Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co na przód ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co na przód ?

Witam

Chciałbym zmienić mój zestaw z przodu obecnie podsiadam Dls R6A pod Orionem cobalt2100 i
    i jakieś stare Heco (z rozbiórki 3 drożnych kolumn) pod Hifonicsem Son of Europa VIII.
    Chciałbym kupić jakieś głośniki wysokotonowe, żeby w końcu zabudować je w słupki bo trochę przeszkadzają reszcie użytkowników auta te co są. Szukam czegoś do około 200 zł za parę (najlepiej używane). Myślałem o sc10n, xt19...; co oprócz tego mógłbym ewentualnie wziąć pod uwagę w tej kwocie i z jakim dołem mógłbym to połączyć ( do 400 zł używane rzeczy jak najbardziej), żeby to sensownie zagrało.
    Wiem że czego by nie dołożył to i tak z R6A będzie trochę kupa, ale planuje z perspektywą wymiany woofer-ów na miesiącach.
    Całość będzie cieta aktywnie i opóźniana z p99r, potem może by postrugał jakieś zwrotki i wsadził coś w stylu c910r albo drx9575.
    Preferuje głównie muzykę: trance, r&b, rock.
    Myślę, że dobrze określiłem mój problem i prosił bym o pomoc.

[ Dodano: 2009-06-11, 19:30 ]
    Zapomniałem dodać :oops: z przodu mam ok 8L zamknięte komory.

Zamieszczone przez skwaromir
    Myślałem o sc10n, xt19...;
    do samochodu? zapomnij :P
    to musi byc cos co da sie nisko ciac
    mi udalo sie kupic tanio wavecor (zobacz oferte proa)

czasami zdazaja sie okazje na allegro - trzeba by polowac na to

za niewiele wiecej jest chyba SEAS samochodowy
    http://www.qba.com.pl/podzespoly.htm
    co oprócz tego mógłbym ewentualnie wziąć pod uwagę w tej kwocie i z jakim dołem mógłbym to połączyć ( do 400 zł używane rzeczy jak najbardziej), żeby to sensownie zagrało.
    a co ci sie nie podobalo w tym zestawie DLSa?

Skomentuj

Może najpierw określ czego oczekujesz od sprzętu?
      Co Ci aktualnie nie pasuje w obecnym sprzęcie?

U kumpla z r6a połączyłem seas'y h087, 1,5" kopułka. Cięte są na ok. 1,5kHz i zgrywa się to bardzo przyjemnie, nie odczuwa się strasznego braku średnich tonów.
      Takie jak te:
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=188075#188075
      Kilka razy były już za 100zł/para na allegro(2 pary mam ja :P ), ostatnio był też komplet za 180zł/para, z tego co pamiętam to w igła stanie.

Bardzo łagodny tweeter, który sprawdza się w każdym rodzaju muzyki(kumpel słucha HH, jak puściłem u niego Cockera, Bajora czy Jopkową to zagrały tak jak trzeba).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

za niewiele wiecej jest chyba SEAS samochodowy
        Jeśli można prosił bym o konkretny model.
        bo jest tam coś za 183zł/szt :neutral:

a co ci sie nie podobalo w tym zestawie DLSa
        Dla mnie brak średnich i kiepskie wysoki za krzykliwe i momentami szeleszczące.
        Ale kick jest klasa :mrgreen:

Zamieszczone przez cursor
        Może najpierw określ czego oczekujesz od sprzętu?
        Fakt zapomniałem...
        Średnich tonów których brak, detalicznych wysokich które są strasznie nie wyraźne.

Kilka razy były już za 100zł/para na allegro(2 pary mam ja :P )
        Znalazłem jedną aukcje 77,77 zł :?: przyzwoita cena.
        Może sprzedajesz ?? :wink:

Skomentuj

Dla mnie brak średnich
          w/w vifa
          wysoka efektywnosc, latwo napedzic, piekne srednie ktore trzeba niestety filtrowac o czym zapomnieli panowie z PROA :P
          no a kicka tez nie brakuje

http://www.seas.no/index.php?option=...=186&Itemid=99 114,25zl w polinku http://www.polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_208.xls
          http://www.seas.no/index.php?option=...=185&Itemid=99

mam tez do sprzedania peerless NDT-53 + C165IP
          tanio i dobrze ale brak dobrego kicka :???:

Skomentuj

Średnich tonów których brak, detalicznych wysokich które są strasznie nie wyraźne.
            Najlepsza opcja to 3way, albo nisko cięty tweeter jak w przypadku kumpla.
            Ja uważam tak:
            - zostaw te r6a, tym bardziej, że kick Ci odpowiada(co mnie nie dziwi :P )
            - zaryzykuj i wydaj te 100zł na te seasy, w razie gdyby się okazało, że to jednak nie to, to nie wydasz niewiadomo jakiej kasy
            - pomyśl o sprzedaży tego oriona i inwestycji w coś wartościowego, ale mocniejszego(tak, mocniejszego), miałem okazję słyszeć R6A pod 75W RMS z PPI2075M(u kumpla) i miałem okazję słyszeć te same woofery pod 250W RMS na stronę z Zapco Studio 500, różnica jest kolosalna na korzyść tego drugiego. Pierwszy raz brzmienie R6A mi odpowiadało, potrafiły kopnąć jak było szybkie uderzenie stopy, a nie zagrać "poduchowato"
            - zmień tego hifona jeśli zależy ci na większej ilości detali, ostatnio poszedł Audison LR 2x30W jak dobrze pamiętam, żałuje, że sam go nie kupiłem

w/w vifa
            wysoka efektywnosc, latwo napedzic, piekne srednie ktore trzeba niestety filtrowac o czym zapomnieli panowie z PROA
            no a kicka tez nie brakuje
            Z tą vifą jest taki sam problem jak w przypadku moich helixów H236, ano są mniej prądożerne, potrafią zejść niżej od r6a, zagrać subtelniej, ale nie zatrzepią nogawkami tak jak te DLS'y.

Skomentuj

same woofery pod 250W RMS na stronę z Zapco Studio 500
              Tylko, że tam to gra w 3wayu, więc głośniki są mniej obciążone średnimi i mogą nawalać:)
              Fakt, to auto gra godnie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                Tylko, że tam to gra w 3wayu, więc głośniki są mniej obciążone średnimi i mogą nawalać:)
                Zola z kuudłatym z SCA ostatnio testowali r6a na 3545, z tego co kojarze ma to on w 2way :wink:

Skomentuj

Znalazłem na qba.com.pl te 27TFFNC/G za 102 zł cena raczej dobra.
                  zalecane cięcie 2,5 kHz tak się zastanawiam nie za wysoko do R6A ?

mam tez do sprzedania peerless NDT-53 + C165IP
                  tanio i dobrze ale brak dobrego kicka :???:
                  Może do drugiego auta :wink: ale to wszystko przyszłość.

- zaryzykuj i wydaj te 100zł na te seasy, w razie gdyby się okazało, że to jednak nie to, to nie wydasz niewiadomo jakiej kasy
                  Wiem, że pieniądz nie jest duży jeśli miały by to być dobre kopułki.
                  Sęk w tym, że rzadko wymieniam sprzęt i chciałbym kupić coś co może zapewnić przyzwoity dźwięk jak na te pieniądze.

O jakimś Audisonie myślałem kiedyś ceny nieraz do przełknięcia, ale Zapco to nie moja liga :wink:

- zostaw te r6a, tym bardziej, że kick Ci odpowiada(co mnie nie dziwi :P )
                  Jeżeli zostawił bym R6A to na tweetery miał bym z 300 zł do przeznaczenia.
                  Szukam w używanych dlatego, że jest to większe pole manewru.

Te H-087 wydawały by się przyzwoite tylko hmm, żeby je jeszcze trafić w najbliższym czasie, oprócz tego te 27TFFNC/G, i na co w tej kwocie można by zwrócić jeszcze uwagę ?

Skomentuj

Zola z kuudłatym z SCA ostatnio testowali r6a na 3545, z tego co kojarze ma to on w 2way :wink:
                    Ups, sorki:) jest po prostu auto z Wawy z R6A na zapco studio i tak skojarzyłem.
                    3545 bardzo fajny, mocarny piec

Skomentuj

Ups, sorki:) jest po prostu auto z Wawy z R6A na zapco studio i tak skojarzyłem.
                      Dobrze skojarzyłeś, obaj mamy na myśli auto Raadek'a :wink:
                      Był na gliwickiej wiośnie, a że do gliwic sam mam 40km to nie oczywiście nie odpuściłem tej imprezy :p

Zolę podałem jako przykład, że da radę to spiąć w 2way, kwestia używać gałek z głową.

skwaromir, z którego łukowa jesteś?

Skomentuj

Dobrze skojarzyłeś, obaj mamy na myśli auto Raadek'a :wink:
                        Był na gliwickiej wiośnie, a że do gliwic sam mam 40km to nie oczywiście nie odpuściłem tej imprezy :p

Zolę podałem jako przykład, że da radę to spiąć w 2way, kwestia używać gałek z głową.

skwaromir, z którego łukowa jesteś?
                        Jakbym miał nawet 400km to też bym podjechał. Ale z 800 to za dużo:)
                        R6A jednak do 3way są stworzone i wtedy grają najlepiej.

Skomentuj

Łuków w woj. Lubelskim ok 40 km do Siedlec

R6A jednak do 3way są stworzone i wtedy grają najlepiej.
                          Wiem, że w 3way wypadają najlepiej, ale to nie ta kasa i możliwości...

Więc chciałbym dokupić do nich jakąś przyzwoitą górę, lub górę a potem wymienić
                          ja na jakieś inne wooferki...

Skomentuj

Jeżeli masz ambicje, będziesz miał możliwości oraz kasę w przyszłości to zostaw R6A. Szczególnie, że jesteś z nich zadowolony. Kiedyś wrzucisz średniaka i będzie si.

Skomentuj

Można by je zostawić narazie w tym aucie, ale jak 3way to już do drugiego bym je przerzucił i tam dziubał...

Znalazłem w ofercie qba.com.pl taki przetwornik jak TN 30 ktoś wie co to jest warte, bo cena trochę średnia jak dla mnie, ale ponoć cięcie od 1,8kHz.
                              Czy w tej kwocie do 300 zł można znaleźć coś do można równie nisko ciąć jak te np. H-087 ?
                              I nast. pytanie z czym mógłby się dobrze zgrać ten 27TFFNC/G po zabraniu R6A ?

Skomentuj

Znalazłem w ofercie qba.com.pl taki przetwornik jak TN 30 ktoś wie co to jest warte, bo cena trochę średnia jak dla mnie, ale ponoć cięcie od 1,8kHz.
                                Czy w tej kwocie do 300 zł można znaleźć coś do można równie nisko ciąć jak te np. H-087 ?
                                wavecor jest rowniez 30mm ale jak nisko go mozna ciac to nie wiem. jak dla mnie i tak bardzi nisko :lol:
                                http://professionalaudio.pl/1501/

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...04-p-1869.html

A takie coś?
                                  Może w używce się znajdzie jakby co.

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-vifa-xt25sc9004-p-1869.html

A takie coś?
                                    Może w używce się znajdzie jakby co.
                                    dopiero co to cos sprzedalem... :???:
                                    on nie ma nic wspolnego z ferrytowym bratem :P

mniej wad ma peerless NDT-53 ale jakos nikt go nie chce kupic ze wzgledu na kwadratowy front :???:

Skomentuj

No ten wavecor kape za drogi dla mnie.
                                      mniej wad ma peerless NDT-53 ale jakos nikt go nie chce kupic ze wzgledu na kwadratowy front
                                      Hmm a już mi się te wykresy vify podobały :)
                                      Mi takie coś jak kwadrat nie przeszkadza jak by się miał dobrze zgrać z resztą, ale gdzie go wyrwać w dobrej kasie ?[/quote]

Skomentuj

No ten wavecor kape za drogi dla mnie.
                                        ja za niego placilem 62zl :mrgreen:

Mi takie coś jak kwadrat nie przeszkadza jak by się miał dobrze zgrać z resztą, ale gdzie go wyrwać w dobrej kasie ?
                                        no ja mam uzywki. tylko ze wolalbym sprzedac komplet z wooferami :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X