Witam. Chciałbym się poradzić jaki przetwornik polecicie do subwoofera 10 litrów który będzie w podłokietniku tylnym. Chciałbym żeby to był głośnik 20 cm no ale jezeli objętość obudowy zmusi mnie do zastosowania mniejszego to też nie będzie źle. Byle jakoś to zagrało i uzupełniło przedni system gdzie grają 13 cm (dodam że pod wzmacniaczem całkiem nieźle walą no ale niskich częstotliwości nie ma..). Zależy mi na przyjemnym, miłym zejściu a nie na decybelach. :)) Druga sprawa.. będzie to grało pod wzmacniaczem w mostku 180W RMS więc myślę że mocy wystarczy.. tylko jeden problem jest że chciałbym zastosować jakiś tańszy głośnik tak do 100 zł .. i niewiem co wybrać mam już mętlik w głowie... z góry dzięi za pomoc :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer w podłokietniku tylnym :)
Collapse
X
-
cursor, tańszą jest Re audio RE8 D4 albo lepiej S4
http://caraudioteam.pl/catalog/produ...products_id=57
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSoundcursor, tańszą jest Re audio RE8 D4 albo lepiej S4
http://caraudioteam.pl/catalog/produ...products_id=57
Aktualnie zastąpiła je seria REX i tylko w wersji D4(2x4ohm):
http://www.essa.com.pl/oferta/index....d=237&pid=1470
:wink:
Skomentuj
-
zizou88, zapytam z innej beki - jaki to wzmacniacz? podaj producenta. Czy ma jakiś lepszy filtr? albo boost na niższych czestotliwosciach? Mam głośnik który można by było wsadzić w taką obudowę zamknięta, odciąć na ok 50Hz i zasilić tymi przynajmniej 150W i jakoś by to grało - nawet znośnie w stosunku do poniesionych kosztów.
Skomentuj
-
Spectron Spa 4150 ma filtr Low pass czy jak to sie tam nazywa. 180 RMS w mostku więc te 150 W powinien pociągnąć. A jaki masz ten głośnik ?
I podbicie basu też ma
[ Dodano: 2009-10-07, 10:31 ]
hmmm pobawiłem się troche w WinISD pro, zasymulowałem głośnik Alphard Lw 800 bo podobno w małych budach sie sprawdza..
Wyszło mi coś takiego że w obudowie 4th bandpass 5l tylna komora i 3 litry przednia, port średnicy 4,7cm i długości 9 cm to uzyskałbym -3db przy 59Hz...
Skomentuj
-
zizou88,
Nie baw się w 4th bandpass bo to jest dla zaawansowanych gości, którzy wiedzą co robią i wiedzą jak to policzyć.
Zrób albo closed albo br.
A tego głośnika nie znam.
Zamieszczone przez zizou88chciałbym zastosować jakiś tańszy głośnik tak do 100 zł ..
popatrzę może coś znajdęJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Dobra skrzynke mam już zmontowaną, wsadziłem Tonsila 20/40 8 Ohm. Obudowe porządnie wytłumiłem watoliną ze starej kurtki zimowej. Musze przyznać że przy cichym słuchaniu bas był ładny i niski ale wystarzyło troszke przygłośnić i chciało go wypluć.... hmm może jakiś inny Tonsil np. 20/80 4Ohm ??
A ten boshmann ?? niby buda 5 litrów mniejsza niż mówisz ale porządnie wytłumiona ... może by to dało rade ?
Skomentuj
-
A ten boshmann ?? niby buda 5 litrów mniejsza niż mówisz ale porządnie wytłumiona ... może by to dało rade ?
Mam alpierda CW1002C, też sobie przyzwoicie radzi w małym closed. Jak chcesz to wpadnij, przykręcimy go do skrzynki(magnesem na zewnątrz) i przetestujemy.
Skomentuj
-
ale ten alpierd do 10" a ja musze mieć 8"
Niestety, ale to nie ten budżet, żeby wymagać cudów od 8".
Jedyna opcja jak ma być tanio, to zwiększenie obudowy i kupno wspomnianego boschmanna.
Ew. możemy się ugadać i wrzucimy do tej skrzynki wspomnianego tonsila. Mam też audio system hx08(jest w dziale sprzedam), też możemy go wrzucić i sam zobaczysz jaka jest różnica jak dołożysz do lepszego głośnika.
Skomentuj
Skomentuj