Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o podłączenie głośników do wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o podłączenie głośników do wzmacniacza

Witam wszystkich mam wzmacniacz PEIYING tutaj opis do niego

Moc max:
    2000 Watt x 1
    1000 Watt x 2
    500 Watt x 4
    Moc RMS 13.8VDC
    Moc dla 4 Ohm: 120W x4
    Moc dla 2 Ohm : 180W x4
    Moc pomostowa dla 4 Ohm : 300W x2
    Min. impedancja głośnika: 2 Ohm
    Zniekształcenie THD: 0.08%
    Zniekształcenie IMD: 0.08%
    Pasmo przenoszenia: 20Hz~20KHz
    Czułość na wejściu: 0.2 V~+6V
    Impedancja wejściowa: 15K
    Stosunek sygnału do szumu: 90 dB
    Separacja kanałów: 50 dB
    Zdalne sterowanie basem: 0.2V~+6V
    Filtr dolnego pasma: 50Hz~500Hz
    Podbicie basu: 0dB~+18dB
    Filtr górnego pasma: 50Hz~1KHz
    Bezpiecznik: 40A x3
    Wymiary (dł./szer./wys.): 49x 25 x 5,6cm

i teraz pytanie posiadam dwa głosniki dwu cewkowe 2x4ohm i czy moge zmostkowac wzmacniacz na dwa kanały i głosniki na 2ohm i to podłaczyć do niego???
    Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi :wink:

Zamieszczone przez emil007
    i teraz pytanie posiadam dwa głosniki dwu cewkowe 2x4ohm i czy moge zmostkowac wzmacniacz na dwa kanały i głosniki na 2ohm i to podłaczyć do niego???
    mozesz - ale wzmacniacz dlugo nie wtrzyma :P
    minimalnie 2ohm jest dla jedego kanalu. dla mostka bedzie to juz 4ohm

Skomentuj

a co sie stanie z wzmacniaczem jak go tak podłacze???uszkodzi sie???i teraz jeszcze jedno to w takiej sytuacji jakie podłaczenie bedzie najlepsze czy kazda cewke podłaczyc pod jeden kanał czy zmostkowac głosnik w 2Ohm i podłaczyc pod jeden kanał?

Skomentuj

a co sie stanie z wzmacniaczem jak go tak podłacze???uszkodzi sie???
        Może się uszkodzić, a w najlepszym wypadku będzie się wyłączał (jeżeli posiada odpowiednie zabezpieczenia :wink:)

Skomentuj

w takiej sytuacji jakie podłaczenie bedzie najlepsze czy kazda cewke podłaczyc pod jeden kanał czy zmostkowac głosnik w 2Ohm i podłaczyc pod jeden kanał?
          zdecydowanie lepiej (bezpieczniej) podlaczyc kazda cewke osobno

Skomentuj

a wyjasnijcie mi jak działa głosnik 2x4Ohm czy tak jak mówi Paweł S jak podłacze kazda cewke osobno to czy na kazda idzie moc (jak podaje poducent :razz: )120wat???

Skomentuj

będzie mniej bo moc była mierzona pod obciążonym 1 kanałem (prawdopodobnie), jak będą podłączone wszystkie ta moc spadnie pewnie do 80~100W na kanał

Skomentuj

a wyjasnijcie mi jak działa głosnik 2x4Ohm
                tak samo jak kazdy inny glosnik
                tylko ze zamiast jednego zwoju drutu na cewce mamy 2
                najczesciej rownolegle do siebie (np jedna warstwa na karkasie a druga na pierwszej)

Skomentuj

ok to już wyjasnione dziękuje bardzo :smile:
                  a teraz mam pytanie z inej bedzki mianowicie chce wymienic akumulator bo ten co mam juz nie swieci nowoscią jest on 75A chciał bym dobre aku zeby można było troszje pograc na postoju a jak juz pogra to zeby mi auto odpaliło czekam na propozycje :wink:

Skomentuj

trzeba jak największą pojemność poprostu tak samo prąd rozruchowy, im większy tym lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                      trzeba jak największą pojemność poprostu tak samo prąd rozruchowy, im większy tym lepiej.
                      taaaaa - a pozniej nigdy go nie naladujesz bo alternator sobie nie poradzi :P
                      emil007, kup taki sam aku ale dobrej firmy - gwarantuje ze nie bedzie zadnych problemow z graniem na postoju i z odpalaniem

Skomentuj

Pawel a jaka firme bys polecił???bo teraz mam chyba Centra+

Skomentuj

alternator ma wydajność wystarczającą żeby naładować każdy akumulator to nie maluch jeśli sobie nie będzie radził to napięcie nie będzie pełne a nigdy nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem :) więc obawy nie ma.

Skomentuj

no tylko zeby nie było ze kupie za duzy akumulator i z rozrusznika mi dym pójdzie :twisted:

Skomentuj

no tylko zeby nie było ze kupie za duzy akumulator i z rozrusznika mi dym pójdzie
                              nie
                              ale jak pojedziesz do jakiegos pozadnego punktu sprzedazy to ci wyjasnia dlaczego tego sie nie robi...

nosmaster, jak masz za duzy aku to go w pelni nie naladujesz i tym samym bedziesz niszczyl aku :P

a co do firmy to nie doradze - to sie szybko zmienia a nie mam samochodu wiec nie jestem na czasie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                a co do firmy to nie doradze - to sie szybko zmienia a nie mam samochodu wiec nie jestem na czasie
                                Ja mam akumulator tej firmy i jestem zadowolony http://www.lontex.com.pl/dzial_handlowy/akumulatory/ dużo ludzi sobie też chwali Centre, jeżeli miałeś i Cię nie zawiodła prosty wybór

Czasem jak wpadnie mi jakiś wzmacniacz w ręce to podłączam, słucham na postoju i zawsze auto odpali.

Producent pojazdu powinnien podać w instrukcji obsługi jaką pojemność akumulatora zaleca, jeżeli nie podał na pewno taka notka powinna być w książce "Sam naprawiam" o ile wyszła to Twojego modelu auta

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                                  Producent pojazdu powinnien podać w instrukcji obsługi jaką pojemność akumulatora zaleca, jeżeli nie podał na pewno taka notka powinna być w książce "Sam naprawiam" o ile wyszła to Twojego modelu auta
                                  w punktach sprzedazy maja katalogi - marka, model i pojemnosc silnika...
                                  jak nie wiesz jaki jest oryginalny to sami dobiora
                                  byle bys nie kupowal w supermarketach :!:

Skomentuj

wiadomo że nie da się 500Ah ale w granicach rozsądku jeśli akumulator mieści się fizycznie w miejscu do tego przeznaczonym to każdy alternator go naładuje przecież stabilizator ciągle utrzymuje napięcie więc prąd ładujący akumulator jest zawsze proporcjonalny do jego pojemności :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X