Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie Passat B4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie Passat B4

Witam wszystkich w tematyce car audio jestem totalnie zielony także proszę o zrozumienie. Codziennie dojeżdżam do pracy 35km wracam późno do domu i nie mam czasu posłuchać sobie muzyki. Mam radio firmy krzak, oraz oryginalne głośniki, które nie satysfakcjonują mnie. Myślałem czy byłby sens zainwestowania w car audio. Problemy w pasiorze są następujące:
    - jednostka 1.9 TD jest diabelnie głośna
    - radio denerwuje mnie ponieważ "nie pamięta" zaprogramowanych stacji nie ma podtrzymania napięcia czy co, nie wiem czy to wina radia czy podłączenia, płyty CD non stop "szarpią"
    Nie mam pewności co do słuszności inwestowania w stare auto, ale przynajmniej wymiana radia by się przydała. Chciałbym kupić najlepiej używane jakieś w miarę dobre, może seryjne głośniki by lepiej pod czymś innym zagrały. Macie jakieś sugestie? Nie określam budżetu...lepiej żeby było tanie i żeby nikogo nie kusiło żeby mi posprzątać w aucie

GTK, najtańsza sensowna opcja to imho jakieś nowe, zwykłe radio , żeby tylko płyty nie skakały :P Żadnych chińskich śmieci, coś normalnego to 250zł. No i masz gwarę.
    A do tego zainwestowałbym w głośniki TVM jakie do skod wkładają + maty żeby chociaż drzwi wytłumić.
    Za dodatkowe 200zł można kupić jakiś tani wzmak mostkowalny na allegro i jakiegoś stxa na suba.

Skomentuj

http://allegro.pl/item824184269_radi...a_mp3_wma.html

myślałem o tym, nie jest nowe ale wygląda na niezniszczone

myślałem aby modyfikacje robić sukcesywnie, ze względów finansowych nie dam rady wymienić wszystkiego na hura,
      matami bitumicznymi się bawiłem wytłumiając komputer efekt jest całkiem niezły, a jak wygląda sprawa wytłumionych drzwi w aucie? Jest zauważalna poprawa, czy żeby było coś czuć to trzeba by było wykonać tłumienie kompleksowo?
      takero, który głośnik STXa masz na myśli do suba? Passat to wersja sedan, nie wiem jaki sub tam by się nadał

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
        myślałem o tym, nie jest nowe ale wygląda na niezniszczone
        za 150zł to może bym i kupił, ale nie sugeruj się że zagra to inaczej niż większość tanich radioodtwarzaczy.

Zamieszczone przez GTK
        myślałem aby modyfikacje robić sukcesywnie, ze względów finansowych nie dam rady wymienić wszystkiego na hura,
        matami bitumicznymi się bawiłem wytłumiając komputer efekt jest całkiem niezły, a jak wygląda sprawa wytłumionych drzwi w aucie? Jest zauważalna poprawa, czy żeby było coś czuć to trzeba by było wykonać tłumienie kompleksowo?
        wystarczą drzwi na początek, ale przydałoby się też np dach :P
        U mnie sporo zmienił.
        Choć i same drzwi to różnica pomiędzy niebem , a ziemią.

Zamieszczone przez GTK
        takero, który głośnik STXa masz na myśli do suba? Passat to wersja sedan, nie wiem jaki sub tam by się nadał
        Coś taniego, jakaś 27 z poprzedniej serii np.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          Coś taniego, jakaś 27 z poprzedniej serii np.
          http://stx.sote.pl/gdn-27-450-4-sc.html takie coś?:P, czy to co polecasz już nie mają w ofercie?

a z RO pomyślę jeszcze czy licytować alpine jak mówisz, że to i tak ta sama jakość to nie ma sensu przepłacać, ja mam jakieś radio na "W" i jest dziwne

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
            http://stx.sote.pl/gdn-27-450-4-sc.html takie coś?:P, czy to co polecasz już nie mają w ofercie?
            114zł to drogo :P
            Parę alternatyw jest :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Parę alternatyw jest :P
              ale jeżeli chodzi o stx czy generalnie? a sub na 22-140-SCX w aucie to kiepski pomysł?

Skomentuj

ja szukałbym używanych 27 z poprzedniej serii, ale zacząć trzeba od wzmaka.
                Jakieś tanie 2 lub 4 kanały są potrzebne.

Skomentuj

ok dzięki puki co poluję na jakieś radyjo :)

Skomentuj

ja mam jvc g341, teraz jest nowsza wersja, ale gra ok, ma wyjście na wzmacniacz i kosztuje niewiele.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

I co, ze stare auto? Wazne, ze jezdzi :)
                      Jedyne co zostaje w nim to wytlumienie, jakie sobie zrobisz, reszte mozesz przelozyc do nowego auta.
                      Solidnie zamocuj glosniki w drzwiach, passat b4 ma nieskomplikowana budowe drzwi.

Wytlumienie zdecydowanie kompleksowe, zewnetrzna blacha i wewnetrzna z zamknieciem tego wieeelkiego otworu przy schowku na dole drzwi wlacznie i glosnik grajacy oczywiscie w powstala w drzwiach komore. Niestety ten typ tak ma, ze jak go powyklejasz i wstawisz mu mocne woofery poparte dobra dawka pradu ze wzmaka to i uszczelki szyb zagraja w drzwiach.
                      Ale mowa juz o czyms lepszym niz TVM jako woofery...

Z tanich dobrych zestawow glosnikow z uzywek czasami mozna trafic na znanym serwisie na MB Quart, tanie i dobre, zwrotka, woofer i tweeter i niech nikt mi tu nie mowi, ze sa zle :)

Alpine sprawdzona marka, jak ktos juz pisal, w tej cenie nie zagra lepiej niz kazde inne radio, mnie osobiscie bardziej z tanich zawsze przekonywal kenwood, zreszta mam dwa kenwoody caly czas.

Generalnie jak wstawisz ladny zestaw odseparowany pod wzmacniaczem w wytlumione drzwi, i chcesz sluchac a nie dudnic, to subwoofer nie bedzie potrzebny na poczatek.
                      Malo tego, w normalnie zestrojonym systemie jedynie najnizszych rejestrow tylko brakuje bez suba, ale mowa o SQ, a nie o lomocie.

Wzmak na dobry poczatek to SONY XM :)

Skomentuj

perfectblossom, wielkie dzięki za informacje, myślałem o wytłumieniu drzwi matami APP (bawiłem się nimi i byłem zadowolony bo kładzie się je naprawdę przyjemnie) nie wiem natomiast ile bym musiał ich użyć. widziałem też, że niektórzy stosują maty dekarskie i wychodzi to taniej ale maty APP są samoprzylepne natomiast dekarskie chyba nie, nie wiem. Teraz kwestia tłumienia jest z dwóch powodów utrudniona: jest zimno a maty lepiej się formuję jak maja wyższą temperaturę, druga sprawa to, że nie mam w garażu prądu i nie mam do czego podłączyć opalarki, pomijając już sam fakt mało przyjemnej "roboty" w zimnie. Jak już będę miał radio pomyślę o wzmaku, może w międzyczasie zrobi się wiosna albo wykombinuje prąd w garażu

Skomentuj

GTK, przedłużacza nie masz ? :)
                          Rozumiem że garaż to coś a'la kontener ? :)

Skomentuj

mam przedłużacz ale...ja mieszkam na 3 piętrze garaż mam tam gdzie nie mam okien za bardzo, myślę ze 20m mało będzie i głupio żeby przez pół "osiedla" kabel szedł do garażu w którym siedzi jakiś koleś i przykleja maty

Skomentuj

U kumpla w pasku na wyklejenie zewnętrznej blachy i pozamykanie otworów technologicznych poszło 24maty na oboje drzwi. Otwór wyklejałem z dwóch stron(tak, żeby maty się stykały)

Zamieszczone przez GTK
                              - radio denerwuje mnie ponieważ "nie pamięta" zaprogramowanych stacji nie ma podtrzymania napięcia czy co, nie wiem czy to wina radia czy podłączenia, płyty CD non stop "szarpią"
                              To kwestia podłączenia. VW i Opel mają zamienione miejscami plusy(z aku i ten po stacyjce).

Najlepiej i tak zasilanie do radia pociągnąć prosto z aku(pamiętaj o bezpieczniku przy aku) jakimś 4mm^2 kablem.

Zamieszczone przez GTK
                              Passat to wersja sedan, nie wiem jaki sub tam by się nadał
                              Mimo, że to sedan, to stosunkowo łatwo przebić się do wnętrza, bo półka nie jest cała metalowa, ma sporo dziur.
                              Jedno co mogę doradzić od siebie, to warto przykleić kilka mat na półkę i blachę pod nią, nie będzie denerwować tak dzwonienie

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                Jedno co mogę doradzić od siebie, to warto przykleić kilka mat na półkę i blachę pod nią, nie będzie denerwować tak dzwonienie
                                ten temat przerabiałem w fordzie, skończyło się likwidacją nagłośnienia z tylnej pułki także tego na pewno będę się wystrzegał :)

Jeszcze po głowie chodzą mi takie pomysły: te maty w takiej liczbie już swoje będą ważyć i czy po przyklejeniu nie spowodują że mi drzwi opadną :grin: , to nie beton wiem ale passata już trochę bierze, nie wiem jak to zawiasy zniosą. Kolejna sprawa to czym odtłuszczacie powierzchnie przed przyklejeniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                                  ten temat przerabiałem w fordzie, skończyło się likwidacją nagłośnienia z tylnej pułki także tego na pewno będę się wystrzegał
                                  Kumpel nie ma głośników na tylnej półce, ale nawet 8" sub powoduje, że półka i roleta dzwoni :P

Zamieszczone przez GTK
                                  Kolejna sprawa to czym odtłuszczacie powierzchnie przed przyklejeniem?
                                  Benzyną ekstrakcyjną? Świetnie spłukuje seryjny wosk na drzwiach :P

Kumpel ma wyklejone drzwi STP M1 i nie zuważyłęm, żeby drzwi opadły.

Skomentuj

podgrzej wosk opalarka, rolka papieru i zdejmujesz ten wosk, a potem srodki chemiczne:) -wiem wiem, nie masz pradu w garazu, do lata daleko...
                                    Aceton, rozpuszczalniki. Zanim bedziesz kleic maty podokrecaj wszystko w drzwiach, mechanizm podnoszenia szyb itd. Jak masz pneumatyczny centralny zamek to zabezpiecz przewod conajmniej tasma parciana bo bedzie dzwonic, i tym podobne. Wszelkie luzne rzeczy albo opatulic w cos albo zamocowac.
                                    Mat troche zejdzie na pare drzwi, tym bardziej, jak nie usztywnisz blacha otworu na dole drzwi. Tasma dekarska w ostatecznosci, na jakies uszczelnienia, moim zdaniem lepsze juz bedzie to APP chociaz zawsze warto doplacic do STP, albo do Dynamatu...
                                    No i sprawdz w trakcie operacji, czy boczek wejdzie na to wszystko :)
                                    Drzwi pare(nascie?) kg przytyja, ja bym sie nie martwil tym bo w koncu jezdzisz z zamknietymi, prawda?:) a wtedy zamek takze podrzymuje wrota. Na "efekt S klasy" przy zamykaniu furtek bym nie liczyl bo owy zamek wlasnie glosno wskakuje przy zamykaniu, ale do grania bedzie o niebo lepiej.

[ Dodano: 2009-11-24, 21:00 ]
                                    Dekarska jest samoprzylepna i jest dosc miekka, bez podgrzania sie da. No ale efekt prawie zaden.

[ Dodano: 2009-11-24, 21:02 ]
                                    Polecam wytlumienie takze tapicerki na drzwiach.

Skomentuj

Zamieszczone przez perfectblossom
                                      ale rozumiem nie od strony kabiny :P, maty Dynamat są bardzo drogie w stosunku do APP je sobie odpuszczę

Zamieszczone przez perfectblossom
                                      No i sprawdź w trakcie operacji, czy boczek wejdzie na to wszystko
                                      ale boczek czego? nie rozumiem

Skomentuj

boczek=tapicerka drzwi.

Czesto jak klei sie solidnie to warto sprawdzic czy tapicerka na to swobodnie wejdzie bez przerobek, maty maja swoja grubosc w koncu.

Chodzilo mi o to, ze warto wykleic takze tapicerke od strony blachy, wbrew pozorom jest roznica "golym uchem"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X