Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

blaupunkt czy alpine?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

blaupunkt czy alpine?

Chłopaki, mam pewien problem mianowicie posiadam w tej chwili radio blaupunkt melbourne sd27 (4 x RCA), mam go zapiętego do wzmacniacza magnat rapbull 4x60 (czy 65W rms). Dwa kanały na przednie głośniki phonocar 16cm (Y line chyba), oraz dwa w mostku na suba MDS 08.
    Problem jest taki, że trafila mi się okazja kupić radyjko alpine cde-9846fm (1x RCA) od znajomego. Z tego co wiem to te dwa radyjka to różnica kilku klas i w cenie i w jakości.
    Miałem jużgo brać, ale zastopowało mnie to, że alpine ma tylko 1 wyjście RCA, a ja na początku roku poprowadziłem kable, kupiłem wzmacniacz i zrobiłem skrzynie.
    I boje się, że zagra mi słabiej alpine w takiej sytuacji, zresztą jeśli chodzi o jakość to blaupunkt gra, jak dla mnie bardzo czysto. Rozumiem, że jest opcja rozdzielenia 1 kanału na 4 wejścia we wzmacniaczu (zwykłym rozgałęźiaczem...?). Ale wtedy czy jakość nie ulega pogorszeniu? Pomijam fakt, że nie będe już mógł sterować przodem i subem osobno.
    Jakie widzicie rozwiązanie w tej sytuacji, jeśli kupię alpine??
    Z góry dziękuję
    pozdrawiam
    Arek

Zamieszczone przez arcosz
    Rozumiem, że jest opcja rozdzielenia 1 kanału na 4 wejścia we wzmacniaczu (zwykłym rozgałęźiaczem...?). Ale wtedy czy jakość nie ulega pogorszeniu?
    Jeśli użyjesz przyzwoitych rozdzielaczy to nie. Jeśli kupisz zwykłe rozgałęźniki(takie małe) to może się okazać, że po jakimś czasie coś nie styka i będziesz się jedynie denerwować.
    Co do braku osobnej regulacji subwoofera to niestety, ale na to nie poradzisz.

Jeśli masz możliwość to podmień jedno radio zamiast drugiego(chociażby, żeby sam przód zagrał) będziesz mógł ocenić czy brzmienie tego Alpine to rzeczywiście kilka klas różnicy(wg mnie nie). Warto w tym przypadku dokonać odsłuchu, bo wg opinii na forach alpine zaczyna grać dopiero od serii CDA. Sam mam modele cda 9815 i 9884, z czego 9815 leży nieużywany, mimo, że ma więcej funkcji, ale wysokie tony są za ostre dla mnie.

Skomentuj

Dokładnie, nie usłyszysz różnicy, a już napewno na tym sprzęcie. Jak już zmieniać to na coś, przy czym różnica będzie znaczna. Wszystkie radia do 500zł grają na podobnym poziomie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LosCroques
        Wszystkie radia do 500zł grają na podobnym poziomie.
        bzdura...
        becker monza ,becker mexico pro, nakamichi cd-45z, pioneer deh0835 + procesor, dexp99r mozna wyrwac w tej cenie, alpine cda-9812, nawet glupi jvc kd-sh77r/909r graja lepiej od wiekszosci nowych do 1k zl

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
          bzdura...
          becker monza ,becker mexico pro, nakamichi cd-45z, pioneer deh0835 + procesor, dexp99r mozna wyrwac w tej cenie, alpine cda-9812, nawet glupi jvc kd-sh77r/909r graja lepiej od wiekszosci nowych do 1k zl
          Mowa jest o nowych, a nie używkach :razz:
          Ale prawdą jest, że radia zagrają różnie(albo ja ma takie dziwne odczucia). Słychać różnice pomiędzy alpine CDE, a np. kenwoodem czy jvc, nie są to kolosalne różnice, ale np. łagodniejsza góra w jvc bardziej mi odpowiada niż ta z alpine.

Skomentuj

dzieki chłopaki za opinie, podłączyłem sobie tego alpinea no i już został:) pewnie zadziałała też autosugestia ale zdecydowanie podoba mi sie jak gra alpine.
            Wysokie i średnie tony są lepiej słyszalne (wg mnie), chociaż blaupunkt grał równie czysto.
            Chętnie usłyszę jeszcze jakieś opinie i sugestie:)
            Pozdrawiam
            Arek

Skomentuj

Chętnie usłyszę jeszcze jakieś opinie i sugestie:)
              Pozdrawiam
              Ja Ci mogę zapronować możliwość odsłuchu modeli CDA-9815 i CDA-9884. :wink:

Skomentuj

chętnie bym skorzystał ale kawałek mam do Ciebie:)
                pozdrawiam

Skomentuj

chętnie bym skorzystał ale kawałek mam do Ciebie:)
                  Może w końcu dojdzie do jakiegoś spotu CA na śląsku:
                  http://strefacaraudio.pl/forum/topic...szy-vt4656.htm
                  to będziesz mieć bliżej :wink:

Skomentuj

http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=3423
                    A niby nie było?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                      Był, ale:
                      1. do Czeladzi mam znacznie dalej niż do np. Katowic, a spot można zrobić np. na Silesii
                      2. Jakoś mam uraz do tego forum. Wolę pozostać obserwatorem :wink: :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                        Zamieszczone przez Marcy$
                        Był, ale:
                        1. do Czeladzi mam znacznie dalej niż do np. Katowic, a spot można zrobić np. na Silesii
                        2. Jakoś mam uraz do tego forum. Wolę pozostać obserwatorem :wink: :razz:
                        Mowa była o Śląsku to wkleiłem linka:)

Też staram się tylko obserwować tamte dyskusje ale na spota zawsze można podjechać.

Skomentuj

no w sumie to nawet nie pomyślałem o spocie:) ale czemu nie :mrgreen:

[ Dodano: 2009-04-15, 10:33 ]
                          a, mam jeszcze pytanie bo nie moge znaleźć dobrego trójnika na chinche.
                          Poda mi ktoś może jakiś namiar na sklep internetowy, który posiada to w swojej ofercie? Na allegro coś tam jest ale za 15 żł to chyba dobry trójnik nie bedzie...
                          pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X