbywa ta "produkcja" basu Nie ukrywam że temat mnie ciekawi od strony technicznej
                      bylo o tym bardzo duzo i szczegoly bedziesz mial w FAQu ktory pobiezesz z przyklejonego tematu
                      w uproszczeniu mowiac
                      w pokoju zeby uslyszec niski bas potrzebujesz przestrzeni zeby "zmiescila sie" fala o danej dlugosci.
                      w samochodzie niski bas uzyskiwany jest cisnieniowo - czyli liczy sie ile powietrza przesunie glosnik

Zamieszczone przez tomcio
                      Ad. 3 - To jakiś problem Czy chodzi Ci jedynie o wilgoć
                      w zasadzie chodzi jedynie o wilgoc. reszta to nie problem
                      Zamieszczone przez pegelmesser
                      ja bym nawet zaryzykowal 40-45 litrów
                      jak jestes leniwy to masz gotowca w dziale gotowych konstrukcji - wystarczy skopiowac

Skomentuj

No to wszystko chyba rozumiem :razz: A leniwy nie jestem - wole zrobić coś raz a porządnie... Poeksperymentować też moge :) Sprzet posiadam - analizator widma, miernik SPL i inne wynalazki :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                        X