Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kosntrukcja obudowy do Rockford Fosgate HX2 RFD1212

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kosntrukcja obudowy do Rockford Fosgate HX2 RFD1212

hey, własnie dotarl w/wym głosniczek. Teraz zastanawiam sie nad obudowa. Chcialem w sumie dac w zamknietą. ale patrzac na wykres WinISD i biorąc pod uwage ze bedzie to w sedanie to pomalu mysle ze bedzie to BR.

Producent proponuje 35,40L dla zamknietej i BR 56,63L ze strojeniem na 35Hz.

co mowicie na BR w 65L ze strojeniem na 27Hz i subsonic 25Hz (jesli sie uda cos znalesc) ??

jedyne parametry ktore dało mi sie zdobyc:
    QTS 0,39
    FS 24
    VAS 120
    Xmax 14mm
    sensitivity 88
    RMS 500

Maxymalny litraz okolice 70L.

Ktos cios ciekawego zaproponuje ??

Pozdrawiam
    Dawid

Zamieszczone przez dvd84
    co mowicie na BR w 65L ze strojeniem na 27Hz i subsonic 25Hz (jesli sie uda cos znalesc) ??
    dwa słowa - bez sensu :)

po co ten subsonic ?

skoro są zalecane budy to po co kombinować jeśli nie masz odpowiedniego doświadczenia? (sam fakt zadania tego pytania o tym przesądza :P )
    winisd to nie wszystko...

Skomentuj

heh no bo ponizej 25Hz dlugie odpowiedzi impulsowe

no jak niczego ciekawego sie nie dowiem to wezmę to zalecana przez producenta.

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84
        heh no bo ponizej 25Hz dlugie odpowiedzi impulsowe
        winisd boli jak widać ;]
        Dajce spokój tym symulacjom, przecież każdy wie że w tym programie jednym z najlepszych głośników jest stx 27 150 - w 80l i niskim strojeniu mach charkę równą jak stół do 23Hz , tylko co z tego ?
        Po to wlaśnie są te gotowe projekty obudów - jeśli ktoś nie wie jaką obudowę wykonać to może rozwiać prosto swoje wątpliwości.
        Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić wiór na dwie budy i sobie porównać brzmienie , koszt to parę dyszek, chyba się opłaca ?

Skomentuj

no WinIs niby boli, ale np producent podal ze przy Litrazu 56,63 i stojeniu 35Hz port o srednicy 10,16cm powinien miec dlugosc 27,30cm. WinIsd wylicza ten port na 26,99cm czyli zbytno nie kłamie niby.

Skomentuj

dvd84, może producent zakłada że wlot jest nieco zaokrąglony, a winisd nie ? :)
            Zresztą - taka różnica nie ma znaczenia.

Skomentuj

dvd84, do liczenia tuneli winisd sie nadaje. ale do niczego wiecej!
              nigdy nie patrz na group delay lub inne wynalazki - to poprostu nie ma powiazania z glosnikem!

Skomentuj

no to miałbym prosbe, jesli posiadacie lepsze programiki to wrzuccie prosze te dane i zobaczcie co tam dobrego wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84
                  no to miałbym prosbe, jesli posiadacie lepsze programiki to wrzuccie prosze te dane i zobaczcie co tam dobrego wychodzi.
                  A ja mam propozycję. Zamiast opierać się o symulację, niezależnie jak dobry(i drogi) byłby program w którym to robisz, skorzystaj z tego co proponuje producent.
                  Myślę, że do takiej serii jak HX2 rockford przerobił sporo obudów w praktyce i podał w których wg nich najlepiej to brzmiało.

Podobnie jest z ludźmi, którzy kupują suby RE Audio i nie chcą wierzyć, że te głośniki potrafią poprawnie zagrać w takich małych obudowach.
                  Słyszałem RE-10 w dedykowanej i nieco większej obudowie zamkniętej i osobiście jestem za tym, że jak nie ma się doświadczenia, to najlepiej zrobić skrzynie wg tego co zaleca producent.

Skomentuj

ale wydaje mi sie ze RF zbyt ogolnie proponuje swoje optymalne litraze np. do glosnikow 12" zarówno HX2 jaki HE2 i Power DVC podaje te 56,63L chociaz roznia sie FS,Qts,VAS, moca i zreszta wszystkim.

źródło:
                    http://www.rockfordfosgate.com/scrip...ted=1170795053

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84
                      nie ma takich, głośników z definicji się słucha , a nie w programach symuluje.
                      dvd84, tak jak mówiłem, zamiast bawić się programami kup wióru na parę obudów i nieco rur pvc - przerobisz parę aplikacji głośnika, dobierzesz najbardziej Ci pasującą.

Skomentuj

Czaruję...
                      X