Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z instalacją elektryczną...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z instalacją elektryczną...?

Witam.

Ostatnio budowałem z kolegą subwoofer do auta i pojawił się problem.
    Przy średnich głośnościach subwoofer zaczyna charczeć i nie do końca wiemy co jest przyczyną. Prawdopodobnie sygnał z radia jest przesterowany, mimo, że nie jest włączone żadne podbicie, a głośność ustawiona mniej więcej na 1/4 skali - przy mniejszych głośnościach problem nie występuje. Gdy podpinamy inne źródło dźwięku, aniżeli radio można już zagrać na pełnej głośności. Poza tym podświetlanie LCD w radiu przy uderzeniu basu lekko przygasa.

I tu pytanie, gdzie szukać problemu? Czy możliwe jest, że radio dostaje za mało prądu i powstaje efekt przesterowania sygnału, mimo, że radyjko gra cicho ?
    Wzmacniacz to konstrukcja na mosfetach, około 200W RMS, kondensatora brak, ale przy tych mocach chyba nie jest konieczny?

Z góry dzięki za pomoc.

A może więcej szczegółów?
    Jakie kable prądowe do wzmaka są pociągnięte?
    Na jakich kablach wisi radio?
    Co to za radio?

Skomentuj

Radio Kenwooda, modelu w tej chwili nie pamiętam, jeśli to istotne to napiszę później :)
      Za kabel zasilający wzmacniacza robi miedziany kabel elektryczny ~1,5mm2, ale chyba to nie za mało, skoro na innym źródle dźwięku nie ma przesteru?
      Co znaczy na jakich kablach wisi radio? Jeżeli chodzi o kable zasilające, są oryginalne, nie ruszane. Auto to Hyundai Pony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Overclocker
        Za kabel zasilający wzmacniacza robi miedziany kabel elektryczny ~1,5mm2, ale chyba to nie za mało, skoro na innym źródle dźwięku nie ma przesteru?
        Moim zdaniem tu leży pies pogrzebany.
        Podłącz wzmacniacz na przynajmniej 6mm^2 i zdaj relację.
        Możesz skręcić też jako jedną żyłę 3x 1,5mm^2.

U kumpla mój wzmak przy większych głośnościach mocno zniekształcał(ewidentnie brakowało prądu), później dopiero dowiedziałem się, że na masę użył tylko 1,5mm^2

Skomentuj

Ale gdy jako źródło zamiast radia był notebook, to można było puścić na "pełen" gwizdek i było ok... I dziwne jest też to przygasanie podświetlania w radyjku. Może jeszcze jakieś pomysły ?

Skomentuj

cursor, Ale tu problemu niema jak sygnal jest podany z laptopa/ wystepuje przy duzo wiekszej glosnosci.

Sygnal do suba ciagniety jest z wyjscia niskopoziomowego, pomoglo troche odpiecie wszystkich glosnikow od radia, ale tez to nie bylo to co z laptopem. Zbyt malo pradu dla radia/zbyt niski sygnal daje?

Skomentuj

a bez podlaczonego wzmacniacza tez przygasa radio?
              mi sie wydaje ze sa jakies problemy z radiem - brak masy na RCA czy cos takiego

Skomentuj

Właśnie, że jak wzmacniacz jest odłączony od prądu to nie przygasa radyjko. Co więcej, przy wyłączonym silniku radio wyłącza się, gdy podkręci się głośność mocniej...to też dzieje się tylko, gdy wzmacniacz jest podłączony.

A kable są jednak 2x2,5 mm2

Skomentuj

Overclocker, rozbierz radio i sprawdz stan sciezek glownie masy
                  zmierz tez poziom sygnalu wychodzacego z RCA

Skomentuj

Moja propozycja. Pociągnijcie prosto z aku kable 2x2,5mm^2 do radia i do wzmaka jakieś 6mm^2 i zadbajcię o pewną masę dla wzmaka.

Skomentuj

Czaruję...
                    X