Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kanta znanego także jako kredens. Problem polega że nie ma tam nic co by chociaż przypominało car audio. Generalnie mam taki mały przewrotny plan. Jako że tam występuje jeden głośnik w konsoli centralnej, wymyśliłem, że by trzeba coś na boki zamontować. Nie chcę pakować w niego jakichś astronomicznych kwot więc wybór padł na TVM ARX tego 165mm (nie znam dokładnej nazwy) do tego wysokotonówki też TVM (te które producent rekomenduje). Napędziło by mi to jakieś radio Becker prawdopodobnie (ze względu na wygląd). Myślicie, że to by się jakoś ze sobą zgrało? Może za wysoko mierzę w Beckera, ale ono by spełniało moje wszystkie wymagania (wygląda jak złom, a osiągi ma niezłe).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
125p i car audio
Collapse
X
-
Myślę, że warto pomyśleć o jakimś dobrym wzmacniaczu. Ostatnio był harmann kardon 2x15W na allegro za 90zł
Na drzwi najprościej zaadoptować panele do poloneza(znajdziesz takie np. na powe.pl)
Co z wygłuszeniem wnętrza? Kredens nie jest zbytnio wygłuszony i w środku podczas jazdy jest dosyć głośno. Sam silnik do nacichszych też nie należy.
-
To będzie zadanie etapowe. Na razie myślałem żeby zrobić tylko tyle żeby grało. Oczywiście wytłumienie całej budy, ale to dopiero po wakacjach najwcześniej. Jak się Fiaciara będzie grzecznie spisywać to będę się w to dalej bawił. Jeśli chodzi o kasę to jakby nie patrzeć Becker to całkiem sporo kosztuje, a ja po kupnie samochodu i małych naprawach nie mam sporo kasy. Co do tych paneli to z adaptacją nie będzie problemu, tylko będzie to tak beznadziejnie wystawało z drzwi, myślałem o czymś bardziej płytki, ale na razie nie wiem ile tam jest w ogóle miejsca w drzwiach. Jak by ktoś miał jakiś inny pomysł co do radia to bardzo bym był wdzięczny. Już na początku myślałem żeby go w cale nie montować, słuchać muzyki z odtwarzacza mp3 podłączonego do jakiegoś wzmacniacza. W sumie to chyba też nie najgorszy pomysł.
Gdzie tak właściwie mogę dostać te TVM'y. Empire już nie ma :[
Skomentuj
-
To sprecyzuj o jakie głośniki chodzi. Na zdjęciach w nogach są nie tylko woofery ale też "tweetery". Nie słuchałem takiego montażu, ale jakoś tak nie bardzo pasuje do logiki...
Nie wiem czemu np w USA tak wrzucają, i to nie tylko do oldtimerów i tylko do słuchania radia.
Jeśli chodzi o woofery to czemu nie. Tylko uważaj z pojemnością takiego kickpanela. Musisz ją dobrać do parametrów głośnika. Wtedy za to odwdzięczą się (jeśli będą dobre i dobrze zasilone) dobrych basem/kickiem.
Skomentuj
-
Pokazałeś zdjęcie z COAXAMI, a sam planujesz zestaw 2drożny. Jednak nie zapytałeś się, czy planujesz tak wrzucić cały set czy tylko woofery. Bo jak dostałeś odpowiedź, w starszych autach, żeby nie niszczyć wnętrza, to tak właśnie wrzucają głośniki.
"W planach mam jednak późniejszą rozbudowę zestawu, dlatego zdecyduję się na drzwi prawdopodobnie"
Dlaczego uważasz, że taki montaż wooferów nie jest przyszłościowy?
Skomentuj
-
I to rozwiązanie i to jest dobre jeśli wykona się je prawidłowo.
Tylko, że łatwiej zrobić kickpanel o odpowiedniej pojemności do głośnika, niż zaadaptować całe drzwi do pracy z głośnikiem. Bo przecież jak zrobisz drzwi, i zmienisz głośnik, to tak samo będzie potrzebna inna pojemność jak w kickpanelu. Tylko w komorze jeśli głośnik nie będzie pasować to wyjdzie to od razu a w drzwiach może się jakoś wpasować.
Zrobienie kickpanela to zrobienie skrzynki dla woofera. Jeśli zrobi się odpowiednią pojemność, to efekt prawie pewny. A w drzwiach... nie wiadomo. Roboty w drzwiach jednak sporo.
Skomentuj
-
Witam!!!
Co do umiejscowienia głośników ze zdjęcia to ja bym tak nie mogl jezdzic, ja jak jade i nie trza zmieniac dluzszy czas biegow, to trzymam noge tam gdzie ten ktos wsadzil te glosniki. Mowa o tych wielkich krowach na nadkolu, a pozatym wejdziesz w zimie w traperach czy innych butach na duzej podeszfie, to bedzie problem w operowaniu pedalami. Uwazam lepiej pokombinuj cos aby jednak te glosniki byly na drzwiach. Pozdrawiam
Skomentuj
-
Panowie wracamy do tematu. Sprawę przemyślałem, coś się z tego zrobi. Na razie mam pytanie do takiego czegoś co znalazłem na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item...+wys%C5%82any.. Czy ktoś się już z tym spotkał, widział (chodzi mi głównie o opinie na temat wykonania) bo dla mnie to trochę dużo to kosztuje. Dodam że sam nie mam możliwości zrobić takiego panelu.
Skomentuj
Skomentuj