Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NAGŁOŚNIENIE CABRIO GDN 13/40 czy 16

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a może coś z stxa? ciekawe jak akx by się spisał np w drzwiach, można by zrobić szczelne drzwi naprzykład tylko akxy są dość głębokie...

Skomentuj

A tonsil Speed to może jest porządna Polska konstrukcja? Nie rozśmieszaj mnie.

Co Ci nie pasuje w tym zestawie tonsila, bo tak to możemy błądzić i nic nie wymyślimy.

P.S. Odkąd posłuchałem lepszego car-audio to jakoś z tonsilem nie chcę mieć nic do czynienia. W domu mam Excelence 1S i tweeter poszedł w odstawkę bo założyłem Seas'a h087, mimo, że znacznie starsze to brzmienie kolosalnie lepsze.
      Tak samo jest ze sprzętem car audio, tonsil to jest dobry zestaw na początek zabawy bo wybacza sporo błędów, ale wystarczy się przesiąść na nieco wyższą półkę i do tonsila już nie chce się wracać.

Mam woofery H206 Helixa i mimo, że tonsile mają "podobny" profil brzmienia to jakościowo nie umywają się do nich.

Skomentuj

Wit Wita

Szanowni Panowie popierwsze te auto to roadster wiec o jakosci brzmienia tu za bardzo nie ma co sie rozgadywac mam byc glosno i dynamicznie .
        Po drugie ja nie mam sluchu muzycznego ( i mam nadzieje ze nie jest to forum i nie bedzie w stylu pisania poematow o dzwieku i ...... nad sprzetem za .... zl ) poprostu jest to moje Hobby i zrobilem juz kilka konstrukcji cos niecos wiem ale bardzo pomocne jest wymiana uwag zz ludzmi ktorzy robia cos podobnego.

Pozdrawiam
        WIT

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
          Po drugie ja nie mam sluchu muzycznego ( i mam nadzieje ze nie jest to forum i nie bedzie w stylu pisania poematow o dzwieku i ...... nad sprzetem za .... zl ) poprostu jest to moje Hobby
          Nikt tu nie zamierza pisać poematów w stylu gazet "audiofilskich", ale jak wypisujesz takie brednie:
          Zamieszczone przez WIT
          Panowie interesuja mnie tylko POLSKIE nie żadna PORZADNA chinszczyzna w stylu dls , helix itd. itp.

Poprostu chcę mieć napis MADE IN POLAND poprostu pięknie to wygląda
          Nie dziw się, że ludzie reagują, bo gdybyś posłuchał tej "porządnej chińszczyzny"(na której można znaleść "Made in Sweden", "Made in Italy" itp.) to nie pisał byś tak.
          Prawda jest taka, że tonsil nie zrobił nigdy dobrych głośników samochodowych. A takie firmy jak Helix czy DLS mają w tym temacie spore doświadczenie.
          Nikt nie każe Ci kupować zestawów za ponad 1000zł, ale poszukaj uzywanych wooferów DLS R6A, da się je dostać za 300-350zł, zasil je odpowiednio, to będziesz mieć głośne i dynamiczne brzmienie, a przy tym furkotanie nogawek od spodni, czego na tonsilu nie osiągniesz.

[ Dodano: 2009-08-04, 19:45 ]
          Tonsil SW1201S
          http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=705898074
          Ciekawe co to warte. Producent uznał je jako woofery do samochodu.

Skomentuj

to jest tonsil? nie powiedzialbym :lol:
            ale i jest MADE IN POLAND i jest wlokno szklane
            WIT, cos dla ciebie

Skomentuj

wit wita

O podziekowania dla Pana CURSOR-a za znalezienie aukcji ,
              Wlasnie co myslicie o tym przetworniku i jego parametrach?

Pozdrawiam
              WIT

Skomentuj

Cena jak za woofery z zestawu Speed 1700, więc chyba warto zaryzykować :wink:

Nadal nie napisałeś czego oczekujesz od wooferów(co nie podoba Ci się w speed 1700)

Zamieszczone przez WIT
                Pana CURSOR-a
                Tylko nie per "pan", staro się czuje, a jestem 10 lat młodszy od Ciebie :P

Skomentuj

Wit Wita

Napisalem juz ze oczekuje glosno i dynamicznie w calym pasmie .
                  wzmacniacz to axton c 602 z przerobionym zasilaczem a drugi to samorobka ktora powala swa moca 200 Wat na kanal.

Pozdrawiam
                  WIT

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
                    Napisalem juz ze oczekuje glosno i dynamicznie w calym pasmie .
                    A co Ci w takim razie nie pasowało w tonsilach? Daj im dobry napęd, np. alpine 3544, to zagrają dynamicznie i z wykopem.

Zamieszczone przez WIT
                    a drugi to samorobka ktora powala swa moca 200 Wat na kanal.
                    Cóż w tym takiego powalającego? Ja mam wzmak 2x300W RMS za cenę sporo niższą niż miałbym go zrobić samemu :P

Skomentuj

Wit Wita

Jesli chodzi o wzmacniacz samorobke tu sie nie zrozumielismy nie jet to zadna zabawka . Moc ktora osiaga to 200 wat na Kanal ciaglej pracy.
                      Sekcja zasilacza jest oparta o rdzen etd 49 jako klucze pracuja buz 11 w ilosci 20 sztuk zas stopien koncowy oparty jest o tranzystory sanken z serii 2sa i 2 sc .
                      Takze duza czesc wzmacniaczy dostepnych na rynku do piet mu nie dorasta .

Jesli chodzi o wzmacniacz firmy alpine to nie mialem z nim do czynienia i nie bede juz wymienial poprzerabianego axtona w ktorym wyeliminowalem wiekszosc oszczednosci producenta aby zaczal dzialac tak jak powinien.

Jesli chodzi o serie speed firmy Tonsil to poprostu mi nie lezy jej brzmienie i tyle.

POZDRAWIAM
                      WIT

Skomentuj

Jesli chodzi o serie speed firmy Tonsil to poprostu mi nie lezy jej brzmienie i tyle.
                        Tyle, że nie podając więcej szczegółów jak mamy Ci coś doradzić?

Kupisz te tonsile, dasz 100, a za chwilę napiszesz, to samo, a problem może leżeć nie w samych głośnikach, a montażu i zasilaniu na przykład.

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
                          i mam nadzieje ze nie jest to forum
                          I tu pana zmartwię, jest to forum :wink:

A może najpierw napisz ile masz kasy na całość, co już słyszałeś. Przejdź się też po sklepach i posłuchaj co i jak sobie gra i ile kosztuje, na internecie świat się nie kończy Popytaj też znajomych, może ktoś ma coś fajnego to sobie posłuchasz (tylko uważaj na oferty sprzedaży od owych znajomych!!! Bo jeszcze wepchną ci jakieś "PRAWDZIWE MADE IN POLAND" firmy ROADSTAR albo inne świecące się i śmierdzące Chinami pierdziawki )

Najlepiej jak sam dojdziesz do tego jaki dźwięk potrzebujesz, bo jak byśmy nie doradzali to pewnie i tak źle będzie...

Tylko coś mi się tu nie zgadza...

Zamieszczone przez WIT
                          Szanowni Panowie popierwsze te auto to roadster wiec o jakosci brzmienia tu za bardzo nie ma co sie rozgadywac
                          Zamieszczone przez WIT
                          Po drugie ja nie mam sluchu muzycznego
                          Zamieszczone przez WIT
                          No i co nam jeszcze powiesz?

Skomentuj

Wit Wita

Szanowny Panie Melislaw a coz ja moge na Pana wyrwane moje slowa z kontekstu powiedziec ...
                            Powiem tak czesc ludzi ktorzy maja przed soba komputer i wystepuja w pewien sposub anonimowy to bawia sie w taka przepychanke slowna jaka Pan zaczol uskuteczniac , a wynik jej bedzie taki ze tylko bedziemy sie klucic ,ale to nastepna nasza wielka cecha narodowa.

Jesli chodzi o Pieniadze
                            wszyscy wiemy ze przetworniki firmy TONSIL mozna kupic w granicach do 500 zl.
                            Jesli chodzi o sluch muzyczny to go nie mam jak wiekszosc spoleczenstwa i wiekszosc uzytkownikow tego forum.

Zalozylem ten post bo glownie chodzi mi o wymiane glosnika z 16 cm ( gdzie glosnik jest plytki) na 13 cm i pytam czy juz to ktos robil taki eksperyment a przy okazji zalezy mi na firmie TONSIL

Pozdrawiam
                            WIT

Skomentuj

Moja pierwsza uwaga jest żartem, więc proszę tego nie brać do siebie

Chce pan głośno i dynamicznie? To lepiej upchać tam jakieś 16-stki, bo 13cm to trochę mało.

Zamieszczone przez WIT
                              wszyscy wiemy ze przetworniki firmy TONSIL mozna kupic w granicach do 500 zl.
                              Za taką kwotę nie pchał bym się w tonsile... Ale to pana wybór, jeśli nie chce pan słyszeć o żadnej innej firmie to jest tonsil speed 1700 (wspominane juz 2 czy 3 razy zresztą...) i nic lepszego z Tonsila pan nie kupi...

A i 500zł za tonsile to bym w życiu nie dał. Przecenie pan bardzo mocno tą firmę!!!

Skomentuj

Wit Wita

Generalnie chodzi mi o to czy lepsza badziewna 16 czy dobra 13 .
                                Wlasnie wpadla mi w rece 2 cewkowa 13 na papierowej membranie ( jakas orginalna chnska , ktora byla montowana w subie orginalnie w fiacie )

A obecnie w aucie jest 16 firmy jbl ktora byla w w vw golf 3 ( plytki montaz) .

Pozdrawiam
                                WIT

Skomentuj

Sam piszesz, że do subwoofera. Tobie potrzebny jest głośnik, który będzie dobrze i liniowo odtwarzał także średnie częstotliwości. A także dobrze zgrywał z wysokotonowym. Głośnik do suba pracuje max do 200 Hz, wyższe częstotliwości są nieważne. Może okazać się że pasmo tej 13, powyżej 200 Hz, będzie nierówne i poszarpane. Niektóre częstotliwości będą podbite, inne stłumione.
                                  Generalnie w CA dąży się do zwiększania pow. membran głośników kick basowych. Powierzchnia jednej 16 to tyle co dwie 13. Efektywność, a co za tym idzie i maksymalna głośność oraz poziom basu jaką może wytworzyć przeciętna 16 będzie zawsze większa niż 13-tki.
                                  Może się okazać, że ta 13-tka będzie dobra, ale tego na odległość Ci nikt nie powie.

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
                                    Generalnie chodzi mi o to czy lepsza badziewna 16 czy dobra 13 .
                                    Lepsza dobra 16

Jak pan ma na to te 500zł (chyba że źle zrozumiałem...) to nie wiem gdzie tu wogóle jest problem....

Skomentuj

Wit Wita

Panowie jesli chodzi o pieniadze tutaj sa malo wazne bo dla mnie wiecej radosci jest ze zrobienia czegos samemu a nie wydania kasy i kupienia gotowego produktu.
                                      Zrobie panele do tych 13 .
                                      Problem jest w tym ze w tym aucie jest malo miejsca z tylu glosnika .
                                      powierzchnia ktora jest z tylu to rzedu 2-3 litrow. i tu sie problem pojawia .
                                      Glosniki maja montaz tak jak w autach bmw lub ford sierra.( w nogach )
                                      A nie chcial bym zmieniac miejsca montazu.

Pozdrawiam
                                      WIT

Skomentuj

Czaruję...
                                      X