Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o sprawdzenie skrzyni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o sprawdzenie skrzyni

Głośnik Hertz DS250
    Rozmiar: 250mm
    Rodzaj: woofer 250mm
    Moc Max: 300 W
    Moc RMS: 150 W
    Skuteczność: 90 dB
    Impedancja: 4 ohm
    Pasmo przenoszenia: 32 - 400 Hz

Skrzynia - zamknięta, taką będzie mi łatwiej zbudować, a i jej charakterystyka mi odpowiada.

Wymiary: Długość 55cm, Wysokość 36cm, Głębokość 24cm u podstawy.
    Kąt 75stopni. - dało to ponad 30litrów.

Przeglądałem kilka rodzai takich skrzyń i ludzie różnie montują głośnik - albo na pochyłej ścianie albo na przeciwległej prostej albo w ogóle z boku...

Ja chcę postawić go skosem w głąb bagażnika i na prostej, największej ścianie umieścić głośnik. Może tak być? Czy wymiary są ok?
    Warto do takiego rozmiaru skrzyni dać przegrody dla usztywnienia?

Wygłuszenie rzucę na wszystkie ściany po za głośnikową - jakaś pianka/gąbka ok 3cm.

PinBack,
    no z tych parametrów to skrzyni nie wyliczysz..
    Zamieszczone przez PinBack
    Skrzynia - zamknięta, taką będzie mi łatwiej zbudować, a i jej charakterystyka mi odpowiada.
    to trzeba sprawdzić z parametrów T-S czy się nadaje do takiej skrzyni.
    Przeglądałem kilka rodzai takich skrzyń i ludzie różnie montują głośnik - albo na pochyłej ścianie albo na przeciwległej prostej albo w ogóle z boku...
    to zależy od samochodu jak im pasuje
    Wygłuszenie rzucę na wszystkie ściany po za głośnikową - jakaś pianka/gąbka ok 3cm.
    wygłuszenie wkłada się po odsłuchu. Eksperymentalnie. Może się okazać, że będzie za mało albo za dużo.
    "Wytlumienie kolumny zawsze dobieramy doswiadczalnie! posluchaj co ci sie bardziej podoba i sam zdecyduj ile zastosujesz" - cytat
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, większość już zrobiłem - zostało mi ją obić i tutaj pojawił się problem.
      Cenowy problem. Na forum znalazłem skrzynie, któych obicie kosztowało ich autorów nie więcej niż 20zł. Ja wykładziny tańszej niż 40zł nie znalazłem...
      Gdzie mogę taką kupić? Byłem u tapicera (nie pytajcie o cene) i w zwykłym dywanowym

Skomentuj

Ja chcę postawić go skosem w głąb bagażnika i na prostej, największej ścianie umieścić głośnik. Może tak być?
        tak. sam tak montowalem suba. kolega Ploter tez ostatnio pokazal takie zdjecie

Cenowy problem. Na forum znalazłem skrzynie, któych obicie kosztowało ich autorów nie więcej niż 20zł. Ja wykładziny tańszej niż 40zł nie znalazłem...
        Gdzie mogę taką kupić? Byłem u tapicera (nie pytajcie o cene) i w zwykłym dywanowym
        allegro
        cena 10-15zl/mb (1,4-1,6m2)
        zamow sobie z zapasem na kolejne skrzynki

sposob oklejania masz pokazany tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          tak. sam tak montowalem suba. kolega Ploter tez ostatnio pokazal takie zdjecie
          Na życzenie :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Fajny pomysł z tym zabezpieczeniem :)
            Teraz mam jeszcze pytanie o ustawienie suba w bagażniku.
            Mam BMW e39 więc jest gdzie go ustawiać... Po porawej mam piec przykręcony więc myślę, że dam go do oparcia siedzeń z lewej strony, przodem (głośnikiem) do klapy bagażnika.

Skomentuj

Ewentualnie mój drugi subik (sprzedany)

Skomentuj

nie zrobiłem takich krawędzi i mam wszystko na gładko - może być problem z oklejeniem...
                Cóż, człowiek uczy się na błędach :)

Skomentuj

nie zrobiłem takich krawędzi i mam wszystko na gładko - może być problem z oklejeniem...
                  ja problemów nie miałem (patrz na subik na zółtym głośniku) ot wszystkie łączenia są z tyłu, ścianka z głośnikiem klejona pierwsza, łączenie tylko jedno widoczne :P a w tym drugim ścianka jest cofnieta bo tak .... lepiej złapać za krawędź przy przenoszeniu :P a w tym żółtym żeby przenieść jest maskownica

Skomentuj

Słyszałem taką teorię, że suba w samochodzie powinno ustawiać jak najdalej kierowcy słuchacza na przeciwległym boku bagażnika. Czyli w tym przypadku po prawej stronie. Powiedział mi to gość który w car-audio siedzi już ponad 10lat więc jest doświadczony. Co wy na to?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                      Słyszałem taką teorię,
                      Teorie są różne :) Ja nie zauważyłem zmiany brzmienia w zależności od grania duzegu suba :P Gdy miałem zaś band-passa na ARN150 :P to w jedną stronę bardziej uzupełniał dolne rejestry :P i to brem skierowanym w słuchacza :P

Skomentuj

wszystko zalezy od konstrukcji pojazdu
                        zawsze trzeba dobierac polozenie doswiadczalnie

Skomentuj

Pawel S.,
                          ale nie da się dobierać doświadczalnie jak się robi odlew w boku.
                          Najpierw by trzeba było zbić skrzynię testową.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                            jak się robi odlew w boku
                            Jak sie tak robi to już jesteś skazany na jedno ustawienie głośnika.... moja skrzynka nie jest odlewana tylko zwykła paczka :P aż z ciekawości pobawię sie ustawieniem :P na tym samym kawałku piosenki i zdam relację :)

Skomentuj

ploter,
                              to ja czekam bo jestem bardzo ciekawy...

[ Dodano: 2009-10-12, 22:00 ]
                              ploter,
                              to ja czekam bo jestem bardzo ciekawy...

a jak się robi odlew to można by było wcześniej też przetestować czy takie ustawienie ma sens... al eto się okaże.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X