Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzynka do sedana ok 400 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam

panowie poradzcie mi bo juz sam nie wiem co mam robic;/
    mam 4 kanałowke alpine(4 x 50w---160 W na mostku), napedza narazie przód PB s6c,ale mam malo basu wiec zastanawiam sie nad subem.
    bylem ostatnio na odsluchach car audio...ale koles wrzucal mi za mocne skrzynki(np. PB 12...chyba 300 w rms) i nie wybrałem nic wkoncu bo nie bylem zadowolony;/
    bas byl albo za slabo slyszalny,,,albo za duza moc glosnika w porownaniu do oferowanej przez wzmacniacz,,,
    glownie to byly glosniki w skrzynkach zamknietych(ciekawie zagrał rocford punch---jesli cos nie przekreciłem) a poza tym w zamknietych szału nie było....
    nastepnie sprobowalismy 1 w BR przetestowac to byl jbl ...270 rms ...i wreszcie zatrzeslo:)
    tylko ze starsznie przymulało...slucham roznej muzy ale przewaznie rock, tez techno...
    co byscie mi polecili...zeby dosc glosno było i szybko?
    prosze o konkrety,,,,mysle nawet o sprzedazy swojej 4 kanałówki i kupieniu mocnej 2....a glosniki puscic z radia :neutral:

cos o duzej skutecznosci i dosc niskim rms bedzie dobrym wyborem w br?

finchers, MDS08 by się nadał do szybkiej muzy... Ktoś miał gotowego suba na sprzedaż, chyba Paweł S. zerknij w dział ogłoszeń...

Skomentuj

a bedzie glosna?bo jak testowalem w car audio to naprawde w niektorych skrzynkach to slabo bylo slychac...dlatego zastanawialem sie nad BR...tylko jaki glosnik do takiej br zeby tez nie zamulal?

wlasnie widziałem ze ktos ma na sprzedaz ten mds 08...ale cos mi ten glosnik podejrzany sie widzi...gdyz sprzedawca sie niedawno oglaszal ze chce go kupic....a teraz nagle sprzedaje:P

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        Ktoś miał gotowego suba na sprzedaż, chyba Paweł S. zerknij w dział ogłoszeń...
        niestety gotowiec juz dawno nie aktualny a skrzynka ma juz nowego wlasciciela (jeszcze nie wyslalem ale chetny juz jest)
        Zamieszczone przez finchers
        a bedzie glosna?
        jak nie masz sedana to bedzie OK
        ten glosnik spisuje sie w domu wiec i w samochodzie bedzie OK :P

MDS08 jest naprawde OK. to chyba najtanszy glosnik do CA ktory gra a nie buczy

Skomentuj

Ja mam w swoim aucie mds08 i naprawde jestem mile zaskoczony tym jak gra, jest naprawde dynamiczny i ma zejscie. Naprawde polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            finchers, najlepszym rozwiązaniem wg mnie będzie wkręceni jakiejść 8" w tylną półkę i zabudować ją od dołu. Np. wspomniany MDS08. Dobry byłby też RE-Audio RE-8S4, ale ten model jest niedostępny aktualnie(tylko wersje D4, czyli dwucewkowe)

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Pawel S. napisał/a

finchers napisał/a
              :roll: widac jak czytam...

Skomentuj

cursor ciekawy pomysl...ale nie wiem czy sam bym umial cos takiego wykonac....jesli nawet takich skrzynek nie widziałem :sad:
                8 cali to ile centymetrów w przyblizeniu?bo mam w tylnej pulce nieuzywane woofery 16...takze trzeba byloby ciąc blache...a z tym moze byc problem,,,bo tam solidna konstrukcja :neutral:

a pomysl ze sprzedaza 4 kanalowki ....przodu pod radio a suba pod zmostkowaną mocniejszą 2kanałówke?

Skomentuj

8 cali= ~20,32cm

Skomentuj

a macie moze jakies linki z takimi zabudowami?
                    nie wiem czy sie podejme...poszerzania tych otworow w połce :neutral:
                    a gdyby 8 cali wrzucic w miejsce wooferow?mimo ze otwor 4 cm mniejszy?czy to juz zmieni brzmienie tego glosnika i nie zagra calą piersia? :oops:

Skomentuj

a gdyby 8 cali wrzucic w miejsce wooferow?mimo ze otwor 4 cm mniejszy?czy to juz zmieni brzmienie tego glosnika i nie zagra calą piersia? :oops:
                      a jak Ty chcesz go tam wcisnąć? Przecież głośnik będzie wystawał... Jak chcesz tam wstawić wiekszy głośnik to trzeba powiększyć otwór... Jeśli sam boisz się za to brać to poszukaj kogoś z forum kto mieszka w Twojej okolicy i poproś o pomoc lub wykonanie...

Skomentuj

Nie znalazłem informacji jakie w ogóle masz auto.

Jeśli boisz się ciąć blachę pod głośnik to możesz zrobić skrzynkę, która będzie leżeć na tylnej półce. Głośnik skierowany pod ukosem w stronę przodu(prostopadle do szyby), a tunel z boku.

Pierwsza propozycja jest o tyle lepsza, że w sumie niewiele widać(skrzynka będzie pod półką, a wzmacniacz może być przykręcony do skrzynki), druga opcja jest łatwiejsza, ale ograniczasz sobie widoczność w lusterku.

Skomentuj

jest to lanos sedan
                          raczej na półkę nic nie chce kłasc...po 1 brzydko...po 2 nie praktycznie...kojarzy mi sie to z wiejskim tuningiem :roll:

myslalem zeby jakies 16 fajne wrzucic ...ale to pewnie nie gwarantuje ciekawego bassu?(ciekawy jak by to zagrało zwazywszy na to ze komora bagaznika robiłaby za obudowe)

nie wiem nastepne opcja....zeby jakos dzwiek przebic do srodka samochodu to wyciagniecie tych nieuzywanych glosnikow z tylu....ale czy to na tyle poprawi przedostawanie sie dzwieku do samochodu?...by skusic sie jednak na jakas skrzynke br?

[ Dodano: 2009-04-22, 14:28 ]
                          a slyszal ktos moze RE Audio RE-12 S4 w BR?bo wnioskuje ze przy podobnej mocy wzmak bedzie mial nad nim dobrą kontrole...wiec teoretycznie w BR nie powinien zamolac?...czy sie myle...ale czy bedzie dostatecznie glosno?bo ten glosniczek ma tylko 87dB skutecznosci...

nie wiem czy w dobrą stronę zmierzam...bo jak nie obudowa w półce to jakie rozwiazanie;/

p.s. czym sie rozni RE Audio RE-12 S4 od RE Audio RE-12 D4?poza ceną...

Skomentuj

a slyszal ktos moze RE Audio RE-12 S4 w BR?bo wnioskuje ze przy podobnej mocy wzmak bedzie mial nad nim dobrą kontrole...wiec teoretycznie w BR nie powinien zamolac?...czy sie myle...ale czy bedzie dostatecznie glosno?bo ten glosniczek ma tylko 87dB skutecznosci...
                            Ten wzmacniacz może okazać się za słaby dla 12", lepszym rozwiązaniem byłaby 8 lub 10", problem w tym, że wersje S4 są nieosiągalne.

p.s. czym sie rozni RE Audio RE-12 S4 od RE Audio RE-12 D4?poza ceną...
                            S4 - 1x4ohm
                            D4 - 2x4ohm
                            :wink:

Skomentuj

dlaczego za slabe?
                              skoro maja 170 W rms?
                              no to jaki wzmak ma napedzac taki glosnik?tu nierozumiem cursor...w czym rzecz :razz:

Skomentuj

no to jaki wzmak ma napedzac taki glosnik?tu nierozumiem cursor...w czym rzecz
                                Chodzi o rozmiar głośnika. W 10", a tym bardziej w 8", elementy drgające mają mniejszą masę, a co za tym idzie łatwiej je napędzić i łatwiej zatrzymać.

Może się okazać(nie jest to regułą), że głośnik wg ciebie będzie za wolny, a zasilisz go dobrym wzmacniaczem 250-300W RMS i okaże się, że głośnik potrafi kopnąć i nadąża.

Reguła jest taka, żeby dobierać wzmacniacz nieco mocniejszy od głośnika. Zapewni to zapas mocy

Skomentuj

zgadzam sie...
                                  dlatego szukam glosnika w miare malą mocą rms....np. ten RE 12"....by po przyłożeniu do niego mocy wzmaka ok. 160W w miare to ruszyło....
                                  a ty mowisz zebym lepiej poszukał 8", 10"...taki lepiej zagra?bo na logikę to on nie zejdzie tak jak wiekszy...
                                  to nierozumiem czy do takiego glosnika mam przyłozyć wiecej?niz moc rms glosnika?

Skomentuj

bo na logikę to on nie zejdzie tak jak wiekszy...
                                    Owszem, mniejszy nie zejdzie tak nisko jak większy model(aczkolwiek jest sporo wyjątków). Większy też narobi zapewne większego hałasu(większa powierzchnia membrany to więcej powietrza przepompowane), ale większy będzie potrzebował lepszego wzmacniacza, żeby go dobrze kontrolował(to co pisałem w poprzednim poście). Nie twierdze, że zagra to źle, ale twój wzmacniacz będzie mniej się męczyć żeby utrzymać w ryzach głośnik przy mniejszym rozmiarze. Stosując większy głośnik, może okazać się, że się zawiedziesz, bo może na początku, będzie przyjemnie, bas będzie słyszalny w kabinie, zapewne także odczuwalny, ale po jakimś czasie okaże się, że głośnik gra za wolno, poduchowato, nie ma wykopu. Sam słucham rocka i nie lubię subów, które rozmywają stopę perkusji.

to nierozumiem czy do takiego glosnika mam przyłozyć wiecej?niz moc rms glosnika?
                                    Żeby ten głośnik zagrał musiałbyś mieć wzmacniacz co najmniej 200-220W RMS z jakiegoś markowego wzmaka. Taki wzmacniacz będzie "trzymać za gębę" głośnik, ryzyko przesterowania wzmacniacza i słabej kontroli będzie znacznie mniejsze.

Dlatego zaproponowałem, żebyś zainteresował się wersji 10 lub 8", twój wzmacniacz nie będzie tak się męczyć, żeby odpowiednio kontrolować głośnik.

P.S. swoją drogą jaki model masz tej alpine?
                                    P.S. 2 nie wiem jak twój model, ale kumpel jakiś czas temu model MRV-T303 katował w mostku 2ohmami i poza tym, że wzmacniacz bardziej się grzał to nic mu nie było i działa nadal.

Skomentuj

finchers, przed paroma godzinami testowalismy MDS08 w sedanie (lancia kappa)
                                      no i powiem tak, jak nie wymagasz trzesienia lusterkami a tylko milego masazu plecoow to KUPUJ :P

obudowa 19-20 litrow b-r

Skomentuj

moj wzmak to alpine v12 mrf 400...60 W rms przy 14V na kanał...poobno:P

rock to głownie czego slucham ale lubie tez czasem dobry hip hop ale jak mam "inny" dzien puscic cos z techno...takze dosc uniwersalny musi byc...

w salonie car audio testowalismy jakis jbl 12 w br ok...45 l....275 rms...ladnie trzesło wstecznym lusterkiem. Sprawdzałem na płytce Perfectu...to sie faktycznie zdeka gubił;/
                                        dziwne ale odradzali mi glosniki o mniejszej srednicy,,,(nie powiedzieli dlaczego :???: )
                                        takze nie mam pojecia jak gra mniejszy dlatego sie tak wzbraniam przed kupnem nie uslyszywszy wczesniej zadnego 8' ani 10' calowego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X