Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie wzmacniacza

Witam
    Posiadam wzmacniacz u-Dimension 4075v.2

http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...nfo.php?pid=35

i głosniki Helix E 136 Esprit

http://essa.com.pl/oferta/index.php?...d=158&pid=1706

We wczesniejszym samochodzie mialem podlaczony pod ten wzmacniacz jeszcze
    subwoofer na PB M10. Z tym cze jednak wydaje mi sie ze ten wzmacniacz jest za slaby, i sub nie pokazywal pelni mozliwosci, i wydaje mi sie ze przez to glosniki tez.
    Prawdopodobnie do Suba kupie oddzielnie wzmacniacz.

Ogolnie rozchodzi sie o podlaczenie wzmaka z glosnikami.
    Pytanie moje jest takie:
    Czy lepiej jest zmostkowac go i miec dwa kanaly i wtedy podpiac te glosniki poperze zwrotnice, czy skorzystac z tych 4 kanałow i podpiac kazdy glosnik osobno pod wzmacniacz - i ogolnie tu jest problem bo nie wiem jak to zrobic jak podpiac czincze itd.
    Aha radyjko jakie posiadam to Alpine CDA-9884A

Jaki sa wasze propozycje ??
    Pozdro :)

jezeli wierzysz w bi-amping to podalcz pod osobne kanaly (to samo RCA na jedna strone)
    ale wg mnie lepszym wyjsciem bedzie zmoskowanie. wieksza moc koncowki pozwoli na to aby jej do konca nie odkrecac, co sie przelozy na nizsze znieksztalcenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      jezeli wierzysz w bi-amping to podalcz pod osobne kanaly (to samo RCA na jedna strone)
      ale wg mnie lepszym wyjsciem bedzie zmoskowanie. wieksza moc koncowki pozwoli na to aby jej do konca nie odkrecac, co sie przelozy na nizsze znieksztalcenia
      A co powiesz o wzroście zniekształceń przy niższej impedancji? bo mostek to przecież nic innego jak 2kanały po 2ohm.

Biamping jak najbardziej. Dużo prościej można regulować poziomy głośności. Dzięki temu można podkręcić gain na 2ch z wooferami, a nie będzie to miało wpływ na wzrost zniekształceń dla tweeterów.

Nie wiem jaki to dokładnie model radia, ale jeśli ma korekcje czasową to aż się prosi o biamp.

EDIT. co masz na myśli pod słowami to samo RCA na jedną stronę? czyli gdy masz front i rear to front na lewą stronę (lewy tw i wf) a rear na prawą stronę (prawy tw i wf)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
        A co powiesz o wzroście zniekształceń przy niższej impedancji? bo mostek to przecież nic innego jak 2kanały po 2ohm
        watpie zeby to bylo az tak bardoz slyszalne

bi amping ma sens - ale tylko i wylacznie z aktywnym filtrowaniem

co masz na myśli pod słowami to samo RCA na jedną stronę? czyli gdy masz front i rear to front na lewą stronę (lewy tw i wf) a rear na prawą stronę (prawy tw i wf)?
        no faktycnzie nie zbyt precyzyjnie sie wyrazilem...
        kanal prawy pod 2 kanaly i kanal lewy pod pozostale 2 kanaly

Skomentuj

watpie zeby to bylo az tak bardoz slyszalne

bi amping ma sens - ale tylko i wylacznie z aktywnym filtrowaniem
          Czyli nie miałeś okazji tego sprawdzić? Wiesz, czasem jest to mniej słyszalne, ale częściej już tak i to nie mało. Więcej korzyści ma biamping, gdyż odczepiasz od siebie tweetery i woofery. Przez co na tweetery są przekazywane mniejsze zniekształcenia, gdyż kanały je obsługujące nie są "męczone" przez bardziej prądożerne woofery.

Powiedz mi, czemu biamp tylko z aktywnym filtrowaniem?
          Co przeszkadza w użyciu pasywnych zwrotnic i korekcji czasowej?
          no faktycnzie nie zbyt precyzyjnie sie wyrazilem...
          Czyli tutaj mówisz o mostku?

Skomentuj

Czyli nie miałeś okazji tego sprawdzić?
            akurat nie mialem okazji podlaczyc wyjatkowo dobrych glosnikow do kiepskiego wzmacniacza :P
            na tanich glosnikach nie bedzie slychac wplywu slabego wzmacniacza. a jak masz juz lepsze glosniki to watpie zeby ktosc podlaczyl je do kiepskiego wzmacniacza

Więcej korzyści ma biamping, gdyż odczepiasz od siebie tweetery i woofery. Przez co na tweetery są przekazywane mniejsze zniekształcenia, gdyż kanały je obsługujące nie są "męczone" przez bardziej prądożerne woofery.
            osobiscie nie slysze roznicy wiec nie widze sensu kupowania specjalnie 2x wiecej koncowek mocy w tym celu
            a aktywny podzial dlatego ze wtedy do koncowki dostarczasz juz odfiltrowany sygnal i amp przetwarza juz konkretne pasmo bez zbednych obciazan
            Co przeszkadza w użyciu pasywnych zwrotnic i korekcji czasowej?
            korekcji czasowej? gdzie? w czym?
            jak analog to analog. jak cyfrowka to cyfrowka :P

Czyli tutaj mówisz o mostku?
            nie - ten sam sygnal na pare koncowek. przeciez nie trzeba ich odrazu mostkowac

Skomentuj

akurat nie mialem okazji podlaczyc wyjatkowo dobrych glosnikow do kiepskiego wzmacniacza :P
              na tanich glosnikach nie bedzie slychac wplywu slabego wzmacniacza. a jak masz juz lepsze glosniki to watpie zeby ktosc podlaczyl je do kiepskiego wzmacniacza
              Nie rozumiem kompletnie związku tej wypowiedzi z naszą rozmową i z tematem. Chyba, że Helixy są bardzo dobre a Glow kiepski... może jaśniej?
              osobiscie nie slysze roznicy
              To już nie moja wina:)

wiec nie widze sensu kupowania specjalnie 2x wiecej koncowek mocy w tym celu
              a aktywny podzial dlatego ze wtedy do koncowki dostarczasz juz odfiltrowany sygnal i amp przetwarza juz konkretne pasmo bez zbednych obciazan
              Zaraz zaraz... czy nie widzisz o czym jest temat? konkretny system, konkretny wzmak. Nic nie trzeba dokupywać. Albo biamp, albo mostek. Wróć może do tematu.

Jakich obciążeń? bo zwrotnice pasywne to takie obciążenie dla wzmacniacza? To w takim razie żaden system pasywny na wzmaku 2ch by nie grał....

Pasmo można przyciąć zarówno aktywnie jak i pasywnie. Uważasz, że jedno jest definitywnie lepsze od drugiego? Chyba ciężko o takie stwierdzenie i każdy wybiera co uważa za słuszne. Jeden wybierze aktywke drugi pasywke.

Kurde, za cholerę nie potrafię zrozumieć, dlaczego biamp to tylko aktywka.
              A pasywne zwrotnice do głośników, pod konkretne głośniki. A użycie korekcji czasowej np w radio albo procku do ustawienia sceny. Dlaczego to niema sensu?

korekcji czasowej? gdzie? w czym?
              jak analog to analog. jak cyfrowka to cyfrowka
              Nie sprawdzałem czy radio, które ma kolega, ma korekcje czasową. O tym pisałem (myślałem, że wyraźnie) wcześniej. Jeśli ma, to warto w biampingu (obojętnie czy pasywnym czy aktywnym) ustawić korekcję czasową.
              A czemu nie woofery pod 2 kanały i tweetery pod 2 kanały?

Skomentuj

Wtrącę 5gr
                wzmacniacz ma moc 4x75w/4r przy 13,8V czyli przy 12V będzie miał ok 4x60W, więc mostkowanie jest bez sensu.
                Do głośników jest odpowiednia zwrotnica, więc po co kombinować z bi-ampem?

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                  Wtrącę 5gr
                  wzmacniacz ma moc 4x75w/4r przy 13,8V czyli przy 12V będzie miał ok 4x60W, więc mostkowanie jest bez sensu.
                  Biamp to fajne rozwiązanie. Zwrotnice przerobić na biamp i korzystać z zalet podłączenia wooferow i tweeterow pod różne kanały.

EDIT:
                  Dobra, poszukałem i znalazłem. Radyjko to niema wbudowanej korekcji czasowej. Przynajmniej z tego co wyczytałem na allegro.
                  Także w tym wypadku odpada korekcja, a szkoda.

Skomentuj

Dobra, poszukałem i znalazłem. Radyjko to niema wbudowanej korekcji czasowej. Przynajmniej z tego co wyczytałem na allegro.
                    Także w tym wypadku odpada korekcja, a szkoda.
                    9884 i 9886 są "imprint ready". Zamiast czasówek mają USB(wersje z R na końcu, sam mam 9884(bez R, na rynek amerykański) i usb już nie posiada - tam wolą Ipoda :P )

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    Żeby uzyskać osobną regulację tweetera i woofera? Zamiast bawić się w dzielniki, możesz to zrobić płynnie.
                    Dlaczego np. Phase Linear w zestawie CF165.25 umożliwił biampling? W środku jest przełącznik, który zwiera wejścia, jakby ktoś używał zestawu pod 2ch.

Co do aktywnego podziału to ostatnio na allegro wisiała Alpine 3563. Do prostych systemów 2 way sprawdzi się na pewno, a nie jest to chinol pokroju boschmanna czy boss, tylko stary sprzęt "Made in Japan". Wisiała za 60zł kup teraz.

Skomentuj

Marcy$, albo my sie od samego poczatku nie mozemy dogadac (od poczatku kiedy tu jestes) albo robisz to specjalnie

A czemu nie woofery pod 2 kanały i tweetery pod 2 kanały?
                      dokladnie o to samo mi chodzilo ale pisalem o podlaczaniu sygnalu a nie glosnikow

Pawel S. napisał/a
                      akurat nie mialem okazji podlaczyc wyjatkowo dobrych glosnikow do kiepskiego wzmacniacza

Nie rozumiem kompletnie związku tej wypowiedzi z naszą rozmową i z tematem. Chyba, że Helixy są bardzo dobre a Glow kiepski... może jaśniej?
                      Pawel S. napisał/a
                      osobiscie nie slysze roznicy

To już nie moja wina:)
                      albo uzywasz jakiegos dziwnego sprzetu albo jestes "audiofilem"
                      ja tam zadnego pogorszenia jakosci pod mostkiem nie slysze ;]

a co do bi-ampingu to niech kazdy robi jak chce. sa zwolennicy takiego rozwiazania i sa przeciwnicy
                      ja nadal nie widze wiekszego sensu w takim rozwiazaniu. no chyba ze jest juz podzial aktywny (w tym rozne procesory lacznie z opoznieniem czasowym itp) to wtedy ma sens.
                      jak nie to ja jestem zwolennikiem pelnego analogu :P

koniec offtopa

Skomentuj

Marcy$, albo my sie od samego poczatku nie mozemy dogadac (od poczatku kiedy tu jestes) albo robisz to specjalnie
                        Nie robię tego specjalnie. Po prostu mam często inne zdanie na tematy, często potwierdzone w praktyce oraz nie jestem odosobniony w tych opiniach z innymi, którzy wiedzą więcej niż my razem wzięci.

albo uzywasz jakiegos dziwnego sprzetu albo jestes "audiofilem"
                        ja tam zadnego pogorszenia jakosci pod mostkiem nie slysze ;]
                        Nie lubię tego określenia:)
                        Jak będziesz krążył w okolicach Trójmiastach daj znać. Gdy będzie chwila to siądziemy i posłuchamy i się przekonamy....
                        a co do bi-ampingu to niech kazdy robi jak chce. sa zwolennicy takiego rozwiazania i sa przeciwnicy
                        ja nadal nie widze wiekszego sensu w takim rozwiazaniu. no chyba ze jest juz podzial aktywny (w tym rozne procesory lacznie z opoznieniem czasowym itp) to wtedy ma sens.
                        jak nie to ja jestem zwolennikiem pelnego analogu
                        Pokaż mi ilu jest tych przeciwników:) Oczywiście są auta i osoby, które tego nie stosują. Różne powody - koszta, z przekory, bo tak im pasuje:) Ale zaleta biampinu są wyraźnie określone. Praktycznie zawsze biamping będzie lepszym rozwiązaniem, zależy tylko o ile lepszym i czy warto się w to bawić. Każdy określa to sam.

Pełnego analogu? to masz w samochodzie radio z potencjometrem analogowym? Mówisz o pełnej pasywce, czyli ani aktywki ani korekcji? OK.

A miałeś kontakt z dobrym autem strojonym aktywnie z korekcją, albo pasywnie z korekcją?
                        W najbliższym czasie będę mieć u siebie aktywkę z korekcją. Zapraszam. Nie wiem czy taki stan rzeczy długo będzie trwać
                        Kurde, za cholerę nie potrafię zrozumieć, dlaczego biamp to tylko aktywka.
                        A pasywne zwrotnice do głośników, pod konkretne głośniki. A użycie korekcji czasowej np w radio albo procku do ustawienia sceny. Dlaczego to niema sensu?
                        Mógłbyś się do tego odnieść? To dosyć istotna rzecz.

I nie pisz, że to OT. Jest to jedna z ciekawszych i przydatniejszych dyskusji na tym forum od jakiegoś czasu. Cenię sobie również takie OT na innych forach. Dużo więcej z nich można wyciągnąć.

Skomentuj

Nie lubię tego określenia:)
                          ja tez nie. ale jak inaczej okreslic osoby ktore "slysza kable"? :lol:
                          Pełnego analogu? to masz w samochodzie radio z potencjometrem analogowym? Mówisz o pełnej pasywce, czyli ani aktywki ani korekcji? OK
                          i to i to okreslenie jest bledne.
                          oczywiscie zrodlo jest cyfrowe (obecnie nie mozna inaczej) ale pelna pasywka tez nie bo jest wzmacniacz i posiada filtry...

A miałeś kontakt z dobrym autem strojonym aktywnie z korekcją, albo pasywnie z korekcją?
                          aktywny nie
                          W najbliższym czasie będę mieć u siebie aktywkę z korekcją. Zapraszam. Nie wiem czy taki stan rzeczy długo będzie trwać
                          najblizszy wolny weekend mam... w maju :???:

Mógłbyś się do tego odnieść? To dosyć istotna rzecz.
                          pisalem o tym ale jak widac nie rozumiesz...
                          jak masz 2 wzmacniacze na system i pasywne filtrowanie to przed zwrotnica wzmacniacz nadal otrzymuje pelne pasmo wiec jak ma wprowadzic jakies znieksztalcenia to je wprowadzil
                          to ze pojedyncza wysokotonowka pobiera mniejszy prad niz caly system to nie ma wiekszego znaczenia bo na dobrym wzmacniaczu i tak to nie bedzie duza roznica

jedyna zaleta to tak jak napisal cursor, osobna regulacja glosnosci glosnikow
                          a to tez wole zrobic raz ale pasywnie :P

moze co innego komercyjny montaz ale ja jak kazdy DIYowiec robie pod siebie i wiem ze takie rozwiazanie bedzie lepsze do moich zastosowan

spadam sie w koncu uczyc tej mechaniki bo nawet w maju wolnego nie bede mial :???:

Skomentuj

pisalem o tym ale jak widac nie rozumiesz...
                            jak masz 2 wzmacniacze na system i pasywne filtrowanie to przed zwrotnica wzmacniacz nadal otrzymuje pelne pasmo wiec jak ma wprowadzic jakies znieksztalcenia to je wprowadzil
                            to ze pojedyncza wysokotonowka pobiera mniejszy prad niz caly system to nie ma wiekszego znaczenia bo na dobrym wzmacniaczu i tak to nie bedzie duza roznica
                            Rozumiem już o co Ci chodzi. Choć nie zgadzam się z tym:)

Mając 2 kanały na system, dasz mocniej w palnik. Woofery będą domagały się więcej mocy. Wzmacniacz zacznie wydzielać zniekształcenia, które dostaną też tweetery.

Mając 4kanały na system. Sytuacja ta sama. Tweetery nie dostaną tych zniekształceń, bo końcówki mocy, które je zasilają, nie będą grały z takimi zniekształceniami jak te od wooferów.

Tak przy głośniejszym słuchaniu, albo bardzo wymagających wooferach. Jednak niezależnie od klasy sprzętu.

Jak wspomniałeś, zaletą biampu jest możliwość regulacji poziomów. Można to też zrobić pasywnie. Ale jadąc autem niskie częstotliwości mogą się rozmyć. Wtedy kręcisz faderem i podkręcasz woofery. Mała ale kolejna zaleta:)

Powodzenia z egzamem, ja "siedzę" przy mgr:)

Skomentuj

Rozumiem już o co Ci chodzi. Choć nie zgadzam się z tym:)

Mając 2 kanały na system, dasz mocniej w palnik. Woofery będą domagały się więcej mocy. Wzmacniacz zacznie wydzielać zniekształcenia, które dostaną też tweetery.

Mając 4kanały na system. Sytuacja ta sama. Tweetery nie dostaną tych zniekształceń, bo końcówki mocy, które je zasilają, nie będą grały z takimi zniekształceniami jak te od wooferów.
                              skoro wzmacniacz nie dostanie znieksztalcen jak zapodasz mu pelny sygnal zamiast odfiltrowanego to tez watpie zeby wprowadzil wieksze znieksztalcenia podczas pracy w mostku. a jak pracuje w mostku to mamy wieksza moc i nie potrzebujemy odkrecac tak mocno i tym samym nadal mamy niskie znieksztalcenia.
                              jak dla mnie oba sposoby maja to samo do zaoferowania
                              a ze ja zawsze trzymam sie najprostrzych sposobow (mniej sie moze popsuc) to trzymam sie swojego :P

Skomentuj

OK. Kwestia czasu nim się przekonasz:)

Skomentuj

Wooow
                                  Ależ się temat rozkręcił.
                                  Ale wiem jedno, że jak chciałem głośniej posłuchać muzyki to niestety głośniki nie dawały rady,dźwięk był mocno zniekształcony. I teraz pytanie czego jest ta wina?
                                  Czy wymienić głośniki na inne, czy próbować je jakoś inaczej podłączyć?
                                  Bo na jakość głośników nie narzekam, na moje potrzeby są OK, ale chciałbym czasami głośniej posłuchać muzyki.

Co radzicie??

Skomentuj

Spróbuj i tak i tak. Raz z mostkiem a raz z biampem.
                                    Jak chcesz, mogę Ci pożyczyć zwrotnice żeby podpiąć pod woofery. Co prawda nie od Helixów ale na wooferach takiej różnicy nie będzie.
                                    Tak sprawdzisz biamp pasywny.
                                    A potem podłączysz w mostku na stronę i to sprawdzisz.

Najlepiej to samemu sprawdzić.
                                    A może to radio ma możliwość aktywnej zwrotnicy (mimo, że niema korekcji)?

Skomentuj

A może to radio ma możliwość aktywnej zwrotnicy (mimo, że niema korekcji)?
                                      Prawdopodobnie ma, mogę zmienić zakresy na niskich częstotliwościach(60,80,100 i 200) i wysokich(10,5 12 15 i 17,5) o i le to o to chodzi :)
                                      az tak biegly w tym nie jestem :P

Skomentuj

To nie jest to. To jest EQ o ile się nie mylę.
                                        Więc pasywka:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X