Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zestaw?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zestaw?

Witam, jestem posiadaczem VW Golfa 4 i nosze się z zamiarem zrobienia nie drogiego aczkolwiek ładnie grającego zestawu audio. Aktualnie posiadam firmowe radio VW oraz 2 firmowe głośniki, jednak chce to zmienić na coś lepszego.
    Koszty w jakich chce się zamknąć:
    Radio: ok 350zl
    Głośniki: ok. 2x150zl

I to na razie tyle, może w dalekiej przyszłości pomyśle nad jakimś wzmacniaczem + sub, jednak na razie chce mieć porządnie zrobiony podstawowy zestaw audio.
    W związku z tym mam do Was prośbę o wybranie możliwie najlepszego zestawu mieszczącego się w tym przedziale cenowym.

Co do radia fajnie jak by miało AUX , USB oraz oczywiście MP3

Najważniejsze dla mnie to czysty, ładny i głośnym dźwięk, z przyjemnym basem.

Wojtek87, szczerze mowiac to lepiej cala kase przeznacz na dobre radio.
    glosniki w golfie nie sa takie zle. a za 300zl nie kupisz nic duzo lepszego wiec lepiej ta kase wlozyc w radio lub w przygotowanie drzwi (wygluszenie itp)

Skomentuj

Radia poszukałbym czegoś używanego, jeśli koniecznie chcesz przeznaczyć tylko tyle kasy na ten cel.

Popieram Pawła, zamiast głośników wygłuszenie, jak to zrobisz to zdecydujesz czy wciąż ci mało i inwestujesz dalej, czy tyle ci wystarcza

Skomentuj

Ja bym dodatkowo proponował wymienić oryginalne wysokotonówki na Missiony z Allegro. Pieniądze śmieszne, a różnica będzie znaczna. Woofery całkiem nieźle sobie radzą.

Skomentuj

Paweł, popytalem troche i podobno przeznaczenie pieniedzy z glosnikow na radio i tak duzo nie da, bo bedzie troche lepiej, a glosniki zostana nadal "srednie"

Z tego co troszke poczytalem prawdopodobnie wybiore taki zestaw

Radio: kenwood KDCW4044
          Głośniki przód: HELIX dark blue 62.1 lub JBL GT5 - 650C

Co radzicie wybrac, jakies uwagi do tego zestawu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtek87
            Paweł, popytalem troche i podobno przeznaczenie pieniedzy z glosnikow na radio i tak duzo nie da, bo bedzie troche lepiej, a glosniki zostana nadal "srednie"
            zmieniajac ten zestaw na helixa niewiele zmienisz. jak dolozysz jeszcze wzmacniacz to juz cos z tego bedzie.

niestety ale prawda jest taka ze dobre glosniki CA zaczynaja sie za duzo wieksze pieniadze niz glosniki domowe :P

a o tanich glosnikach JBL zapomnij - tandeta :P

Skomentuj

Radyjko to ja bym szukał JVC z seri SH 99 lub 9101 do tego te helixy DB i koniecznie przygotowane drzwi dystans mdf (wywalić ten plastik tandetny) i pożadnie wygłuszyć drzwi. Bedzie 5x lepiej niż seria. Te helixy potrafia zagrać dużo lepiej niż inne głośniki w dużo wyższej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez poloTDI
                dystans mdf (wywalić ten plastik tandetny)
                fabrycznie tam nie ma dystansu. taka konstrukcje maja glosniki i to integralna calosc

Bedzie 5x lepiej niż seria
                no bez przesady - nawet na wzmacniaczu az takiej roznicy nie bedzie :P

Skomentuj

Słuchałem u znajomego Helixy Blue puszczone przez fabryczną zwrotkę w biampingu na końcówkach radia Kenwoodz jakimś podstawowym. Oczywiście drzwi wygłuszone a tweeterty odpowiednio zamontowane. Zagrało lepiej i to dużo lepiej niż większość fabrycznych instalek popularnych aut. Polecam.

Skomentuj

teraz na allegro jest jeszce zestaw tonsila speed 1700 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=687902978 wydaje mi sie ze to tansze rozwiazanie i lepsze od helixów

Skomentuj

wyglądają ciekawie te tonsile ale ktoś to kupił wogole z czym to można porównywac?

Skomentuj

to ponoc jest to samo co blaupunkt velocity z tamtych lat ponoc własnie tonsil produkował ta linie dla blaupunkta

Skomentuj

Ale czy to bedzie lepsze od helixów czy PB?? chyba nie co?

Skomentuj

Ciężko powiedzieć, bo trzeba by porównać te głośniki na takim samym sprzęcie, oraz po zapewnieniu każdemu systemowi odpowiednich warunków. Można dużo spieprzyć ale też dużo zyskać odpowiednim montażem strojeniem itp.

Skomentuj

Na pewno w zwrotnicy kondensator w torze tweetera to pierwsza rzecz nadająca się do wymiany, bo i w tonsilu, i w velocity(to te same zwrotnice) jest zwykły bipolarny.

Zajrzyj na strefę car audio i zagadaj do powalla, z tego co wiem miał do czynienia z GMS 960, helixami DB, a tonsile ma u siebie(same woofery, bo na temat tweeterów i zwortnic zbyt pochlebnie się nie wypowiadał)

Skomentuj

ja osobiscie kupiłem ten zestaw i czekam az przyjdzie jesli chodzi o zwrotnice to nie problem ja nieco porawic dac lepsze elementy

zreszta sam jestem ciekaw jak to zagra

Skomentuj

Ja chyba też sobie wezme te tonsile ile one maja realnej mocy RMS 120w? bo moja V12 daje 50w na kanał tylko.

Skomentuj

Ja chyba też sobie wezme te tonsile ile one maja realnej mocy RMS 120w? bo moja V12 daje 50w na kanał tylko.
                                    No i co? Pajdżinki mają pewnie z 200rms

Skomentuj

Wiesz chce żeby wzmak miał dobrą kontrole nad głośnikiem 120W to dużoo.

Skomentuj

No to postaraj się o lepszy wzmak - nie chodzi o rmsy ale o jakość grania (rmsy też się przydadzą).
                                        Są systemy, które ewidentnie potrzebują dużo mocy, ale o tym się wtedy wie:) i nikt takich pytań nie zada.
                                        Tutaj uważam,że to obojętne będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X