Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak rca w radiu allegrowy patent ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brak rca w radiu allegrowy patent ??

http://www.allegro.pl/item706823684_...macniacza.html

Znalazłem coś takiego. Ktoś coś słyszał.
    Mam fabryczne radio "renault clio", raczej nie chce go zmieniać ponieważ stracił bym ekranik i pilot przy kierownicy. Wiec szukam sposobu na wyciągniecie rca. Wiem że da sie ze ścieżek radia wyciągnąć niestety tego nie potrafię, znalazłem takie cudo na allegro ale jakoś mi się to nie widzi ale może ??

Hmmm, czyli z wyjścia wysokopoziomowego, robi niskopoziomowe.. Na to wygląda ..

Pewnie siedzą tam TYLKO potencjometry ^^

Proponowałbym zrobić prosty patent jaki robi się w subach .. np. w panelu na TDA7294 od irka jest taki patent ( wejścia do suba wysokopoziomowe, a tak naprawdę zmienia na niskopoziomowe )

EDIT: Albo inaczej powiem: we wzmacniaczu, czy czymś innym, do czego chcesz podłączyć rca - dorobić wejście wysokopoziomowe :)

Skomentuj

a GTA 460 nie ma takiego wejścia muszę popatrzeć cos mi sie o oczy obiło ...
      Ale czy przy taki urządzeniu wystąpi jakaś utrata jakości ?

Skomentuj

To urzadzenie to najprostrzy dzielnik napiecia , strat w jakosci nie bedzie.

Skomentuj

Radio na pewno ma końcówke w mostku i nie można dać tylko dzielnika, który zwiera jedno z wyjść do masy.

Skomentuj

skad masz ta pewnosc ?

Skomentuj

Zamieszczone przez JAREK
              Radio na pewno ma końcówke w mostku i nie można dać tylko dzielnika, który zwiera jedno z wyjść do masy.
              Nie będzie zwierał do masy tylko do drugiego wyprowadzenia z końcówki mocy z radia. Może to być masa, ale może to też być druga końcówka mocy pracująca w mostku.

Skomentuj

Toż to DI-BOX najzwyklejszy jest. No może nie najzwyklejszy
                Pytanie co w środku (w porządniejszych konstrukcjach jest transformator)

edit:
                http://monacor.pl/catalogue.phtml?Co...=2&MainKtg=155 - podejrzewam, że te będą pewniejsze od allegrowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                  Zamieszczone przez JAREK
                  Nie będzie zwierał do masy tylko do drugiego wyprowadzenia z końcówki mocy z radia. Może to być masa, ale może to też być druga końcówka mocy pracująca w mostku.
                  A co w przypadku gdy masa rca jest połączona z masą zasilania, a końcówka w radiu pracuje w trybie mostka?

Skomentuj

czuczu,
                    Wyciągnij radio i podjedź do pierwszego elektronika.
                    Zrobi ci wyjścia rca na poczekaniu za nie dużą kasę.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                      A co w przypadku gdy masa rca jest połączona z masą zasilania, a końcówka w radiu pracuje w trybie mostka?
                      W dobrych kabelkach rca masz połączenie ekranu z masą tylko po stronie radia, więc w wzmacniaczu nie będą się łączyły z masą zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                        czuczu,
                        A znasz w wawie dobrego elektryka co wyciągnie rca. U mnie na Bemowie są sami partacze którym nie powierzył bym szczoteczki elektrycznej do zębów,

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                          Zamieszczone przez cursor
                          W dobrych kabelkach rca masz połączenie ekranu z masą tylko po stronie radia, więc w wzmacniaczu nie będą się łączyły z masą zasilania.
                          Może przeczytaj moje pytanie jeszcze raz, bo jak narazie to piszesz pierdoły.
                          Co z tego, że ekran jest połączony tylko z jednej strony. Nawet w najtańszych sygnałówkach masz przewód gorący(+) i ekran, który robi za masę.
                          W droższych często masz 2 przewody(+ i masa) i osobno ekran, w każdym bądź razie, w każdym przypadku masa też jest prowadzona przewodem sygnałowym.

Co w momencie gdy masa RCA wzmaka jest połączona z masą zasilania(a więc i masą z budy), a w tanich wzmakach to nic nowego, i zastosujesz taki dzielnik?

Jak już stosować dzielnik to z każdego kanału wziąć tylko jeden przewód(albo +, albo - z wyjścia głośnikowego) i wykorzystać taki dzielnik względem masy zasilania.

Przy niektórych wzmakach(tych gdzie masa RCA jest połączona z masą zasilania już we wzmacniaczu) dałoby się nie podłączać masy z radia do dzielnika, a jedynie wykorzystać masę z RCA, a na dzielnik od strony "wejścia" podać jeden z sygnałów z wyjścia radia.

[ Dodano: 2009-08-12, 15:04 ]
                          Zamieszczone przez czuczu
                          Zamieszczone przez lklukasz
                          czuczu,
                          A znasz w wawie dobrego elektryka co wyciągnie rca. U mnie na Bemowie są sami partacze którym nie powierzył bym szczoteczki elektrycznej do zębów,
                          A może sam to zrób?
                          Nie jest to duża filozofia. Musisz dobrać się do radia, znaleść oznaczenie końcówki mocy i znaleść schemat do niej, a później wyprowadzić RCA z wejścia końcówki mocy.

Skomentuj

czuczu,
                            Podjedź na radzymińska róg Tużyckiej. Robiłem tam perę rzeczy i gość był konkretny.
                            Naprawia wzmacniacze car-audio.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No może i tak. A nie ma np sposobu by dokupione radio obsługiwało seryjny pilot i ekranik na kokpicie "renault clio"

Skomentuj

czuczu,
                                Seryjnego pilota obsługuje Alpine ale trzeba dokupić specjalny interfejs cena ok 500zl
                                co do ekranu to chwalili się, że też ale ja nigdy tego nie widziałem.
                                Jak chcesz to podjedź do Galerii Tonów i zapytaj o Czarka (właściciel) on ci na pewno dobrze doradzi i pomoże gdzie co i jak. ul. gąsiorowskiej 12 tarchomin
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra już sobie wszystko poukładałem w głowie. a powiedzcie mi skąd 12v by wzbudzić wzmacniacz ?? Czy radio powiano być wyposażone w takie cudo jeśli ma możliwość podpięcia zmieniarki
                                  model radia to 22DC258/62B

Skomentuj

np z odpalania anteny elektrycznej
                                    ale nie wiem czy ten wynalazek to ma
                                    musisz znaleźć coś co odpala się po przekręceniu kluczyka i po problemie (jak nie ma wyjścia na zmieniarkę)
                                    a po za tym to też może ci wyprowadzić elektronik razem z rca
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X