Zamieszczone przez takero
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przebudowa audio
Collapse
X
-
Możecie coś doradzić w kwestii tego zakupu? Jakaś konkretna niedroga firma, model?
Nie ukrywam że na tym wszystkim to znam się tyle co jak podłączyć se radyjko, poustawiać to i tamto. Założyć se głośniki itp. A już na kokretnych markach i tym co aktualnie warte jest uwagi to nie bardzo.
PS. w piątek napisałem do tego człowieka sprzedajacego te głośniki na allegro z zapytaniem czy ma jakies zwrotnice na stanie (prowadzi jakiś sklep ze sprzetem). narazie nie otrzymałem odpowiedzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcy$Potrzebujesz zwrotnicy, która może pociąć tweeter na około 3000hz.
Na allegro znalazłem 3:
jakiś_badziew_pewnie
druga
trzecia
nie wiem czym różnią się 2 ostatnie. Która lepsza?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroZamieszczone przez lklukaszZamontuj do 25 kondensator 4,7uF i będzie ok.
[quote="cursor"]Zamieszczone przez grygi13Za tę cenę kup 2 mundorfy 4,7uF, lepiej na tym wyjdziesz.
Zamieszczone przez takeroZresztą jak sądzę w cenie tych mundorfów znajdziesz aktywną zwrotę.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasztak... a w fabrycznej zwrocie do tego siedzi mundorf 4,7
Zamieszczone przez lklukasza jaką aktywną zwrotnicę a właściwie 2 szt proponujesz w cenie 40 paru złotych... :?:
A co to za problem ? Jakbym nie miał żadnej pod ręką to pożyczam od znajomego , jednego z wielu, a jakby ktoś inny nie miał kogoś na miejscu to może od kogoś z forum pożyczyć , wysyłka w obie strony to 20zł , bawię się potem przez wieczór bądź dwa jak bardzo mi się nudzi z paroma płytami , jak już dochodzę do momentu w którym mi się podoba biorę zwrotę do domu i za pomocą zwykłej dźwiękówki zbieram z niej charki filtrów które odtwarzam za pomocą paru rezów i kondów oraz opampów, a nawet bez tych ostatnich... Jak widać dla chcącego nic trudnego. Pomijam już wszystkie okazje na allegro...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takerodwóch ? Ja nie spotkałem się z aktywnymi zwrotami mono, wszystkie które mialem były stereo... Widać za małym haj endowcem jestem
Zamieszczone przez takeropożyczam od znajomego , jednego z wielu, a jakby ktoś inny nie miał kogoś na miejscu to może od kogoś z forum pożyczyć , wysyłka w obie strony to 20zł , bawię się potem przez wieczór bądź dwa jak bardzo mi się nudzi z paroma płytami
Czy ktoś z forum może mi pożyczyć w celu porządnego dogrania mojego systemu :?:
Płacę za przesyłki.
Zamieszczone przez takeroPomijam już wszystkie okazje na allegro...Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
ale Wy mi mieszacie :)
Simplex 160 + Simplex 25 bez obudowy + kondensatory Mundorf'a
takie coś za 490 zł mam do kupienia. (oferta z www.vangelion.pl )
Więc brać czy szukać tej zwrotki?
Jeśli nie szukać to co z midwooferami? Niech lecą na całym paśmie ?
Czy pytać o zwrotke, która pewnie bedzie na tych samych kondensatorach?
Skomentuj
-
Nie spotkałem się ani też nie słyszałem od nikogo wiadomości o dobrej zewnętrznej zwrotce. A co Ci z takich eksperymentów i pomiarów, skoro już na wejściu jest kijowa jakość.
Aktywnie i od razu z korekcją to można jakieś radyjko znaleźć. Choćby 9812 albo Pioneer Deh p945 (bliźniak dexa p99). Pionka chyba rekomendować specjalnie nie trzeba:)
Skomentuj
-
Co do kondensatora typek odpisał mi:
[code]Do Simplexa 25 dedykowany i zalecany kondensator to 3,9 uF[/code]
W końcu jaki to powinien być...
PS. Wezmę ten zestaw narazie z jakimiś standardowymi zwrotkami jaki tam mi dadzą (pisze że na podzespołach Mundorfa) a potem się pokombinuje coś dalej jak już będzie wszystko siedziało tam gdzie tego miejsce.
Skomentuj
-
grygi13, ja na twoim miejscu nie marnowalbym pieniedzy na ich zwrotnice.
nawet dobry kondensator nie pomoze jak zwrotnica jest skopana :P
mialem jeden zestaw z PROA - A16WG + D20NC na kondensatorze 4,7uf
to jakas parodia :lol:
jak to juz wiele razy wspominal irek i inni doswiadczeni konstruktorzy - jest bardzo niewiele glosnikow wysokotonowych ktore mozna filtrowac dobrze 1. rzedem!
tak wiec nawet bez pomiarow zastosowalbym tam dowolny filtr 2 rzedu zeby poprostu nie spalic tego glosnika...
Skomentuj
-
grygi13, jak nie masz kogos kto ci wykona zwrotnice to rob tak jak koles radzi. jak dasz 4,7uf to obnizysz ciecie wiec mozliwosc spalenia glosnika bedzie wieksza
no i kup dowolne foliowe kondensatory (MKT, MKS, MKSE, MKP itp) a napewno nie mundorfy :???: naprawde nie ma sensu narazie. dopiero jak zrobi ktos ci docelowa zwrotnice to mozesz zaszalec
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grygi13I ponawiam pytanie, co z midbasami żeby nie leciały na całym paśmie? Czego tutaj będe dokładnie potrzebował?
nic im nie grozi wiec wlacz narazie bez niczego
Skomentuj
Skomentuj