Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HELIX DB 62.1 vs PowerBass S-6C vs ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HELIX DB 62.1 vs PowerBass S-6C vs ???

Witam

W niedalekim czasie planuje w mojej corsie B zamontować jakieś 165 mm głośniki w cenie do około 300zł +/-50zł.

Wiem że postów jest 100 podobnych ale mam pewną niejasność:

Co wybrać HELIX DB 62.1 vs PowerBass S-6C lub coś innego ???

Nie słyszałem HELIX DB 62.1 ale słyszałem PowerBass S-6C kolega ma w VW corrado, dzwi wygłuszone itp dzwięk super, dobra stereofonia i bass jak na 16,5 cm ale te wysokie, jak dla mnie za krzykliwe, ustawienie korekcji na 0 nic nie pomaga, radio to Alpine takie za 350zł, mi cyka aż oczy bolą a kolega tak lubi. Jak te helixy grają? Zarówno w jednych jak i drugich jedwabna kopułka ale czy też tak cykają?

Radio planuję kupić Pioneer DEH-P3100UB, subik i 13 cm na tył z czasem. Na razie przód i radio i wytłumienie drzwi, maty itp.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Ja mam w swoim mondeo mk III właśnie te helixy. Też nie lubię, jak wysokie tony kłują w uszy dlatego mam ustawione soprany na 0 lub na +1 jak słucham radia lub niskiej jakości mp3. Jak mam oryginalną płytkę CD to mogę nawet na +3 dać i nic mi nie przeszkadza, dźwięk jest czysty i nie męczy ucha. Radio to Clarion, model DXZ379 (chyba). Szkoda, że nie mieszkasz gdzieś w pobliżu, umówilibyśmy się na mały odsłuch :)

P.S.
    Mnie dźwięk PowerBass'a też nie do końca odpowiada, a Helixa kupiłbym po raz kolejny, bo w tej cenie nie ma nic nowego co zaoferuje tyle, za tak niewielką cenę (ja płaciłem 189,-)

Skomentuj

Power Bass ma lepszy kick, helixy znowu mają lepsze wysokie tony. Ze średnimy to w obu zestawach rewelacji nie ma.

Podejrzewam, że jakby przerobić zwrotkę z PB(w torze tweetera jest tylko kond bipolarny) to S-6C byłyby lepszym zestawem, tyle, że do PB przydałby się wzmacniacz, żeby z zaczęły grać, najlepiej jakiś sony XM, żeby załagodził trochę tweeter.

Gdybyś przerobił zwrotnicę(założył konda MKT lub MKP zamiast bipolarnego, dorobił L-pad pod siedie) to myślę, że S-6C będą lepszą opcją.

Skomentuj

po tym co slyszalem z S-6C kupilbym dzis helixa... Mialo to grac poczatkowo bez suba, a okazalo sie ze fabryczne glosniki toyoty lepiej sobie radza w dolnych rejestrach... Co do kopulki- ostra. Tak jak kursor napisal, jakby pobawic sie zwrotka moze by cos z tego bylo. Jednak na dzien dzisiejszy kupilbym helixa

Skomentuj

Bierz helixy - za te pieniądze nic lepszego nowego nie kupisz.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item705456957_...ie_sztuki.html
            a te nie byłyby lepsze od helixa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              po tym co slyszalem z S-6C kupilbym dzis helixa... Mialo to grac poczatkowo bez suba, a okazalo sie ze fabryczne glosniki toyoty lepiej sobie radza w dolnych rejestrach...
              Na jakim wzmacniaczu to słyszałeś?

Skomentuj

na radiu. i byl to zestaw proponowany przez ludzi tutaj pod radio

Skomentuj

na radiu. i byl to zestaw proponowany przez ludzi tutaj pod radio
                  Tyle, że radio pod ten zestaw to stanowczo za mało. Min. to taki soniak XM3020

Skomentuj

Tak na marginesie 16tek car audio i przedziału 300zł, ktoś słyszał http://www.peiying.pl/glosnik/g%C5%8...owe/py_at620cg czyżby Peiying dążył do high-endu :roll: Woofer jakby Dynaudio, a tweeterki też jakieś znajome.

Skomentuj

Poszukaj, już była gadka na temat tych głośników

Skomentuj

Poszperałem trochę na temat (ogólnie) Peiyinga. Miałeś więcej styczności z tą "firmą" powiedź da się tego słuchać po odfiltrowaniu niskich ~60-70Hz(aktywnie) - nie spodziewając się cudów oczywiście. Albo inaczej zestaw do 300zł (+/-10zł) na razie pod radio(ale żeby te 50-60W wytrzymały w przyszłości). Niekoniecznie będą montowane w drzwiach, mogę zrobić małe budy closed 5-7L.

Skomentuj

Czaruję...
                        X