Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car Audio do Fiata Punto.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car Audio do Fiata Punto.

Witam, znajomy ma Fiata Punto. Potrzebuje zrobić audio do 1k. Na chwile obecną ma jakieś 2 noname w tylnej półce oraz 2 fabryczne w drzwiach. Radio CD JVC (modelu teraz nie podam). Muzyki jakiej słucha to trance, house. Co możecie polecić do tej kwoty ?

primo - ktore punto?
    secundo - jakie brzmienie preferuje?
    ma byc czysto i delikatnie? moze troche ostrzej? bas szybki czy powolny?

1000zl na wzmacniacz + instalacja + glosniki?
    jakiej wielkosci sub?

najtansza opcja to
    helixy na przod 200-250zl
    MDS08 do bagaznika 250-350zl
    wzmacniacz 4 kanalowy - ok 300zl
    kable + wytlumienie - od 100zl

no i jak sie postarasz to sie wyrobisz z takim budzetem

Skomentuj

Oczywiście, że się wyrobisz.
      Ja proponuję zrezygnować z subwoofera, gdyż niepotrzebnie zajmie Ci miejsce a punto ma "sympatyczną" pojemność drzwi ( jeśli jest to punto 2, nie wiem jak inne )
      W drzwi z głośników "masowych" wsadziłbym Hertz'e np EV-165 ( uwaga - kosz zrobiony ze stali niskowęglowej, bardzo miękki - nierównomierne przykręcanie = pokrzywiony kosz )( troche będzie cięcia blachy w drzwiach, polecam brzeszczoty BOSCH'a HSS do stali, tną blachę samochodową jak masełko, w Leroy-Merlin koszt ok. 20 zł za 3 szt. )
      Głośniki w półce także możesz zmienić na coś co zabrzmi niższym tonem - mogą być używane JBL GTO - półkę wzmocnisz listwami, grają sympatycznie i nie są drogie.
      Jeśli chcesz ograniczyć koszty, chwilowo możesz zastosować 2x wzmacniacze 2 kanałowe, zamiast 300-400 zł na 4channel, wydasz ok. 150-200 zł za 2 używki 2 kanałowe. Do tego przyjemnie by było zainstalować jakieś wysokotonówki. Swego czasu miałem wsadzone 2 ARV'ki, potem 2 GDWK, teraz mam 2 malutkie Audaxy położone na podszybiu, kupione 40 zł za parę gdzieś na giełdzie, grają bardzo ładnie i delikatnie - możesz kupić także Sionuslive na allegro albo wyrwać coś co Ci się podoba z kolumn domowych. Eksperymentuj i powodzenia :)

Skomentuj

scut, dziwna Twoja propozycja - najpierw piszesz że po co sub w ogóle , a potem dokładasz do tego głośniki w półce ...
        No i dwa 2kanałowce, zamiast jefdnego 4kanałowca. 4Ch wyjdzie taniej niż dwa stereo.
        Zupełnie bez sensu :P

Propozycja Pawła jest ok ,
        lecz ja poszedłbym w stronę używek.

Skomentuj

Wcale nie dziwna ;-)
          Rozsądniejsza od strony finansów i miejsca.
          Sub = koszta + miejsce.
          Głośniki w półce już rzekomo są, więc nic nie "dokładam". Moim zdaniem szkoda bagażnika i pieniędzy na subwoofer, gdy można to nadrobić lepszymi głośnikami w półce - wyjdzie taniej i zajmie mniej miejsca.
          A co do wzmacniacza, nadal stawiam na swoim. Wzmacniacze 2-kanałowe są popularniejsze, produkowało i produkuje je dużo firm. Używany sprzęt pokroju Gelhard, RTO, Magnat jest wyrobem stosunkowo dobrym i tanim. 2-kanałówkę Gelhard'a wyrwałem na allegro za 50 zł a na giełdzie za 60 zł udało mi się wyrwać 2-kanałowego Kenwooda KAC-723 ( tranzystory stopnia końcowego SK ). W sumie 110 zł ( ceny wg allegro normalne jak się popoluje ).
          Powinszuję talentu, jeśli znajdziesz mi rozsądną 4-kanałówkę za 110 zł o mocy ok 4 x 50 - 70 W ( sinus wg PN ).
          Ja nie uważam że to rozwiązanie jest lepsze, ono jest po prostu tańsze - a chyba o to chodzi Szanownemu Koledze "DaneDen" :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            Propozycja Pawła jest ok ,
            lecz ja poszedłbym w stronę używek
            ja tez - ale nie azky jest w stanie zrobic sobie zwrotnice do zestawu przedniego

Zamieszczone przez scut
            Moim zdaniem szkoda bagażnika i pieniędzy na subwoofer, gdy można to nadrobić lepszymi głośnikami w półce - wyjdzie taniej i zajmie mniej miejsca.
            po piersze - sub wcale nie musi byc duzy. po drugie wole postawic na jakosc niz na glosniki w polce :???:
            Zamieszczone przez scut
            A co do wzmacniacza, nadal stawiam na swoim. Wzmacniacze 2-kanałowe są popularniejsze, produkowało i produkuje je dużo firm. Używany sprzęt pokroju Gelhard, RTO, Magnat jest wyrobem stosunkowo dobrym i tanim. 2-kanałówkę Gelhard'a wyrwałem na allegro za 50 zł a na giełdzie za 60 zł udało mi się wyrwać 2-kanałowego Kenwooda KAC-723 ( tranzystory stopnia końcowego SK ). W sumie 110 zł ( ceny wg allegro normalne jak się popoluje ).
            za 100zl masz na allegro nowego ravelanda
            tanie ale nowe i dosc dobre (zonaczy sie nie jest zle :P)
            a jeden 4 kanalowy wzmacniacz latwiej zamontowac, latwiej podlaczyc i wogole jest mniej problemowy...

Skomentuj

Zamieszczone przez scut
              Rozsądniejsza od strony finansów i miejsca.
              Sub = koszta + miejsce.
              skoro i tak drugi wzmak i para głośników w półce to gdzie te koszta niższe ?

Zamieszczone przez scut
              Powinszuję talentu, jeśli znajdziesz mi rozsądną 4-kanałówkę za 110 zł o mocy ok 4 x 50 - 70 W ( sinus wg PN ).
              znalazłem za 70 ;]
              80zł z wysyłką.
              Wg norm mocy nie mierzyłem, bo wpierw trzeba je kupić - normy, ale przetwornica z typowym przełożeniem, zresztą wszystkie prawie tanie wzmaki wyglądają w środku tak samo.

Zamieszczone przez Pawel S.
              a jeden 4 kanalowy wzmacniacz latwiej zamontowac, latwiej podlaczyc i wogole jest mniej problemowy...
              dokładnie.
              2ch są tak samo popularne jak 4ch imho.

Skomentuj

Zamieszczone przez scut
                Philips DAP6040 4x55W, 150W w mostkach. Jakością przewyższa znacznie wspomniane magnaty, gelhardy i inne badziewie.
                Co jakiś czas pojawia się używka za 150zł.
                Za swojego DAP600 dałem 100zł + wysył i niejednego dresa już zadziwił.

Tak jak reszta piszę, zamiast pchać się w głośniki w półce lepiej jakąś 8 lub tanią 10" w bagaju. Co chwilę pojawiają się chociażby tonsile za śmieszne pieniądze(10" za 50zł bardzo często). Stare cantony też są bardzo wartościowe, a możne je kupić za 100(parka).

Na przód też rozejrzałbym się za gotowym zestawem używanym

Np. Powerbass ES-6C:
                http://allegro.pl/item826196220_powe...c_uzywane.html

MB Quart QM 218.03CX:
                http://allegro.pl/item823230091_mb_q..._218_03cx.html

Te signaty też mogą okazać się ciekawą propozycją:
                http://allegro.pl/item821890620_sign...dzo_dobry.html

Canton RS 2.16:
                http://allegro.pl/item831261659_canton_2_16.html

Skomentuj

Olej subwoofer - zajmuje niepotrzebnie miejsce.
                  Olej także głośniki w półce - te z kolei nic dobrego do brzmienia nie wprowadzają.
                  Zajmij się porządnym wytłumieniem drzwi (to bardzo ważne wbrew pozorom!), do tego odseparowany zestaw na przód + jakiś wzmacniacz stereo.
                  Mogą być PowerBassy. Brat ma w Lanosie S-6C i muszę przyznać, że całkiem nieźle sobie radzą z dołem, na tyle dobrze, że brat zrezygnował kompletnie z subwoofera, chociaż wcześniej uważał, że to "must have" .
                  Te S-6C grają znacznie lepiej od popularnych Helixów Dark Blue 62.1 - wiem, bo porównywałem, niestety w innych autach, ale również pod samym radiem. PB jak dla mnie nieco trzeba temperować u góry, tak to grają bardzo przejrzyście i świeżo, człowiek się bardzo szybko przyzwyczaja do ich brzmienia. Powinny sprawdzić się w każdym gatunku. Z takim budżetem oczywiście można kupić nieco lepsze przody i odpowiedni wzmacniacz, nie zapominając jednak o matach bitumicznych - te też swoje kosztują i należy je doliczyć.

Skomentuj

Tyle, że ES-6C i S-6C to różne zestawy, ten pierwszy wg opinii jest znacznie lepszy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X