Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia + wzmak do A-klasy [proszę o pomoc]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki cursor,
    a czy 5cm BR może być do takiego głośnika? nie będzie furtał/świszczał?
    i czy może być gdzieś tam na pewnej długości złamany/zakrzywiony (przez nietypową budowe skrzyni)? czy rura musi byc prosta?

Skomentuj

Do RE-10 S4 robiliśmy tunel 75mm, tyle, że profilowany z obu stron. Nie było problemów ze świstami. Tunel był łamany.

Na tunel użyliśmy rur kanalizacyjnych(PCV) + do tego 2 kawałki rury br z profilowanym wylotem(żeby zrobić profilowany wlot i wylot).

W jednej ze skrzyń miałem tunel łamany 3 razy i nic się nie działo.
      W strokerze miałem 4x100mm, każdy łamał się 2 razy i też żadnych problemów nie zauważyłem.

Skomentuj

jeszcze takie pytanie - jeżeli wsadzę np 2litrową butle z wodą do skrzyni - w celu zmniejszenia jej objętości to głośnik faktycznie zachowa się jak by był w skrzyni mniejszej o te 2L? czy tą metodę o kant dupy.....?

orass pytanie nr 2 - wyczytałem że najlepiej tłumić wełną owczą ale z racji że jest średnio dostępna szukam zamiennika - co się nada?

Skomentuj

dostępna jest tylko trochę kosztuje, ewentualnie watolina
          tu masz wełnę: http://loudspeakershop.eu/materialy-tlumiace-c-210.html

Skomentuj

1. Dokładnie tak. Równie dobrze można jakieś deski wkładać, wystarczy je tylko zwymiarować.

2. Wełnę owczą stosuje się też w kołdrach

Skomentuj

dzięki za podpowiedzi

wykonałem skrzynie, zostawiłem na etapie prowizorki do testów. Mocno zaskoczyła mnie konstrukcja w BR - na prawdę jest dużo dużo lepsza, przez co wyklucza opcje closed...
              problem jest taki ,że przydało by się to troche upgradować... mianowicie front musi zostać cofnięty i skrzynia bedzie z BR przez co muszę dodać kilka litrów;/ miejsca pod siedzeniami jest sporo ale jego konstrukcja ogranicza "regularny kształt"

i tu pojawia się moje megagówniane pytanie (aż wstyd, ale co mi tam;p)

- czy takie cos ma szanse zdać egzamin?

Legenda (rzut z góry)
              - zółte - obecna skrzynia
              - pomarańczowe - bonusowa objętość dodana do tej skrzyni...

oczywiście cała konstrukcja jest mega sztywna i twarda, obie "komory" połączone tym zwężeniem (przekrój tego "łączenia" w przedziale 40-50cm2)
              czy ta "dokładka" może zdać egzamin?

dodam że obecna konstrukcja która z góry była skazana na niepowodzenie, mimo bardzo "dziwnego" kształtu gra rewelacyjnie!!, ale te 4L według moich testów pozwala głośnikowi zejść dużo, dużo niżej...
              czy to wąskie łączenie tych komór może być za małe?

Skomentuj

Szczerze mówiąc to jak tego nie przetestujesz to nie przekonasz się jaki to będzie miało wpływ.

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                  mimo bardzo "dziwnego" kształtu gra rewelacyjnie!!
                  eszte, ja bym zrobił te 10l w zamkniętej i nie kombinował
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jeździłem kilka dni z closed w 10 i 14L
                    jeździłem kilka dni z BR w 10 i 14L
                    hmm.... gdyby nie było warto to bym to olał ALE: BR robi robotę w huy i jest kolosalna różnica
                    BR w 10L nie wsadzę i muszę wyczarować te kilka litrów tylko zastanawia mnie to wąskie łączenie... i myślałem ,że ktoś ma może wyobrażenie jak to może wpływać...

no ale nic... w weekend poeksperymentuję, bo jak pisze cursor jak nie sprawdzę to się nie dowiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                      no ale nic... w weekend poeksperymentuję, bo jak pisze cursor jak nie sprawdzę to się nie dowiem...
                      to napewno
                      a może spróbuj wydłużyć b-r do takiego samego strojenia?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nowa konstrukcje będe stroił pod zalecane 35Hz

teraz też testowałem różne długości - różnice faktycznie czasem na tyle małe że czasem miałem problem z ich wychwyceniem ale przy dużych różnicach w długość br odbijało się to na pracę głośnika ewidentnie

Skomentuj

eszte, no jeśli tak to rzeczywiście trzeba robić większą skrzynie.
                          A może spróbuj ją jeszcze mocno wytłumić,
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nowłaśnie......
                            skrzynia jest niewytłumiona jeszcze...
                            jedyne co to zawijałem kocem butle z wodą które służyły mi do zmniejszania objętości...
                            poza tym pusto, dziś dopiero przyszła wełna więc na dniach jakoś będę jeszcze testował z...
                            dzięks za rady

Skomentuj

nowa konstrukcje będe stroił pod zalecane 35Hz
                              Tyle, że producent zaleca 14l netto strojone na 35Hz, a tyle to tam nie wystrugasz i musisz wziąć na to poprawkę(najwygodniej to się w bassboxie liczy)

Skomentuj

mówisz o objętości, rajt?

jeżeli opcja z dodatkową komorą wypali to wystrugam na mientko... teraz mam 16L netto(ale za bardzo wystaje). obliczyć tego żadnym programem się nie da bo kształt jest (zaraz upne foty to zobaczysz). Liczyłem objętość wodą i niby jest 16L ale chce ja bardziej schować pod siedzeniem - czyli muszę ściąć front na równo z siedzeniem ale za to muszę dodać z boku (tak jak na rysunku te pare litrów).

suma sumarum - miejsca mam bez ograniczeń, tyle że z łączeniem może być problem..
                                jeżeli nie da się tego połączyć to zostanę przy opcji jednej komory (12L) w closed

[sorry ale nie wiem czemu obruciło mi te foty - nie mogłem tego zmienić]

kolejne z serii idiotycznych pytań

czy rura bas reflexu musi być w skrzyni? czy może być na zewnątrz? bo pół litra drogą nie chodzi...;]

Skomentuj

Zamieszczone przez eszte
                                  czy rura bas reflexu musi być w skrzyni? czy może być na zewnątrz? bo pół litra drogą nie chodzi...;]
                                  Może być na zewnątrz, ważne, w tym momencie po prostu nie doliczasz jej do objętości skrzyni.

Skomentuj

czy skrzynie br się tłumi??
                                    bo rożnie ludzie piszą i nie wiem komu wierzyć?
                                    jeżeli tak to jaki to da efekt?

Skomentuj

eszte, możesz trochę wytłumić na ściankach gdzie nie ma głośnika. Ale nie tłumi się ich mocno. Musisz posłuchać i trochę pokombinować.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mimo, że nie był to jakis wybitny projekt, auta i sprzętu już dawno nie ma, i że temat stary jak świat, ale odkopię bo może komuś przyjdzie kiedyś do głowy taki zabieg w tym aucie, albo chociażby zainspiruje do wykorzystywania takich zbędnych przestrzeni.
                                        Zasadniczo konstrukcja ta spisywała się świetnie, re8 grał jak szalony.
                                        Skrzynia 14L @35Hz.

przed

po

głośnik osłonięty maskownicą zakryty materiałem (był praktycznie nie widoczny)

Skomentuj

no i bardzo fajnie wyszlo...
                                          Znaczy bylo :)
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X