Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    Niech lepiej w tę zwrotę zainwestuje...
    Masz rację, ale nie ma co teraz dokładać do zwrotki kosztem głośników. Wpierw głośniki a później się zestroi.

Skomentuj

Możecie coś doradzić w kwestii tego zakupu? Jakaś konkretna niedroga firma, model?

Nie ukrywam że na tym wszystkim to znam się tyle co jak podłączyć se radyjko, poustawiać to i tamto. Założyć se głośniki itp. A już na kokretnych markach i tym co aktualnie warte jest uwagi to nie bardzo.

PS. w piątek napisałem do tego człowieka sprzedajacego te głośniki na allegro z zapytaniem czy ma jakies zwrotnice na stanie (prowadzi jakiś sklep ze sprzetem). narazie nie otrzymałem odpowiedzi

Skomentuj

Przecież już dostałeś propozycje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
          Potrzebujesz zwrotnicy, która może pociąć tweeter na około 3000hz.
          Rozumiem że o ta propozycje zwrotnicy chodzi.
          Na allegro znalazłem 3:
          jakiś_badziew_pewnie
          druga
          trzecia

nie wiem czym różnią się 2 ostatnie. Która lepsza?

Skomentuj

Zamieszczone przez grygi13
            nie wiem czym różnią się 2 ostatnie. Która lepsza?
            Żadna.
            Za tę cenę kup 2 mundorfy 4,7uF, lepiej na tym wyjdziesz.

Skomentuj

Sorry myślałem, że pytałeś o głośniki.

Zamieszczone przez cursor
              Zrób tak, żeby tweeterów nie zjarać a później się pomyśli o lepszą zwrotkę.

Skomentuj

jak już to zacząłbym od jakiś MKT i porównał z czymś innym , a potem bym ew pchał się w mundorfy, o ile w ogóle :P
                Zresztą jak sądzę w cenie tych mundorfów znajdziesz aktywną zwrotę.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  Zamontuj do 25 kondensator 4,7uF i będzie ok.
                  niech lepiej w tę zwrotę zainwestuje...
                  tak... a w fabrycznej zwrocie do tego siedzi mundorf 4,7
                  [quote="cursor"]
                  To tak jak mówiłem...
                  Zresztą jak sądzę w cenie tych mundorfów znajdziesz aktywną zwrotę.
                  a jaką aktywną zwrotnicę a właściwie 2 szt proponujesz w cenie 40 paru złotych... :?:
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak... a w fabrycznej zwrocie do tego siedzi mundorf 4,7
                    mowa była o aktywnej...

a jaką aktywną zwrotnicę a właściwie 2 szt proponujesz w cenie 40 paru złotych... :?:
                    dwóch ? Ja nie spotkałem się z aktywnymi zwrotami mono, wszystkie które mialem były stereo... Widać za małym haj endowcem jestem
                    A co to za problem ? Jakbym nie miał żadnej pod ręką to pożyczam od znajomego , jednego z wielu, a jakby ktoś inny nie miał kogoś na miejscu to może od kogoś z forum pożyczyć , wysyłka w obie strony to 20zł , bawię się potem przez wieczór bądź dwa jak bardzo mi się nudzi z paroma płytami , jak już dochodzę do momentu w którym mi się podoba biorę zwrotę do domu i za pomocą zwykłej dźwiękówki zbieram z niej charki filtrów które odtwarzam za pomocą paru rezów i kondów oraz opampów, a nawet bez tych ostatnich... Jak widać dla chcącego nic trudnego. Pomijam już wszystkie okazje na allegro...

Skomentuj

dwóch ? Ja nie spotkałem się z aktywnymi zwrotami mono, wszystkie które mialem były stereo... Widać za małym haj endowcem jestem
                      racja, chodziło mi o stereo a nie o2 szt mono...
                      pożyczam od znajomego , jednego z wielu, a jakby ktoś inny nie miał kogoś na miejscu to może od kogoś z forum pożyczyć , wysyłka w obie strony to 20zł , bawię się potem przez wieczór bądź dwa jak bardzo mi się nudzi z paroma płytami
                      ja chętnie pożyczę aktywną zwrotkę i pokombinuję...
                      Czy ktoś z forum może mi pożyczyć w celu porządnego dogrania mojego systemu :?:
                      Płacę za przesyłki.
                      Pomijam już wszystkie okazje na allegro...
                      możesz podać przykłady?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

możesz podać przykłady?
                        przejrzyj sobie kategorię "procesory dźwięku" w zakończonych :P

Skomentuj

ale Wy mi mieszacie :)

Simplex 160 + Simplex 25 bez obudowy + kondensatory Mundorf'a
                          takie coś za 490 zł mam do kupienia. (oferta z www.vangelion.pl )

Więc brać czy szukać tej zwrotki?
                          Jeśli nie szukać to co z midwooferami? Niech lecą na całym paśmie ?

Czy pytać o zwrotke, która pewnie bedzie na tych samych kondensatorach?

Skomentuj

Nie spotkałem się ani też nie słyszałem od nikogo wiadomości o dobrej zewnętrznej zwrotce. A co Ci z takich eksperymentów i pomiarów, skoro już na wejściu jest kijowa jakość.

Aktywnie i od razu z korekcją to można jakieś radyjko znaleźć. Choćby 9812 albo Pioneer Deh p945 (bliźniak dexa p99). Pionka chyba rekomendować specjalnie nie trzeba:)

Skomentuj

jeżeli alternatywą jest midbas pełnym pasmem i jeden kond na kopułkę to jednak wolałbym zacząć od eksperymentów z czymś innym.
                              Radio - a i owszem, korekcje czasowe etc, ale to niestety kosztuje więcej :)

Skomentuj

Co do kondensatora typek odpisał mi:
                                [code]Do Simplexa 25 dedykowany i zalecany kondensator to 3,9 uF[/code]

W końcu jaki to powinien być...

PS. Wezmę ten zestaw narazie z jakimiś standardowymi zwrotkami jaki tam mi dadzą (pisze że na podzespołach Mundorfa) a potem się pokombinuje coś dalej jak już będzie wszystko siedziało tam gdzie tego miejsce.

Skomentuj

grygi13, ja na twoim miejscu nie marnowalbym pieniedzy na ich zwrotnice.
                                  nawet dobry kondensator nie pomoze jak zwrotnica jest skopana :P

mialem jeden zestaw z PROA - A16WG + D20NC na kondensatorze 4,7uf
                                  to jakas parodia :lol:
                                  jak to juz wiele razy wspominal irek i inni doswiadczeni konstruktorzy - jest bardzo niewiele glosnikow wysokotonowych ktore mozna filtrowac dobrze 1. rzedem!
                                  tak wiec nawet bez pomiarow zastosowalbym tam dowolny filtr 2 rzedu zeby poprostu nie spalic tego glosnika...

Skomentuj

hmm, znasz sie na tym napewno o niebo lepiej ode mnie.

W takim razie potrzebuje 2 kondensatorów 4,7uf a nie 3,9 jak mi typek proponował.
                                    Co jeszcze na midbasy? Ile na oko to wyniesie?

Skomentuj

grygi13, jak nie masz kogos kto ci wykona zwrotnice to rob tak jak koles radzi. jak dasz 4,7uf to obnizysz ciecie wiec mozliwosc spalenia glosnika bedzie wieksza

no i kup dowolne foliowe kondensatory (MKT, MKS, MKSE, MKP itp) a napewno nie mundorfy :???: naprawde nie ma sensu narazie. dopiero jak zrobi ktos ci docelowa zwrotnice to mozesz zaszalec

Skomentuj

no ok. Zwrotnice może i bym sam se zrobił bo dwóch lewych rak nie mam ale narazie nie chce za to sie zabierać.

I ponawiam pytanie, co z midbasami żeby nie leciały na całym paśmie? Czego tutaj będe dokładnie potrzebował?

Skomentuj

I ponawiam pytanie, co z midbasami żeby nie leciały na całym paśmie? Czego tutaj będe dokładnie potrzebował?
                                          a dlaczego nie maja isc calym pasmem? przeciez narazie ich nawet nie sluchales wiec nie wiesz czy "krzycza" na srednicy...

nic im nie grozi wiec wlacz narazie bez niczego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X