Jakie głośniki zaaplikować w drzwi w omedze B kombi ( w 4 drzwi). Napęd - radio. Tylko coś w miarę taniego ale żeby było czuć bas bo na suba trochę musze poszekać
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co z drzwi - omega B
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S.GSm?
Wypowiedź dotyczy właśnie takiego zestawu:
http://www.tuningforum.pl/viewtopic....73232#p1673232
Zamieszczone przez smerfZamieszczone przez LordJa mam pytanie z innej beczki... Chodzi mi o zastosowanie wzmacniaczy dwukanalowych w trybie mostka do zasilenia przednich kanalow (w tych przypadkach A1). Odbylem jakis czas temu ciekawa rozmowe telefoniczna z jednym panem, twierdzil on, ze w ten sposob wykorzystuje sie wzmacniacze Sony M1. Czy to prawda?
Chyba ze cztery lata temu , dystrybutor dość popularnej marki wśród głośników klasy budżetowej zwrócił się do mnie z pomysłem, aby na bazie oferowanych seryjnych głośników i zbudowanej od podstaw nowej zwrotnicy powstał zestaw o zdecydowanie lepszym brzmieniu ( taka wersja Specjal Edition ) .
Za cel uznano wykazanie , ze te głośniki posiadają znacznie większy potencjał niż wynika z obiegowych opini.
Posiedzialem przy tym "troche" czasu , ale uzyskany efekt rokowal dość dobrze.
Po wstępnych odsłuchach dla kilku znajomych mi osób uznałem , ze nowy zestaw jest gotowy do prezentacji . Ale nie chciałem robić tego wysyłkowo i narażać mojej pracy na dowolność w jaki ktoś może dokonać weryfikacji . Kolejne ustalane terminy były jednak przesuwane , potem coraz bardziej odlegle , aż w końcu nie podejmowałem już kolejnych prób . Ale szkoda mi było mojego wkładu w to przedsięwzięcie , do tego efekt finalny zdawał się mi / nam/ na tyle interesujący ,ze postanowiliśmy nie grzebac tego pomysłu w warsztatowych „kazamatach” i zbudowaliśmy pojazd z ich użyciem . Auto wystawiono do zawodów i od pierwszej jego odsłony zdobywało dobre opinie i przychylność słuchaczy . Oczywiście ścisłym embargiem objęto informacje na jakich głośnikach zbudowany jest ten pojazd . Inna ciekawostką było oparcie projektu systemu audio tego samochodu, na jednym wzmacniaczu Sony M1 , który napędzał zarówno zestaw głośników frontowych , jak też zestaw basowy . Układy takie były znane w odniesieniu do wzmacniaczy które były mostkowalne ( i mogły pracować w tzw Tri mode ) , ale wobec M1 takie użycie stanowiło już dla wielu zagadkę .
Faktem jest natomiast ,ze wymieniony M1 sterował bezproblemowo wszystkimi głośnikami jakie znajdowały się w tym pojeździe.
Pojazd szczęśliwie przetrwał do finałów krajowych i zdobył tytuł MP .
Głośniki na jakich był zbudowany dostępne były w detalu za kwotę 220 zł , czyli można delikatnie sugerować ,ze udało się wykrzesać prawie cały tkwiący w nich potencjał .
Moim zdaniem nie bez znaczenia dla takiego finału było też ścisłe utrzymanie tajemnicy o komponentach z jakich był zbudowany .
Inaczej poległby pod naciskiem obiegowych opinii.
Myślę , ze po dziś dzień , ten dystrybutor nawet nie wie że powstał pojazd z tytułem MP z udziałem ich głośników .
Nie wiem , czy o taką aplikację wzmacniacza M1 pytałeś ?
Ja osobiście nie przypominam sobie abym używał M1 w układzie mostkowym z głośnikami frontowymi.
Zamieszczone przez krzyhoo9Tylko coś w miarę taniego ale żeby było czuć bas bo na suba trochę musze poszekać
Może DLS R6A + np. Alpine 3544? Przy właściwym montażu(drzwi wygłuszone, panele z mdf'u) zatrzepią nogawkami, tyle tylko, że to wyjdzie ponad 1000zł, no ale nie określiłeś się co znaczy:
Zamieszczone przez krzyhoo9coś w miarę taniego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorkrzyhoo9, co to znaczy tanio?
Pierwsze co mi wpadło to właśnie helixy tylko myślałem że dostał bym cos tańszego. GMS-960 też by było jakimś rozwiązaniem tylko czy da się kupić same woofer do 2 tweetery mam sprawne, 2 od zestawu dał bym na tył w kolejne 2 były juz by zbędne. chociaż dodatkowe tweetery są niekonieczne.
w co myślicie o tym:
http://audio-car-jet.pl/produkt-gms-9060-27.html
http://audio-car-jet.pl/produkt-rc-x60-26.html
http://allegro.pl/item653964090_glos...a_calibra.html
najlepiej chciał bym się zmieścic w 200zł (jeśli to w ogóle realne)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzyhoo9coś w miare grającego w kategorii cena/ jakość
Zamieszczone przez krzyhoo9najlepiej chciał bym się zmieścic w 200zł (jeśli to w ogóle realne)
Zamieszczone przez krzyhoo92 tweetery mam sprawne, 2 od zestawu dał bym na tył w kolejne 2 były juz by zbędne. chociaż dodatkowe tweetery są niekonieczne.
Kup cały zestaw GMS 960 i zamontuj cały ten zestaw. Z tego co wiem, to warto zmienić też kondensator w torze tweetera, bo jest bipolarny.
Jak wygłuszysz drzwi(chociażby dekarką) i zasilisz przód z jakiegoś wartościowego wzmacniacza to nawet bas z przodu się pojawi.
Na allegro są też zestawy VDO, MPC1700 i HPC1300. Wg mnie też warte uwagi. Tweeter jest bardzo przyjemny dla ucha. Ja kupiłem zestaw HPC1300. Aktualnie robią za kolumienki do kompa, jak na 13cm to nie ma tragedi z basem, nie ma też problemu z rozbujaniem tych głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorZamieszczone przez Pawel S.cursor, to ten cytat jest napewno do tych glosnikow?;>
Jeden z współpracowników nieistniejącego już (a bardzo szkoda) pisma "auto Fi-Fi & Tuning".
Najlepszej polskiej gazety na tema audio jaką kiedykolwiek czytałem (moim zdaniem)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj