Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa 3-way do E32

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa 3-way do E32

Hey,

czas rozgladnac sie za głosniczkam na Front

mocowo do dyspozycji przy 12V w RMS, wszystko aktywnie

wysokotonowiec - 30W
    srednie - 30w
    niskotonowiec - 130W

w autku wyglada tak:

w nogach 13cm, wysokotonowiec pojdzie ewentualnie na slupek, sredniak 65-67mm (do niego wroce na koncu)

Mam lezacego wysokotonowca Rainbow

nie wiem co to dokladnie za model ale jesli nr z naklejki jest calosciowy to jest to ART 241085, Tweeter CAL 25 Fabric ktory moznaby zastosowac. a jesli to nic ciekawego to sie rozgladne za czyms innym.

Ogolnie nie bede sie bawil w jakies wielkie szpachlowania itp, chcialbym zeby jak najbardziej zostalo oryginalnie (oprocz ewentualnie Tweeterka).

chcialem w sumie tak azeby na cockpicie grało od 200-300Hz w gore, a w nogach same Kickbassy 68,80Hz-200,300Hz. Bylem przekonany ze na desce sa 10cm, a tu sie okazuje ze zaledwie 65-67mm :( bez mozliwosci pogłebiania itp. bo pod nimi znajduja sie odrazu "kanały" ogrzewania.

Moje pytanko: czy na takich wymiarach sredniaka jest to mozliwe ? jesli nie to co za rozwiazanie zaproponujecie ? jakie przetworniki (z drugiej reki) na ten 13cm w nogach ? co za sredniaka zastosowac ?

cos do ok 500zl

Pozdrawiam
    Dawid

Pewnie Ci się ta odpowiedź nie spodoba, ale daj sobie spokój.
    3way to zarąbiście ciężka przeprawa, do której trzeba wiedzy doświadczenia a i sprzęt musi nadążać. Przy takim budżecie 2way zagra lepiej, przy 3wayu zostaje mało kasy na każdą parę głośników a przez co są one kiepskiej jakości.

No i jak chcesz to pociąć? czym? na wzmaku, na zwrotce, masz jakieś radio?
    Ze średniaków Tec SQ3 80mm mogą nisko zejść, no ale nie wejdą. Kopułkowe głośniki do 600 najniżej chyba. Można z jakąś domową Vifą, a ta znów duża będzie. Inne zabawki są droższe, chyba, że ważne jest same wrzucenie 3waya bez względu na to jak to zagra.
    Tweetery to nie problem.
    13stki w komorę znam jedne bardzo dobre, Aurum Cantus http://www.instalacjecaraudio.pl/sou...%205_1995.html takie jak tu. W komorze 2,5l-3l świetnie grają.

Skomentuj

no mozna i radyjkiem i wzmakami P99R i Alpinki MRV-F305 i 505, a i jakas aktywna zwrotke zewnetrzna by sie znalazlo pewnie

wiem ze 2way taniej i moze lepiej, ale chyba nie bedzie dobrze, bo niskotonowce w nogach a nie jak w drzwiach(link ktory podales) i jak zrobie tylko wysokotnowca w slupek to wydaje mi sie ze bedzie zbyt "rozsuniety" ten zestaw. Ale moge sie przeciez mylic

Skomentuj

Wiesz na "upartego" nie ma rady
        Nikt nie powiedział, że łatwo będzie, ale uważam, że gra nie warto zachodu.
        Może wydostaniesz dużo dźwięków ponad deskę, ale jaka tego jakość będzie?
        Masz zarąbiście ograniczone możliwości z kasą. Fajnie jest coś tańszego i fajnego znaleźć, ale bez przesady. Trzeba sobie zdawać sprawę, że kasę trzeba wydać a nie taplać się w lowendzie.

Idąc tak dalej, to niedługo będziemy chcieli dostać dopłaty za zamontowanie CA;]

Te średniaki Teca kosztują pod 400zł nowe. Tańszych średniaków do auta chyba nie ma. Jakby Ci się udało zrobić panel na średniaka, tak żeby zmieścić 10tke z małym magnesem to można kombinować. Np helix p204 czy coś w tym styku używane.

Masz potrzebę na specyficzne głośniki (małe średniaki niskoschodzące, 13cm woofer który ma grać jako kickbas). A do tego by trzeba to znaleźć w niskich cenach..

Jak masz czas i chęci to oki, ale ciężka droga.

Ps. jesteś pewien, że dex p99 ma na tyle elastyczne zwrotki, żeby pociąć 3waya? jak patrzyłem to jednak brakowało w niektórych miejscach odpowiednich cięć.

Skomentuj

a może:
          http://www.vangelion.com.pl/zestaw-t...ess-p-132.html
          tylko ci średni nie wejdzie. Będziesz musiał coś polepić.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
            Kopułkowe głośniki do 600 najniżej chyba. Można z jakąś domową Vifą, a ta znów duża będzie. Inne zabawki są droższe, chyba, że ważne jest same wrzucenie 3waya bez względu na to jak to zagra.
            a ja mam inny pomysl
            moze by tak zastosowac mala szerokopasmowke?
            zobaczcie tang bandy - 2" szerokopasmowka ktora by pelnila role srednio-wysokotonowca i do tego jakis wooferek

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              Zamieszczone przez Marcy$
              Kopułkowe głośniki do 600 najniżej chyba. Można z jakąś domową Vifą, a ta znów duża będzie. Inne zabawki są droższe, chyba, że ważne jest same wrzucenie 3waya bez względu na to jak to zagra.
              a ja mam inny pomysl
              moze by tak zastosowac mala szerokopasmowke?
              zobaczcie tang bandy - 2" szerokopasmowka ktora by pelnila role srednio-wysokotonowca i do tego jakis wooferek
              dvd84 dostał propozycje na gg Omnes Audio B3.01 albo 2.01, więc podobny kierunek

Skomentuj

nom napalilem sie na tego Omnes Audio 2.01 i jesli nic ciekawszaego nie wymysle to kupie sobie parke

[ Dodano: 2009-09-15, 17:55 ]
                dostalem propozycje na takie cos z cenami za pare:

http://www.exactaudio.de/pdf/EN50B4.pdf 70Euro

http://www.exactaudio.de/pdf/EN65B4.pdf 80Euro

i jeszcze jakis jest EK EN 50 ale 180 Euro odstrasza

Skomentuj

Czaruję...
                X