Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hifonics Gemini VII na tył + przód w Astrze F

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hifonics Gemini VII na tył + przód w Astrze F

Witam wszystkich,
    Planuję nieco zmodyfikować instalację audio w Astrze F. W tej chwili ma seryjne papierzaki w drzwiach, dołożyłem fabryczne wysokotonówki w miejsca przy lusterkach i już jest troszkę lepiej. Niestety posiada też jakieś pierdziawy 3drożne Pioniera w półce. Pędzone jest to wszystko Denverem z Bieronki ( wiem że badziew ale na razie daje radę i jest 10 x lepszy od Firsta z którym kupiłem auto). Plan jest taki, żeby podłączyć czterokanałowy wzmacniacz pod te głośniki które już są i wyciąć przodom troszkę basu a półkę podłączyć jako namiastka suba ( strasznie mnie wkurza scena uciekająca do tyłu a w radiu nie ma filtrów). Potem planuję wygłuszyć drzwi, zostawić w półce same maskownice a w bagażniku zainstalować jakąś skrzyneczkę z głośnikiem 100-150 w. Następnie ew. wymiana przodów lub/i radia.

Mam pytanie dotyczące wzmacniacza Hifonics Gemini VII: czy będzie funkcjonował prawidłowo jeśli użyty zostanie do napędzania przodów i suba w mostku?

Tu linka do zdjęć i parametrów wzmacniacza: http://ampguts.realmofexcursion.com/...cs_Gemini_VII/

Nie posiada on klasycznych filtrów LFP i HFP z częstotliwością regulowaną niezależnie, tylko aktywną zwrotnicę regulowaną w zakresie od 75 Hz do kilku kilo. Instrukcja dopuszcza pracę w biampingu z basem w mono lub stereo ale nie można ustawić "nakładania" lub "nie dochodzena" pasma dolnego na górne. Nie mam doświaczenia w CA i nie wiem czy to przeszkadza ( jak macie ustawione u siebie filtry ???)

Nie planuję robienia z autka sali koncertowej a tym bardziej dudniąco buczącego pośmiewiska, pytanie tylko czy ten wzmacniacz, ( przeznaczony raczej do samych przodów w biampingu) poradzi sobie z tym co mi chodzi po głowie...

Ja bym to zrobił tak:
    - Zwrotnicę ustawił w zakresie 75-100hz
    - A podłączył pod wyjście "High" ze zwrotnicy
    - B podłączył pod wyjście "Low" ze zwrotnicy

Głośniki podłączyłbym normalnie, tak samo tył(bez łączenia w mostek, bo ten wzmak w mostku obsługuje min. 4ohm impedancję).
    Tył będzie grać tylko basem, a od przodu go odetniesz. Tnąc na 75hz powinno być przyzwoicie, przód będzie jeszcze odtwarzał kick, a poniżej będą grały głośniki w półce.
    Podobne rozwiązanie zastosowałem u kumpla w cieniarzu, owale w tylnej półce odcięte LPF'em robię za namiastkę suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzabba
      Mam pytanie dotyczące wzmacniacza Hifonics Gemini VII: czy będzie funkcjonował prawidłowo jeśli użyty zostanie do napędzania przodów i suba w mostku?
      a dlaczego chcesz ten wzmacniacz? Kupiłeś go już?
      półkę podłączyć jako namiastka suba
      sprzedaj te głośniki i kup sobie jakiś głośniczek basowy. Może być tani tonsil 4R, i zrób do niego małą skrzynkę do bagażnika. Będzie lepiej.

A może dysponujesz jakąś kasą na rozkręcenie audio? Może doradzimy ci coś ciekawszego, które będzie lepszym rozwiązaniem.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

@ cursor
        Półkę jak najbardziej chciałem podłączyć bez mostka, tylko nisko ciętą. Na mostek przyjdzie pora później, jak skrzyneczka będzie.

@lklukasz
        nie ma co sprzedawać tych głośników z półki bo to stare kapcie i pewnie na 1/4 tonsila nie starczy więc chcę je zagospodarowac jakoś zanim nadejdzie ich pora. Z kasą to jest tak, że mam mnóstwo innych wydatków, bardziej wskazanych a audio jest na szarym końcu tej listy. Stąd też plan bardzo spokojnej ewolucji nagłośnienia w autku, bez jakiś konkretnych założeń finansowych (bo jednak nie samymi "koniecznościami" człowiek żyje).W każdym razie coś tam sobie w kącie konta gromadzę - na tym etapie kwoty w wysokości ok 150 - 200 zł na poszczególne etapy typu wzmak, wygłuszenie, skrzynia powinny zaspokoić moje oczekiwania. W każdym razie oplowskie wysokotonówki za 30 zł dały ogromny skok jakościowy. Wzmacniacza jeszcze nie mam, kończy się kombinować :-) . Może się trafi jakiś z normalniejszymi filtrami ale całą koncepcję zmian widzę tak jak opisałem w pierwszym poście. Ale to będziemy na bieżąco weryfikować

Skomentuj

Może się trafi jakiś z normalniejszymi filtrami ale całą koncepcję zmian widzę tak jak opisałem w pierwszym poście.
          A co nienormalnego w regulowanych filtrach, wg mnie lepsza opcja niż przełącznik z kilkoma f cięcia.

nie ma co sprzedawać tych głośników z półki bo to stare kapcie i pewnie na 1/4 tonsila nie starczy
          Ostatnio poszła gotowa skrzynka za 50zł z 10" tonsilem.

Skomentuj

Normalne filtry to wejście A z osobnym gainem i regulacją częstotliwości (płynną najlepiej) i takie samo wejście B. W tym Hifonicsie najpierw muszę podać sygnał na wejście zwrotnicy jedną parą RCA, podzielic go na Lo i Hi i dopiero podzielony podać na wejścia A i B wzmacniacza już dwoma parami RCA. Moim zdaniem nie jest to najbardziej intuicyjne rozwiązanie.

Co do Tonsila za 50 zł - w takim przypadku rzeczywiście, może jak sprzedam te tyły to starczy na 1/4 głośnika.

Skomentuj

Normalne filtry to wejście A z osobnym gainem i regulacją częstotliwości (płynną najlepiej) i takie samo wejście B. W tym Hifonicsie najpierw muszę podać sygnał na wejście zwrotnicy jedną parą RCA, podzielic go na Lo i Hi i dopiero podzielony podać na wejścia A i B wzmacniacza już dwoma parami RCA. Moim zdaniem nie jest to najbardziej intuicyjne rozwiązanie.
              Audio art też taki patent zastosował i jakoś nikt nie narzeka :wink:

Skomentuj

Dotarł mój wzmacniacz, ponieważ był częścowo bez obudowy musiałem sobie jakąś wystrugać. Boczki są z 8mm pleksi wyprofilowane przy pomocy szlifierki stołowej. Szybko idzie ale śmierdzi makabrycznie :mrgreen: Oczywiście profilowane z paska o prawie odpowiedzniej szerokosci a nie z arkusza. Jeszcze tylko spód, ale to juz z blachy z jakiejs starej obudowy PC...

"... masywne, złocone terminale głośnikowe akceptują większość kabli dostępnych na rynku..." Na rynku w Żyrardowie oczywiście, ale jak projekt niskobudżetowy to nie ma co wybrzydzać.

Z podpiętymi kabelkami prawie nie widać drobnych niedociągnięć w obróbce.

Mam jeszcze pytanko dotyczące bezpiecznika. Nie mam we wzmacniaczu gniazda na taki normalny wzmacniaczowy (kiedyś oczywiście było ale wyszło razem z obudową) bezpiecznik, nie widziałem takiego gniazda nigdzie w sklepie. Poza tym nie bardzo mi się chce lutować tych grubych kabli. Nie wystarczy tylko bezpiecznik araz za akumulatorem?? Mam tam 40A więc niewiele wiecej od maksymalnego poboru pradu przez wzmacniacz.

[ Dodano: 2009-09-12, 13:12 ]
                Nie mogę modyfikować swoich postów a chciałbym zrobić mały update. Na chwilę obecną wzmacniacz jest zamontowany i podłączony pod przody oraz skrzynkę z tyłu. Perdziawy w półce są elektrycznie odłączone i robią za maskownice dziur w półce. Niestety głośników nie da wymontować się z ramek a nie chcę psuć działających przetworników wyrywając membrany.

Pomysł ze zrobieniem aktywnego dołu z półki w mom przypadku okazał się nietrafiony bo moje głośniki cięte na 75 Hz były praktycznie niesłyszalne w porównaniu z przodem. W sumie nie jest to dziwne bo 13 cm w półce nie przekrzyczy 16,5 cm w drzwiach. Zostały więc odłączone a w bagażniku zagościła ośmiokątna "skrzyniorura" z Teslą 6614. Litraż i strojenie bliżej nie znane ale tak na oko (nieco poparte linijką) ok 15l i 80Hz :shock: . Pojawił się taki niby niesłyszalny ale budujący nieco atmosferę pomruk. Taki bardziej kinowy, nie było słychać czy się gubi bo wogóle był ledwo słyszalny ale po wyłączeniu brakowało czegoś w muzyce. Czyli już lepiej.

Od wczoraj Tesla ma nowego następcę: MDS08 w 20 litrach BR 7x30cm. Bas na chwilę obecną wyczerpuje temat. Jak trzeba to niziutko mruczy, szybsze nutki też zadyszki nie powodują. Dzwięk jest dynamiczny i zróżnicowany. Przy wysokiej głośności bas zaczyna być odczuwalny na plecach. Nie próbuje rozwalić auta - po prostu go słychać i troszkę czuć. Oczywiście w środku a nie na zewnątrz. Leciutko brzęczy rejestracja ale to łatwe do usunięcia.

Następnym problemem który dostrzegam w swojej instalacji to wysokie tony. Być może to kwestia biedronkowego radia (pewnie pójdzie do odstrzału w przeciągu paru miesięcy) ale oplowskie tweetery też nie należą do elity :mrgreen: Muszę czasem ustawiać sopran na -2 bo daje po uszach. Te same nagrania słuchane w domu na 2x ARN150 + SC10N pędzone Dualem 1780 nie irytują. Chciałbym wstawić jakieś jedwabne kopółki 1". Ostatnio na All... pojawiły się (i znikły) mssiony - podobno nie najgorsze ale gdzieś doczytałem się, że są 8Ω. Czy to prawda a jeśli tak czy to w autku przeszkadza? Woofery są standardowo 4Ω. Może polecacie jakieś inne wysokotonowce w dobrej cenie?

Skomentuj

Czaruję...
                X