Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw GMS 2600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw GMS 2600

Witam
    Stałem się posiadaczem starego już dość zestawu GMS 2600 z neodymowymi magnesami. O ile głośnik midbasowy niczym mnie nie zaskoczył ani nie rozczarował o tyle zwrotnica oraz tweeter już tak.
    Oryginalna zwrotnica składa się z cewek rdzeniowych 0.5mH oraz kondensatorów bipolarnych 4.7uF odpowiednio zamienionych w torze sygnału, co woła o pomstę do nieba i obowiązkową przeróbkę. Z teoretycznych obliczeń tych elementów wynika, że podział -3dB przypada na jakies 1.8kHz co jest raczej niemożliwe w tym wypadku. Moje pytanie do Was, czy ktoś już może kiedyś grzebał w tej zwrotnicy i mógłby jakoś podpowiedzieć w jaką drogę pójśc?
    I co sądzicie o tweeterze w tym zestawie? Jest on chyba tytanowy, wizualnie nie wzbudza szczególnego zaufania ale może z nową zwrotnicą jakoś to zagra?
    pozdrawiam

Zajrzyj na forum: http://soundoff.pl/modules.php?name=Forums&file=index
    I napisz do użytkownika Joseph. Nie licz na gotowy schemat, bo na pewno go nie dostaniesz, ale poradzić w jakim kierunku iść pewnie poradzi.

A ten cytat pewnie Cię zainteresuje:
    Chyba ze cztery lata temu , dystrybutor dość popularnej marki wśród głośników klasy budżetowej zwrócił się do mnie z pomysłem, aby na bazie oferowanych seryjnych głośników i zbudowanej od podstaw nowej zwrotnicy powstał zestaw o zdecydowanie lepszym brzmieniu ( taka wersja Specjal Edition ) .
    Za cel uznano wykazanie , ze te głośniki posiadają znacznie większy potencjał niż wynika z obiegowych opini.
    Posiedzialem przy tym "troche" czasu , ale uzyskany efekt rokowal dość dobrze.
    Po wstępnych odsłuchach dla kilku znajomych mi osób uznałem , ze nowy zestaw jest gotowy do prezentacji . Ale nie chciałem robić tego wysyłkowo i narażać mojej pracy na dowolność w jaki ktoś może dokonać weryfikacji . Kolejne ustalane terminy były jednak przesuwane , potem coraz bardziej odlegle , aż w końcu nie podejmowałem już kolejnych prób . Ale szkoda mi było mojego wkładu w to przedsięwzięcie , do tego efekt finalny zdawał się mi / nam/ na tyle interesujący ,ze postanowiliśmy nie grzebac tego pomysłu w warsztatowych „kazamatach” i zbudowaliśmy pojazd z ich użyciem . Auto wystawiono do zawodów i od pierwszej jego odsłony zdobywało dobre opinie i przychylność słuchaczy . Oczywiście ścisłym embargiem objęto informacje na jakich głośnikach zbudowany jest ten pojazd . Inna ciekawostką było oparcie projektu systemu audio tego samochodu, na jednym wzmacniaczu Sony M1 , który napędzał zarówno zestaw głośników frontowych , jak też zestaw basowy . Układy takie były znane w odniesieniu do wzmacniaczy które były mostkowalne ( i mogły pracować w tzw Tri mode ) , ale wobec M1 takie użycie stanowiło już dla wielu zagadkę .
    Faktem jest natomiast ,ze wymieniony M1 sterował bezproblemowo wszystkimi głośnikami jakie znajdowały się w tym pojeździe.
    Pojazd szczęśliwie przetrwał do finałów krajowych i zdobył tytuł MP .
    Głośniki na jakich był zbudowany dostępne były w detalu za kwotę 220 zł , czyli można delikatnie sugerować ,ze udało się wykrzesać prawie cały tkwiący w nich potencjał .
    Moim zdaniem nie bez znaczenia dla takiego finału było też ścisłe utrzymanie tajemnicy o komponentach z jakich był zbudowany .
    Inaczej poległby pod naciskiem obiegowych opinii.
    Myślę , ze po dziś dzień , ten dystrybutor nawet nie wie że powstał pojazd z tytułem MP z udziałem ich głośników .
    Nie wiem , czy o taką aplikację wzmacniacza M1 pytałeś ?
    Ja osobiście nie przypominam sobie abym używał M1 w układzie mostkowym z głośnikami frontowymi.
    To właśnie wspomniany Joseph zrobił z zestawem GMS(bodajże starszą seria gms 960)

Skomentuj

Chciałbym odświeżyć temat. Zdecydowałem się na zamianę wysokotonówki na missiona z allegro. Jednocześnie podejmuje się przebudowania zwrotnicy.
      Tak jak pisałem powyżej oryginalna zwrotnica zbudowana jest z kondensatorów 4.7uF i cewek 0.5mH co po przesymulowaniu w Elektronich Workbench (4omhowe głośniki) daje kosmiczne cięcie dla woofera ok 1,5kHz, a dla tweetera ok. 7,2 kHz. Chciałbym wiedzieć co myślicie na ten temat? Czy to wogóle możliwe zeby taka zwrotke dali fabrycznie? Zostawiając taką turbodziure w środku pasma?

Jeśli zastosuję Missiona czyli głośnik 8ohm przesune cięcie tweetera do ok 3,7kHz co wydaje mi się bardziej logiczne, pozostaje jedynie nieco podnieść cięcie woofera zmniejszając cewke powiedzmy do ok 0,3mH, jednak zanim rozdłubię fabryczna zwrotnicę chcialbym poznać zdanie kogoś bardziej doświadczonego.

Skomentuj

Zamieszczone przez stroozyk
        Czy to wogóle możliwe zeby taka zwrotke dali fabrycznie?
        tak - to ma tylko zabezpieczyc glosnik przed spaleniem :P
        Jeśli zastosuję Missiona czyli głośnik 8ohm przesune cięcie tweetera do ok 3,7kHz co wydaje mi się bardziej logiczne, pozostaje jedynie nieco podnieść cięcie woofera zmniejszając cewke powiedzmy do ok 0,3mH, jednak zanim rozdłubię fabryczna zwrotnicę chcialbym poznać zdanie kogoś bardziej doświadczonego.
        fabrycznie zalecany filtr 2 rzedu dla tego glosnika to ok 2800Hz!
        tak wiec nie boj sie i tnij go na te 3kHz
        (fabryczny filtr sprawdzalem - jest ok ale staje sie ostry)

Skomentuj

dzięki Paweł S.
          Jestem tylko ciekaw jak ma się ten mission do oryginalnego tweetera w tym zestawie, pod względem brzmienia... ale chyba nie powinno być gorzej..?

Skomentuj

niewiem - nie slyszalem tych GMS

Skomentuj

Jak dla mnie to taka wymiana nie ma sensu. Jak już to lepiej dozbierać i poszukać jakiejś okazji na allegro i zmienić tweeter na coś bardziej wartościowego, a nie kupować praktycznie to samo.

Pisałeś do Josepha w sprawie porady na temat zwrotnicy?

Skomentuj

Tak pisałem, niestety nie mógł pomoć.

Co masz na myśli pisząc "bardziej wartościowego"?
                Nie spieszy mi się bo z całością pewnie przyjdzie mi poczekać do wiosny ale pomyślałem ze mission bedzie optymalnym rozwiązaniem. Każdy inny głośnik 4ohm pociągnie za sobą przerobienie zwrotnicy, której koszt będzie porównywalny z zakupem missionów. Generalnie sądzę, że tani jedwab zagra zawsze lepiej niż tani tytan bo ten tutaj jest naprawdę ostry. Ale wypowiem się jak zrobię porównanie.

Skomentuj

noo szczerze mówiąc ja bym odradzał missiona. U mnie grają te 8 ohmowe missiony i jak dla mnie i jest raczej słabo. Tak jak pisał cursor poszukaj czegoś lepszego.

Skomentuj

Ale czego na przykład?
                    Pamiętajcie, że to "projekt" budżetowy, gms 2600 + optymalny wzmak kenwooda kac-524 2*30W, no i dobrze by było żeby była do tego obudowa bo raczej nie bede robić zabudowy słupków, no chyba że głośnik będzie tego wart.

Skomentuj

ja się mogę odnieść w zasadzie tylko do helixa db 62.1 i gwizdki z tego zestawu pod oryginalnymi zwrotnicami grały zdecydowanie lepiej niż missiony ze zwrotnicami które mam, nie ma co porównywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez stroozyk
                        Generalnie sądzę, że tani jedwab
                        Tani jedwab to masz w helixach dark blue, mission to zwykła tekstylna kopułka, ja te tonsilowskie, a więc żadna rewelka.

Jak już zmieniać, to albo na wspomniane tweetery helixy DB, albo szukać okazji.

Co do samej kopułki, to metaliczność może wynikać z samej zwrotnicy. Sam aktualnie mam u siebie TN-45 focala(tytanowa kopułka, w dodatku odwrócona) i nie zauważyłem, żeby góra była ostra. Leci to na zwrotach z zestawu polyglass.

Pisałeś do josepha w sprawie zwrotnicy? To jest najsłabszy element zestawów GMS.

Skomentuj

Do Josepha pisałem, odpisał, że niestety miał do czynienia jedynie z GMS 960 a to zupełnie inny zestaw, zaproponował delikatną zmianę zwrotnicy.

Hmm no troche mnie zmartwiliście bo na allegro stoją właśnie same tweetery Helixa za trochę więcej niż dałem za missiony, ale niestety już po sprawie. Helixy grają wg mnie bardzo przyzwoicie a z opinii na forum wyczytałem, że missiony będą porównywalne.. pewnie się rozczaruję. Pogrzebie jeszcze ze zwrotnicą pod oryginalne tweetery i może uda się uzyskać coś ciekawego, chociaż na razie.

[ Dodano: 2009-12-20, 14:56 ]
                          cursor wybacz, że ośmiele się przytoczyć chyba Twoją wypowiedź z innego forum z lutego tego roku.
                          Co do tweeterów to poszukaj na allegro tweeterów mission(10zł sztuka) wpisz w wyszukiwarce: Tweeter 1"
                          Głośnik to praktycznie to samo co Audax TM025C1. Wg mnie brzmieniowo wypada znacznie lepiej od tweeterów z helixów Dark Blue.
                          tzn ze wtedy były inne tweetery w Helixach czy coś się zmieniło?

Skomentuj

jak masz missiony to spróbuj, moze Tobie się spodoba jak grają.
                            Jaką zwrotnicę chcesz dać do missiona?

Skomentuj

Taką jaką mam do GMSów czyli 4,7uF i 0,5mH cięcie około 3,7kHz w teorii.

Skomentuj

no nie bardzo bo mission jest 8ohm a gms pewnie 4 ohmowy. Zwrtonica liczona była pod gms'a więc przesunie sie pewnie częstotliowśc cięcia jak podłączysz missiona

Skomentuj

Przeczytaj proszę temat od początku.
                                  Jest to zamierzone.

Skomentuj

faktycznie nie doczytałem :oops: .
                                    Skoro masz wszystkie elementy to warto spróbować z modyfikacją zwrotnicy. Ja mam cięcie tweetera na około 3,5khz.
                                    Ciekaw jestem czy będziesz zadowolony z efektu finalnego. Napisz jak możesz po odsłuchu jak zagrało.

Skomentuj

Zrobiłem porównanie. Mission wypadł znacznie lepiej i nie jest to tylko moje wpajanie sobie "dobrego zakupu". Porównania dokonałem w tych samych warunkach, to jest przy cięciu ok 4,2 kHz 6dB/okt. Także jego wykonanie, waga i rozmiary mówią, że zmiana jak najbardziej opłaciła się przy tak skromnym nakładzie finansowym.

[ Dodano: 2009-12-21, 15:36 ]
                                      Rozczarował mnie inny fakt.. nie pasują za bardzo w oprawki które mam :/

Skomentuj

na pewno pasują oprawki od helixa db 62.1 (pasują trochę na ścisk ale da radę). Może komus zostały niepotrzebne z zestawu popytaj.

A jak oceniasz jak grają hihaty i talerze?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X