Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokosprawne głośniki za ok 100zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

też nie ma :-/
    w tym sklepie co podałeś jest tak zrobione menu, że jak wybieram car audio i głośniki to nie wyświetla ani jednego, ale jak wpisze wyszukaj to znajduje :-/ ale i tak nie taki jaki chce :-/
    Lol... u nas w kraju zawsze jest z czymś problem...

[ Dodano: 2009-03-21, 13:20 ]
    Wiecie gdzie można go taniej dostać, a jeśli nie, to jaki inny głośnik polecacie równie dobry.

Skomentuj

wyslij mail do astronika
      jak nie beda mieli to pisz do irka - mial jakies zrodlo swoje
      jak nie zalatwi to zostaja czechy :P
      Zamieszczone przez rafal20
      jaki inny głośnik polecacie równie dobry.
      byla kiedys seria papierowych alphardow. jak je znajdziesz to mozesz brac (wygladaja najnormalniej)

Skomentuj

Kup sobie elipsy MacAudio MX 69.3. Otwór delikatnie powiększysz. Myślę, że będziesz zadowolony z ich brzmienia(kumpel miał kiedyś takie w corsie A, raz znajomy zapytał go co za "tubę" ma w bagażniku :-P )

Skomentuj

cursor, tez kilka razy spotykalem sie z takim zjawiskiem. ale to byly stare elipsy wlansie z lekka membrana bez zadnych bajerow.

[ Dodano: 2009-03-21, 18:40 ]
          zajzalem na strone alpharda
          http://alphard.home.pl/index.php?pag...chk=1&Itemid=6 na bank te glosniki sa polecane...
          http://alphard.home.pl/index.php?pag...emart&Itemid=6 a to sa chyba z tej samej serii 16-stki

Skomentuj

Chłopaki potrzebne mi są jeszcze 13cm głośniki. Czy z tesli są ok?

[ Dodano: 2009-03-21, 23:06 ]
            ARX 130-21/4 13cm jest ok?

[ Dodano: 2009-03-21, 23:15 ]
            jeszcze chciałem jakieś wysokotonowce na półkę, te do samochodów nie są tanie (cena/jakość/moc)
            Pomyślałem, że równie dobrze mogę wziąć coś z przeznaczeniem do domu
            np http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2
            dużo wydajniejszy od samochodowych w podobnej cenie, jeszcze tylko pomożecie mi dobrać do niego kondensator i będzie ok :-)

Skomentuj

ARX 130-21/4 13cm jest ok?
              te szerokopasmowki ze stozkiem mialem i moga byc. nie za nisko i nie za wysoko ale i tak lepiej niz wiekszosc fabrycznych :P
              rafal20, i to wszystko za 100zl?
              to juz lepiej kup alphardy (nie wiem jak to gra ale z budzetem sie zmiescisz) a do tego missiony z allegro
              http://www.allegro.pl/item582892821_..._1_2_5_cm.html

Skomentuj

nie, to już poza 100zł :-P

[ Dodano: 2009-03-22, 10:16 ]
                Przecież wysokotonowy ten co podałem jest sporo lepszy, fakt, że te co Ty podałeś są tanie, ale czy one będą dosyć efektywne? musiał bym brać 4 takie na półkę :-P

Właśnie nie wiem jaką konfigurację najlepiej zrobić.
                Bo tak- chcę aby moja konfiguracja dobrze grała - nie chodzi mi żeby uszy bolały. Czyli efektywnie ok 90-92 dB. efektywność chcę uzyskać nie tracąc jakości. Drugie założenie- aby sprzęt przenosił ładnie całe pasmo - nie jestem audiofilem, więc bez przesady (coś ze średniej półki powinno wystarczyć).
                Co już mam - głośniki 13 cm z przodu + wysokotonowe.
                Subwoofer też planuje - na STX 450W - mam go w domu i się świetnie sprawuje.
                Czyli na półkę chcę konfigurację, która przeniesie mi pasmo od ~100Hz do 21kHz , oczywiście zasilane z radia. Myślałem nad konfig 2-drożną (każdy głośnik oddzielnie np firmy STX - średniotonowy http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb + wysokotonowy) - problem by bym ze zwrotnicą 2-drożną, która podzieli pasmo 100Hz-21khz, bo jako 3 był by sub zasilany wzmacniaczem z oddzielnym filtrem fd). nie wiem czy by to "zdało egzamin" - czy by nie było za dużego "harmidru"
                Proszę o wasze opinie na ten temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  cursor, tez kilka razy spotykalem sie z takim zjawiskiem. ale to byly stare elipsy wlansie z lekka membrana bez zadnych bajerow.
                  I te takie właśnie są. Lekka papierowa membrana, cewka standardowo 1", nie za duży skok.

Przecież wysokotonowy ten co podałem jest sporo lepszy, fakt, że te co Ty podałeś są tanie, ale czy one będą dosyć efektywne? musiał bym brać 4 takie na półkę
                  Nie słyszałeś ich to nie pisz takich bzdur

Ja bym to zrobił tak:
                  Na przód zestaw odseparowany w cenie jaką miałbyś wydać na głośniki z tyłu i przednie(np. helix dark blue lub gms 960)
                  Do bagażnika sub.
                  U kumpla w passacie b4 siedząc z tyłu nie narzekam na brak średnich i wysokich, a toledo jest trochę mniejsze.

Z przodu w toledo nie ma przypadkiem 16cm? Jeśli nie to warto pokombinować z panelami z mdf'u.

Skomentuj

Przecież wysokotonowy ten co podałem jest sporo lepszy, fakt, że te co Ty podałeś są tanie, ale czy one będą dosyć efektywne? musiał bym brać 4 takie na półkę
                    efektywnosci im nie brakuje. da sie je ciac nizej niz PJtke. STXy graja czysciej bo missiony "sypia piachem" ale to sa pelnowartosciowe glosniki - mam 4 ;]

Myślałem nad konfig 2-drożną (każdy głośnik oddzielnie np firmy STX - średniotonowy http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb + wysokotonowy) - problem by bym ze zwrotnicą 2-drożną, która podzieli pasmo 100Hz-21khz, bo jako 3 był by sub zasilany wzmacniaczem z oddzielnym filtrem fd). nie wiem czy by to "zdało egzamin" - czy by nie było za dużego "harmidru"
                    Proszę o wasze opinie na ten temat.
                    bez sensu
                    gdzie chcesz te glosniki wogole zamontowac?
                    jak w fabryczne miejsca to bym bral fabryczne glosniki + sub i powinno starczyc ;]
                    glosniki z grupy VW-audi sa OK i wcale drogie nie sa

Skomentuj

wszystko miało iść na półkę tylną - jak pisałem
                      Te STX chyba wybiorę bo czysto grają i o takie mi chodzi, i mają dosyć szerokie pasmo jak za tą cenę, pytanie czy "uciągnie" je radio?
                      do nich dodam jakieś głośniki np Tesli i będzie ok :-) ps jaki kondensator to tej wysokotonówki http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2
                      (dobrze by było coś ze strony STX, bo zapłacę raz za przesyłkę).

Skomentuj

rafal20

weź przeczytaj FAQ Bartka Nazara i później

jeszcze raz zacznij dobierać sprzęt

dawno już nie widziałem takiego tematu

za 100-fke pełne pasmo , z tylniej półki , pod radiem i JAKOŚCIOWO!

tak się nie da ( z taką kasią i podejściem do tematu)

Skomentuj

kolego dan124 pasmo ma być 0d 100HZ - czyli nie pełne.
                          jeśli wyjdzie 130zł nic się nie stanie.
                          Już wybrałem wysokotonowce w sumie za ~60zł, które dają pasmo ok 1,5kHz do 20kHhz
                          Pozostaje tylko pasmo 100Hz- 1,5kHz i kwota ~60zł
                          co za problem.. już proszę http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Jak się nie da, jak się da. Często przeglądam tematy i doświadczeni użytkownicy piszą, że się nie da czegoś.
                          Przykładowo- jakiś kolega chciał głośnik co będzie głośno dudnił za ok 200zł, inni mówią ze sie nie da. Ja podałem przykład, że się da- wystarczy wstawić estradowy głośnik STX i pozamiatane.
                          Chciałem się was poradzić bo myślałem że podacie inne rozwiązanie.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

No tak papier przyjmie wszystko

i zawsze się ktoś na to przyjmie

oki juz wybrałeś wysokie a była podana przyzwoita propozycja za 10-szke

to po co się dopytujesz skoro sam wiesz że będzie całe pasmo

jak dla mnie to będzie kiszka i tyle

ale to ma się tobie podobać a tak jest

przynajmniej na papierku :lol:

Skomentuj

po to się dopytuję, bo chcę aby ktoś, kto się zna powiedział czy będzie ok, a jak nie to dał inna propozycję lub powiedział kolego dozbieraj jeszcze bo za 60zł nic przyzwoitego nie ma z szerokopasmówek (bez wysokich tonów).
                              Wiesz, nie każdy jest bogaty i może sobie pozwolić na kilka zakupów różnych zestawów i potem wybrać jeden, który dobrze gra.

A jak Ty nie masz ochoty mi doradzić to proszę nie udzielaj się dogryzając, bo nie o to chodzi. Po co robić niemiłą atmosferę na forum.

[ Dodano: 2009-03-22, 16:01 ]
                              Zamieszczone przez dan124
                              oki juz wybrałeś wysokie a była podana przyzwoita propozycja za 10-szke
                              Paweł S mi to doradził, ale powiedział również, że te STX czyściej zagrają - czyli są lepsze.

[ Dodano: 2009-03-22, 16:04 ]
                              Jeśli tak naprawdę jest mała różnica pomiedzy tymi wysokotonowcami to wiadomo że wezmę te tańsze. Jeszcze tylko nie wiem jakich kondensatorów użyć.

Skomentuj

Dlaczego nie chcesz kupić normalnego zestawu odseparowanego?
                                Np. GMS 960:
                                http://audio-car-jet.pl/produkt-gms-960-46.html
                                Tak ocenił je kumpel(nieosłuchany, ale opinia też coś da):
                                dziś był montaz głośników, powiem tak odsłuch: skrzynka właściwie mogła by zniknąć, pojawił się bas z przodu, twetery mogły by grać delikatniej ale nie kłują w uszy.
                                Zasilał to wzmakiem Sinuslive 502 i prawdopodobnie stąd te ostrzenie
                                Zestaw jak widać nowy kosztuje mniej od helixów dark blue.
                                Zamiast 100zł na głośniki na tył, lepiej tyle wydać na markowy wzmak(ostatnio swojego ADS sprzedałem za 120zł i wiem, że poszedł za tanio, kumpel ostatnio kupił rockford fosgate 2x37W za 100, więc się da i nie były to żadne okazje) np. Sony XM 3520.

Do tego bez problemu na allegro dostaniesz dystanse z mdf'u. Zamocujesz głośniki porządnie w drzwiach, drzwi wygłuszysz chociażby taśmą dekarską i będziesz z tego bardziej zadowolony niż z głośników z tyłu auta.

Skomentuj

tyle tylko że w drzwiach mam miejsce na 13cm głośnik :-/

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124
                                    tak się nie da ( z taką kasią i podejściem do tematu)
                                    Jak się nie da, jak się da. Często przeglądam tematy i doświadczeni użytkownicy piszą, że się nie da czegoś.
                                    Przykładowo- jakiś kolega chciał głośnik co będzie głośno dudnił za ok 200zł, inni mówią ze sie nie da. Ja podałem przykład, że się da- wystarczy wstawić estradowy głośnik STX i pozamiatane.
                                    Chciałem się was poradzić bo myślałem że podacie inne rozwiązanie.
                                    pewnie ze sie da i podalem przykldady jak to zrobic. ale ty tego nie bierzesz pod uwage i idziesz gorsza droga...

Paweł S mi to doradził, ale powiedział również, że te STX czyściej zagrają - czyli są lepsze.
                                    w pelnym pasmie tak. ale ty szukales uzupelnienia szerokopasmowiki a jak missiona bedziesz cial bardzo wysoko to zagra tak samo

Jeszcze tylko nie wiem jakich kondensatorów użyć.
                                    jak wezmiesz szerokopasmowe to 1;1,5 lub 2,2uF
                                    jak wezmiesz jakies woofery to trzeba by ciac je 2.rzedem

Zamieszczone przez cursor
                                    Dlaczego nie chcesz kupić normalnego zestawu odseparowanego?
                                    Np. GMS 960:
                                    http://audio-car-jet.pl/produkt-gms-960-46.html
                                    nie przekombinowane, klasyczne glosniki - tez bym zaryzykowal
                                    Zamieszczone przez cursor
                                    Zasilał to wzmakiem Sinuslive 502 i prawdopodobnie stąd te ostrzenie
                                    zgodze sie w 99%. niedawno sprzedany sinuslive strasznie ostra gore mial :???:

[ Dodano: 2009-03-22, 18:38 ]
                                    tyle tylko że w drzwiach mam miejsce na 13cm głośnik :-/
                                    napewno? pokaz fotki? czesto jest tak ze mimo fabrycznie montowanych 13cm glosnikow da sie tam wmontowac wieksze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      napewno? pokaz fotki?
                                      Napewno:
                                      http://www.filipekauto.pl/produkty/S...-tapicerki-ka7
                                      Z tego co widzę to dałoby radę wstawić 16cm w drzwi, kwestia pewnie tylko powiększyć otwór w boczku i przypasować jakieś dystanse.

Inna opcja to zestaw GMS 950

Skomentuj

nie chcę za bardzo nic wycinać w drzwiach.
                                        PS głośnik w tylnich drzwiach lepiej/ ładniej nagłaśnia auto niż na półce?

Skomentuj

PS głośnik w tylnich drzwiach lepiej/ ładniej nagłaśnia auto niż na półce?
                                          Przeczytaj faq bartka nazara to się dowiesz

nie chcę za bardzo nic wycinać w drzwiach.
                                          Jedynie co musiałbyś ew. wyciąć to powiększyć otwór w boczku(który i tak będzie zakryty przez kratkę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X