Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odległość bezpiecznika od wzmaka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odległość bezpiecznika od wzmaka

Witam! mam pytanie, otóż przeciągałem dzisiaj kabel (+) od zasilania wzmaka i niestety zerwał mi sie na dość nieciekawej długości. Myślałem, żeby dosztukować go poprzez bezpiecznik, ale niestety może to sie odbyć na długośći ok 1m od aku. Czytałem, że bezp umieszcza sie ok 30cm od aku. Ponowne ciągnięcie kabla raczej nie wchodzi w gre, bo to katorga. Czy może być taka odległość bezp od aku? Czy może jest inny sposób dosztukowania kabla?

Jak dasz bezp. 1m od aku, to ten 1m będziesz miał niezabezpieczony i jak pójdzie na tym metrze zwarcie to może spowodować zapalenie się tego kabla i tego co jest w jego otoczeniu. Ciekawi mnie jak mógł ci się zerwać kabel, przecież do wzmaka daje się porządne grubasy. Jaki przekrój zastosowaleś?

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
      Jak dasz bezp. 1m od aku, to ten 1m będziesz miał niezabezpieczony i jak pójdzie na tym metrze zwarcie to może spowodować zapalenie się tego kabla i tego co jest w jego otoczeniu. Ciekawi mnie jak mógł ci się zerwać kabel, przecież do wzmaka daje się porządne grubasy. Jaki przekrój zastosowaleś?
      10mm2 (wystarczy do mds08), pozatym grubszy nie przejdzie . Nie zerwał mi sie całkiem, tylko naderwał i zeszła izolacja na jakieś 10cm, nie chciałem już tego izolować, bo wtedy dopiero mogła lipa być. Wymyśliłem już chyba co zrobie, myślałem żeby kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item684554030_rozdzielacz.html
      połącze te kable przez to, a bezp zamontuje normalnie.

Skomentuj

ja bym juz olal ten rozdzielacz/lacznik
        jezeli bedzie to wygodne to dawaj tam bezpiecznik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          ja bym juz olal ten rozdzielacz/lacznik
          jezeli bedzie to wygodne to dawaj tam bezpiecznik
          I tak na razie zrobie, moze nie zjaram auta.

Skomentuj

A ja bym kupił koszulkę termokurczliwa i zaizolował. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez rzerzuch
              A ja bym kupił koszulkę termokurczliwa i zaizolował. :wink:
              tak sie wku... jak to zobaczyłem, że od razu uciąłem.
              tak w ogóle jak ktoś będzie chciał przeciągnąć kabel z komory silnika do kabiny w mazdzie premacy to niech najpierw sie znieczuli i zapewni sobie pomoc drugiej osoby :-)

Skomentuj

polecam kable dedykowane do spawarek :grin: serio. Mają mocniejszą izolację niż te kupione w zestawach z alledrogo i można je kupić na metry.

Skomentuj

Czaruję...
                X