Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja zwrotnicy Powerbass s6c

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja zwrotnicy Powerbass s6c

Witam
    Zająłem się grzebaniem zwrotki do tych głośników i wydaje mi się że dużo można zyskać na zamianie zwrotnicy z 6db/okt na 12db/okt dla głosnika wysokotonowego. Jeśli byłby ostrzej cięty na pewno zagrałby lepiej. Teraz pytanie, przy jakiej częstotliwości zrobić odcięcie? Fabrycznie jest tam kond 6.8uF, zakładam że wyższe tłumienie wymaga także obniżenia częstotliwości odcięcia. Wiem że na oko to sobie można. Audiofilem nie jestem, ma grać czysto i głośno a ta zwrotnica zdecydowanie w tym przeszkadza. Jakies porady?

Ja bym nie kombinował tylko zmienił konda na jakiś normalny MKT lub MKP i do tego dołożył L-pad, bo w ori zwrotkach nie ma żadnego tłumika.

Jak chcesz coś więcej to poszukałbym okazji z soniakiem xm3040 lub 4040 i zwrotnicy aktywnej(za zwrotę alpine dałem 60zł), będziesz mieć więcej możliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
      Jeśli byłby ostrzej cięty na pewno zagrałby lepiej
      nie lepiej ale napewno przezyje dluzej :P
      narazie mozesz sie bawic prawie dowolnie bo i tak jak zmienisz filtr na wysokotonowy to niskotonowy tez trzeba bedzie zmienic...
      tak wiec narazie mozesz zaryzykowac np dolozyc cewke 0,3-0,4mH

Skomentuj

Zmieniłem konda na MKP wrzuciłem tłumik 3db... i mam wrażenie że tweeterów po prostu brak. Zdecydowanie L-pad nie jest dobrym rozwiązaniem bo całkowicie gasi tweeterki.
        W normalnej zwrotnicy przy dużej głośności tweetery zaczynają zniekształcać dźwięk, słychać jak cicho "popiardują" w rytm niskich tonów, dlatego pomyślałem że dobrze by było zastosować zwrotnicę wyższego rzędu.

Myślałem o tym zeby woofer był tak cięty jak dotychczas a tylko zmienić tłumienie tweetera

Skomentuj

Czasami producenci rozśmieszają mnie cięciem -6dB na wysokich :???: a później właśnie tak to gra, a raczej pierdzi i błaga o ściszenie. Daj tam cewkę jak radzi Paweł 0,3-0,33mH i będziesz miał ~3kHz/12dB (z kondem 6,8uF).

Skomentuj

Analizując wszystko jeszcze raz wychodzi na to że
            Woofer mam cięty przy ok 5,8khz filtrem 6db, to wystarczy ponieważ charakterystyka głosnika w tym miejscu już prawdopodobnie opada.
            Natomiast pasmo przenoszenia tweetera zaczyna sie od 3khz wg producenta wiec 4khz mysle ze jest dobrym wyjsciem.

Skomentuj

Sproboj tłumik na jednym rezystorze i daj 0,5 do 2dB bo 3dB to już sporo ciszej.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Szczerze mówiąc to tłumik po prostu wywalę bo zupełnie mi się niepodoba to jak teraz grają głośniki i przywrócę do stanu pierwotnego. Policzę kalkulatorem sobie zwrotkę w okolicach 4-4.5khz i tyle.

Skomentuj

http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm

Skomentuj

Czaruję...
                  X