Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

4fun, 2+1 w samochodzie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

4fun, 2+1 w samochodzie

Witam, ostatnio strasznie mi sie nudzi, wiec postanowilem cos z tym zrobic, przegladajac youtube znalazlem filmik pokazujacy typowy komputerowy zestaw do pierdzenia w samochodzie:P Tak sie sklada ze mam podobny na stanie [Creative 2+1 Inspire P380] i lezy on gdzies nie uzywany, a z audio w samochodzie nie jestem zadowolny. Wiem tylko tyle ze Creativy kozystaja z 12V / 2.9A zasilania.
    Jak to wszystko podlaczyc czy potrzebuje jakis filtr? Czy to w ogole bedzie dzialac? jezeli tak to jak dlugo :) Czy ktos czegos takiego probowal? Jak tak to z jakim skutkiem? Dzieki za pomoc, pozdrawiam.

PS. Z gory sorry za brak polskich znakow, jeszcze nie rozpracowalem jak je stawiac na macbooku

Radio masz seryjne?

Jest realne podłączenie czegoś takiego, musisz sygnał rca z radia podać na wejście układu(wtyk jack w zestawie). Zasilanie teoretycznie możesz podłączyć bezpośrednio pod aku, musisz tylko dorobić jakiś wyłącznik do zestawu, żeby nie rozładowywał aku nieużywany.

Inna bajka to sensowność takiego rozwiązania. Z takich zestawów to zbyt wiele basu nie ma(a jak już to kick-bas, a to odtwarzają głośniki w drzwiach)

Skomentuj

radio to pioneer deh-1800R wyjscie RCA ma, pytanie czy moge podpiac to odrazu pod zasilanie radia ? na szybko zeby sprawdzic ? jezeli tak to ktore to kolory kabli? chyba ze sa jakies sensowne oznaczenia bo, modulu radia wyjac nie zdazylem, dzis wieczorem w pracy sie tym zajme.. staralem sie poszperac po necie i pozbierac troche info, kable w sumie juz mam jedyne z czym bede mial problem to to nieszczesne zasilanie bede musial to wpiac gdzies na krotko..

Skomentuj

kolega ma dokladnie cos takiego w samochodzie. satelitek nawet nie wsadzaj - nie warto
        a subek sobie pogrywa i ladnie buczy w bagazniku
        podlaczasz przez wlacznik z aku - jak pisal kolega wyzej

[ Dodano: 2009-06-19, 17:49 ]
        Zamieszczone przez bld
        czy moge podpiac to odrazu pod zasilanie radia ?
        Zamieszczone przez bld
        jedyne z czym bede mial problem to to nieszczesne zasilanie bede musial to wpiac gdzies na krotko..
        od biedy mozesz to podalczyc pod gniazdo zapalniczki - prosto i szybko a nic sie nie uszkodzi

Skomentuj

Wlasnie taki mam plan, teraz pytanie bo jestem troche zielony, jak sie nazywa ta wtyczka do gniazdka od zapalniczki? chce zrobic tak poniewaz ulatwilo by mi to wylaczanie calego zestawu bez potrzby zagladania do bagaznika

Pawel S.
          Satelitki planowalem przymocowac gdzies na tylniej polce bo nie mam nic z tylu, pewno beda ledwo slyszalne no ale nic najwyzej zdejme, apropo kolegi, w jakim samochodzie mu to gra? Czy jest sens w ogole robic jakis otwor w tylniej polce zeby sub przykrecic pod nia? czy zrobi to mala roznice? bassu w tym moim zestawie praktycznie nie ma w ogole mam nadzieje ze roznice jakas poczuje :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bld
            jak sie nazywa ta wtyczka do gniazdka od zapalniczki?
            wtyczka do gniazda zapalniczki
            tylko nie kupuj najtanszej :P
            Zamieszczone przez bld
            apropo kolegi, w jakim samochodzie mu to gra?
            suzuki swift
            Zamieszczone przez bld
            Czy jest sens w ogole robic jakis otwor w tylniej polce zeby sub przykrecic pod nia?
            nie - poprostu go gdzies wcisnij w bagazniku :P

Skomentuj

podlaczylem, jest jednak problem, muzyki praktycznie w ogolnie nie slychac natomiast slychac jednostajne buczenie ok 50 hz, dodatkowo jak wlacze silnik to np zwiekszanie obrotow silnika etc. FILTR ANTYZAKŁÓCENIOWY typu http://www.asmax.tami.pl/?id=2&idp=5...DO_RADIA,_10_A cos pomoze?

[ Dodano: 2009-06-21, 15:05 ]
              *sry nie moglem edytowac, apropo kable sygnalowe i zasilajace biegna w tym samym torze ulozenie ich po przeciwnych stronach cos da? czy tylko filtr?

[ Dodano: 2009-06-21, 15:24 ]
              sprawdzilem kable nic to nie daje..

Skomentuj

Zamieszczone przez bld
                muzyki praktycznie w ogolnie nie slychac natomiast slychac jednostajne buczenie ok 50 hz
                nie wiem jakim cudem skoro tam jest zasilanie stale :???:
                napisz jak to podalczyles - moze masz jakies bledy

Skomentuj

Jak podłączyłeś RCA? Wygląda to na brak masy

Skomentuj

Podlaczylem to tak:

Radio ---> 2 x RCA L i P ---> potencjonometr od glosnosci z standardowego zestawu (to moze byc problem bo zwarlem tam mase z L z masa z P nie wpadlem na to wczesniej) ---> Mini jack ---> subwoofer

Wlasnie najdziwniejszy jest ten przyglos wystepuje nawet gdy silnik jest wylaczony, poprostu wciskam wtyczke do gniazdka zapalniczki i slychac to ~50hz, dodatkowo po wlaczeniu silnika pojawiaja sie dzwieki przy zwiekszaniu obrotow etc..

[ Dodano: 2009-06-21, 18:23 ]
                    Dodatkowo jak odlacze calkowicie zrodlo sygnalu audio to problem calkowicie znika, mozliwe ze mam zwarcie na jednej z wtyczek RCA?

[ Dodano: 2009-06-21, 18:46 ]
                    doczytalem w necie ze w pioneerach czesto pali sie MASA na RCA i pomaga zwarcie masy RCA z masa radia [obudowa] co o tym myslicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bld
                      doczytalem w necie ze w pioneerach czesto pali sie MASA na RCA i pomaga zwarcie masy RCA z masa radia [obudowa] co o tym myslicie?
                      o to wlasnie pytal cursor
                      sprawdz i sam sie przekonaj

Skomentuj

Hmmm Ciekawe, probowalem podpiac mase pod obudowe radia, nic to nie dalo, wiec pomyslalem sobie odepne jedna mase i zobacze co sie stanie, znowu nic, zeby sprawiedliwosci stalo sie zadosc postanowilem sprawdzic 2ga, pech chcial ze przy odpietych obudwoch masach przypadkiem wcisnalem wtyczke, do gniazda zapalniczki i co slysze? subwoofer gra, bez podpietych mas... i o co tutaj chodzi? Teraz slysze ze filtr jest definitywnie potrzebny, przebicia sa okropne przy wkladaniu plyty do radio, sa takie trzaski ze malo glosnik nie wyleci, wycieraczki, silnik, wszystko przebija, pytanie brzmi, dlaczego dziala to jak dziala? czy powinienem to tak pozostawic? I czy filtr usunie wszystkie te problemy... :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bld
                          subwoofer gra, bez podpietych mas... i o co tutaj chodzi?
                          ciagnie mase z zasilania?

Skomentuj

Zamieszczone przez bld
                            Teraz slysze ze filtr jest definitywnie potrzebny, przebicia sa okropne przy wkladaniu plyty do radio, sa takie trzaski ze malo glosnik nie wyleci, wycieraczki, silnik, wszystko przebija, pytanie brzmi, dlaczego dziala to jak dziala? czy powinienem to tak pozostawic? I czy filtr usunie wszystkie te problemy...
                            Wątpie, winny jest kabel sygnałowy

Skomentuj

Jutro bede w elektroniku, co kupic? Jakis ekranowany kabel ? Brac ten filtr dla testu? zauwazylem jeszcze jedno, przy glosnosci w polowie [ na potencjonometrze na kablu] przebicia sa minimalne, jednak gdy poglosze od pewnego momentu pojawia sie podobne do wczesniejszego tylko cichsze buczenie oraz dzwieki np po nacisnieciu przycisku na radio, sam juz nie wiem czy to kwestia masy tego cholernego radia czy chodzi o kabel ktory wszystko zbiera?

Skomentuj

Witaj

Ja miałem też duże problemy z różnymi zakłóceniami. Zarówno w starym aucie (tico) jak i nowym (astra) efekt był identyczny. Posiadałem wzmak : http://allegro.pl/item662334194_wzma..._2_kanaly.html który napędzał głośnik niskotonowy tesli.

Efekty były takie :

1. Przy wyłączonym silniku było ok, chociaż było słychać przydźwięki przy takich operacjach jak wkładanie płyty CD, zmiana piosenki, wyszukiwanie utworu na USB etc.
                                2. Po odpaleniu silnika w głośniku pojawiały się ostre zakłocenia. Słyszałem altrenator. Każdy urządzenie elektryczne w samochodzie (dmuchawa, wycieraczki, nawet awaryjne) powodowały dodatkowe piski i trzaski.

Wg mnie powodem tych zakłóceń jest konstrukcja wzmacniacza. Nie zawiera on przetwornicy w sygnał wzmacnia za pomocą napięcia z którego jest zasilany. Dzięki temu każde wahanie napięcia wejściowego ma swoje odbicie we wzmocnionym sygnale. Próbowałem podpiąć wzmak bezpośrednio pod akumulator, ale to też nie pomogło. Prawdopodobnie pomogły by jakieś porządne filtry na zasilaniu, albo kondesator stosowany w car-audio (chociaż tutaj nie mam pewności).
                                Po jakimś czasie stwierdziłem, że szkoda moich nerwów na ten pseudo-wzmak i zainwestowałem w nowy wzmacniacz i głośnik. Teram mam porządny sprzęt z prawdziwego zdarzenia z przetwornicą. No i pozbyłem się zakłóceń !
                                Wg mnie sprzęt caraudio od takiego domowego nieco się różni bo pracuje w całkowicie innych warunkach.

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                X