Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 22 w budzie cl - zagra ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 22 w budzie cl - zagra ?

Witam !

Zakupiłem okazyjnie w bdb stanie STX 22/120/8 SS. Głośnik idzie do suba do samochodu ( 3 drzwiowy compact ). Wzmacniacz koło 80-100 w. Wiem, że to 8 Ω, ale 15 zł za ten głośnik to uczciwa i okazyjna cena.

Mam do niego załatwioną po taniości gotową budę 28,5 l closed. Czy da to jakieś odpowiednie połączenie ? ? ? Nie zależy mi na potężnym zejściu - ma to czysto grać.

Proste pytanie - Czy ta buda do tego głośnika może być ? Pozdrawiam !

W closed sie bedzie marnowac, ale grac bedzie.

Skomentuj

W jakim sensie marnować ? ? ?

Skomentuj

a w takim sensie ze nie kazdy glosnik musi zagrac w obudowie zamknietej. on poprostu nie pokaze na co go stac. trzeba dac wiekszego b-r

Skomentuj

Myslę, że ta obudowa zamknięta nie będzie takim złym rozwiązaniem.
          - lepsza kontrola basu ( w impulsie ten stx nie jest zbyt dobry)
          - większe bezpieczeństwo dla tego, niezbyt mocnego głośnika.
          - mniejsze gabaryty suba.
          - brak konieczności robienia nowej obudowy.
          Poeksperymentuj z ilością wytłumienia - daj na początek dużo wytłumienia w postacji jakiejś włókniny - zwiększy się pozorna objetość obudowy i bas będzie schodził niżej.

Skomentuj

Właśnie nad kontrolą mi zależy. Nie chciałbym, żeby sub zamulał, żeby ciągnął ciągle jednym niezróżnicowanym tonem. Już tam wycięcie miejsca na port to mały problem, gabaryty są ważne w miarę, a o bezpieczeństwo się nie boję, ponieważ górne rejestry głośności mało mnie obchodzą (może tylko na postoju :P ).

Więc jak - mogłoby być cl ? Pozdrawiam !

Skomentuj

Według mnie może być, przy twoich preferencjach dźwiękowych.

Skomentuj

chyba wlasnie nie bo w zamknietej bedzie wiekszy skok membrany...

Skomentuj

Wychodzi na to, że jedynie co to wytłumienie i kombinacja z nim. Pozdrawiam !

Skomentuj

Mialem sc w 25l closed jak i w br... w closed ten glosnik "nie gra" tak jak powinien...
                    Mniej zejscia, slychac jakby czegos mu brakowalo... -> otworu br :P

Skomentuj

Widzę, że zdania są mocno podzielone. Szczerze mówiąc to wolałbym cl. Zauważam, że jednak ten przetwonik może się nie odnaleźć w takiej obudowie. Wiem, że każdy głośnik gra najlepiej w innej obudowie ( w domu mam ARN 226 jako sub i obudowa koło 26 l cl - sądze, że nie chciałbym go usłyszeć w b-r .... ). Pozdrawiam !

P.S. Na Elektrodzie znalazłem projekt, STX 22 i 27l cl i użytkownik podobno bardzo zadowolony. Nie ma takiego zejścia, ale bass jest kulturalny i nie rozlazły.

Skomentuj

Zawsze możesz zrobić otwór i zastosować tunel 7,5 cm z kanalizacyjnej rurki pcv, obudowa strojona na ok. 40-45 Hz. Jak nie będziesz zadowolony z dźwięku to po prostu zakleisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                          - lepsza kontrola basu ( w impulsie ten stx nie jest zbyt dobry)
                          - mniejsze gabaryty suba.
                          No impuls to niekoniecznie musi byc lepszy w closed. Bezpieczenstwo - to odpada. W momencie w ktorym wytworzy takie same natezenie jak zaaplikowany w BR bedzie bardziej podatny na zniszczenie - otwor BR odciaza glosnik. Mniejsze gabaryty? Ale i mniejsze zejscie.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                            Właśnie nad kontrolą mi zależy. Nie chciałbym, żeby sub zamulał, żeby ciągnął ciągle jednym niezróżnicowanym tonem. Już tam wycięcie miejsca na port to mały problem, gabaryty są ważne w miarę, a o bezpieczeństwo się nie boję, ponieważ górne rejestry głośności mało mnie obchodzą
                            Otwór owszem odciąża głośnik, ale już poniżej częstotliwości rezonansowej obudowy jest wielokrotnie bardziej obciążony niż w zamkniętej. Poza tym w samochodzie, moim zdaniem, generalnie lepiej brzmią obudowy zamknięte i nie wpadają tak szybko w rezonans, różne elementy karoserii i tapicerki. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                              nie wpadają tak szybko w rezonans, różne elementy karoserii i tapicerki. :grin:
                              No to akurat zalezy od tego jakim pasmem gra glosnik wiec jesli np rezonans jest nisko to wiadomo ze BR bedzie "klepac blachami" bardziej.

Skomentuj

Czaruję...
                              X