Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebna pomoc w dobraniu glośników do woofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna pomoc w dobraniu glośników do woofera.

Witam mam problem jak w temacie, zastanawima się co wybrać do woofera, założenia są nastepujące:
    głośniki mają być dwa, nie pytajcie dlaczego(znajomy ma taki kaprys)
    Najlepiej żeby było to coś z hertza, ponieważ reszta sprzętu jest tej marki(równiez kaprycho)
    budżet to około 300zł za sztukę
    Wzmacniacz na razie jest hertz EP4 w mostku 2x 190W, ale w razie potrzeby w plaie jest inny wzmacniacz (najlepiej hertz :)) max do 1000zł

Całość ma grać w golfie 4, założenie jest takie aby odczuć znaczną różnicę w porównaniu do tego co było wcześniej czyli woofer hertz EBX 250R + wspomniany wzmacniacz EP4,
    Druga sprawa aby bas był szybki bez zamulania, myślałem o zamkniętej obudowie, ale z drugiej strony przydało by sie też czasami dobre zejście(jakiś komprois), i nie wiem na co się zdecydować może obudowe BR strojoną wyżej, aha i jeszcze jedna ważna sprawa na jeden głośnik mam do dyspozycji 30L max 40L.

Wstępnie zastanawiałem się nad hertzem DS 300, lub ewentualnie ES 300 ale to juz przekracza budżet, myślałem też o MDS 08 ale nigdy go nie słyszałem i nie wiem czy 2 takie przetworniki zrobia wystarczajace zamieszanie?
    Proszę o jakieś sugestie nie koniecznie z hertza, z góry dzięki.

Jak ma być mocniej to MDS08 bym w ogóle odpuścił.

Może RE Audio SR, ale to też przekracza budżet.
    Ew. RE Audio Rex12 i do tego jakaś mocna 2ch(Rex są tylko 2x4ohm).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pan_sowa
      myślałem też o MDS 08 ale nigdy go nie słyszałem i nie wiem czy 2 takie przetworniki zrobia wystarczajace zamieszanie?
      tak, wystarczajace. z kopem i szybko bedzie. no ale z zejsciem to juz nie zaszalejesz... slychac wyraznie ze to maly sub

Skomentuj

Mam taką propozycję.

11. listopada robimy spota z forum strefa car audio(śląsk i opolskie). Spot odbędzie się najprawdopodobnie w centrum katowic.
        Jakby kumpel był zainteresowany, to namówię kumpla, żeby zabrał swoje RE Audio SR-12, to będzie można posłuchać co to potrafi, jeśli koledze zależy ciśnieniu, a nie na jakości(co nie znaczy, że te suby to muły)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          tak, wystarczajace. z kopem i szybko bedzie. no ale z zejsciem to juz nie zaszalejesz... slychac wyraznie ze to maly sub
          Właśnie odwrotnie. Zejście ma bardzo fajne, lepsze niż 10tki. Szybki też jest, ale kopa nie ma specjalnie.

Tutaj jest wątek o MDS08: http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=4502
          z wypowiedziami osób, które się nasłuchały tego suba sporo

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
            Mam taką propozycję.

11. listopada robimy spota z forum strefa car audio(śląsk i opolskie). Spot odbędzie się najprawdopodobnie w centrum katowic.
            Jakby kumpel był zainteresowany, to namówię kumpla, żeby zabrał swoje RE Audio SR-12, to będzie można posłuchać co to potrafi, jeśli koledze zależy ciśnieniu, a nie na jakości(co nie znaczy, że te suby to muły)
            Dzięki za propozycje ale problem polega na tym że SR-12 to już za bardzo wykracza poza budżet, a druga sprawa ten kumpel jest tak zakręcony i zapracowany że wątpie aby znalazł czas na spot, dlatego też mi zlecił dobranie sprzętu i robciznę, a nie bawi się w to sam, jak sam powiedział on się nie zna na tym i ja mam mu to zrobić tak że temat jest ciężki żeby za kogoś coś wybrać, ale wiem co miał wcześniej i wiem że podobało mu się bardzo jak gra u innego znajomego skrzynka na 4 magnatach xpress 12 w closed napędzane lanzarem optidrive.

Co do MDS 08 to utwierdziłem się w przekonaniu że to bedzie za mało.
            Przegladajac różne oferty, udało mi się znaleść hertza ES 300.3 a 370zł i nie wiem czy sie na to nie skuszę głośik w zasadzie nadaje się do closed, przeprowadzłem pare symulaji w winisd i wydaje mi sie ze w 30l nie będzie źle przynajmniej moim zdaniem.
            Tylko najlepiej sprawdził bym to w praktyce, mają to być dwa takie przetworniki, i planuje do tego wzmacniacz hertza EP 2X ponoć 700W r.m.s , i w związku z tym mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym głosnikiem ES 300.3 może lepiej dać go w bassreflex tylko czy nie będzie zamulał z qts-0,51?

Skomentuj

Skoro 300zl za sztukę to proponuję glośniczki dobrej firmy JBL GT5-500C $0W. Są narożne,neie wiem czy będą Ci odpowiadać. Co sądzisz??

Skomentuj

Czaruję...
              X