Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do tuby, 25 cm - jaki wybrać w rozsądnej cenie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do tuby, 25 cm - jaki wybrać w rozsądnej cenie ?

Witam. Za 15 zł kupiłem tubę z 25 centymetrowym głośnikiem. Głośnik wręcz identyczny do Altronic-a z allegro za 30 zł. Daje twardy i nieprzyjemny bass, a raczej stukot.

Tuba jest niewielka. Ma średnicę wewnętrzną ok 27 cm, jej głębokość to ok 36 cm, litraż tak mniej więcej 20 L. Posiada otwór bass reflex.

Zastanawiam się jaki do niej głośnik zakupić. Wiem że szału nie zrobię, ale na to nie liczę. Chcę jedynie podkręcić bas na lepszy. Całość będzie napędzana wzmacniaczem mającym moc około 100 W.

Co wy na to ?

Zamieszczone przez ilpt
    Witam. Za 15 zł kupiłem tubę z 25 centymetrowym głośnikiem. Głośnik wręcz identyczny do Altronic-a z allegro za 30 zł. Daje twardy i nieprzyjemny bass, a raczej stukot.

Tuba jest niewielka. Ma średnicę wewnętrzną ok 27 cm, jej głębokość to ok 36 cm, litraż tak mniej więcej 20 L. Posiada otwór bass reflex.

Zastanawiam się jaki do niej głośnik zakupić. Wiem że szału nie zrobię, ale na to nie liczę. Chcę jedynie podkręcić bas na lepszy
    Na to jest tylko jedna rada - sprzedaj to na allegro. Żadne 10 cali w niecałych 20 litrach nie zagra optymalnie, a szczególnie nic taniego. Daruj sobie bo nie warto.

Zamieszczone przez ilpt
    Całość będzie napędzana wzmacniaczem mającym moc około 100 W.
    co to konkretnie za wzmacniacz ?

Skomentuj

Ja do czegoś takiego wsadziłem STXa 25/100/4 SC i zagrał bardzo ładnie w Oplu Calibra :) Możnaby spróbować :)

Bassreflex porządnie dostroić, do środka gąbkę wsadzić. Zobaczy czy wiórówa w środku (otwór montażowy głośnika) sie nie rozwarstwia. Bo to lipa straszna :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ilpt
        kupiłem tubę z 25 centymetrowym głośnikiem

Skomentuj

Wzmacniacz to Soling SK1065.

Wiem że nie zagra to poprawnie i jak trzeba, jednak audiofilsko nie musi. Jednak dało by się to pewnie ulepszyć, nie za dużym kosztem.

Jeśli chodzi o wnętrze nic się nie rozpada. Wygłuszenie wnętrz to "mata" lub materiał używany do wypełniania kurtek o grubości ok 2 cm.

Co do bass ferlexu to jakiej długości mniej więcej się spodziewać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ilpt
            Co do bass ferlexu to jakiej długości mniej więcej się spodziewać ?
            To wszystko zależy co tam wsadzisz, ja np wsadził bym tam kwiaty a br zatkał... A tak na poważnie to sprzedaj to jak już ktoś radził i niewielkim kosztem zrób coś normalnego...
            No i nie pisz tuba tylko subwoofer, tuba to zupełnie co innego...

Ps. Audiofilia to choroba, a na tym forum przeważnie zdrowi ludzie się wypowiadają :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
              Ja do czegoś takiego wsadziłem STXa 25/100/4 SC i zagrał bardzo ładnie w Oplu Calibra :) Możnaby spróbować :)
              tia, głośnik z qts prawie 1 w 20 litrach

Zamieszczone przez ilpt
              Wiem że nie zagra to poprawnie i jak trzeba, jednak audiofilsko nie musi. Jednak dało by się to pewnie ulepszyć, nie za dużym kosztem.
              jedyne co możesz zrobić to redukcję z 10 cali do 8, wtedy można by sie pobawić. Nikt tu o audiofiliźmie nie mówi, baa, nikt tu nie mówi o nawet przyzwoitym graniu, a jedynie o czymś czego dałoby się słuchać bez mdłości...

Skomentuj

Z nudów wyszperałem z "skrytki" stary, dawno nie używany sub z auta. Głośnik 25 cm, robiony przez znajomego maniaka audio. Głośnik idealnie pasuje do nowej "rurki". A granie - o niebo lepsze z tym co było. Bas nie stuka, jest miękki, choć nie to co w poprzedniej skrzyni.

Czyli mozna powiedzieć że się da, ale patrząc na serwisy aukcyjne, głośniki które coś tam oferują to minimum 100 zł.

Myślę nad zakupem głośnika powożeniu go trochę w tym co jest, a potem już zrobić odpowiednią skrzynkę. Co wy na to ?

Skomentuj

bez sensu. dechy kosztuja grosze wiec o powozeniu glosnika nawet bym nie pomyslal. jesli Cie nie stac to nie musisz od razu wykanczac skrzyni, ale dechy naprawde kilka zlotych... Na glosnik ile kasy bedziesz mial ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ilpt
                    Myślę nad zakupem głośnika powożeniu go trochę w tym co jest, a potem już zrobić odpowiednią skrzynkę. Co wy na to ?
                    1mkw wiórówy kosztuje 20zł z docięciem, czy to aż tak wiele ?
                    Nie wiem co to za głośnik, więc możesz go sobie wsadzać w obudowę na oko, tylko że imho się to nieco mija z celem...
                    Prawidłowa kolejność:
                    1. Myślisz
                    2. Obierasz sobie drogę - co chcesz osiągnąć
                    3. Dalej myślisz i pytasz na forum
                    4. Radzimy Ci czego szukać
                    5. Szukasz , kupujesz
                    6. Robisz budę wg wytycznych - glośnik jest znany i ma znane parametry = wiadomo co robić
                    7. Słuchasz , cieszysz się i masz spokój na jakiś czas

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      Prawidłowa kolejność:
                      1. Myślisz
                      2. Obierasz sobie drogę - co chcesz osiągnąć
                      3. Dalej myślisz i pytasz na forum
                      4. Radzimy Ci czego szukać
                      5. Szukasz , kupujesz
                      6. Robisz budę wg wytycznych - glośnik jest znany i ma znane parametry = wiadomo co robić
                      7. Słuchasz , cieszysz się i masz spokój na jakiś czas
                      Sam bym lepiej nie podpowiedzial :grin: Pawel to w podpis musi wstawic :lol:

Skomentuj

dolphin123, damy na stronie głównej czcionką 50
                        Albo przy potwierdzaniu regulaminu przy rejestracji

Skomentuj

1-myślę
                          2-obrałem drogę
                          3-wymyśliłem niewielką skrzynię. nie oczekuję masowania pleców, skaczących rejestracji, buczenia 500 metrów przed autem ani innych szpanerskich dodatków. Oczekuję jedynie miłego i miękkiego podbicia basów, którego niestety nie uświadczy się za pomocą 10 cm głośników w podszybiu.
                          Nie licząc kosztów produkcji skrzynki, którą sklecę sam, czy coś sensownego, jeśli chodzi o głośnik dorwę w cenie 100 zł ?
                          Może to nie po waszej myśli, ale przyznam się że wczoraj kupiłem głośnik Peiying-a od znajoma za 30 zl, model Peiying PY-BC250F1. Poniżej jego parametry:
                          Revc: 3.4 Ohm
                          Qts: 0.273
                          Sd: 34.636 cm ˛
                          SPL: 87.6 dB
                          Vas: 67.798 l
                          Qms: 4.488
                          Qes: 0.29
                          BL: 13.652 Tm
                          Cms: 397.992 uM/N
                          Fo: 25.126 Hz
                          Md: 85.51 g
                          Nie: 0.358%
                          Krm: 9.629u
                          Erm: 0.776
                          Mms: 100.813g
                          Mmd: 97.107mKg
                          Kxm: 30.988mH
                          Exm: 0.692

Jeśli z niego coś by wyszło, było by genialnie :)

Skomentuj

mniej jak 30l to bym mu nie dawał, optymalnie pod 40, strojenie typowe - ze 40hz i wtedy ma prawo jakoś zagrać. W Twojej budzie nie zagra tak jak miałby szansę w większej, ale jak bardzo chcesz to możesz spróbować , choć dziwne że już tego nie zrobiłeś :P
                            Proponuję jednak zainwestować 20zł na obudowę, 3zł na br i 10zł na wykładzinę. Za więcej sprzedasz "tubę" z głośnikiem tym fabrycznym.

Skomentuj

Ja jak już pisałem nie bawię się tym co było, czyli papierowym walcem Wczoraj walec poszedł w tany, czyli sprzedany. Dlatego za bezcen kupiłem głośnik. Teraz została kasa na skrzynkę.

Jakiej średnicy i długości br szukać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ilpt
                                Jakiej średnicy i długości br szukać ?
                                winisd - taki program , Ci pomoże :P
                                http://diyaudio.pl/portal.php?show=29 <--- Tutorial

Skomentuj

No to Panie i Panowie, jazda.

Dam znać relacje z postępów.

Tym czasem zakładam temat, związany z wzmacniaczem Blaupunkta.

Zapraszam

Ps-proszę nie zamykać tematu !

[ Dodano: 2009-09-23, 13:58 ]
                                  Panie i Panowie, napotkałem pewien problem - oczywiście wspomnianego Peiyinga nie ma w zestawie głośników, więc chciałem go załadować, ale brakuje parametrów - czy wam się udało go załadować do programu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Sam bym lepiej nie podpowiedzial Pawel to w podpis musi wstawic
                                    ciekaw jestem czy sie zmiesci :lol:

Panie i Panowie, napotkałem pewien problem - oczywiście wspomnianego Peiyinga nie ma w zestawie głośników, więc chciałem go załadować, ale brakuje parametrów - czy wam się udało go załadować do programu ?
                                    sciagnij starsza wersje programu - ta nowa wymaga za wiele parametrow (a niezbedne sa tylko 3)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      ciekaw jestem czy sie zmiesci :lol:
                                      pierwsze trzy zdania daj pod prawidlowa kolejnoscia i bez enterow miedzy nimi bo za duze te Twoje posty:P spamer ! :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        tia, głośnik z qts prawie 1 w 20 litrach
                                        Qts 0,3669 dane z www.stx.pl

A ja to wsadziłem do 30 litrów. Czyli średnia objetość dla 10 cali :)
                                        Pozatym napisałem że można spróbować :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X