Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt Car audio do Vw Bora??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt Car audio do Vw Bora??

Witam.Chciałbym zamontować jakiś fajny sprzęt car audio do mojej bory ponieważ oryginalny system gra tak sobie :sad:.Mam na ten cel 3500zł a muzyka jakiej słucham to techno,dance,pop,hity radiowe i hip hop .A więc potrzebuje radia,zestaw odseparowany 165mm na przód(drzwi wygłuszyłem),wzmacniacz na przód,dwa szybkie głośniki niskotonowe 10"(25cm) do skrzyni bassreflex(bora to sedan i closed nie wchodzi w grę) i wzmacniacz(monoblock)do subów i jak będzie niezbędny to jakiś kondesator.Co w tej cenie polecacje?Będę bardzo wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam :grin:

Bolesław1991, 3500zl to juz spora kasa...
    i z takim budzetem nie da sie poprostu powiedziec kup to i to

najpierw musisz dokladnie okreslic swoje preferencje co do sprzetu

slyszales juz cos?
    co sie podobalo a co nie?

Skomentuj

na początek może zaczerpnij coś stąd http://www.strefaciszy.net/instalacje.htm
      lub z innej firmy instalatorskiej żeby podchwycić projekt zagospodarowania swojej obory.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Slyszałem jakieś radio pioneer bez mp3,jbl gt-5 pod wzmakiem voicekraft i nie za bardzo mi się to podobało.A co do preferencji to tylko to w życiu słyszałem więc nie mam odniesienia do innych

Skomentuj

Bolesław1991, to musisz pojechać na jakiś spot car-audio. Ostatnio był taki jeden organizowany i było bardzo miło. Można było posłuchać paru ciekawych instalacji. Tu są informacje. Zapraszam na następny:
          http://strefacaraudio.pl/forum/topic...vt3552,180.htm
          http://www.audiocar.pl/forum/viewtop...=asc&start=450
          lub pojechać do jakiegoś dobrego zakładu car-audio gdzie sobie będziesz mógł odsłuchać paru ciekawych klocków. Tylko nie takich co ci dadzą głośnik w rękę i powiedzą, że ten będzie najlepszy. Tak nie wybierzesz. Ale wg mnie najpierw spot.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A niewiesz kiedy i gdzie koło wawy jakiś spot?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bolesław1991
              A niewiesz kiedy i gdzie koło wawy jakiś spot?
              Dostałeś linka więc wejdź i poczytaj/zapytaj. Wszystko trzeba zrobić za Ciebie? Pojechać na spota też?

Skomentuj

Sorki niedoczytałem :)

Skomentuj

Bolesław1991, 3500zl to jest duzo. ale jak pojdziesz do piereszego lepszego salonu CA to nawet za tyle kasy mogaci prawie nic nie zrobic i nie bedziesz zadowolony z brzmienia...
                  tak wiec najpierw musisz bardzo duzo posluchac zanim zdecydujesz co bys chcial zainstalowac u siebie

naprawde warto zainwestowac w podroze spoty itp bo przynajmniej nie zmarnujesz reszty kasy :P

Skomentuj

Pawel S., ma rację
                    wcisną ci to co akurat mają na stanie albo na czym mają lepszy zysk
                    ale zawsze warto coś posłuchac
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co to w Wawie nie ma dobrych zakładów?:)
                      W dobrym zakładzie niech nawet sprzedadzą (wcisną) to co mają na stanie i na czym mają lepszy zysk. Niech z tych 3500zł wezmą połowę za robotę. Byle efekt końcowy był dobry

Skomentuj

Marcy$, zakłady dobre są. Ale to jest forum diy więc trzeba coś zrobić samemu. A po co dać zarobić zakładowi car-audio jak te pieniądze można przeznaczyć na lepszy sprzęt. a efekt końcowy może być lepszy.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Masz racje, ale z tego co napisaliście wyszło, że nie ma gdzie jechać
                          I masz racje, samemu taniej... a czy lepiej? Myślę, że jakby ktoś wiedział jak zamontować, to by nie zadawał takich pytań jak tu.

Lepszy sprzęt nie oznacza, że to lepiej zagra. Dlatego napisałem, że dobry zakład nieważne ile weźmie i co wrzuci, ważny jest efekt końcowy. Może jeden warsztat użyje głośników za 500zł, ale tak dobrze zestroi, że montując samemu głośniki za 1500zł by nie pomogły

Ale jak kolega ma ochotę kombinować, samemu się bawić. Nie jest mu obce dłubanie to tylko zloty i spoty, słuchanie i konsultacje

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                            A co to w Wawie nie ma dobrych zakładów?:)
                            W dobrym zakładzie niech nawet sprzedadzą (wcisną) to co mają na stanie i na czym mają lepszy zysk. Niech z tych 3500zł wezmą połowę za robotę. Byle efekt końcowy był dobry
                            mozna nawet i tak - ale znasz takli sprawdzony zaklad?
                            ja w koszalinie znam tylko jednego pracownika ktorzy robi to naprawde z pasji... ale i takl nie powierzylbym mu swojego samochodu (nawet gdybym go mial :P )bo koles ma zupelnie inny styl niz ja (dbDrag)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              mozna nawet i tak - ale znasz takli sprawdzony zaklad?
                              ja w koszalinie znam tylko jednego pracownika ktorzy robi to naprawde z pasji... ale i takl nie powierzylbym mu swojego samochodu (nawet gdybym go mial :P )bo koles ma zupelnie inny styl niz ja (dbDrag)
                              W Wawie nie znam osobiście bo nie korzystałem z usług. Ale też nie wierzę, że nie ma, bo znam parę osób z Wawy i w różne miejsca jeździli.

Skomentuj

jest parę dobrych, które naprawę warto polecić. Tylko za cały montaż audio w samochodzie biorą ok 3tyś + sprzęt. A kolega pytał o sprzęt bo np:
                                (drzwi wygłuszyłem)
                                Moje propozycje to:
                                przód
                                http://www.allegro.pl/item815731455_...er_gratis.html
                                są chyba 2 pomyłki w aukcji.
                                *komplet 16" kosztuje 400zł
                                *upewnić się, że to d25n a nie d20 bo mi wygląda na 20
                                http://www.allegro.pl/item821641418_...zawa_nowy.html
                                na przód
                                lub 4 kanały i aktywnie
                                na suba:
                                http://www.allegro.pl/item817161836_...ck_okazja.html
                                i
                                2x
                                http://www.allegro.pl/item822490944_...v2_nowosc.html
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                  popieram
                                  ale primo - da sie kupic taniej. secundo - wymaga zaprojektowania zwrotnicy bo "seryjny" kondensator to jakies nieporozumienie :???:

Zamieszczone przez lklukasz
                                  a nie lepiej jednego MDS12 multidrive?

Skomentuj

ale primo - da sie kupic taniej. secundo - wymaga zaprojektowania zwrotnicy bo "seryjny" kondensator to jakies nieporozumienie
                                    da się kupić taniej ale aktualnie nie ma
                                    zwrotnica jest całkowicie konieczna. Ja mam aktualnie ten kond i to jest porażka. Trzeba zwrotnicę zrobić lub tak jak napisałem puścić aktywnie.

a nie lepiej jednego MDS12 multidrive?
                                    słuchałem ostatnio na spocie. Zacny głośnik ale grał w 30 closed więc nie wiem czy sprawdzi się w b-r.

dwa szybkie głośniki niskotonowe 10"(25cm) do skrzyni bassreflex
                                    więc może po prostu dwa mds-y
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co myslicie o radyjku alpine cde-9882ri?Czy dużo gorzej gra od serii CDA?Proszę o opinie

Skomentuj

Dwa 10" głośniki to:
                                        a) problem z napędzeniem
                                        b) problem z miejscem
                                        c) przy ograniczonym budżecie problem z dobraniem głośników o odpowiedniej jakości / skuteczności bo i na mocny piecyk mało kasy zostanie

Lepiej jedną 10" lub nawet 12" w paczce b-r - jeśli zależy ci na uzupełnieniu systemu przedniego a nie na tym żeby bas wybijał się przed całą resztę to z pewnością wystarczy jeden głośnik.
                                        Wzmacniacz, szukaj czegoś 3 lub 4 kanałowego - masz za mało kasy żeby dzielić ją na dwa piecyki. A poza tym dwa piecyki to dwa komplety kabli sygnałowych od radia - co też wpływa na koszt, lepiej wysterować wzmacniacz 3 lub 4 kanałowy jedną parą RCA - ale za to lepszych niż iść na ilość a nie jakość. W aucie gdzie jest masa zakłóceń dobre RCA to podstawa.

Głośniki - wg mnie szkoda kasy na gotowe zestawy, lepiej kupić oddzielnie midbas/tweeter i do tego zainwestować z odpowiednią zwrotnicę zrobioną pod twój układ głośniki/samochód/reszta komponentów audio.
                                        Radia też pewnie nie masz - kolejny koszt, a gdzie wytłumienie i przygotowanie drzwi, instalacja itp.

Przeanalizuj lepiej jeszcze raz na spokojnie czy to co masz do wydania zaspokoi twoje potrzeby, bo później okaże się że wydałeś 3500zł a efektu nie ma...

Specjalnie nie podaję Ci konkretnych marek sprzętu, tylko jakieś tam ogólne wskazówki jak podejść do tematu żeby niestracić.

No i tak jak wyżej koledzy wspomnieli, warto wpadać na spoty CarAudio organizowane w różnych częściach PL. W Warszawie co jakiś czas się spotykamy, warto przyjechać, posłuchać kilku systemów, pogadać.

Skomentuj

Czaruję...