Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kicker Solo Barric s10d - Skrzynia?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kicker Solo Barric s10d - Skrzynia?

Mam stary glosnik Kicker Solo Barric s10d, i poprzedni wlasciciel wlozyl go w mala 16-litrowa skrzynke ktora widac na zdjeciu. Gra tragicznie.

Po obejzeniu glosnika i przeczytaniu jego parametrow, wydaje mi sie ze powinien byc w o wiele wiekszej obudowie.

Na stronie kickera znalazlem oryginalna instrukcje tego glosnika w PDF, gdzie podaja optymalna objetosc dla zamknietej skrzyni jako .66 cu ft. (czyli 18 litrow). Jak to mozliwe? Czy mam racje, czy poprostu glosnik sie do niczego nie nadaje?

Moze ze wzgledu na to ze glosnik jest rzekomo 2-cewkowy, powinien byc podlaczony w jakis konkretny sposob o ktorym nie wiem?

Pozdrawiam :-)

Kicker Solo Barric s10d - 25 cm
    220w RMS, 440 Moc Szczytowa
    Czestotliwosc przenoszenia: 24-100 Hz
    Sensitivity: 87.6 dB
    Impedance: 8 ohm (Dual Coil)

Moze oczekujesz czegos innego?

Opisz cos wiecej jak to gra, czemu tragicznie? Czym napedzasz, jakiej muzyki sluchasz, jakie auto?

Skomentuj

Jak narazie glosnik byl testowany w mazdzie 121 kolegi pod wzmacniaczem Lanzar Vibe (jak sie nie myle model 231). Glosnik gral niezbyt glosno i bass byl malo potezny. Gdy podglasnialo sie bardziej to zaczynal "pierdziec." Ogolnie dzwiek jak jakis voice-kraft. Sluchalismy roznych kawalkow, glownie czarne i house.

Skomentuj

A podłączone cewki równolegle czy szeregowo?? Z czego jest skrzynka?? Jak masz ustawiony filtr??

Skomentuj

pierdzenie to przesterowanie wzmacniacza a nie wina głośnika :)

Skomentuj

@ aspire3000: I tutaj jest pytanie na temat tych "dwoch cewek." Glosnik ma tylko dwa styki od tylu, podlaczylem bezposrednio do wzmacniacza, plus do plusa i minus do minusa. Skrzynka jest z MDFu a filt byl ustawiony na low-pass.

Skomentuj

Jeśli oczekujesz mięsa i "potęgi" od tego głośnika to źle trafiłeś.

Sam producent podaje zalecaną obudowę zamkniętą poniżej 20l, ten głośnik nie bedzie powalał zejściem i trzęsł fotelem, ale kopnąć potrafi.

Pod jaki wzmacniacz go podłączaliście?

Ten głośnik to 2x4ohm, jeśli cewki są spięte równolegle, to wypadkowo masz 2ohm, a niewiele wzmacniaczy w mostku obsługuje taką impedancję.

Skomentuj

Czaruję...
              X