Witam, znajomy ma Fiata Punto. Potrzebuje zrobić audio do 1k. Na chwile obecną ma jakieś 2 noname w tylnej półce oraz 2 fabryczne w drzwiach. Radio CD JVC (modelu teraz nie podam). Muzyki jakiej słucha to trance, house. Co możecie polecić do tej kwoty ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Car Audio do Fiata Punto.
Collapse
X
-
primo - ktore punto?
secundo - jakie brzmienie preferuje?
ma byc czysto i delikatnie? moze troche ostrzej? bas szybki czy powolny?
1000zl na wzmacniacz + instalacja + glosniki?
jakiej wielkosci sub?
najtansza opcja to
helixy na przod 200-250zl
MDS08 do bagaznika 250-350zl
wzmacniacz 4 kanalowy - ok 300zl
kable + wytlumienie - od 100zl
no i jak sie postarasz to sie wyrobisz z takim budzetem
-
Oczywiście, że się wyrobisz.
Ja proponuję zrezygnować z subwoofera, gdyż niepotrzebnie zajmie Ci miejsce a punto ma "sympatyczną" pojemność drzwi ( jeśli jest to punto 2, nie wiem jak inne )
W drzwi z głośników "masowych" wsadziłbym Hertz'e np EV-165 ( uwaga - kosz zrobiony ze stali niskowęglowej, bardzo miękki - nierównomierne przykręcanie = pokrzywiony kosz )( troche będzie cięcia blachy w drzwiach, polecam brzeszczoty BOSCH'a HSS do stali, tną blachę samochodową jak masełko, w Leroy-Merlin koszt ok. 20 zł za 3 szt. )
Głośniki w półce także możesz zmienić na coś co zabrzmi niższym tonem - mogą być używane JBL GTO - półkę wzmocnisz listwami, grają sympatycznie i nie są drogie.
Jeśli chcesz ograniczyć koszty, chwilowo możesz zastosować 2x wzmacniacze 2 kanałowe, zamiast 300-400 zł na 4channel, wydasz ok. 150-200 zł za 2 używki 2 kanałowe. Do tego przyjemnie by było zainstalować jakieś wysokotonówki. Swego czasu miałem wsadzone 2 ARV'ki, potem 2 GDWK, teraz mam 2 malutkie Audaxy położone na podszybiu, kupione 40 zł za parę gdzieś na giełdzie, grają bardzo ładnie i delikatnie - możesz kupić także Sionuslive na allegro albo wyrwać coś co Ci się podoba z kolumn domowych. Eksperymentuj i powodzenia :)
Skomentuj
-
Wcale nie dziwna ;-)
Rozsądniejsza od strony finansów i miejsca.
Sub = koszta + miejsce.
Głośniki w półce już rzekomo są, więc nic nie "dokładam". Moim zdaniem szkoda bagażnika i pieniędzy na subwoofer, gdy można to nadrobić lepszymi głośnikami w półce - wyjdzie taniej i zajmie mniej miejsca.
A co do wzmacniacza, nadal stawiam na swoim. Wzmacniacze 2-kanałowe są popularniejsze, produkowało i produkuje je dużo firm. Używany sprzęt pokroju Gelhard, RTO, Magnat jest wyrobem stosunkowo dobrym i tanim. 2-kanałówkę Gelhard'a wyrwałem na allegro za 50 zł a na giełdzie za 60 zł udało mi się wyrwać 2-kanałowego Kenwooda KAC-723 ( tranzystory stopnia końcowego SK ). W sumie 110 zł ( ceny wg allegro normalne jak się popoluje ).
Powinszuję talentu, jeśli znajdziesz mi rozsądną 4-kanałówkę za 110 zł o mocy ok 4 x 50 - 70 W ( sinus wg PN ).
Ja nie uważam że to rozwiązanie jest lepsze, ono jest po prostu tańsze - a chyba o to chodzi Szanownemu Koledze "DaneDen" :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroPropozycja Pawła jest ok ,
lecz ja poszedłbym w stronę używek
Zamieszczone przez scutMoim zdaniem szkoda bagażnika i pieniędzy na subwoofer, gdy można to nadrobić lepszymi głośnikami w półce - wyjdzie taniej i zajmie mniej miejsca.
Zamieszczone przez scutA co do wzmacniacza, nadal stawiam na swoim. Wzmacniacze 2-kanałowe są popularniejsze, produkowało i produkuje je dużo firm. Używany sprzęt pokroju Gelhard, RTO, Magnat jest wyrobem stosunkowo dobrym i tanim. 2-kanałówkę Gelhard'a wyrwałem na allegro za 50 zł a na giełdzie za 60 zł udało mi się wyrwać 2-kanałowego Kenwooda KAC-723 ( tranzystory stopnia końcowego SK ). W sumie 110 zł ( ceny wg allegro normalne jak się popoluje ).
tanie ale nowe i dosc dobre (zonaczy sie nie jest zle :P)
a jeden 4 kanalowy wzmacniacz latwiej zamontowac, latwiej podlaczyc i wogole jest mniej problemowy...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scutRozsądniejsza od strony finansów i miejsca.
Sub = koszta + miejsce.
Zamieszczone przez scutPowinszuję talentu, jeśli znajdziesz mi rozsądną 4-kanałówkę za 110 zł o mocy ok 4 x 50 - 70 W ( sinus wg PN ).
80zł z wysyłką.
Wg norm mocy nie mierzyłem, bo wpierw trzeba je kupić - normy, ale przetwornica z typowym przełożeniem, zresztą wszystkie prawie tanie wzmaki wyglądają w środku tak samo.
Zamieszczone przez Pawel S.a jeden 4 kanalowy wzmacniacz latwiej zamontowac, latwiej podlaczyc i wogole jest mniej problemowy...
2ch są tak samo popularne jak 4ch imho.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scutPowinszuję talentu, jeśli znajdziesz mi rozsądną 4-kanałówkę za 110 zł o mocy ok 4 x 50 - 70 W ( sinus wg PN ).
Co jakiś czas pojawia się używka za 150zł.
Za swojego DAP600 dałem 100zł + wysył i niejednego dresa już zadziwił.
Tak jak reszta piszę, zamiast pchać się w głośniki w półce lepiej jakąś 8 lub tanią 10" w bagaju. Co chwilę pojawiają się chociażby tonsile za śmieszne pieniądze(10" za 50zł bardzo często). Stare cantony też są bardzo wartościowe, a możne je kupić za 100(parka).
Na przód też rozejrzałbym się za gotowym zestawem używanym
Np. Powerbass ES-6C:
http://allegro.pl/item826196220_powe...c_uzywane.html
MB Quart QM 218.03CX:
http://allegro.pl/item823230091_mb_q..._218_03cx.html
Te signaty też mogą okazać się ciekawą propozycją:
http://allegro.pl/item821890620_sign...dzo_dobry.html
Canton RS 2.16:
http://allegro.pl/item831261659_canton_2_16.html
Skomentuj
-
Olej subwoofer - zajmuje niepotrzebnie miejsce.
Olej także głośniki w półce - te z kolei nic dobrego do brzmienia nie wprowadzają.
Zajmij się porządnym wytłumieniem drzwi (to bardzo ważne wbrew pozorom!), do tego odseparowany zestaw na przód + jakiś wzmacniacz stereo.
Mogą być PowerBassy. Brat ma w Lanosie S-6C i muszę przyznać, że całkiem nieźle sobie radzą z dołem, na tyle dobrze, że brat zrezygnował kompletnie z subwoofera, chociaż wcześniej uważał, że to "must have".
Te S-6C grają znacznie lepiej od popularnych Helixów Dark Blue 62.1 - wiem, bo porównywałem, niestety w innych autach, ale również pod samym radiem. PB jak dla mnie nieco trzeba temperować u góry, tak to grają bardzo przejrzyście i świeżo, człowiek się bardzo szybko przyzwyczaja do ich brzmienia. Powinny sprawdzić się w każdym gatunku. Z takim budżetem oczywiście można kupić nieco lepsze przody i odpowiedni wzmacniacz, nie zapominając jednak o matach bitumicznych - te też swoje kosztują i należy je doliczyć.
Skomentuj
Skomentuj