Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia + wzmak do A-klasy [proszę o pomoc]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia + wzmak do A-klasy [proszę o pomoc]

Witam...
    Po długiej przerwie postanowiłem zwrócić się do szanownej forumowej społeczności z problemem (tym samym z resztą co ostatnio :roll: :mur: ), czytam czytam i nie mogę sobie sam z tym poradzić....

Chciałbym wzbogacić moje "car audio" o dodatkowe niskie tony...

W ZESTAIWE:
    - Radio ALPINE IDA-X300
    - przód nieznanej marki, odseparowany, drzwi wytłumione z dystansami (chyba?) + siakieś głośniki w drzwiach tylnych... Zasadniczo przód jest wystarczający i nie zamierzam go zmieniać, gra czysto i w miarę głośno, jedynym mankamentem jest to że w radio HPF muszę ustawiać na 80Hz a przy głośniejszym słuchaniu nawet i 120..
    - no i oczywiście auto - hatchback z niezbyt "szczelną" tylna kanapą która średnio izoluje dźwięki z bagażnika

OCZEKUJE
    - dokładnego, w miarę szybkiego basu, nie koniecznie musi mega nisko schodzić
    - Małych gabarytów. Najlepszą opcją było by gdyby udało się ją wcisnąć pod tylne siedzenie - jest tam trochę miejsca, ale jak to zrobić :?: (zdjęcie umieszczam poniżej)
    - budżet - w zależności od pomysłu - 500/max700zł

Moim typem jest MDS08 ale nie mogę go nigdzie dostać za "rozsądną" cenę.... (a tematu z zamówieniami na forum już nie widuję).... Ewentualnie jaki inny głośnik o podobnych parametrach, trochę bardziej popularny;] :?:
    Do tego potrzebować będę wzmak, tylko pod suba + oczywiście kable,

Mam nadzieje że w miarę zrozumiale i czytelnie przedstawiłem mój problem, BARDZO proszę o pomoc, pozdrawiam...

zdjęcia tylnej kanapy

RE Audio REX-10D4 + jakieś mono, np. axton c109 lub kenwood kac-816.
    Głośnik zadowala się 15l closed i 25l br. W br nie traci na szybkości, a sporo zyskuje na zejściu.
    Zajrzyj na forum strefa car audio. W dziale sprzedam maxtz wystawiał praktycznie nowy RE Audio RE-10 S4(poprzednik wspomnianego rex'a, w wersji 1x4ohm, rex już tylko 2x4ohm). Potrzebuje takiej samej skrzynki jak rex, a łatwiej znaleść wzmacniacz do niego.
    Łatwo go rozbujać, a przy tym wytrzymuje sporo więcej niż producent deklaruje. Axton C402 to byłaby dobra opcja do niego, albo np. Kenwood KAC-PS200T.

Skomentuj

eszte, jak pokombinujesz to nawet powinien sie ten RE zmiescic pod fotelami, jednak nie znam wymiarow. jeśli nie to mozesz sie zastanowic nad tym MDS w BR

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi...

ogólnie coraz mocniej zastanawiam się nad tą luką pod fotelami... ale więcej jak 10-11L tam nie będzie;/ wymiary mniej-wiecej 30x30x12....
        polecacie jakieś inne głośniki które nie potrzebują dużych objętości?

cursor, szukałem dłuższą chwile i nie mogę znaleźć tej oferty maxtz'a :cry: - możesz nakierować? Ten RE wygląda na całkiem spoko.... i litraż nie duży tylko cena trochę średnia...
        THX

Skomentuj

u-dimension el-s804. potrzebuje 9,9 litra w zamkniętej a można już od 7. w br 17l.

Skomentuj

Noster, dzięki
            czy ktoś mógł mi podać bardzo orientacyjny koszt wykonania skrzynki z jedną ścianą z laminatu?

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
              cursor, szukałem dłuższą chwile i nie mogę znaleźć tej oferty maxtz'a - możesz nakierować? Ten RE wygląda na całkiem spoko.... i litraż nie duży tylko cena trochę średnia...
              Napisz tutaj:
              http://muzykawtwoimsamochodzie.pl/
              To jego strona.
              Za RE-10S4 chce 300zł, cena przyzwoita, a głośik bardzo uniwersalny, szczególnie po wrzuceniu do br.

Zamieszczone przez Noster
              u-dimension el-s804. potrzebuje 9,9 litra w zamkniętej a można już od 7. w br 17l.
              Słyszałeś może ten głośnik? Możesz coś więcej o nim powiedzieć?
              Seria element jakoś mnie nie przekonuje, seria junior okazała się żadną rewelacją, a to wyższa seria od wspomnianego elementa.

Skomentuj

RE-10S4 - 300zł - nowy, sam glosnik?

jak porownasz go z mds08?

Skomentuj

mam elementa właśnie w 10l, zamknięta skrzynia. gra pod sony 4525. no cóż trzęsienia ziemi nie ma ,ale myślę że do wspomagania przodu wystarczy.jak w br to jeszcze nie wiem, jak będę miał trochę czasu to sprawdzę.

Skomentuj

RE-10S4 - 300zł - nowy, sam glosnik?
                    Tak

jak porownasz go z mds08?
                    Tych głośników za bardzo nie da się porównać. MDS08 jakościowo wypada lepiej, ale RE audio w br potrafi kopnąć w rocku, rzucić mięsem w hip-hopie, a i na zejście nie ma co narzekać, obudowy potrzebuje podobnej do MDS08, a moim zdaniem jest bardziej uniwersalnym głośnikiem.

Skomentuj

mówisz o RE-10S4.... a np rex8 będzie dużo słabszy (od MDS'a i RE10)? bardziej skłaniał bym się ku rexowi ponieważ potrzebuje zdecydowanie mniejszą skrzynie (zabudował bym go pod tylna kanapę). bardziej zależy mi na szybkości i precyzji i nie moge wyszukać konfronatacji rex'a z mds'em - aż tak kolosalna przepaść, czy da sie je jakoś porównać?

Skomentuj

Z rexem jest jeden problem, to 2x4ohm. Wersji S4 nie ma. Brzmienie praktycznie takie samo jak re10(rex to seria RE po liftingu)

Skomentuj

ok rozumiem 2x4ohm = problem ze wzmacniakiem, rajt? jaki powinien być pod niego?

Skomentuj

ok rozumiem 2x4ohm = problem ze wzmacniakiem, rajt? jaki powinien być pod niego?
                            No dokładnie
                            Szukałbym czegoś co ma co najmniej 200W przy 2ohm.
                            Był niedawno kenwood kac-819 na allegro:
                            http://www.audiophile.pl/p/242_kenwood_kac-819
                            Myślę, że byłby dobry do jednego rexa 8"

Skomentuj

cursor, dzięki...

czyli np taki AXTON C408 by starczl (350 W rms przy 4ohm) dla rex'a?
                              - czy w przypadku gdy w skrzynie pakuje gąbkę/watę to odliczam ją od objętości skrzyni czy nie? (bo objętość głośnika i ewentualnego BR to wiem

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                                czyli np taki AXTON C408 by starczl (350 W rms przy 4ohm) dla rex'a?
                                Jakby rex'a spiąć w 8ohm, to byłby na styk, do 2ohm w mostku ten axton nie jest stabilny, jak już to musiałbyś czukać c109.

Zamieszczone przez eszte
                                - czy w przypadku gdy w skrzynie pakuje gąbkę/watę to odliczam ją od objętości skrzyni czy nie? (bo objętość głośnika i ewentualnego BR to wiem
                                Poszukaj podpisu Pawel_S, a się dowiesz

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                  Poszukaj podpisu Pawel_S, a się dowiesz
                                  heh ok, znalazlem, nie do konca rozumiem dla czego tak jest ale wierze!

sorry za mega laickie pytania ale z tymi ohmami tez nie do końca kumam o co chodzi (tzn jaki głośnik pod jaki wzmak można podpiąć)

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                                    sorry za mega laickie pytania ale z tymi ohmami tez nie do końca kumam o co chodzi (tzn jaki głośnik pod jaki wzmak można podpiąć)
                                    http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf
                                    :wink:

Skomentuj

Więc po kilku miesiącach cieżkiej pracy jestem bliżej niż dalej....

Padło na REX'a 8
                                      zasila go Alpine mrp 350
                                      skrzynia wykonana (jest w wresji testowej), z racji tego że kształt jest bardzo "custom" dziś dopiero udało mi się nalać do niej wody i okazało się że ma 16L :shock: czyli jakies 60% wiecej niz planowałem, mam zamiar ją jednak troche zmniejszyć (dzieki czemu bedzie niemalże całkowicie schowana pod siedzeniem)

skrzynia jest zamknięta i chciał bym sprawdzić jak zachowa się głośnik z bas reflexem i tu moja prośba

chciał bym żeby ktoś mi obliczył BR pod ten glośnik do tej skrzyni.
                                      problem jest taki że BR za duży(średnica) być nie może bo się nie zmieści, najlepiej jak by były 2/3 małe - tu zdjęcie jak to obecnie wygląda.

jak widać (albo i nie bo zdjęcia słabe i na szybko) za wiele miejsca na br nie ma ale glosnik zostanie przesuniety do boku wiec mysle ze max 6cm br się zmiesci

bardzo proszę o pomoc...

dodam tylko ze mi przy 6cm srednicy BR i strojeniu na 40Hz dlugosc wychodzi 20cm - to mozliwe? na ile stroić skrzynie? bardzo prosze o pomoc w obliczeniu BR

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                                        dodam tylko ze mi przy 6cm srednicy BR i strojeniu na 40Hz dlugosc wychodzi 20cm - to mozliwe? na ile stroić skrzynie? bardzo prosze o pomoc w obliczeniu BR
                                        Mnie dla 50mm średnicy, wychodzi 230mm, a dla 35hz tak jak zaleca producent wychodzi 320mm.
                                        Tyle wypluwa bass-box. Z tym, że z góry podałem mu, że całkowita pojemność skrzynki to 16l.
                                        Po odjęciu portu i głośnika wychodzi ok. 13,5l netto.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X