Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOCYYYY !!! skrzynia do alphasonik PSW 612J !!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POMOCYYYY !!! skrzynia do alphasonik PSW 612J !!!!

Witam wszystkich.
    Potrzebuję pomocy w obliczeniu skrzyni do głośnika alphasonik psw 612J 700 w RMS, 2x4 Ohm.
    Mam wszystkie potrzebne dane:
    Fs 29,27/Qts 0,528/ Qes 0,57/Qms 6,58/Vas 64,86/Xmax +-14,5/Rms 700/Freg 30-500hz /SPL 87/EBP 56/Le 2,2/Re 3,4x2.

Próbowałem to obliczyć na winisd ale mi jakoś nie wychodzi. Mam takie dwa głośniki i chciałbym zrobić 2 takie same skrzynie najlepiej z bass refleksem. Wzmacniacz pod jakim będą grały to alpine MRV 1507 v12 - 900 w RMS przy 4 Ohm po zmostkowaniu. Proszę o pomoc i o opinie na temat tego sprzętu, czy on do siebie pasuje.

Dzięki i Pozdrawiam

a szukales PDFa producenta z zalecanymi skrzyniami?
    sadzac po danych glosnik nadaje sie do obudowy zamknietej

a co do podlaczenia do wzmacniacza to musialbys kazdy glosnik podlaczyc do osobnego kanalu - ile wyciaga ten wzmacniacz na jednym kanale przy 2ohm?

[ Dodano: 2009-11-08, 20:19 ]
    This series of woofers is designed for competition and works best in small sealed enclosures and moderately sized ported enclosures. It features Alphasonik’s new ring that hides the mounting screws, making for a sleek looking installation.
    konkretnych danych brak
    ja bym sie bawil w przedziale 30-50 litrow

[ Dodano: 2009-11-08, 20:24 ]
    wiedzialem ze musi byc PDF :P
    http://www.alphasonikinc.com/images/...Parameters.pdf

b-r od 56 do 99 litrow :shock:
    no chyba ich cos pogrzalo :lol:
    zamknieta 24-35 litrow - zdecydowanie bardziej praktyczne

Skomentuj

cześć, dzięki za odpisanie

[ Dodano: 2009-11-08, 22:38 ]
      jeden kanał ma 450 w RMS przy 2 ohmach. a co do skrzyni zamknietej to właśnie taką mam, pożyczyłem od kolegi żeby przetestować i powiem szczerze że ten bass tak jak by się w tej skrzyni tłumił. z kolei niedawno miałem nim trochę pograć w skrzyni o pojemności około 30 litrów z bass refleksem z boku skrzyni takim prostokątnym i grało o wiele lepiej, ale to i tak nie to o co mi chodzi i nie wydaje mi się żeby ten sprzęt nie mógł lepiej zagrać. a jeśli chodzi o podłączenie to cewki połączyłem szeregowo i póżniej głośniki równolegle i otrzymałem 4 ohmy i to wszystko podłączyłem pod bridga na 4ohm. co robię żle ?? nad czym popracować, lepszy kabel +, większy kondensator (mam 1 f ) ??????

Skomentuj

Pawel S., z tego co widze to parametry troche sie roznia wiec nie do konca to te same glosniki chyba.

Skomentuj

a no faktycznie - tam jest bez literki J

lapy, no to wsadz jeden glosnik w 50 litrow b-r (wiecej niz 60litrow do samochodu bym nie dawal) i podlacz tak jak to opisales
          cisnienie bedzie wieksze ale o jakosci przy takich glosnikach nie ma mowy :P

Skomentuj

ten z literką J jest z nowej serii, ma 2 cewki po 4 ohmy. a dlaczego piszesz że "o jakości przy takich głośnikach nie ma mowy ??" są słabę, czy akurat takie podłączenie to zepsuje ?? a może lepiej będzie jak podłącze każdy głośnik pod osobny kanał na 2 ohmy jak to napisałeś ??

Skomentuj

Zamieszczone przez lapy
              a dlaczego piszesz że "o jakości przy takich głośnikach nie ma mowy ??" są słabę, czy akurat takie podłączenie to zepsuje ??
              nie. to sa glosniki do wytwarzania cisnienia a nie dobrego odtwarzania muzyki...

Skomentuj

to może je sprzedam, i zaproponowałbyś mi coś lepszego ??
                ps.(jeden taki głośnik kosztuje około 1400 zł)

Skomentuj

masz je? sluchales ich? jak tobie sie podoba to po co zmieniac?
                  wsadz narazie je w 50l b-r i zobacz jaki bedzie efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez lapy
                    ps.(jeden taki głośnik kosztuje około 1400 zł)
                    i jakie to ma znaczenie ?

Skomentuj

ej a czy mozna podlaczyc 2 głośniki do mostku? czy lepiej je rozdzielic na 2 kanaly tzn 1 głosnik na 1 kanal a 2 glosnik na 2 kanal oczywiscie przy wzmaku 2 kanalowym.

Skomentuj

to bez znaczenia.
                        zakładając że mówimy o szeregowym połączeniu glośników.

Skomentuj

witam,

ja już się w tym gubię. powiedzmy że zostajemy przy skrzyni około 50 l z BR.

to jak mam je podłączyć ?? które połączenie jest lepsze ??

dane wzmakia : Alpine mrv 1507 v12
                          moc na mostku przy 4 ohmach - 900 w RMS
                          moc na kanał przy 4 ohmach - 225 w RMS
                          moc na kanał przy 2 ohmach - 450 w RMS

POŁĄCZENIE 1 :
                          jeden głośnik ma dwie cewki po 4 ohmy. jak te cewki połącze szeregowo to mam 8 ohmów. i teraz jak połącze dwa takie głośniki równolegle to mam razem 4 ohmy i teraz mogę je podlączyć pod mostek na 4 0hmy

POŁĄCZENIE 2 :
                          W każdym głośniku łącze cewki równolegle i mam wtedy głośnik 2 ohmowy który łącze pod jeden kanał na wzmaku i tak samo robię z drugim głośnikiem

przypominam że głośnik ma 700 w RMS ale nie wiem przy ilu ohmach ?? czy jedna cewka tyle ma czy dwie razem wzięte ??

[ Dodano: 2009-11-11, 13:11 ]
                          Zamieszczone przez takero
                          i jakie to ma znaczenie ?
                          a no takie ma znaczenie że jak je sprzedam za niezłą kaskę to może kupię jakiś głośnik jeden 4 ohmowy co się bardziej będzie nadawał do tego wzmaka niż one ?? :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez lapy
                            przypominam że głośnik ma 700 w RMS ale nie wiem przy ilu ohmach ?? czy jedna cewka tyle ma czy dwie razem wzięte ??
                            obie razem - obojetnie w jakim polaczeniu

oba polaczenia sa poprawne i mozesz zastosowac oba

Zamieszczone przez lapy
                            a no takie ma znaczenie że jak je sprzedam za niezłą kaskę to może kupię jakiś głośnik jeden 4 ohmowy co się bardziej będzie nadawał do tego wzmaka niż one ??
                            no a jak my doradzimy ci cos lepszego jakosciowo a tobie nie spodoba sie bo za male cisnienie wytwarza? to co wtedy :P

Skomentuj

nie wiem, narazie to mi ten alphasonik wytwarza za małe ciśnienie. a powiedz mi jak to jest z mocowaniem głośnika magnesem na zewnątrz skrzyni ?? o co tutaj dokładnie chodzi i czym się różni od normalnego mocowania głośnika ??

Skomentuj

Tym ze jest magnes na zewnatrz obudowy i jest odrobine wieksza objetosc skrzynki wtedy, tzn magnes nie zajmuje miejsca i kosz.

Skomentuj

i nic więcej ?? nie ma różnicy np. w jakości lub ciśnieniu jakie głośnik wytwarza ??

Skomentuj

no i wyglada lepiej :P (czasami)
                                    co do basu to nie ma najmniejszego znaczenia

Skomentuj

Czaruję...
                                    X