Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Helix Dark Blue & Skoda Felicia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Helix Dark Blue & Skoda Felicia

Witam Kilka domowych konstrukcji DIY mam już za sobą czas zająć się Car Audio :)
    Pojawiło się zatem w mojej głowie kilka pytań :) Analizując forum dość dokładnie i pytając się róznych osobistości wybrałem ze do mojego autka zamiast standardowych 13 pójdzie jak na swoja jakość tani zestaw HELIX Dark Blue 62.1 (250zł) i oto moje pytania:

0. Czy dobrze wybrałem stawiając na HELIXA :)

1. Gdzie najlepiej umieścić tweetery ?? W podszybiu, czy tak jak w tym linku z zaprzyjaźnionego forum http://forum.skodovka.pl/viewtopic.php?p=371451#371451

2. Czy późniejszy wzmacniacz 4ro kanałowy (2X front + mostek na Suba) można dać pod siedzenie? Czy nie będzie miał mało wentylacji żeby się chłodzić?

3. Czy folię chroniącą od wody należy przebić czy się jej pozbyć i czy nie będzie się lało na głośnik podczas dużej ulewy (brak garażu :( ) Wytłumianie w późniejszym czasie :)

4. Co polecicie do bagażnika :) Muzyka przeważnie Trance i Techno, 200 zł na przetwornik :) i musi być małe ale Bassreflex :) nie lubię głośników w Closed :P

Pozdrawiam i proszę o merytoryczną dyskusję na podane problemy :)

Zamieszczone przez ploter
    1. Gdzie najlepiej umieścić tweetery ?? W podszybiu, czy tak jak w tym linku z zaprzyjaźnionego forum http://forum.skodovka.pl/...p=371451#371451
    ja bym wolal zabudowac ladnie w maskownice w podszybiu. w razie sprzedazy samochodu lub wymiany systemu zawsze latwiej doprowadzic do stanu oryginalnego

2. Czy późniejszy wzmacniacz 4ro kanałowy (2X front + mostek na Suba) można dać pod siedzenie? Czy nie będzie miał mało wentylacji żeby się chłodzić?
    jak sie zmiesci i nie pourywasz kabli to moze byc
    bedziesz mial podgrzewanie foteli :P

3. Czy folię chroniącą od wody należy przebić czy się jej pozbyć i czy nie będzie się lało na głośnik podczas dużej ulewy (brak garażu ) Wytłumianie w późniejszym czasie
    powinienes zamknac komore matami bitumicznymi. jak narazie ich nie planujesz to zostaw tak jak jest. no chyba ze zaczna ciebie draznic :P

4. Co polecicie do bagażnika Muzyka przeważnie Trance i Techno, 200 zł na przetwornik i musi być małe ale Bassreflex nie lubię głośników w Closed
    sorki panowie ale bede sie powtarzal - MDS08

Skomentuj

1. Gdzie najlepiej umieścić tweetery ??
      Słupek,na wysokości uszu,lewy na pasażera,prawy na kierowcę.
      2. Czy późniejszy wzmacniacz 4ro kanałowy (2X front + mostek na Suba) można dać pod siedzenie?
      Nie widzę problemu,jeśli uda się go ładnie wpasować,czemu nie,wzmaki nie rozgrzewają się do czerwoności.
      Czy folię chroniącą od wody należy przebić czy się jej pozbyć i czy nie będzie się lało na głośnik podczas dużej ulewy
      Folia nie uchroni głośników,śmiało wywalaj.
      Co polecicie do bagażnika :) Muzyka przeważnie Trance i Techno, 200 zł na przetwornik :) i musi być małe ale Bassreflex :) nie lubię głośników w Closed :P
      Zamieszczone przez Pawel S.
      Podpisuję się obiema rękami.

Ponadto taki system i tak będzie "chory" co by nie włożył i czym by nie wysterował...

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
        Słupek,na wysokości uszu
        :lol:
        sorki ze sie smieje ale wyobrazilem sobie gdzie ja bym musial go sobie zamontowac :lol:

Skomentuj

sorki ze sie smieje ale wyobrazilem sobie gdzie ja bym musial go sobie zamontowac :lol:
          Hmmmm,relingi? :razz: Naturalnie żartuję. :wink:

Skomentuj

Ponadto taki system i tak będzie "chory" co by nie włożył i czym by nie wysterował...
            Co masz na myśli :) lepsze to niż stare 13 szerokopasmowe :) pozatym nie każdy ma kase na referencyjne zestawy za 1.5kzł na sam przód :P

Nikt nie odpowiedział na pytanie zerowe

ploter napisał/a
            Co polecicie do bagażnika :) Muzyka przeważnie Trance i Techno, 200 zł na przetwornik :) i musi być małe ale Bassreflex :) nie lubię głośników w Closed :P

Pawel S. napisał/a

Podpisuję się obiema rękami.
            A coś oprócz MDSa 08 którego zaniedługo już każdy będzie miał :P

Skomentuj

Hmmmm,relingi?
              no bez przesady. ale to by bylo tuz pod dachem :lol:

Nikt nie odpowiedział na pytanie zerowe
              0. Czy dobrze wybrałem stawiając na HELIXA
              przekonasz sie sam jak podalczysz. napewno pieniedzy nie zmarnowales

A coś oprócz MDSa 08 którego zaniedługo już każdy będzie miał
              mivoc XAW210 :mrgreen:

Skomentuj

napewno pieniedzy nie zmarnowales
                No to sie uspokoiłem :) a poza tym dzieje się dużo w temacie :)

Skomentuj

mivoc XAW210
                  gdzie można dostać ten głośniczek?

Skomentuj

w "dojczlandach" lub na allegro uzywane. nie wiem czy ktos sprzedaje w polsce jeszcze nowe

Skomentuj

ja mam helixy DB 62.1 w felicii - 165mm akurat mieści się w kieszenie po rozpiłowaniu. Tweetery w tym samym miejscu co te na zdjęciu. Zrobiłem tak, bo łatwo było prowadzić kable od zwrotnicy, która jest w drzwiach, tweetery są obracane, można je nakierować w stronę słuchacza/kierowcy.
                      Midbasy mam na drewnianych dystansach, które spinają: głośnik, kieszeń, tapicerkę do blachy (ściśnięte na sztywno śrubami). Drzwi wygłuszone matą bitumiczną (czarną za 64zł 0,5x0,5m) i taśmą dekarską, folia usunięta - zastąpiona matą.

Efekt: nie słychać żadnych rezonansów - jedynie widać po zewnętrznych lusterkach , ale też bardzo brakuje dołu, najwięcej basu jest tuż przed lusterkiem wstecznym, a na pewno nie na miejscu kierowcy. Zestaw testowałem z "subwooferem" na tonsilu GDN-30-120 - lepiej ale sub nie zgrywał się z przodem.

To tyle z mojej strony - moze macie "lekarstwa" na w/w problemy?

Skomentuj

Zamieszczone przez LosCroques
                        mivoc XAW210
                        A gdzie mieszkasz?
                        Mój w skrzynce 20l br strojonej na 45hz, leży aktualnie u kumpla w mikołowie :P

Skomentuj

3. Czy folię chroniącą od wody należy przebić czy się jej pozbyć i czy nie będzie się lało na głośnik podczas dużej ulewy (brak garażu ) Wytłumianie w późniejszym czasie
                          Folie wywal koniecznie :!:
                          Przecież głośnik nie może być nią oddzielony od komory drzwi :wink:

Zamieszczone przez LosCroques
                          Ja wiem kto ma jeszcze jedną sztukę nową :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                            Folie wywal koniecznie
                            Przecież głośnik nie może być nią oddzielony od komory drzwi
                            UKA, ale folia jest na wewnetrznej stronie drzwi tuz pod tapicerka. wiec oddziela komore od reszty. tylko ze bedzie raczej przeszkadzala niz pomagala

Skomentuj

Z tego co ja widziałem w kilku samochodach to folia była również za samym głośnikiem, oddzielając i jego od komory! Nie musze chyba pisać co to oznacza

Skomentuj

No ale co z laniem się wody później :P głośnika nie zaleje ??

Zamieszczone przez tom1eczek
                                bardzo brakuje dołu
                                ja na samym przodzie też tak mam. tylko narazie nie usuwałem folii ani też nie wytłumiałem matami bo nie mam czasu :) w najbliższym czasie to zrobię :)

Skomentuj

zalac nie zaleje - co najwyzej skropi
                                  to jest nie uniknione niestety

Skomentuj

Można sobie z tym poradzić.
                                    Jeśli masz zdolności manualne, to pokombinuj z pleksą lub PCV i zrób mały daszek nad głośnikiem. W niektórych samochodach dystanse moicujące głośnik mają taki właśnie wyprofilowany daszek jeśli tył głośnika jest wewnątrz drzwi. Innym sposobem jest użycie na tyle grubego dystansu z mdf aby głośnik nie wystawał wewnątrz drzwi, tak jest np. w Golfie IV.
                                    Tak na prawdę wszystko zależy od konkretnego modelu auta, w jednych woda się tak leje, że aż chlapie na podłogę po zdjęciu tapicerki, a w innych jest to lepiej przemyślane i woda sobie ścieka grzecznie na dół do otworów odpływowych

Skomentuj

OK Helixy zamontowane oto fotki :)

Teraz coś budżetowego do bagażnika :) myślałem nad STX 25/100/4 SC w budzie 30L @ 45 Hz Kumplowi Takiego do Calibry pod wzmaka zrobiłem i powiem że ciekawie zagrał :)

Muzyka - różna z dominacją clubowej i Trance :)
                                      Budźet - niewielki (głośnik max 150 zł ) paczke wykonam samodzielnie
                                      Zasilanie - Jet Sound (made in Germany 4 X 70 W RMS do mostkowania)
                                      Sygnał - DALCO z USB docelowo Pioneer DEH-2120 UB

Skomentuj

mam stxa 32-300-4-SS z dwa razy podlaczony jak chcesz.. lezy i si ekurzy w szafie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X