Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio do starego Jaguara i Bass z malych glosnikow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio do starego Jaguara i Bass z malych glosnikow

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy :-)

Jestem posiadaczem Jaguara xj40 z 91 roku, i chcialbym w nim zmienic kilka rzeczy jezeli chodzi o naglosnienie. Fabryczny system sklada sie z radia ktore podobno ma wnetrzosci Alpine, zmieniarka CD, 6 glosnikow - jeden w kazdych drzwiach, oraz dwa subwoofery 13 cm ktore sa pod tylna kanapa i jako skrzynke wykorzystuja belke poprzeczna oraz progi karoserii.

Radio zdaje sie miec 6 kanalow, a niskie tony sa odciete z glosnikow w drzwiach i sa kierowane tylko na subwoofery. Gdy za pomoca fade/balance ustawi sie tak aby gral tylko jeden glosnik w drzwiach, to subwoofery graja dalej niezaleznie od reszty.

Gra to calkiem ladnie, jedyny problem to ze jak sie za bardzo podkreci volume, zaczynaja pierdziec te subwoofery. W drzwiach glosniki dzialaja ladnie nawet gdy jest bardzo glosno.

Chcialbym poprawic basy, i tu pojawiaja sie problemy... Nie moge wsadzic poprostu skrzynki do bagaznika poniewaz jest oddzielony od komory pasazerow metalowa scianka, i jakby tego bylo malo to bezposrednio pod polka znajduje sie zbiornik paliwa.

Zbiornik na szczescie nie ma zupelnie plaskiej gornej powierzchni, wiec w polce mozna by bylo zrobic jakies otwory i powietrze by jakos tam przechodzilo w okol baku. Narazie jest tam 6 malych otworow wentylacyjnych ktore maja ok 6x3 cm.

Druga opcja to wymienic standardowe subwoofery na jakies mocniejsze napedzane wzmacniaczem, ale nie wiem jaki potezny bass mozna wyciagnac z tak malego glosnika?

Bardziej by mi pasowalo zrobic tak jak jest pokazane na ostatnim zdjeciu, i zrobic zabudowe w przestrzeni pod kanapa. Pytanie tylko czy kanapa z gabki i skory przepuszczalaby dzwiek i nie przeszkadzalaby w swobodnej pracy glosnika? Nie mam jak zmierzyc pojemnosci tego, ale sadze ze napewno jest tam parenascie litrow, jak nie wiecej.

Zalaczylem zdjecia fabrycznego systemu oraz kilka fotek z photoshopa tego co chcialbym zrobic.

Radio Alpine:

Glosniki w Drzwiach:

Fabryczne Subwoofery:

Fabrycznie:

Plan:

A może taki Audio System HX08 SQ w 8l closed na tylnej półce?

Skomentuj

BTW piękne auto :)

Skomentuj

Co Ci z tego skoro radio na kasety ?
        Ja w miejscu gdzie grają te 13 wrzuciłbym coś niedużego w bp i wyloty w miejscach głośników.
        Oblicz jaki masz litraż do dyspozycji.

Do tego wzmacniacz z hi in i można już coś zlepić.

Skomentuj

@ Cursor: Myslalem o tym samym, ale tym wiecej czytam na ten temat, tym wiecej slysze o tym jakim zlym rozwiazaniem sa glosniki w polce.

@ Songokan: Dziekuje

@ Takero: Rzeczywiscie na kasety, ale komponuje sie ladnie z reszta wnetrza, i skoro ma sterowanie zmieniarka to moge sluchac plyt. Czy z dodatkiem wzmacniacza naprawde bylaby potrzeba wstawiania innego radia? Zastanawiam sie jedynie nad przelozeniem radia od nowszego Jaguara x300 ktore wyglada podobnie, tez ladnie i oryginalnie, ale jest znacznie zmodernizowane.

Tu widac stare i nowe radia obok siebie:

Skomentuj

jeśli wzmacniacz miałby wejscie wysokopoziomowe to niczego nie musiałbyś zmieniać.

Skomentuj

@ Cursor: Myslalem o tym samym, ale tym wiecej czytam na ten temat, tym wiecej slysze o tym jakim zlym rozwiazaniem sa glosniki w polce.
              Głośniki grające pełnym pasmem są złym rozwiązaniem. Co innego sub na tylnej półce, a takie rozwiazanie już widziałem. W mercach i bmw sedanach takie coś niektórzy stosują i daje to pozytywne rezultaty, a taki HX08 myślę, że zagra lepiej niż te 2 13'

Skomentuj

A moze cos takiego? :) W polce jest strasznie malo miejsca i musialby byc bardzo plaski glosnik.

Problem ze nawet z dziurami w polce, powietrze musialoby sie przedostawac wokol baku (nie jest idealnie prostokatny, wiec za spore szczeliny na okolo.

Skomentuj

G@briel, najpierw to przetestuj bez dziurawienia pojazdu - pozycz od kogos lub podjedz do salonu CA

Skomentuj

a jak by zamiast tych seryjnych 13 zalozyc cos z TangBanda? oni mieli w ofercie fajne woofery ~13cm

Skomentuj

Czaruję...
                    X