Dostałem zadanie dobrać coś za tą kase. Mogą być używki, nowe. Cokolwiek się uda dobrać. Niech będzie uniwersalne (znaczy takie żeby grało naturalnie, a w razie potrzeby żeby miało możliwość dostrojenia pod konkretne ucho słuchacza). Ma mieć procesor. Na razie tyle wiem. Podajcie jakiekolwiek propozycje, jak będę miał więcej danych co do rodzaju muzyki i planowanej instalacji od razu napiszę. Z góry dziękuję za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Radio za 1k zł
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Karol1991Za 1k to ja już bym brał jakieś z lcd używane można dorwać.
za 1000zl mozna znalezc starsze wysokie modele nakamishi lub jakies beckery...
kazda marka w tym przedziale cenowym ma juz jakis dobry model - ale niestety nie znam sie na numerkach wiec nie podam konkretow
-
Zamieszczone przez Pawel S.za 1000zl mozna znalezc starsze wysokie modele nakamishi lub jakies beckery...
kazda marka w tym przedziale cenowym ma juz jakis dobry model - ale niestety nie znam sie na numerkach wiec nie podam konkretow
Fakt, za 1000zł można mieć naprawdę sporo.
Pioneer Dex p99, Clarion 958, Alpine 7897 (klon 7998r). To takie standardy.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Generalnie chodzi o cały zestaw, instalację do wozu z epoki PRL czyli tak jak mój 125p. Kasa jest na prawdę spora bo 5-6kzł. Moja propozycja to taki standard. Może ktoś miał styczność z takim sprzętem, ja nie więc pytam. Ja zaproponowałem klocki Helixa czyli po kolei:
1. przód: Helix H236 Classic oczywiście 165mm
2. Wzmacniacz: Helix H400
3. Subwoofer: Helix P10 Precision
Jak dla mnie to będzie OK, ale co na to znawcy. Co można więcej w tej cenie wyciągnąć.
Skomentuj
-
Jeśli auto z epoki no to trzeba dobrze radio dobrać to wyglądu i tutaj Nakamichi, Mcintosh czy Becker się nadają.
Do czego Ci procesor dźwięku? Może nie ma potrzeby żeby go szukać i pójść pasywnie.
H236 fajne głośniki
P10 fajny sub.
H400 nie słyszałem, ale ogólnie jakoś nie przepadam za wzmakami Helixa (no może poza E40).
Jeśli głośniki warto kupić nowe, to poszukałbym używanego wzmacniacza.
Miałem dosyć ciekawe zestawienie swego czasu:
Clarion 9175 (oldschoolowy wygląd), H236 + Genesis. Grało to według mnie i nie tylko ciekawie.
Może warto by było o czymś podobnym pomyśleć.
Czy te 5-6 tys zł to na sam sprzęt, czy też na akcesoria, a może z montażem w zakładzie?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Radio będzie schowane, w desce wyląduje jakiś zabytek, prawdopodobnie coś z epoki. Co do procesora to nie mój pomysł. Może się uda zrezygnować. Proszę podawać konkretne modele sprzętu bo ja nie mam obycia w tym przedziale cenowym i nie wiem które konkretnie modele się do czegoś nadają. Doszliśmy do wniosku, że ma to być kulturalne granie, raczej jakościowe. Zestaw przedni odseparowany, gorsza sprawa, że będzie koło nóg (nie w drzwiach)więc potrzebny będzie głośnik który zadowoli się niewielką objętością obudowy. Wysokotonowe wylądują w słupkach. W bagażniku widziałbym całą zabudowę bo fajnie tam można miejsce zagospodarować. Kasa jest na cały sprzęt i akcesoria. Co z montażem to nie wiem. Się nad tym nie zastanawiałem bo ja bym to zrobił sam.
Podlinkuję mój temat o samochodzie tutaj, parę zdjęć tam już umieściłem więc się przydadzą. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15058
Skomentuj
-
No to Pioneer dex p99. Można oddzielić panel od radia, panel schować a na radio dołożyć panel z oldschoola.:
http://www.autohifi.pl/index.php?art..._instalacje/12
Jeśli woofery w nogach i mniej miejsca to H236 się nie nada. One do drzwi i to nawet dużych.
No i tutaj zależy ile litrów się wyciągnie - powtórka tematu z linku, który podałeś.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zookGeneralnie chodzi o cały zestaw, instalację do wozu z epoki PRL czyli tak jak mój 125p. Kasa jest na prawdę spora bo 5-6kzł. Moja propozycja to taki standard. Może ktoś miał styczność z takim sprzętem, ja nie więc pytam. Ja zaproponowałem klocki Helixa czyli po kolei:
1. przód: Helix H236 Classic oczywiście 165mm
2. Wzmacniacz: Helix H400
3. Subwoofer: Helix P10 Precision
Jak dla mnie to będzie OK, ale co na to znawcy. Co można więcej w tej cenie wyciągnąć.
Zamieszczone przez Marcy$Alpine 7897
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zookCoś więcej o tym wiecie:http://allegro.pl/item847492661_pion...per_model.html?
Może warto poszukać alpine cda-9835 w używce. W tej cenie powinno dać się ją dostać, a jest to bardzo chwalony model.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorJuż kilka razy spotkałem się z opinią, że jest to przereklamowane radio.
Więc lepiej uważać ze stereotypami, choć Alpinka pewnie i tak będzie bezpieczniejsza
Skomentuj
-
Zostajemy chyba przy dex p99. Teraz trzeba coś dalej dobrać. Tak jak wspominałem przód kickpanel i słupki (tutaj potrzeba małego tweetera bo tam jest mało miejsca, słupki są bardzo wąskie). Do bagażnika subwoofer, wydaje mi się, że jakieś 10" powinno starczyć. Pewnie trzeba będzie jakiś kondensator. Alternator będzie zmieniony, prawdopodobnie pod maską wyląduje od MB 123. To wszystko trzeba by napędzić jakimś ciekawym wzmacniaczem/wzmacniaczami. Czekam na jakieś ciekawe propozycje.
Skomentuj
-
Czy Ty potrafisz czytać? A jaki kickpanel? Myślisz, że wystarczy samo stwierdzenie? A jaka pojemność?
Poza tym póki co nie wiele widać instalacji z "tańszymi" zestawami w kickpanelach. Bierz programy, policz mniej więcej objętości a potem i tak to zweryfikują testy.
Co to znaczy mały tweeter?
Jakieś 10"?
Pytasz się tak, jakbyś nigdy nic na oczy nie widział. Rusz głowę i poszukaj samemu co jest polecane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez set666a ja bym wybrał Pioneer DEH-P88RS II. radyjko z najwyższej serii mnóstwo ustawień i używane w okolicach właśnie 1000zł można wyrwać
Na temat tego pioneera można spotkać opinię, że jest przereklamowany.
Skomentuj
Skomentuj