Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze subwoofera, BMW E32

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze subwoofera, BMW E32

Cześć,

czas na zakup subwooferka. Budzet tak do mniej wiecej 1000zl razem ze wzmacniaczem [ wzmacniacz na pewno jakas uzywka, a głosnik raczej nowy bo uzywki to przewaznie pogwałcone ] . Wiec głośnik bedzie schowany za tylna kanapa i bedzie spoglądał przez podłokietnik. Litraz obudowy max 70L, im mniej tym lepiej, raczej Closed. Muzyczka przeważnie Rock, Rock-Symfonia, House-Trance (imprezowa nutka). Pytanka:

- 1x12" czy 2x12" ??? (przy 2x musialbym troszke budzet zwiekszyc) , azeby gralo przyjemnie i dobrze na symfoni, a przy imprezowych nutach nie bylo duzo gorzej niz na parkiecie (wiem ze to sprawa wygłuszenia ale nie zalezy mi na naglasnianiu okolicy, chodzi o samą kabine)

- czy którys z tych głosnikow lub para do tego sie nadaje ???

* Audiobahn AW1251 250zł
    * Audiobahn AWC 12 T 400zł
    * Audiobahn AW1200N 450zł
    * Infinity Reference REF1250W 250zł
    * Infinity Kappa 122.7W 600zł
    * SOUNDSTREAM XPRO-12 320zł
    * Cerwin Vega HED12.2 450zł
    * Carpower Predator 12 600zł

i biore jeszcze pod uwage RE Audio SE , SR12 i Powerbass M12 , XL-12D

- np, przy SR12 w wersji D4 podana moc 300w to na kazda cewke 300w czy 2x150w ???

Pozdrawiam
    Dawid

Audiobahnów, sounstreama i cervina nie słuchałem więc nie powiem na ich temat nic, natomiast carpower jest typowym glosnikiem do robienia zadymy. Re audio bardzo sobie cenie do muzyki z miesistym basem, ale do rocka oba się nie nadają.
    Spytaj kolegów z forum jak się im sprawują Mivoc HCM 12 T , np. Barthezz

uniwersalny głośnik, bardzo melodyjny, punktowy, po prostu gra jak mu muzyka zagra
    nie znam osobiście osoby która nie była by zadowolona.

można dostać je tutaj:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15998

Skomentuj

oprocz Vega to chyba zaden z nich jednak

Ale widzialem w necie ze niby najlepiej do sedana BP dac. Glosnik AudioSystem Radion 12 Plus qts 0,34, vas 112,5,fs 26,spl 94,5, 400w zasymulowal (bez zmianiania wielkosci) 25,5L, na 54Hz i 33L , przy czym najwieksze opoznienie 16ms podal na 37Hz. To chyba jeszcze nie tragicznia jak na BP ??

Jaki głosnik w closed moznaby temu przeciwstawic ?

Skomentuj

Jak chces BP to zrób taki jak zaleca producent, albo kup jakiś z Vibe'a.

Skomentuj

no wiem ze BP nie tak łatwo, ale gosc w niemczech buduje takie skrzynki do Bumek. Zasymulowalem sobie jak to mnie wiecej wyglada i wydaje mi sie ze nie najgorzej.

http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatforum/topic146009_Volks-Bandpass_f%C3%BCr_BMW_E46,_E36_Volksbandpass!!_Car _Hifi_&_Multimedia_&_Navigation.html

Skomentuj

Na allegro też ogłasza się wielu "specjalistów".

Moim zdaniem bezpieczniej będzie zrobić BR, a głośnik skierować w podłokietnik

Skomentuj

ale otwory BR nie wmieszcze juz w otwor pomiedzy siedzenia :(a bezsensu jak dmucha w bagaznik

[ Dodano: 2009-09-08, 18:37 ]
              chyba padnie wybor na Oldschoolowa Vege 124

[ Dodano: 2009-09-13, 16:33 ]
              bedzie pradopodobnie Vega 124 lub RF HX2 (lub po 2 szt.) w closecie badz BR

Skomentuj

:)

http://img516.imageshack.us/img516/1...z295qw3eh0.jpg

ja proponuje takie rozwiazanie....zamiast tylnej polki robisz mala plaska obudowe z mdf'u.

glosnik to rm 208sl...potrzebuje tylko 9l i gra naprawde kulturalnie

pozdr.

Skomentuj

nom tylko ze ja mam elektryczna roletke i nie wiem czyona czasem wiecej miejsca nie zajmuje. Narazie zrobie tego RF HX2 w zamknietej i zobaczymy jak to grac bedzie

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84
                    chyba padnie wybor na Oldschoolowa Vege 124
                    bardzo polecam tylko ciężko dostać i są drogie
                    niepozorny głośnik niczym nie wyróżniający się w śród innych ale dźwiękiem wymiata
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hey, znowu pomęcze

jak juz wiecie mam RF HX2 12":
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17243

i teraz mysle moze nad zmiana koncepcji. Otwór z bagaznika do wnetrza ma wymiary 230x320, wiec tak ta 12" w BR ciezko w calosci w to wmiescic. Co by było gdyby zamiast 12" dac dobra 10" ? Wmiescilbym praktycznie caly glosnik przez otwor, w zaleznosci czy CL czy BR to i BR(załozmy +- odpowiednik 10cm BReflexu, taki np 4x22cm) wmiesciłby sie w całości.

Jaka 10" musiałbym miec azeby było lepiej niz na 12" RF ?? starczy mi 500-1000zl na dobra uzywke ??

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-01-25, 17:27 ]
                      ************************************************** ************************************************** *********
                      ok, poddaje sie z obudowa BR :( sprobuje Bandpass'a. Niewazne juz teraz +/- takiej obudowy i ze trudno wykonac, chce poprostu wyprobowac Jednak moj RF do tego sie nie nadaje bo obudowa musialaby miec ze 90-100L , a moge miec ok 60L.

Mam teraz pytanko:

Potrzebny jest głosnik ktory nadaje sie do BP, a w obudowie zamknietej wystarczy mu z 15-20L. Pradopodobnie 10" ( 12"w 20L to chyba nie ma takiej ) o mocy od 400W RMS i cenowo mozna dostac za max.800-1000zl (nowy lub uzywke).

Ode mnie to mysle ze RF 2210, JL 10W3V3, JL10W6V2, Hertz HX250 (ten nowy)

Mielibyscie jakies typy ??

Skomentuj

Czaruję...
                      X