Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woofer 10" do 200 PLN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Woofer 10" do 200 PLN

Witam

Bardzo proszę o radę, chcę zakupić woofer średnicy 25cm w kwocie do 200 PLN.

Co możecie coś polecić i czy to rzeczywiście jest okazja:
    http://www.allegro.pl/item839168697_...wyprzedaz.html

Dziękuję i pozdrawiam :grin:

A może więcej szczegółów?
    Do jakiej muzyki to ma być?
    Ma to grać, czy masowac nerki?
    Masz do tego jakiś wzmacniacz? Jeśli tak, to jaki?
    Masz jakąś skrzynię do której chcesz dopasować głośnik, czy skrzynkę będziesz robić pod głośnik?
    W jakim aucie to ma grać?

Skomentuj

Jasne, więc po kolei :)

Głośnik ma być zamknięty w skrzynkę więc ten co podałem nie nadaje się chyba skoro jest to free-air.
      Ma łupać, głośno i donośnie, poruszać autem - Honda Civic 5G hatchback.
      Muzyka - głównie pop i klubowa, ewentualnie hip-hop.
      Wzmacniacza nie ma, odbiorca zamiaruje kupić jakąś 4-kanałówkę do napędzania przodu i suba właśnie. Sądzę że skusi się na GTA460, coś tam o nim czytałem i myślę że będzie to optymalny wybór.
      W grę wchodzą tylko nowe komponenty, mogą być niższej jakości ale muszą być nowe.

A tak wogóle zestaw to ma być niespodzianka, do tego złożę jeszcze skrzynkę ale to już we własnym zakresie.

Myślałem o zakupie gotowej skrzynki GTB1200 ale za te pieniądze nie wiem czy uzyskalbym zamierzony efekt.

Jeżeli będziecie mieli jakies pytania chętnie odpowiem, proszę o sugestie :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
        Muzyka - głównie pop i klubowa, ewentualnie hip-hop.
        nie patrzylbym na JBL czy cos jeszcze innego komercyjnego... no i 12cali kolega musi miec jak ma to poruszac autem.. Zaproponowalbym Ci nieprodukowanego juz STXA 32-300 ale za 200zl mozna dostac lepszy glosniczek:)

Skomentuj

Jak tanio to może ten nowy STX 2 cewkowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            Jak tanio to może ten nowy STX 2 cewkowy ?
            ale wtedy caly wzmacniacz 4 kanalowy idzie na samego suba :???:
            ale do w/w wymagan bylby idealny
            jak malo miejsca to mozna go wsadzic w 30 litrow zamknieta

Skomentuj

Do wspomnianego blapunkta to rozejrzałbym się za JBL GT4/CS1204.
              Nie wiem czy da się go dostać nowego. Łatwo go napędzić, zamieszania też narobi, warto pomyśleć nad używką.

Magnat xpress też jest polecany na forach, ale nie miałem z nim do czynienia(warto poszukać opinii np. na elektrodzie).

Co do wzmacniacza, to ten blaupukt to żadna rewelacja, lepiej w tym budżecie rozejrzeć się za jakąś używką. Ostatnio widziałem Alpine 3554, na papierze może słabsza, ale prądowo wypada znacznie lepiej od tego blaupunkta. Dobrą opcją jest też Infinity RA5004.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                ale wtedy caly wzmacniacz 4 kanalowy idzie na samego suba :???:
                ?
                Zamieszczone przez takero
                STX 2 cewkowy ?
                2*4 czy 2*2 Ohm? jak sie nie myle to jest 2*4 Ohm więc będzie go można spiąć na 2 lub 8 Ohm.

sądze że ten GTA się nie będzie specjalnie nadawał do napędu czegokolwiek. za taką kasę można poszukać całkiem fajnych używek.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz
                  2*4 czy 2*2 Ohm? jak sie nie myle to jest 2*4 Ohm więc będzie go można spiąć na 2 lub 8 Ohm.
                  lub kazda cewke 4ohm do osobnego mostka we wzmacniaczu :P
                  tak go testowalem na "najslabszym" (nie na papierze) blaupunkcie GTA470
                  Zamieszczone przez malutkiz
                  sądze że ten GTA się nie będzie specjalnie nadawał do napędu czegokolwiek. za taką kasę można poszukać całkiem fajnych używek.
                  nadaje sie do taniego zestawu na przod + 8" w bagazniku. ale sam widziales - ma byc nowka :P

Skomentuj

Jeżeli chodzi o stx-a to mówicie o tym głośniku: http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html

I twierdzicie że będzie solidnie dudnił on w zamkniętej 30L obudowie? W sumie tak sugeruje producent, to jest ciekawa propozycja :wink:

Ile mocy mu dostarczyć do sprawnego działania ?

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                      Jeżeli chodzi o stx-a to mówicie o tym głośniku: http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html
                      tak
                      Zamieszczone przez adk
                      I twierdzicie że będzie solidnie dudnił on w zamkniętej 30L obudowie?
                      dudnil raczej nie. ale masaz plecow i drzenia lusterek/tablic/plastikow gwarantowane
                      Zamieszczone przez adk
                      Ile mocy mu dostarczyć do sprawnego działania ?
                      taka standarwoda 4 kanalowka (4x50-70w) to minimum

Skomentuj

malutkiz pisał że idzie go podłączyć pod 2-kanałówke czyli jedno zmostkowane wyjście, czy ma to jakieś znaczenie dla jego pracy?

Sorry że tak pytam o każdy szczegół ale chce mieć jasność :wink:

Skomentuj

ten glosnik da sie podlaczyc pod tania 4 kanalowke tak jak pisalem - wtedy wykozystasz cala moc glosnika i wzmacniacza

jak podlaczysz to pod jeden kanal (polaczone szeregowo w 8ohm) to wykozystasz tylko jakies 50-70w co jest troche za malo dla tego glosnika

Skomentuj

No i zakupiłem ten głośnik i teraz kolejne pytanie mam dotyczące obudowy

Producent proponuje następujące objętości skrzynek:
                            Dla obudowy zamkniętej - 30L
                            Dla B-R - 50L

Po przeprowadzeniu obliczeń w WinISD wyszło mi odpowiednio 51L i 72L
                            Komu wierzyć???

Wcześniej przeprowadzalem obliczenia do głośnika mds08 i sądząc po wynikach poprawnie wprowadziłem wszystkie dane bo skrzynka wyszła taka jak wszystkim więc mój błąd raczej wykluczam.

Czy ktoś z was mógłby przeprowadzić taką symulację? Chciałbym zweryfikować swój wynik ze specjalistą

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                              Po przeprowadzeniu obliczeń w WinISD wyszło mi odpowiednio 51L i 72L
                              Komu wierzyć???
                              jezeli do winisd tylko wklepales parametry i klikales NEXT to w zasadzi nie zrobiles nic i rob to co zaleca producent :P

mam ten glosnik i testowalem go w zamknietej i b-r
                              jak chcesz mala skrzynke to rob zamknieta
                              jak chcesz potege basu i latajace lusterka to rob b-r 50 litrow
                              co do optymalnego strojenia tunelu to jeszcze nie wiem - moze w weekend bede juz to wiedzial

Skomentuj

Może zaprezentuję do czego doszedłem w tych swoich rozważaniach.
                                Otóż, pojemność obudowy założyłem na 55L, strojenie na 33Hz, rura b-r średnicy 10cm i długość 33cm. Wyniki zaokrągliłem.

A to pokazał mi WinIsd na podstawie ww parametrów:
                                Gain

Group Delay

Phase plot

SPL

Opisuje te rysunki jak dzieciak posługując się nazwami z programu ale dla jasności, niech tak pozostanie.

Czy moge przyjąc takie parametry do zrobienia obudowy?

Skomentuj

adk, zostaw ten program bo przecież te wykresy i tak Ci nie mówią nic konkretnego na temat Twojego odbioru brzmienia głośnika - konkretnie to powiedzą Ci coś dopiero odsłuchy na żywo. Zrób tą skrzynkę testową te 55 litrów jak założyłeś (ale tak, żeby dało sie ją ewentualnie rozebrać) i posłuchaj jak to gra na różnych strojeniach BR. Później włóż tam np 5-litrową butelkę z wodą albo nawet dwie i znów posłuchaj jak to gra przy różnych strojeniach. Jak już będziesz wiedział co Tobie najbardziej odpowiada to zostawiasz tą obudowę albo rozkręcasz ją i docinasz płyty tak, aby uzyskać stosowny litraż i stroisz odpowiednio port. Może i będziesz miał trochę odpadów (płyty, porty) ale przynajmniej wybierzesz najlepszą opcję. WinISD tak na prawdę nadaje się do obrania jakichś początkowych założeń a już najlepszyy jest do szybkiego przeliczania strojenia obudowy a nie do konkretnego zaprojektowania efektu końcowego.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X