Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RFD1212 w Sedanie, za cicho ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RFD1212 w Sedanie, za cicho ??

czesc,

wbudowałem w testową obudowe BR 55L netto. Po odjęciu głośnika i BR jest 48,5L ze strojeniem na 34Hz, BR o wymiarach 3x24cm i długi na 27cm. Wyglada to tak i podpiety jest pod Audio System F2 300 Mk2 na 2Ohm:

Zastanawia mnie czy to wina ze auto to sedan czy tylko moje "widzimisie" czy jeszcze jakis inny wplyw. Nie zeby go nie bylo wcale slychac , bo i tak system przedni (narazie) niedąża głośnością za nim, ale wydaje mi sie że powinnien dać jeszcze wiecej z siebie :( Odczuwalny/słyszalny bas jest powiedzmy na poziomie jak Magnat XForce3000 u kumpla w hatchback'u.

- czy obudowa BP by cos zmieniła ?
    - głośnik i wylot "patrzą" przez otwór w siedzeniu, i myslałem ze nie będzie problemu z grająco-trzeszczącym kufrem, ale wszystko hałasuje :( jak to zlikwidowac ?
    - czy moze potrzebuje głosnika z wiecej dB ?

Jak masz ustawiony Gain?
    Głośnik promieniuje bezpośrednio do kabiny czy oddziela go jeszcze kanapa(oparcie)?

Skomentuj

Gain ustawilem na max i cofnełem z 2 ząbki. Zeby grał rowno z systemem przednim trzeba na radiu i tak z -6 -3db dac, ale faza testowa wiec jest na 0dB zeby sprawdzic co da sie wycisnać.

Tak jak na fotce, za siedzeniem blacha i tylko wyjscie przez otwor na narty. Czy z otwartym podłokietnikiem czy z zamknietym i tak powiedziałbym ze czegoś brak :(

Skomentuj

dvd84,
        ustaw gainy na min, potencjometr w radiu na max i dopiero odkręcaj powoli gainy. Wsiadaj co chwile do samochodu na miejscu kierowcy i słuchaj czy można coś jescze odkręcić.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no rozumiem ze tak sie ustawi optymalnie, ale jak ustawie na wzmacniaczu max to i tak wiecej sie nie wycisnie. Czy w błedzie jestem ?

Skomentuj

ustaw gainy na min, potencjometr w radiu na ma
            Radio przy ustawieniu na max samo w sobie może generować zniekształcenia.

Moim zdaniem problem leży po stronie twoich wymagań. Masz bardzo duże auto, do tego bardzo szczelny bagażnik, a więc potrzebujesz trochę mocy. Ten rockford SPL'em też nie grzeszy, a na pewno potrzebuje prądu.
            Jak masz możliwość to sprawdź jak głośnik zachowa się na mocniejszym wzmacniaczu.

Jakie masz radio tak w ogóle?

P.S. Może warto było kontynuować pierwszy temat? Bo nie każdy pewnie wie jakie masz auto, jakie radio, jak wygląda temat zasilania itp.

Skomentuj

cursor,

no zastanawiałem sie pod ktory temat to podpiąć, nie mogłem sie zdecydowac to napisałem nowy. Nie problem opisac sprzecik

Autko: BMW E32, Pioneer P99R, 35mm^2 na 2metrach.

Skomentuj

W tym radiu wyjścia sub nie reguluje się przypadkiem na zasadzie -6dB do +6dB?

Skomentuj

dokładniej -24 do +6

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                    Cytat

oczywiście, że tak dlatego mówiłem o odsłuchu co oczywiście prowadzi do zakończenia "rozkręcania" gain przy pierwszym ich usłyszeniu. To chyba zrozumiałe.
                    Jakie masz radio tak w ogóle?

P.S. Może warto było kontynuować pierwszy temat? Bo nie każdy pewnie wie jakie masz auto, jakie radio, jak wygląda temat zasilania itp.
                    kolega dvd84, już tyle razy tematy zakładał i pytał, że już prawie na pamięć znam jego sprzęt :razz:
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kolega dvd84, już tyle razy tematy zakładał i pytał, że już prawie na pamięć znam jego sprzęt :razz:
                      heh poczekaj do wiosny jak na serio zaczne 3-drogi składac

Skomentuj

dvd84, składaj naprawdę warto. Ja aktualnie robię aktywkę. Byłem na spocie i słuchałem 3-way aktywnego. Naprawdę warto. Mogę ci podesłać linki do klocków na PW.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                          Cytat

oczywiście, że tak dlatego mówiłem o odsłuchu co oczywiście prowadzi do zakończenia "rozkręcania" gain przy pierwszym ich usłyszeniu. To chyba zrozumiałe.
                          No właśnie widzę, że nie do końca zrozumiałe to jest dla ciebie.
                          Rozkręć radio na maks to w dosyć często samo radio już będzie generować zniekształcenia, wiec jak chcesz w tym przypadku sprzęt ustawić?

Skomentuj

cursor, ale w ten sposób ustawia się tylko gain. Całą resztę już przy normalnym poziomie głośności. Jak kolega ma na wzmacniaczy gain rozkręcony na max to już sam wzmacniacz generuje zniekształcenia. A przez to zakres regulacji volume maleje.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no dobra Gain wysterowany zauwazalnej roznicy nie ma.

hmm chyba tylko zostaje wybor glosnika SPL lub obudowa BP, ale to znowu Litraza potrzebuje ktorego nie mam :(

Ciekawostka portu BR: dmucha z niego praktycznie tylko do ok 45Hz, powyzej tylko minimalnie. Calkiem inaczej np niz ten XForce3000 ktory dmuchal przez cale pasmo jak poje..ny. Cos zle zrobiłem czy tak powinno byc ??

Skomentuj

dvd84, br dmucha najbardziej przy czestotliwosci do ktorej jest dostrojony, i tak ma byc.

Skomentuj

hey, no wiec zastanawiam sie nad zmiana głośnika. Nie tam zeby RF był zly - tak nie jest- ale chciałbym spróbowac z obudową BandPass 4th. Jednak RF ma duze VAS a ja mam mało miejsca :( obudowa netto 70-80L to naprawde max. i bedzie ciezko/niemozliwie go w dobrej obudowie BP umiescic.

Brakuje mi tego czegos :) mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi. Jak bywacie na koncertach rockowych lub imprezach dyskotekowych (oczywiscie gdzie maja w miare dobry sprzecik), to podczas uderzenia bassu czujecie go w zoładku ( dreszczyk :) ) i chciałbym ten efekt mieć w aucie. I nie chodzi mi tu o rekordach dB. Czy inny typ obudowy i głosnik pomogą ? wiem ze sedanik to ciężka sprawa, ale jakos trzeba to zrobic czy 10" da rade ? czego szukac, bardziej X-max potrzebny czy SPL ? W BR lub CL i tak cos ucieka do bagażnika, w BP wyprowadze otwór centralnie w podłokietnik to wydaje mi sie ze wykorzystam cała energie we wnetrzu pojazdu.

Jakie jest wasze zdanie ?

Skomentuj

Najpierw poszukaj wzmaka, który ma 1kW przy 2ohm

Skomentuj

Najpierw poszukaj wzmaka, który ma 1kW przy 2ohm
                                      ale to i tak nie zmieni efektu, ze bokami "ucieka" w bagaznik

Skomentuj

Czaruję...
                                      X